Elu popatrz tutaj w podpisie zamieśc tak. Jak dziś Ci się nie uda, to admin Ci zamieści Nie martw się
Linkowanie swoich wątków w podpisie
Dotychczas w podpisie można było umieścić wyłącznie czysty tekst. Teraz możliwe jest wstawienie linku do swojego wątku. Można to zrobić na dwa sposoby, wstawiając odpowiedni kod w podpisie. Działa to tak samo jak dodawanie linków w postach. Poniżej przykłady:
A teraz rzeczywistość i pytanie: czym zakryć mechanizm bramy (taki trójkąt, tzw. przeciwwaga, długość ok. 180 cm, pod płotem rosną akacja i jesiony, derenie na wiosnę zostaną skrócone a jeszcze teraz zagęszczone (dosadzanie) do szpaleru zwartego. Co wytrzyma takie sąsiedztwo?). Obornik (przykryty płachtą już znika w ogrodzie warzywnym). Bukszpany zwarcie posadzić? Pomóżcie. Mam trochę utrapienia z tymi drzewami , bo strasznie sucho jest wokoło. Myślałam o tujach ale mój M. jest przeciwny (i nie da się przekonać). Czy cisy urosną podlewane raz w tygodniu w przypadku suszy?
Wg mnie posadź cisy tylko przygotuj im dobre stanowisko, wykop rów i dobrze zapraw kompostem.
Ja nie mam w tym miejscu linii kroplującej ale w pierwszym roku trzeba podlewać systematycznie, potem można trochę odpuścić.
Kasiu obejrzałam kilka ostatnich stron no i oczywiście projekt domku wymarzonego, no piekny jak w Konstancicie na Konstancji, bardzo podobny. No to czyżby szykowała się ogród nowoczesny? Bardzo sie cieszę.
A teraz podlej swoje rosliny zumozielone dobrze przed zimą, to jest teraz najważniejsze.
Pozdrowienia
Danusiu Kochana, dzięki za zajrzenie do mnie i rady
Niestety nie widziałam domu w Konstancinie o którym piszesz, ale może przejadę się jakiegoś wolnego dnia żeby zobaczyć przy okazji
No właśnie jeśli chodzi o styl to ciągle się miotam, bo jedna rzecz to jest to co mi się podoba a druga to co chciałabym mieć u siebie lub co mogę mieć u siebie, bo działka malutka i za bardzo się nie poszaleje
Zapatrzyłam się na Twoje relacje z angielskich ogrodów, a przy okazji domów i....się zakochałam. Jak wiesz uwielbiam też ogród minimalistyczny a także ogród z lustrem póki co z tego połączenia wychodzi mi .....angielski ogród minimalistyczny z lustrem)))) co z tego wyjdzie - czas pokaże napewno jest nad czym myśleć ))
Serdeczne pozdrowienia dla Ciebie i Rodziny
Jeśli i ja pojadę to nie wiem - ale z powodu większych kosztów w czerwcu nie pojadę - więc możesz być spokojniejsza, że forum zostanie samo sobie - rzecznik będzie czuwać
Elu witaj, Kochani to nasza Ela z "angielskich dziewczyn" ostatnia dziewczyna, która "siedziała cicho" ale była na zlocie, więc ją znacie, Elu, całuski gorące
Oczywiście, że będziesz mile widziana Jesteśmy zgraną grupą zaprawioną w bojach.
A powiedz kiedy założysz wątek? No teraz już nie masz wyjścia
Pszczelarnia - w niedzielę jest narada i ostateczne wysłanie naszej propozycji do biura, dołączę narazie na listę ten ogród.
Poziomka - powiem szczerze odnośnie Old Tchatch - nie warto, jest tyle ładniejszych ogrodów poza tym jest malutki i tylko front ma ładny.
Szukajcie i wysyłajcie tutaj linki do ogrodów Norfolk i okolice
- roślina wczesna o bardzo silnym wzroście
- pokrój przewieszający się, pnący
- atrakcyjne ciemnoczerwone, dekoracyjne kwiaty
- duże, jasnozielone liście
Jest nowością na rynku, przyznam, że jej nie spotkałam w tym roku, a dużo się tym interesuję. Jest to LOFOS odmiana „Wine Red”, szybko rosnące pnącze o trąbkowatych kwiatach w kolorze czerwonego wina. Pokrój ma pnący lub zwisający i świetnie rośnie w słońcu.
Na pewno ma wymagania co do żyznej ziemi i regularnego podlewania. Dobrze w sezonie ją zasilić nawozami do roślin balkonowych kwiatnących. Kwitnie całe lato i nadaje się do wysokich lub wiszących pojemników.
Lewa strona może być symetryczna. Przy płocie żywopłot cisowy albo świerki serbskie.
Przed nimi trawy. Same trawy nie będzie dobrze, bo pusto na przedwiośniu i do konca maja.
Rogi rabaty podkreślone cisowymi stożkami. Całość brzegu rabaty żywopłocik z bukszpanu np.
Danus, czy cos w tym stylu? Wybacz jakosc rysunku, poza tym nie umiem obrocic, tak, zeby bylo dobrze.
Otrzymałąm ibstrukcję uprawy tej rośliny od Marii.
Dziękuję.
Maria pisze:
Witam, Chciałm odpowiedzieć w sprawie uprawy TACCY w warunkach
domowych, bez terrarium. Udaje się, ale trzeba spełnić 3 warunki
1/Roslinę z doniczką wstawiamy do większej (wyższej) doniczki(ceramiczna, gliniana) w której na spodzie będzie min.3 cm
keramzytu zalane wodą, gdy woda wyparuje zalewam kamienie gorącą wodą
i stawiam doniczkę z Taccą, otoczenie wokół rośliny jest bardziej
wilgotne.
2/ podłoża nie można przesuszyć, musi być ciągle wilgotne
2/ w okresie jesienno-zimowym liście z wierzchu i od spodu spryskiwać
dość intensywnie chociaż 1 raz dziennie tak by od spodu utworzyły się
kropelki wody. w gorące dni spryskujemy częściej. oznaką braku
wilgotności jest brązowienie i usychanie obrzeży liści.
Ja od czasu do czasu spryskuję rozcieńczonym naparem ze skrzypu - tak
przez tydzień, a potem przegotowaną wodą . Co któreś podlewanie dodaje
nawozu.
Bardzo dobrze będzie się czuła w łazience z oknem. Gdy jednak przesuszymy roślinę to na pół godz moczymy ją jak storczyki. Lubi światło, ale rozproszone- za firanką
Świerk "Conica" bez chemii nie będzie wyglądał tak jak powinien, a co gorsza nawety opryskiwany potrafi się obsypać w jeden sezon. Brzydko wygląda, bo zamiast żywozielonych igieł...ma brązowe.
Czyżby to przędziorek? Tak dziwnie od góry, w siateczkę? Pozostałe zdrowe.
Jagna u bukszpanów szkodniki to mniejszy problem, po oprysku i przycięciu krzewów wiosną wyrastają młode, zdrowe listki i pokrywają roślinę, tak że tych kropek nie będzie już widać.
Najgorzej z chorobami grzybowymi, które potrafią na stałe zeszpecić roślinę.