Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:58, 08 lis 2011

Do góry
Początki grabienia

Kropka na straży

Posprzątane

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:56, 08 lis 2011

Do góry
Mam nowe stożki

Kropka pracuje ze mną
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:53, 08 lis 2011

Do góry
Buk się złoci

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:50, 08 lis 2011

Do góry
Przy stożkach było tak

a jest tak

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:49, 08 lis 2011

Do góry
Za zakrętem

Na stożku samotny liść

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:47, 08 lis 2011

Do góry
Na stole bez zmian

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:45, 08 lis 2011

Do góry

Hakonechloa zrudziała i podoba mi się

Powiem, że nawet takie liście host uważam za atrakcyjne, kiedyś nie, ale gust mi się zmienił
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:43, 08 lis 2011

Do góry
Po wczorajszej zarwanej nocy na szukaniu ogrodów angielskich spałam dziś do 11 hehe.
Potem udałam się do ogrodu na grabienie liści, a właściwie zbieranie, bo takie duże są.
Oto ogród przed sprzątaniem, ależ zasypało w niedzielę, bo wiało.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:40, 08 lis 2011

Do góry
Te moje stożki są wyprowadzone z jednego egzemplarza, ale można sprawę uprościć i spróbować posadzić kilka i je przycinać.
Cis można by było utrzymywac na jednej wysokości, natomiast daglezja się nie da, jej przyrosty są rzadsze i dłuższe. Ciągłe i mocne cięcie może doprowadzić do gorszego wyglądu krzewu.
Ogród - początek 22:03, 08 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Fajnie też prezentuje się ta trzmielina z ogrodu Sylwii:

Wiecie może jaka to odmiana?

Ja myślę, że ta trzmielina to Fortunea "Sunspot" (Euonymus fortunei "Sunspot")

No i podobna jest "Blondy"

Witaj Dominiko Beatka ma rację to trzmielina Sunspot - Euonymus fortunei 'Sunspot' pozdrawiam
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 21:38, 08 lis 2011

Do góry
Elu popatrz tutaj w podpisie zamieśc tak. Jak dziś Ci się nie uda, to admin Ci zamieści Nie martw się

Linkowanie swoich wątków w podpisie

Dotychczas w podpisie można było umieścić wyłącznie czysty tekst. Teraz możliwe jest wstawienie linku do swojego wątku. Można to zrobić na dwa sposoby, wstawiając odpowiedni kod w podpisie. Działa to tak samo jak dodawanie linków w postach. Poniżej przykłady:

1. [ url ] https://www.ogrodowisko.pl/watek/13-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy [ /url ]
2. [ url = https://www.ogrodowisko.pl/watek/13-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy ] Ogród nie tylko bukszpanowy [ /url ]

W obu przypadkach nie może być tych spacji wewnątrz nawiasów []. Ja musiałem je tam dać, bo inaczej by się wyświetliły linki.
Pszczelarnia 21:32, 08 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A teraz rzeczywistość i pytanie: czym zakryć mechanizm bramy (taki trójkąt, tzw. przeciwwaga, długość ok. 180 cm, pod płotem rosną akacja i jesiony, derenie na wiosnę zostaną skrócone a jeszcze teraz zagęszczone (dosadzanie) do szpaleru zwartego. Co wytrzyma takie sąsiedztwo?). Obornik (przykryty płachtą już znika w ogrodzie warzywnym). Bukszpany zwarcie posadzić? Pomóżcie. Mam trochę utrapienia z tymi drzewami , bo strasznie sucho jest wokoło. Myślałam o tujach ale mój M. jest przeciwny (i nie da się przekonać). Czy cisy urosną podlewane raz w tygodniu w przypadku suszy?

Wg mnie posadź cisy tylko przygotuj im dobre stanowisko, wykop rów i dobrze zapraw kompostem.
Ja nie mam w tym miejscu linii kroplującej ale w pierwszym roku trzeba podlewać systematycznie, potem można trochę odpuścić.

U mnie jest dokładnie taki sam układ i jest cis

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:44, 08 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Kasiu obejrzałam kilka ostatnich stron no i oczywiście projekt domku wymarzonego, no piekny jak w Konstancicie na Konstancji, bardzo podobny. No to czyżby szykowała się ogród nowoczesny? Bardzo sie cieszę.

A teraz podlej swoje rosliny zumozielone dobrze przed zimą, to jest teraz najważniejsze.
Pozdrowienia

Danusiu Kochana, dzięki za zajrzenie do mnie i rady
Niestety nie widziałam domu w Konstancinie o którym piszesz, ale może przejadę się jakiegoś wolnego dnia żeby zobaczyć przy okazji
No właśnie jeśli chodzi o styl to ciągle się miotam, bo jedna rzecz to jest to co mi się podoba a druga to co chciałabym mieć u siebie lub co mogę mieć u siebie, bo działka malutka i za bardzo się nie poszaleje
Zapatrzyłam się na Twoje relacje z angielskich ogrodów, a przy okazji domów i....się zakochałam. Jak wiesz uwielbiam też ogród minimalistyczny a także ogród z lustrem póki co z tego połączenia wychodzi mi .....angielski ogród minimalistyczny z lustrem)))) co z tego wyjdzie - czas pokaże napewno jest nad czym myśleć ))
Serdeczne pozdrowienia dla Ciebie i Rodziny
Wyjazd na Chelsea Flower Show w maju 2012 20:40, 08 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Myślę tylko, a kto za mnie będzie pracował hehe

Jeśli i ja pojadę to nie wiem - ale z powodu większych kosztów w czerwcu nie pojadę - więc możesz być spokojniejsza, że forum zostanie samo sobie - rzecznik będzie czuwać
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 19:44, 08 lis 2011

Do góry
Bardzo miło się ogląda, a u nas dziś też tak cieplutko
Ogród Hrabiego 19:42, 08 lis 2011

Do góry
A dlaczego bez dziewczyny, pięknie jest kolorystycznie ubrana
Wyjazd "Ogrody Anglii" - lipiec 2011 19:34, 08 lis 2011

Do góry
Elu witaj, Kochani to nasza Ela z "angielskich dziewczyn" ostatnia dziewczyna, która "siedziała cicho" ale była na zlocie, więc ją znacie, Elu, całuski gorące

Oczywiście, że będziesz mile widziana Jesteśmy zgraną grupą zaprawioną w bojach.
A powiedz kiedy założysz wątek? No teraz już nie masz wyjścia

Pszczelarnia - w niedzielę jest narada i ostateczne wysłanie naszej propozycji do biura, dołączę narazie na listę ten ogród.

Poziomka - powiem szczerze odnośnie Old Tchatch - nie warto, jest tyle ładniejszych ogrodów poza tym jest malutki i tylko front ma ładny.

Szukajcie i wysyłajcie tutaj linki do ogrodów Norfolk i okolice

Lofos 19:24, 08 lis 2011

Do góry
- roślina wczesna o bardzo silnym wzroście
- pokrój przewieszający się, pnący
- atrakcyjne ciemnoczerwone, dekoracyjne kwiaty
- duże, jasnozielone liście

Jest nowością na rynku, przyznam, że jej nie spotkałam w tym roku, a dużo się tym interesuję. Jest to LOFOS odmiana „Wine Red”, szybko rosnące pnącze o trąbkowatych kwiatach w kolorze czerwonego wina. Pokrój ma pnący lub zwisający i świetnie rośnie w słońcu.

Na pewno ma wymagania co do żyznej ziemi i regularnego podlewania. Dobrze w sezonie ją zasilić nawozami do roślin balkonowych kwiatnących. Kwitnie całe lato i nadaje się do wysokich lub wiszących pojemników.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 18:45, 08 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Lewa strona może być symetryczna. Przy płocie żywopłot cisowy albo świerki serbskie.
Przed nimi trawy. Same trawy nie będzie dobrze, bo pusto na przedwiośniu i do konca maja.
Rogi rabaty podkreślone cisowymi stożkami. Całość brzegu rabaty żywopłocik z bukszpanu np.

Danus, czy cos w tym stylu? Wybacz jakosc rysunku, poza tym nie umiem obrocic, tak, zeby bylo dobrze.

Krąpiel Chantriera (Tacca chantrieri) 17:50, 08 lis 2011

Do góry
Otrzymałąm ibstrukcję uprawy tej rośliny od Marii.
Dziękuję.

Maria pisze:

Witam, Chciałm odpowiedzieć w sprawie uprawy TACCY w warunkach
domowych, bez terrarium. Udaje się, ale trzeba spełnić 3 warunki

1/Roslinę z doniczką wstawiamy do większej (wyższej) doniczki(ceramiczna, gliniana) w której na spodzie będzie min.3 cm
keramzytu zalane wodą, gdy woda wyparuje zalewam kamienie gorącą wodą
i stawiam doniczkę z Taccą, otoczenie wokół rośliny jest bardziej
wilgotne.

2/ podłoża nie można przesuszyć, musi być ciągle wilgotne

2/ w okresie jesienno-zimowym liście z wierzchu i od spodu spryskiwać
dość intensywnie chociaż 1 raz dziennie tak by od spodu utworzyły się
kropelki wody. w gorące dni spryskujemy częściej. oznaką braku
wilgotności jest brązowienie i usychanie obrzeży liści.
Ja od czasu do czasu spryskuję rozcieńczonym naparem ze skrzypu - tak
przez tydzień, a potem przegotowaną wodą . Co któreś podlewanie dodaje
nawozu.

Bardzo dobrze będzie się czuła w łazience z oknem. Gdy jednak przesuszymy roślinę to na pół godz moczymy ją jak storczyki. Lubi światło, ale rozproszone- za firanką

Życzę jak najwięcej satysfakcji z uprawy- Maria
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies