Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "wianek"

Roztoczańskie klimaty 21:20, 04 lut 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Wianuszek śliczny... brzozy mam, więc do lasu nie muszę biegać, ale po kwiatki muszę na giełdę jechać... i do roboty.
Znowu czeka nas wiankowe ruszenie, tym razem wiosenne...

Rób wianek koniecznie i daj znać ....ja też chce zobaczyć.
Roztoczańskie klimaty 21:13, 04 lut 2013

Do góry
Tess napisał(a)

Pomyliłam się wcześniej myląc Roztocze z rozlewiskiem Tess przepraszam.quote]

Nie przepraszaj
Roztocze jest równie piękne
Kilka lat temu zwiedzilismy je z Żonem - na rowerach. Począwszy od Zamościa, przez wsie, wioseczki i inne dziury (Zetka, to nie obraźliwe, ja takie dziury uwielbiam), przez Zwierzyniec, Józefów, Majdan Szlechecki, Narol, Horyniec Zdrój...
Podziwialismy Szumy nad Tanwią, cudowne cerkwie (jakimś szlakiem budownictwa drewanianego też jechalismy), odwiedzaliśmy stare, opuszczone cmentarze...
Na Roztoczu jest przepieknie

A w Starej Hucie spotkalismy najsympatyczniejszych, najżyczliwszych ludzi. Takiej zyczliwości w centralnej Polsce już się nie spotyka.

Zeta, wianek przecudny

Nic nie mam do Roztocza.W podstawówce jeździłam co roku tam na wakacje i czasami nad Echo z ojcem jak miał kurs.
Piękne miejsce muszę się wybrać znowu .
MIKRO ogród - czyli 1 m2 nagrzanego betonu 21:12, 04 lut 2013

Do góry
Proszę kopiować i rozpowszechniać, plecionkarstwo się powinno szerzyć bo tego warte!

Grube gałęzie będą mniej giętkie, no chyba, że chcesz wielki wianek upleść Spróbuj np wierzby - jeśli się nie mylę to jeszcze można ją ciąc - pójść w pole przy wodzie gdzie rosną takie wierzbowe krzory i powybierać najbardziej proste i giętkie, albo leszczyna, też jest giętka mimo grubości. Ładnie się lipa układa i ma zgrabne pąki.

Najgrubsze fragmenty można delikatnie ,,w palcach" najpierw ponaginać a potem wplatać co by się nie złamały.

Wikliniarze generalnie mają w zwyczaju też różnego rodzaju moczenie wikliny - to jej dobrze robi na giętkość, ale to już wyższa szkoła jazdy i trza mieć odpowiednie oprzyrządowanie

Słyszałam też o takich ludziach co z kory plotą - też myśl do wypróbowania, generalnie da się ze wszystkiego - kabli, drutów, siana, gałęzi, nawet foliówek i gazet

ot na przykład:
http://makkirequ.pl/items/pl/koszyki/
W Gąszczu u Tess 20:52, 04 lut 2013

Do góry
Martek, buziam
Fryzurkę widziałam. Ładna

Ozz napisał(a)
Można jeszcze po prostu przeplatając ,,sinusoidalnie" wykonać wianek z gałązek - praktycznie ze wszystkiego: wierzby, lipy, brzozy, leszczyny, winobluszczu... wszystko co ma dłuższe i w miarę giętkie pędy

A to Ozzi napisała w odpowiedzi o co chodzi z sinusiodowym systemem:

Ozz napisał(a)
Tess - oplata się po prostu woków, czasem przy pierwszym ,,okręgu" potrzebne przymocowanie drucikiem a czasem nie.

Bierzesz długą i możliwie giętką gałązkę, owijasz końcówkę pędu wokół początku (tworząc taki rozmiar wianka jaki chcesz) i potem już cały czas dokładasz i okręcasz następne gałązki owijając cały czas w tym samym kierunku. Dobrze jest przy dokładaniu cofnąć się odrobinę by ,,początki" się nie pokrywały. Po pierwszych kilku okrążeniach wygląda to niezbyt foremnie, ale jak się nawinie sporo takich gałązek to coś pięknego - zwykły winobluszcz, czy gałązki lipy wyglądają bosko.... wystarczy okręcać gałązki tak jak się układają, nie zginając ich za mocno, bo można złamać.

Nie wiem czy jasno mówię Postaram się znaleźć jakiś tutorial, albo najwyżej wrzucę foto z mojej książki wikliniarskiej To bardzo proste i można zrobić wianek praktycznie ze wszystkiego.

O tu jest pokazany początek - im więcej okręcisz gałązek tym będzie ładniejszy (mogą być też czerwone z derenia, zielone z kerii itp.)
http://permaculturecottage.wordpress.com/tag/willow-wreath/
MIKRO ogród - czyli 1 m2 nagrzanego betonu 20:49, 04 lut 2013

Do góry
Ozz dzięki ... Wykład pierwsza klasa ... Jeszcze pytanie mam... Podpowiedź proszę jakiś rodzaj gałęzi na wianek ale takich grubych , mięsistych .. Znam derenia , fajnie się sprawuje... Tylko te gałązki ieniutkie a mnie tłuścioszki się marzą
MIKRO ogród - czyli 1 m2 nagrzanego betonu 20:48, 04 lut 2013

Do góry
Ozz napisał(a)
Służę

Donosiciel? A co donoszę, komu i czy ciężkie?

Tess - oplata się po prostu woków, czasem przy pierwszym ,,okręgu" potrzebne przymocowanie drucikiem a czasem nie.

Bierzesz długą i możliwie giętką gałązkę, owijasz końcówkę pędu wokół początku (tworząc taki rozmiar wianka jaki chcesz) i potem już cały czas dokładasz i okręcasz następne gałązki owijając cały czas w tym samym kierunku. Dobrze jest przy dokładaniu cofnąć się odrobinę by ,,początki" się nie pokrywały. Po pierwszych kilku okrążeniach wygląda to niezbyt foremnie, ale jak się nawinie sporo takich gałązek to coś pięknego - zwykły winobluszcz, czy gałązki lipy wyglądają bosko.... wystarczy okręcać gałązki tak jak się układają, nie zginając ich za mocno, bo można złamać.

Nie wiem czy jasno mówię Postaram się znaleźć jakiś tutorial, albo najwyżej wrzucę foto z mojej książki wikliniarskiej To bardzo proste i można zrobić wianek praktycznie ze wszystkiego.

O tu jest pokazany początek - im więcej okręcisz gałązek tym będzie ładniejszy (mogą być też czerwone z derenia, zielone z kerii itp.)
http://permaculturecottage.wordpress.com/tag/willow-wreath/

Dzięki Ci, dobra kobieto
Pozwolisz, że skopiuję do swojego wątku?

A na pytania postawione we wstępie odpowiadam:

Danusi, że halny To chyba lekkie
Roztoczańskie klimaty 20:32, 04 lut 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)

.......
Po kilkunastu minutach wianek wyglądał już tak.....

o jacie...coś jednak wyszło

No sama się dziwię
Roztoczańskie klimaty 20:29, 04 lut 2013

Do góry
Zeta napisał(a)
.......

o jacie...coś jednak wyszło
Roztoczańskie klimaty 20:18, 04 lut 2013

Do góry
Zeta, pokaż całkiem gotowy wianek. Zdolna jesteś Ale już z tego co widziałam zapowiada się pięknie.
Roztoczańskie klimaty 20:16, 04 lut 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Normalnie musimy z grupą wrocławską wiankowanie urządzić skoro Twoja wiosna do nas przyszła
wg prognoz do 19 lutego u nas caly czas na plusie, nie ważne, źe +1

No czyli mój wianek działa tylko na zachodzie Polski....
Podmuchaj troszkę....może i do mnie doleci...???
Roztoczańskie klimaty 20:15, 04 lut 2013

Do góry
MilenaP napisał(a)
Zeta widziałam Twój wiosenny wianek Jest cudny! Każdy z nas zaklina wiosnę, więc może coś z tego będzie pozdrawiam

Wszyscy krzyczmy to moze pójdzie precz....
Postawić trawkę nad i... 20:14, 04 lut 2013

Do góry
baraga1904 napisał(a)

Wianeczek śliczny, a ja mam jeszcze zimowy- teraz już wiem dlaczego ta zima bez przerwy wraca, muszę coś z tym jutro zrobić

..koniecznie zamieniaj...ale ja nie chciałam zapeszać dlatego mam wianek waletynkowo-rocznicowy... rocznica moja i Żona... pełnoletni staż...

No to gratulacje!!!! dla Ciebie i Żona
Roztoczańskie klimaty 19:56, 04 lut 2013

Do góry
Zeta widziałam Twój wiosenny wianek Jest cudny! Każdy z nas zaklina wiosnę, więc może coś z tego będzie pozdrawiam
Roztoczańskie klimaty 19:55, 04 lut 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Dzisiaj rano była piękna pogoda.....ponieważ mój wczorajszy wyjazd po patyczki skończył się awarią samochodu....postanowiłam skorzystać ze słońca i poszłam z dziewczynkami na spacer ...przy okazjii przytaszczyłam gałązki brzozowe....trochę leszczyny .....i takie tam ...
Postanowiłam upleść wianek wiosenny....
Po spleceniu gałązek brzozowych...co wcale nie okazało się łatwe....mój wianek zaczął przypominać....hahaha wianek...

No a potem dotarłam do moich zapasów Broniszowych ....

I wyciągnęlam pistolet na gorący klej.......

Zeta tak piękne wianki wijesz, że aż wiosna do mnie przyszła Rano leżał śnieg ale po południu już +6 i leje. twój wianek na moje wiosenne drzwi pasuje, heheheh , dawaj!

Hehehehe Madżenie dla Ciebie wszystko.
Roztoczańskie klimaty 19:53, 04 lut 2013

Do góry
Zeta napisał(a)
Dzisiaj rano była piękna pogoda.....ponieważ mój wczorajszy wyjazd po patyczki skończył się awarią samochodu....postanowiłam skorzystać ze słońca i poszłam z dziewczynkami na spacer ...przy okazjii przytaszczyłam gałązki brzozowe....trochę leszczyny .....i takie tam ...
Postanowiłam upleść wianek wiosenny....
Po spleceniu gałązek brzozowych...co wcale nie okazało się łatwe....mój wianek zaczął przypominać....hahaha wianek...

No a potem dotarłam do moich zapasów Broniszowych ....

I wyciągnęlam pistolet na gorący klej.......

Zeta tak piękne wianki wijesz, że aż wiosna do mnie przyszła Rano leżał śnieg ale po południu już +6 i leje. twój wianek na moje wiosenne drzwi pasuje, heheheh , dawaj!
Postawić trawkę nad i... 19:46, 04 lut 2013

Do góry
Ewelinka231281 napisał(a)

....mam pytanie...czy ktoś z Was słyszał o użyźnianiu ziemi kawą, a w zasadzie fusami z kawy? podobno są niesamowite efekty ale ja nie mam żadnej wiedzy na ten temat...
... lecę spalac kalorie...

Witam!
Zapytaj Ani Monte, kiedyś mi o tym opowiadała, zakwasza chyba ziemię, ale dla pewności uderz do niej.
Wianek śliczny, ale i rogate myśli masz z tymi rogami
Pozdrawiam

...ja nie skojarzyłam rogów...Żon zapytał dlaczego ten wianek ma rogi? ...żaden symbol...
Roztoczańskie klimaty 19:46, 04 lut 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
Noooo wianek Zetko cudownisty jak Ty zwijajałaś te gałązki ?? Techniką warkoczowa ?? Tzn . Małe warkocze potem się warkoczuje w duży warkocz aaaaaa... Jak to idiotyczne brzmi

Dasz go na drzwi wejściowe ??

Zwijałam gałązki najpierw kilka w koło i związałam drucikiem....a potem po kilka zawijałam wokoło ...jakoś nie wychodziło mi ta metodą warkocza..
No blondynka jestem....
Wianek będzie na drzwiach ...jak poczuję wiosnę......a narazie sypie śnieg więc ......wisi na rdzwiach od łazienki hihihihihihihi
Roztoczańskie klimaty 19:41, 04 lut 2013

Do góry
Łoosiuu napisał(a)
Piękny wianek masz talent, żeby z gałązek i paru dodatków zrobić cudo.

Spokojnie wszyscy już czują wiosnę

Zawzięłam się dzisiaj z tym wiankiem ...no co.....wiosnę poczułam ...a że Kaśki wszystkie uparte .....no to uplotłam hahaha.
Postawić trawkę nad i... 19:41, 04 lut 2013

Do góry
baraga1904 napisał(a)
....mam pytanie...czy ktoś z Was słyszał o użyźnianiu ziemi kawą, a w zasadzie fusami z kawy? podobno są niesamowite efekty ale ja nie mam żadnej wiedzy na ten temat...
... lecę spalac kalorie...

Witam!
Zapytaj Ani Monte, kiedyś mi o tym opowiadała, zakwasza chyba ziemię, ale dla pewności uderz do niej.
Wianek śliczny, ale i rogate myśli masz z tymi rogami
Pozdrawiam
Roztoczańskie klimaty 19:40, 04 lut 2013

Do góry
malkul napisał(a)
Zetko, fajny wianek uwiłaś Wołaj wiosne kochana bo już pragnienie rosnie że hohohoho

Woła, wołam ...aż już prawie głos straciłam....taka piękna pogoda dzisiaj rano....słońce ...a potem ...dosypało śniegiem...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies