Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 23:33, 25 maj 2013

Do góry
Haniu wróciłam do rajskiego a tu zimno i leje cały dzień deszcz chyba ta Zośka się przesunęła, pozdrawiam pomimo zimna, cieplutko
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 23:23, 25 maj 2013

Do góry
Dla obydwu Mam przygotowałam z okazji Dnia Matki takie oto kompozycje w donicach na ich balkony Z tego powodu bladym świtem byłam na giełdzie w Tychach.
Niesamowite są teraz odmiany pelargonii i werbeny

A to moja donica na balustradzie przed domkiem Pelargonie, bakopa w 3 kolorach, werbena biała zwisająca, bluszczyk kurdybanek pstry. Jeszcze wszystkie kwiatki takie malutkie, ale za jakiś czas powstanie ładna kompozycja w bieli, delikatnym różu i fiolecie

i fragment z bliska

Ja również chcę mieć ogródek .... :) 23:17, 25 maj 2013

Do góry
Witam serdecznie !
zakładam ten wątek, aby prosić Was o radę w stworzeniu mini ogrodu. Jestem zielona w tej kwestii jak trawa na moim podwórku, choć przez ostatni tydzień studiuję Wasze forum i nawet dzięki Waszym poradom kilka roślin rozpoznaję
Mimo, że mam dosyć duże podwórko to ciężko mi coś wymyślić ...
Pokusiłam się nawet na stworzenie trzech projektów mojej rabaty kwiatowo-bylinowej, bo od takiej namiastki ogrodu chciałabym zacząć

Poniżej zdjęcie z okna części, którą chcę zagospodarować, mniej więcej na 1,5 przęsła (przęsło ok. 3m), a szerokość do 2 tuji:

Uploaded with ImageShack.us
Oczywiście plac zabaw dla moich dzieciaczków będzie przesunięty.

A tutaj moje projekty:

A tutaj pogląd na większość podwórka z tyłu domu:

Po prawej stronie widać garaż, wjazd do garażu jest niestety nie na wprost lecz z lewej strony, natomiast wjazd na podwórko z prawej strony zdjęcia.

Trawa nie jest idealna, niestety, ale ciężko ją utrzymać, bo przez trawę jest dojazd do garażu.

Tutaj widać drugą stronę (prawą - zachodnią) podwórka:

Na tej stronie w przyszłości chciałabym zasadzić bez między tujami a składzikiem na drewno.

Będę Wam wdzięczna za wszelkie opinie i sugestie, gdyż tak jak wcześniej napisałam jestem amatorką przez duże "A" !!!

Pozdrawiam serdecznie!
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:11, 25 maj 2013

Do góry
Kondzio.. już lecę oglądać.....
Joanka.. na taczce to już była mały pikuś... wykopać - to była walka W gąszczu jak w dżungli amazońskiej, w deszczu lub po deszczu...... i nic nie zniszczyć.. jutro pójdę na spokojnie obejrzeć co narozrabiałam..

To wiem już jak się nazywa... majówka groniasta.. kartkę znalazłam

I widok ogólny na katalpę... teraz liście przybierają ekspresowo.. a niebo pochmurne.. ale przez chwilę była tęcza... foty oczywiście przedwczorajsze...

Mój kawałek raju II 23:09, 25 maj 2013

Do góry
Kupiłam sobie dzisiaj 2 roślinki do donic

Epipremnum Lime Pothos

muszę jeszcze dokupić czarne petunie
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:08, 25 maj 2013

Do góry
Wstawię fotki, ale przedwczorajsze...... jak się powtarzam to sorki.. ale nie mam ochoty już cofać u siebie
Lilie z zakupu tegorocznego.. ruszyły, była zima wiosną wiec posadziłam do doniczek. i teraz mi w gruncie kwitną...... trudno, za rok się wyregulują ponownie

Czas rh i azalii wiec niech królują na forum

Mój kawałek raju II 23:06, 25 maj 2013

Do góry
Mam już ogórki

Dyptam inaczej krzew gorejący Mojżesza, trzeba z nim uważać, bo parzy porządnie, olejki też
Bardzo lubię moją kalinę Roseum i nie przeszkadza mi, że nie pachnie
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:04, 25 maj 2013
Do góry
Margaretko, powoli zmieniając ogród na długo zatrzymasz przyjemność tworzenia, każdy etap daje dużo przyjemności, prawda? Ciągle widać jakieś zmiany i jest też czas na relaks wśród zieleni.Masz już ładny ogród i dużą przestrzeń, to plus, a Twój pies pies jest w tym otoczeniu jak "perełka", dobermany są takie eleganckie. Klon palmowy... marzy mi się taki i berberysy bardzo lubię chociaż jest z nimi dużo kłopotu bo mają kolce.
Pytałaś mnie o pęcherznice, obie odmiany trzeba ciąć aby się zagęściły, odbywa się to niestety kosztem kwitnienia, bo kwiaty pojawiają się tylko na pędach zeszłorocznych. Odmiana złota (Luteus czy Dart's Gold ?) jest bardziej zwarta od bordowej (masz Diabolo, Mindia, Red Baron?) Jest jeszcze Donna May, bardzo niska.
Co roku, jesienią przycina się gałązki, szczególnie te, które wyrastają od korzenia i są bardzo długie, te skracam radykalnie zostawiając dwa oczka. Czytałam, że można też jeszcze dwukrotnie w czasie sezonu je formować, ale jeszcze tego nie robiłam. odmiana Diabolo ma u mnie tendencję do wypuszczania właśnie takich bardzo długich pędów.
Tu, w zeszłym roku jesienią, już po opadnięciu dużej części liści, ale widać właśnie, że nieprzycinane są ...nieładne

Przycięłam jesienią długie pędy nisko, pozostałe skróciłam o 1/3, drobne, krótkie, delikatne pozostawiłam i teraz widzę, że się zagęszcza, spróbuję nie dopuścić do tego, by znów wyrosły tak wysoko i w razie potrzeby przytnę im odrosty jeszcze latem, to będzie mój eksperyment, ciekawa jestem jaki będzie efekt

Tak zapowiada się krzaczek czerwonej w tym roku (w lewym rogu, za berberysem trochę mało widoczna)

Odmiana żółta u mnie rośnie jakby lepiej, lepiej się zagęszcza, chyba widziałaś aktualne zdjęcie na moim wątku.
Pozdrawiam

Ogród Alicji w ciągłych przeróbkach 23:04, 25 maj 2013

Do góry
Hejka wszystkim Robię kilka rabat naraz (jako zwykle) a na dowód że coś się u mnie dzieje to daję foto z cylu przed i w trakcie ( nie po bo jeszcze nieskończone). Suche murki układam sama więc nie są idealne, ale chyba nie jest najgorzej. Będą jeszcze pociągnięte dalej ale surowca zbrakło

Mój mały raj na ziemi :) 23:02, 25 maj 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)
leżaczek czeka na trarasik !

Niech czeka...... niedługo przybywam
Mój kawałek raju II 23:00, 25 maj 2013

Do góry
Ostrogowiec czerwony- Centranthus ruber pokazuje pąki

klon palmowy skalnica biała
kulkowa trzmielina w czerwcu znowu do przycięcia
clematis Cecile, dzisiaj wszystkie prawie rośliny p[okorne z pochylonymi główkami serduszka
ciemierniki zzieleniały ale jeszcze ładnie wyglądają
ciekawa jestem czy pozakładać im na nasienniki pończochy i zebrać nasionka, czy pozwolić samym się wysiać?
Kondziowy Ogród :) 22:51, 25 maj 2013

Do góry
Konrad!!! Łał Naprawdę cudnie. Masz piękny taras - fajne te kompozycje, donice, poidełka, motywy ptaków... Widać że Cię to cieszy, że wszystko robisz serduchem Ta część ogrodu którą teraz pokazałeś też jest piękna. Cudne azalie, dla mnie zwłaszcza tak (czy wiesz może jaka to odmiana?)
Kondzio napisał(a)

Twój ogród po prostu promienieje - a ty razem z nim Tak trzymaj I bardzo pięknie go pokazujesz - robisz bardzo ładne zdjęcia
A spotkanie u Kapiasów jest 8 czerwca, zobacz tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3305-spotkanie-ogrodowiska-8-czerwca-2013-szkolka-kapias?page=1#post_5

pozdrawiam
Mój kawałek raju II 22:50, 25 maj 2013

Do góry
Krwawnik żółty i floks kanadyjski variegata

w tym ogrodzie całkiem inaczej kwitną chabry, a może to inna odmiana?

Orliki
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:49, 25 maj 2013

Do góry
Zakątek z ławeczką bez ławeczki. Cały czas czekam na okazję na rynku. Ostatnio ktoś mnie uprzedził, była nawet nawet za 50 zł. Oczywiście do odnowienia.
Trochę sztucznie to wygląda z tym kolorem żurawek. Za mało zielonego. Niestety limki ledwo puszczają liście, miskant też się ociąga.

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:40, 25 maj 2013

Do góry
Znowu mam u Ciebie zaległości
o głuchym telefonie pocztałam, mam nadzieję że stresa się już pozbyłaś..
zawsze musi być ten pierwszy raz
a teraz wracam dużo wstecz podglądnąć Twój ogród, bo coś muszę pozgapiać
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:39, 25 maj 2013

Do góry
Początki zielnika w okolicach kuchni. Jeszcze mizeroty, ale już wkrótce...

Mój kawałek raju II 22:38, 25 maj 2013

Do góry
Zdjęcia z rajskiego dzisiaj tutaj cały czas leje kamczacka jagoda w deszczu
zaczynają kwitnąć irysy bródkowe
lilia miała być biała, chyba nie będzie

bodziszek Sambor
następny
Rainerii
i miniaturowy

Tu odpoczywam 22:36, 25 maj 2013

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
...,a ile jeszcze trawnika do uszczkniecia pod chciejstwaj.

Oj tak Małgosiu, prawie czytasz w moich myślach Jedynie ja mam "problem" z M , który walczy ze mną a ja z nim On o każdy kawałek zielonego a ja o kolorowego. Jednak co roku, zielone przegrywa z kolorowym Ku zadowoleniu obojgu w rezultacie

Danusiu, Reniu, Gosiu, Agnieszko

A teraz widok z salonu

W doniczce po raz pierwszy posadziłam komarzycę, ciekawa jestem, czy faktycznie odstraszy komary ?

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:34, 25 maj 2013

Do góry
Zaczynała mi kwitnąć azalia, już ma brązowe pąki. Się nacieszyłam Kilka najbliżej jałowca ocalało, więc moze zobaczę jakieś pojedyńcze kwiatki.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:33, 25 maj 2013

Do góry
nie wiem, czy pokazywałam moje ostróżki

i

dobranoc, jutro wielki dzień mojego Maksymiliana, oby nie padało
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies