Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:31, 23 maj 2022

Do góry
Magara napisał(a)

Haniu - orliki cudowne Twoje
A zdjęcia z przeszłości - hektolitry optymizmu

To może jeszcze ku pokrzepieniu taki cytat i zdjęcie
"W pamięci pozostanie widok noworoczny z 2012 r. Wybraliśmy się na spacer z psem na naszą działeczkę. Zastaliśmy taki widok"

Jak na 10 lat, to sporo zmian zaszło. Pomijając już porę roku.

Mam dla Ciebie kolejne odsłony orlików.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:23, 23 maj 2022

Do góry
Najbardziej teraz pachnie na wirażu, gdzie rośnie grupa trzech palibinów. Wiosną wycięłam stąd jednego szmaragda, żeby je doświetlić.

April podbija las... 22:22, 23 maj 2022

Do góry
April napisał(a)

Zaklepuję sobie leżak! bajeczne miejsce
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:19, 23 maj 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Haniu, towarzystwo śniedków faktycznie wygląda na żurawkę, uroczo zgrane. Tiarelle są bardziej "puszyste". Żurawki o zielonych liściach przemawiają do mnie najbardziej, ta Pink Revolution jest bardzo ładna. Ze względu na opuchlaki nie sadzę już żadnych, ale jeśli kiedyś sytuacja się zmieni, to ...
Powoli przemieszczam się z pracami ogrodowymi w kierunku północno-wschodnim, na koniec zostaną rabaty z półcieniem zacienione, tiarelle będą musem

Tiarelle są zimozielone. Większość listków ładnie przetrzymuje zimę. Mnie zachwyca ich kwitnienie. Bardzo ładnie współpracują z molinią Variegata (ona znosi półcień i świetnie rozjaśni częściowo zacienioną miejscówkę).

Kiedy tak patrzę na ten mój pęczniejący z każdym dniem busz, to trudno mi uwierzyć, że jeszcze nie tak dawno marzyłam o cienistych zakątkach w ogrodzie.

Opuchlaki gustują u mnie w hortensji pnacej, trochę w rodkach. Żurawki zostawiają w spokoju.
Kiedy kupowałyśmy cisy do ogrodu Natalki, to w kilkudziesięciu doniczkach je znalazłyśmy.
W ogródku emerytki 22:13, 23 maj 2022

Do góry
Jeż w swoim domku
Jeże uwielbiają targać papiery.

To ogólny widoczek w drugą stronę.

Kompozycja skrzynkowa skończona, tylko nie wiem, czy wiadra z funkiami tu zostaną.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:07, 23 maj 2022

Do góry
Ptaki świergolą na potęgę, temperatury znośne, robót większych na liście brak. Jak dla mnie, może tak być.
Wśród zakupionych rok temu odmianowych kuklików trafiła mi się bardzo wysoka odmiana. Jest wyższa od kwitnącej brunnery. Osiąga jakieś 50 cm.

Dobrze jest zmobilizować się do sesji fotograficznej. Człek się zapuści w czeluścia rabat i odkryje kiepską kondycję rutewki orlikolistnej. Biedaczka cała była pokryta mszycami.
Zrobiłam jej oprysk z mydła potasowego i płynu do naczyń. Wczorajszy oprysk zlikwidował mszyce na bobie, to może jej też pomoże.

Zakwitła miniaturowa kocimiętka Purrsian Blue. Faktycznie, idealnie sprawdza się jako niska obwódka.

W kolejnych miejscach pojawiają się irysy syberyjskie.

Kwitnienie zaczęła Nova Zembla. Mocny akcent. Na szczęście krótkotrwały.

W ogródku emerytki 22:05, 23 maj 2022

Do góry
Wilczomlecz Bonfire z kulnikiem

Jeszcze takie funkie

Mam 2 niespodzianki - 2 lata temu przesadzałam 2 róże pnące nn i nie udało mi się wykopać wszystkich korzeni.
I róże z nich odbiły

W ogródku emerytki 21:58, 23 maj 2022

Do góry
Krzewuszka Monet, moja ulubiona

Mikołajek iberyjski

Ostrogowiec czerwony

Pokoślin baldaszkowy
Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 21:56, 23 maj 2022

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

To spojrzenie na ogród na drugim zdjęciu - podoba mi się bardzo.
Kłosowce u mnie w tym roku bardzo słabo przezimowały, część wypadła i niestety siewek nie zauważyłam, a wcześniej też się wysiewał. Fajna roślinka, sztywna, długo zdobi i pasuje do jeżówek.
A co to za roślinka różowa?
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:55, 23 maj 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Ach! Zdjęcia pstrykniętego z tego miejsca chyba jeszcze nie było? Cudne klimaty. I widzę, że trochę cienia jest Jaką nazwę mają Twoje białe czosnki? Piękne.

W ogródku emerytki 21:52, 23 maj 2022

Do góry
Dziś pracowicie przesadzałam, zabrałam źle posadzone rośliny i dałam na nowe rabaty na podwórku.
Jutro ciąg dalszy, będą zdjęcia.

A teraz aktualne zdjęcia
Kolejne orliki kwitną.

W ogródku emerytki 21:43, 23 maj 2022

Do góry
Kordina napisał(a)

Jakie cudne zakątki z czosnkami, u Ciebie tak szybko kwitną

Dzięki za pochwałę
I pomyśleć, że czosnki posadziłam dopiero jesienią ub.roku.
A zakwitły szybko, bo maj jest ciepły
To jeszcze raz w kompozycji z wilczomleczem sosnka.
A za nimi będą jeszcze białe i nie wiem dlaczego posadziłam je z tyłu.
Dębowe zakątki 21:39, 23 maj 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Kwitnie czosnek niedżwiedzi

W jakim miejscu masz podsadzony czosnek niedźwiedzi? Chcę go posadzić pod drzewem ale tam jest sucho a on chyba lubi wilgotne stanowiska.
Ogród z uśmiechem 21:38, 23 maj 2022

Do góry
Wszystkie poidełka napełnione wodą. W tym Pani Pleszka.

Miłkowo - sezon 2016-2022 21:36, 23 maj 2022

Do góry
Milka napisał(a)

pięknie
Ogród z uśmiechem 21:33, 23 maj 2022

Do góry
No i nie może zabraknąć skrzydlatych
Pan KOS na ambrowcu - swoją drogą bardzo go lubi. Jak nie gania po trawniku i rabatach za robalami i ślimakami śmiesznie biegając i podskakując na swoich łapkach to leci jak pershing za sójkami, które w tej dyscyplinie okazują się od niego znacznie gorsze

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 21:31, 23 maj 2022

Do góry
Joku napisał(a)
Vita, wielkie dzięki za wyciągnięcie mnie z domu, towarzyszenie w wędrówkach po sklepach ogrodniczych, plażach, ogrodach wszelakich. Oj, mam co wspominać.
Mam nadzieję że ogród w dobrej kondycji na ciebie czeka i warzywa wszystkie przeżyły.
Pokaż trochę ogrodu jak się ogarniesz. Masz co pokazywać, chociażby te cenne drobiazgi .

Ja również dziękuję Czekam na rewizytę. Ogród w jako takiej kondycji, podlany, ale nieźle zarośnięty. Były niespodzianki, zaginiony w akcji odnalazł się, wystarczył tydzień! Byłam pewna, że przepadł po jesiennych przesadzeniach. Hyacinthoides non-scripta, bluebell

Na miłorzębie pojawiło się coś przypominającego kwiaty. Co z tego będzie?

No i jeszcze cztery pąki kwiatowe agapantu, chyba wreszcie mam metodę

Dużo wody upłynie zanim się ogarnę, a krzew tybetański posadzony?
Ogrodowe wariacje 21:29, 23 maj 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Czy to jakiś grzyb ? Mam dwie donice z cisami, w jednej są nowe przyrosty, a w drugiej na kilku gałązkach mam takie coś, chcę opryskać przeciwgrzybowo.

Kolejna sprawa to na listkach grabu, także go mam w donicy, mam takie powygryzane dziurki, czym zadziałać? Zauważyłam pod spodem takie mikro pajączki. Dodatkowo takie małe ciemne kropki się pojawiły. Nie miałam wcześniej grabów, nie wiem co zastosować aby się nie rozprzestrzeniało.

Wian to pewnie czerwce na łodygach przyklejone sprawdź. One wypijają soki w cisach i takie są konsekwencje. Opuchlak na cisach raczej nie żeruje.
Trzeba koniecznie opryskać.

Jeżeli chodzi o graba to mogą być opuchlaki przynajmniej na tym jednym liściu. Sprawdź w donicy.

Ogród z uśmiechem 21:26, 23 maj 2022

Do góry
Ogród z uśmiechem 21:20, 23 maj 2022

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies