Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

U Agi - czyli słońce i piach 21:52, 08 paź 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Tabelka to to nie jest Ale proszę:

Kalendarz kwitnienia bylin

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,

Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie, omieg wschodni, kukliki

Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia

Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie

Lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia

Sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.

Wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe

Październik - to co zaczęło we wrześniu
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:25, 08 paź 2015

Do góry
Milka napisał(a)
SYLWIA
Rudbekia, jak jeżówka, tylko żółta i bordowa, ale to sadzonki z korzeniami, to wiosną od razu masz,na twoim areale to i tak zginie;
mnie i w mglistej i w wiosennej, różnie, ale dzięki
taka szałwia

róża

a to cedry styczeń 2011

i cedry październik 2015

Irenka bardzo chętnie tę rudbekię, a róża jeśli to pomarszczona ,a widzę , że pełna to Cię ściskam najmocniej jak umiem bo szukam dwa lata , ja mam tylko pustą , a na pączki to płatków za mało szałwie superowe

Czekam na Twój ogród wiosną bo przyznam się , że nie widziałam chyba
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 17:17, 08 paź 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Nakropkowałem sobie na rysunku

Dwie bordowe kropki to Munstead Wood
Pod nim z zieloną obwódką bodziszek Himalajski Johnson`s Blue mnie to zestawienie kolorystyczne zachwyca, niby nie powinny za bardzo do siebie pasować, ale na żywo... dla mnie bajka.
Taka czerwonawa kropka nad MW to Ascot
Różowe z czarną obwódką to jeżówki Secret Romance
Jagodowe? (te nazywanie kolorów) to szałwia.
Nad nimi 5 kropek np floks Red Carrabien.

Pozostaje dziura przy amanogawach. Te kulki bardziej bym rozsunął nie koniecznie w taki trójkąt dookoła drzewa.

Luki, przepraszam, że wczoraj sie nie odezwałąm ale padłam jak mucha... starośc,proszę pana, starość...

Obejrzałam wczoraj pogodę i dostałam kopa w .... bo dziś sadziłam i sadziłam... zbliża się ochłodzenie, a ja zimna nie cierpię...

Dostosowałam się do tego co narysowałeś, a przynajmniej sie starałam

Jednego nie chcę - floksów. NIe wiem co mi sie w nich nie podoba ale ich nie lubię...
Jagodowe (jakie słodkie okreslenie) kropki to szałwia - miałeś jakąs na mysli, czy tak ogólnie?
Bo ja mam 5 szt Caradonny, ale wyczytałam ze ona potrafi nawet do 60 cm wyrosnąć, wiec nie wiem czy nie za wysoka na drugie piętro zaraz za obwódką...
Moja "przyziemna" :) pasja 17:03, 08 paź 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)
Uprzejmie melduję, że stronki od ostatniej wizyty nadrobiłam i teraz sobie myślę, że my na forum gawędzimy i za Tobą tęsknimy, a Ty czosnki za berberysami i pewnie krokusy w donicy sadzisz
P.S. szałwia i jeżówki jeszcze nie "wyglądają", ale się trzymają i zapewne dadzą czadu w przyszłym roku

A gdzie tam czosnki! Juz drugi tydzień jestem chora. W zeszły pon sie zaczęło, juz było w miarę, a tu w czw wieczorem katar, pt katastrofa, ale musiałam być 12h w pracy, bo koniec m-ca, sob w łożku cała, pózniej lepiej i od wczoraj znów nawrot! Mam dość, a muszę chodzić do pracy. Wczoraj i dziś po powrocie leżę w łożku. Macham wiec spod pierzyny!

Cieszę sie z wieści
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:54, 08 paź 2015

Do góry
SYLWIA
Rudbekia, jak jeżówka, tylko żółta i bordowa, ale to sadzonki z korzeniami, to wiosną od razu masz,na twoim areale to i tak zginie;
mnie i w mglistej i w wiosennej, różnie, ale dzięki
taka szałwia

róża

a to cedry styczeń 2011

i cedry październik 2015
Moja "przyziemna" :) pasja 13:27, 08 paź 2015

Do góry
Uprzejmie melduję, że stronki od ostatniej wizyty nadrobiłam i teraz sobie myślę, że my na forum gawędzimy i za Tobą tęsknimy, a Ty czosnki za berberysami i pewnie krokusy w donicy sadzisz
P.S. szałwia i jeżówki jeszcze nie "wyglądają", ale się trzymają i zapewne dadzą czadu w przyszłym roku
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:35, 08 paź 2015

Do góry
Leonku i już jesień ...rozplenice żółkną i nadchodzi zimno wielkimi krokami..

Madżenka - +39 to za ciepło ...teraz ledwo po wyżej zera ... Nie wiem co lepsze

Agam - rozchodniki w moim odczuciu ładnie się komponują z brązami, ale nie każdy ten kolor lubi ... mnie on nie drażni

Aga_pe - jeśli Ci się podoba to przenoś do siebie bez skrępowania ..na zdrowie!

Luki - nie bądź taki skromny ... Twój ogród mieni się kolorami i to jest piękne ! Nad kosodrzewinami bawiącymi się w chowanego będę dumać na wiosnę , teraz nie widać problemu

Nulla - te wysokie trawy to miskant gracillimus ... teraz na jesieni kwitną ale nie wszystkie ...

Martaibartek - jeżówki o które pytasz to green jewel...

ewa 004 - szałwia ponownie zakwitła ale już nie tak spektakularnie jak w ubiegłym roku , właśnie planuję ją ściąć tylko czekam aż mi się zachce bo ostatnio ogrodowo się mocno ociągam

Zeta - praca w ogrodzie zawsze się znajdzie na leżaki tego lata tylko patrzyłam ale ja nie lubię leżeć i tylko dlatego stały puste ... Myślę nad delikatną modernizacją miejsca basenowego z uwzględnieniem przyzwoitego płaskiego placyka na leżaki ... Może wówczas bardziej będą zachęcać do wypoczynku...

galla - wydmuchuję brudy tornado jak mi się chce oczywiście ... teraz na tej rabacie główne skrzypce grają rozplenice , liści i igieł nie widać

Nicol21 - zdjęcia nocne to wyzwanie ... spróbuję kiedyś , może się wyrobię przez zimą ale nie obiecuję

ZielonaAnia- Rozchodniki mam drugi sezon (chyba) Również kupowałam malusie , ale one bez dokarmiania szybko się rozrastają . Chcę je jeszcze powielić w inne miejsca

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:33, 07 paź 2015

Do góry
Nakropkowałem sobie na rysunku

Dwie bordowe kropki to Munstead Wood
Pod nim z zieloną obwódką bodziszek Himalajski Johnson`s Blue mnie to zestawienie kolorystyczne zachwyca, niby nie powinny za bardzo do siebie pasować, ale na żywo... dla mnie bajka.
Taka czerwonawa kropka nad MW to Ascot
Różowe z czarną obwódką to jeżówki Secret Romance
Jagodowe? (te nazywanie kolorów) to szałwia.
Nad nimi 5 kropek np floks Red Carrabien.

Pozostaje dziura przy amanogawach. Te kulki bardziej bym rozsunął nie koniecznie w taki trójkąt dookoła drzewa.

Pozostaje jeszcze wkomponować gdzieś kilka róż by miały swoje miejsce i zobaczyć gdzie miejsce zostanie.
Oczywiście to tylko moja propozycja.
Na razie taka sobie trawa, czyli początki wymarzonego ogrodu u "KA" 21:00, 07 paź 2015

Do góry
Tabelka to to nie jest Ale proszę:

Kalendarz kwitnienia bylin

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,

Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie, omieg wschodni, kukliki

Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia

Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie

Lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia

Sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.

Wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe

Październik - to co zaczęło we wrześniu
W kamiennym kręgu od początku 20:45, 07 paź 2015

Do góry
Aniu u mnie ani jedną szałwia suszy nie przetrwała.Gdzie nowe foty?
Ogród z widokiem na jezioro 20:32, 07 paź 2015

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Jolu, co to za kwiatki niebieskie kwitną na poprzedniej stronie tuż przy ścieżce?

To szałwia omszona. Po kwitnieniu ścinam, to jej trzecie kwietnienie w tym sezonie.

Mały przymrozek nie powinien zaszkozić warzywom.
Za nasionka będę wdzięczna
Tu ma być ogród :) 10:45, 07 paź 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
To nie ciemierniki tylko wyrośnięty przetacznik
A szałwia tak około 40 cm będzie miała.

Pogoda paskudna wieje a sąsiad zrobił mi wokół domu plaże na kilka hektarów i czuje się dziś jak na wydmach w Łebie. ...

no patrz, dużo się jeszcze musze uczyć o roślinach

Ale się tam ciekawie u Ciebie robi nic bym nie miała przeciwko, takim wydmom, ale chyba tylko przez jakiś krótki czas
Tu ma być ogród :) 10:41, 07 paź 2015

Do góry
To nie ciemierniki tylko wyrośnięty przetacznik
A szałwia tak około 40 cm będzie miała.

Pogoda paskudna wieje a sąsiad zrobił mi wokół domu plaże na kilka hektarów i czuje się dziś jak na wydmach w Łebie. ...
Tu ma być ogród :) 10:23, 07 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A wiesz, że Ty masz rację, wyższa szałwia chyba załatwiłaby sprawę.
A przy okazji pytanko, czy Twoja po obcięciu podczas drugiego kwitnienia była tak samo wysoka?

Bo moja właśnie niższa... tyle, że ja nie mam pewności, że to co mam to Caradonna.

A tu fajna inspirka ze stipą, Caradonną i kocimiętką Walker's Low

Obcielam tylko pojedyncze przekwitniete gałązki bo żal mi było pełno pąkow nowych juz miała i kwitnie nieprzerwanie od początku a nawet do teraz kwitnie ta co na słońcu cały dzien
Zdjęcie sprzed chwili

Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:53, 07 paź 2015

Do góry
butterfly napisał(a)
Aniu, potrzebuje ładnego bodziszka. Polecałaś chyba niedawno komuś. Czy to był Sweet Heidy lub Havana Blues?
I czy u pana bylinowego można je dostać?

Obydwa są podobne.. różnią się trochę odcieniem. Mam je pierwszy rok (od Pana Bylinowego). Zobaczymy jakie będą po zimie.. na razie kwitną od wiosny.

Foto chyba z soboty.. pierwszy rząd.Pierwsza Havana, potem zielona szałwia (do przeprowadzki)i Heidi.. słabo widać kwiaty bo wycinałam z niej astry (rosły pomiędzy ), wiec ja potarmosiłam.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:21, 06 paź 2015

Do góry
3 pysznogłówki wystarczą by zrobić dużą grupę, one szybko się rozrastają i w wielkie kępy rosną. Jeżówek na ładną grupę potrzeba 5.
Rozumiem, że chcesz tą rabatę by była kwitnąca i tak 'na bogato' jeżeli chodzi o ilość roślin kwitnących, do tego jakoś nie pasuje mi taki ekran z cisa bo np taka pysznogłówka Kardinal u mnie miała sporo ponad 120cm a byliny najładniej wyglądają z trawami i wypełniają rabatę jesienią, a tak będą oddzielone.
Kardinal i Honeydew jak najbardziej pasuje.

Idąc od lewej przy berbersysach między świerkami w głębi dałbym hosty bo chyba słońca tam za dużo nie ma i łądnie wypełnią przestrzeń, dlaej przy amanogawach po lewej stronie 3 kule z bukszpanu z jakimś bodziszkiem, łądnie zakwitnie, a później będzie zielonym wypełnieniem.

Red Foxa dałbeym z lekkim przesunięciem przed różami, aby to połączenie nie było tak oczywiste.

Z tym rdestem to mam problem, ale to miejsce dla niego, które opisałaś mogłoby zdać egzamin, czyli obok wiśni.

Z prawej strony przed miskantami dałbym pysznogłówkę i przed, ale też z przesunięciem tą białą jeżówkę a po jej prawej stronie przy różach (tych po prawej stronie rabaty) perovskię. Jak dla mnie zostaje tam jeszcze sporo miejsca na inne byliny.

Miejsce z rozplenicami i rozchodnikami zostawiłbym w spokoju będzie ładnie.

Między róże na stelażach jak napisałem jakieś stożki z buksa mogłyby być, ale trzeba by jakieś wypełnienie między to wszystko zafundować brakuje mi pomysłu.

Między różami tak bardziej z tyłu można dać ostróżki.

Za lewym artemisem też pasowałoby dodać jakieś dwie grupy bylin.

Na dodatek przed tymi różami po prawej też coś by się przydało, na pewno dobra będzie szałwia którą masz, ale może być też kocimiętka czy lawenda.

Poza tym wszystkim mam takie pytanko... te 12 róż to też na tą rabatę?

Kurczę nie wiem czy nie mieszam, ale najlepiej planuję się bylinową jak można po niej pospacerować, ale mam nadzieję, ze moje pomysły się na coś przydadzą
nasiona różne na werbenę-nasionka 10:57, 06 paź 2015

Do góry
Mam takie nasionka:
jeżówka różowa
firletka
orliki (białe,różowe-ale pomieszane)
szałwia omszona
dzwonki-zmieszane białe i fioletowe-chyba karpackie
rudbekia
i jeszcze....zapomniałam nazwy....dopiszę jak mnie oświeci.
No,i to wymienię na nasionka ogrodowiskowej werbenki

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 06:43, 06 paź 2015
Do góry
abiko napisał(a)
Seba o jakiej Ty szałwi mi mówiłeś? O tej:
Salvia nemorosa Sensation® ‘Compacta Deep Blue’ - Szałwia omszona

Hmm Finka nie ma, ciekawe czy gdzieś ją znajdę w szkółce.

kupiłam z 2 tyg. temu w Goczałkowicach. ..może jeszcze maja?
Dwa ogrody 23:53, 05 paź 2015

Do góry
Kasya, cieszę się, że podobają Ci się widoczki w młodym ogrodzie
na cytowanej fotce na pierwszym planie ożanka, po lewo jednoroczna szałwia tricolor, rozchodnik, pomiedzy nimi białe złocienie zakryte częściowo przez szałwię po prawo róża White Cover, przed nimi.. chyba już nie chcesz wiedzieć, co tam nawciskałam rabata jest szeroka ok. 3 m, zastanawiałam się czy jej nie przebudować, ale w ogólnym zarysie chyba nie jest najgorzej.
Tu ma być ogród :) 21:34, 05 paź 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Czadowa inspiracja z szałwia, stipa i kocimiętką

O kurcze.Madzenka to super ujęła- czadowa!!
Świetna ta rabata.Ummm aż będzie mi się śniła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies