Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Wieloszka 14:16, 08 lis 2011

gardenarium napisał(a)

Danusiu, u Ciebie to nawet listki wyglądają, jakby ktoś je specjalnie tak ładnie porozkładał do zdjęcia...
Joaska 15:19, 08 lis 2011

Witam Danusiu,
Tak sobie cicho siedzę i oglądam wszystkie ogrody, robię notatki co z czym, czego nie sadzić, co sadzić i w ogóle mam mentlik w głowie, ale to dobrze. No i zaraziłam sie tymi waszymi hortensjami - ja je po prostu teraz uwielbiam a Limelight po prostu jest śliczna.
mam pytanie, żeby uzyskać takie piękne stożki z cisa jakie są u Ciebie i to wystarczy jeden cis i go mozolnie formować czy jest to kilka cisów obok siebie i są razem formowane(to samo pytanie mam odnośnie bukszpanowych stożków – wiadomo cis i bukszpan wolno rosną ale może w takich grupkach coś się uda szybciej osiągnąć? I jeszcze jedno, czy daglezję formowaną można utrzymać w określonej wysokości np. chciałabym żeby nie przerastała 3 m , to jak ją będę tak cięła na te 3 m to sie w końcu nie zbuntuje i nie padnie??
A tak w ogóle to jestem zakochana w Twoim ogrodzie ……
Sebek 20:06, 08 lis 2011

Joaska napisał(a)
Witam Danusiu,
Tak sobie cicho siedzę i oglądam wszystkie ogrody, robię notatki co z czym, czego nie sadzić, co sadzić i w ogóle mam mentlik w głowie, ale to dobrze. No i zaraziłam sie tymi waszymi hortensjami - ja je po prostu teraz uwielbiam a Limelight po prostu jest śliczna.
mam pytanie, żeby uzyskać takie piękne stożki z cisa jakie są u Ciebie i to wystarczy jeden cis i go mozolnie formować czy jest to kilka cisów obok siebie i są razem formowane(to samo pytanie mam odnośnie bukszpanowych stożków – wiadomo cis i bukszpan wolno rosną ale może w takich grupkach coś się uda szybciej osiągnąć? I jeszcze jedno, czy daglezję formowaną można utrzymać w określonej wysokości np. chciałabym żeby nie przerastała 3 m , to jak ją będę tak cięła na te 3 m to sie w końcu nie zbuntuje i nie padnie??
A tak w ogóle to jestem zakochana w Twoim ogrodzie ……

Te przy furtce były już kupione duże - wysokości muru - to jeden okaz.
To samo z bukszpanami - zajrzyj tu jakie Krzysiek kupił okazy
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1126-ogrod-szmaragdowy?page=16

Ale można złączyć różnej wielkości i formować - to ta tańsza wersja.

A daglezja ma cięta u Danusi - nic jej nie ma.
Joaska 20:44, 08 lis 2011

To chyba na poczatek zacznę od "tańsze" wersji zobaczę jak wyjdzie, lubię eksperymentować, przynajmniej teraz jak mam na to czas, przed zakładaniem ogrodu,
a jak w przyszłości, pewnie jak juz będzie ogród i fudusze pozwolą to zakupię już formowane drzewka

Ania 20:51, 08 lis 2011

Widzę, że złotem u Ciebie Danusiu sypnęło , pięknie te jesienne liście wyglądają
Gardenarium 22:40, 08 lis 2011

Te moje stożki są wyprowadzone z jednego egzemplarza, ale można sprawę uprościć i spróbować posadzić kilka i je przycinać.
Cis można by było utrzymywac na jednej wysokości, natomiast daglezja się nie da, jej przyrosty są rzadsze i dłuższe. Ciągłe i mocne cięcie może doprowadzić do gorszego wyglądu krzewu.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:43, 08 lis 2011

Po wczorajszej zarwanej nocy na szukaniu ogrodów angielskich spałam dziś do 11 hehe.
Potem udałam się do ogrodu na grabienie liści, a właściwie zbieranie, bo takie duże są.
Oto ogród przed sprzątaniem, ależ zasypało w niedzielę, bo wiało.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:45, 08 lis 2011

Hakonechloa zrudziała i podoba mi się

Powiem, że nawet takie liście host uważam za atrakcyjne, kiedyś nie, ale gust mi się zmienił

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:47, 08 lis 2011

Na stole bez zmian

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:49, 08 lis 2011

Za zakrętem

Na stożku samotny liść

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies