Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Na huśtawce miło płynie czas... 20:05, 10 kwi 2017

Do góry
Dzisiaj kolejne działania - kupiliśmy i wsadziliśmy dwie brzozy płaczące na placu i podsadziliśmy je danicami. Jutro zapoluję na jakieś bylinki wypełniające luki między nimi. Ledwo wkopaliśmy drzewka i rozhulała się wichura. Co jest kurdę z tą pogodą? Tulipanki wreszcie się otworzyły i znowu się nimi nie nacieszę. Jutro już znowu deszcz i pogoda do bani.
Brzoza - Betula 18:19, 10 kwi 2017

Do góry
Mam pytanie czy ktoś się kiedyś spotkał z takimi odmianami brzozy i może mi powiedzieć gdzie mogę je nabyć oczywiście na priva??
Betula utilis Sichuan Red’

Betula utilis Mount Luoji’

Betula ermanii Mount Zao’

Betula utilis Park Wood’

Betula albosinensis Bowling Green’

Betula utilis Bhutan Sienna

Betula utilis Nepalese Orange’

Betula utilis Forest Blush’

Lawendowy zawrót głowy 07:01, 10 kwi 2017

Do góry
Małgosiu ciesze się ze yak mówisz bo pierwszego sądziłam z dra cym sercem " dzieki wielkie (( wiosna jest super każdy listek cieszy juz się nie mogę doczekać aż się zazieleni ))

Justys to musiał być widok hihi mnie serce drży w zasadzie na każde zielone drzewa czy iglaki a zwłaszcza wielkie np sosny czy brzozy. Wczoraj byliśmy u Zurka i Grzesiu prawie się przykleil do brzozy tak bardzo chce kupić ale nie ma pomysłu gdzie ja pisadzić.

Kupiliśmy wczoraj magnolia galaxy na pniu ....moja perełka ))(
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:16, 09 kwi 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bardzo fajny efekt wyszedł z tymi płytami. Uschnięte drzewo ma kolor czarnobrązowy. Moja młodziutka Doorenbos też jeszcze ostro nie ruszyła. Spróbuj na cienkiej gałązce naciąć kawałek. Rozpoznasz, czy drewnienko jest suche, czy żywe.

PS. Bardzo trudno mi się wzrokowo przyzwyczaić do takich połaci żwirowiska. Wydaje mi się ogromne. Jak to w rzeczywistości wygląda? Nie przytłacza?

Na skarpie kora też będzie ruchoma, ale bardziej szkodzić jej będzie wiatr niż pochyłość terenu.

Hania, brzozy wyglądają na żywe. Dam im jeszcze miesiąc...

Żwirowisko mnie nie przytłacza, tylko muszę posadzić w nim wszystko, co planowała Dookoła pełno trawy, tylko ja tam nie robię zdjęć, bo jeszcze nie ma co....
Trzcinniki się rozrosną, nad seslerią między wierzby wciąż się wacham... A może hakone... Albo też rozplenice? Sama nie wiem, więc się wstrzymuję. Wydumam w końcu...

Na zielonej... trawce :) 21:34, 09 kwi 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Piękne ujęcia zbliżone na brzozy. Na drabinę weszłaś, czy jak?
Tulipy na starcie, a kurde słońca wciąż mało. Będzie szałowo jak już Ci zakwitną.

Brzozy to mnie najbardziej zszokowały jak korony się zagęściły, zresztą pnie też
Tulipki tak, czekają na słonce... zamknęły się w sobie- focha mają póki się nie pokaże nie otworzą się

ps. Na drabine eM wchodzi jak tnie, niby mamy z gardeny na teleskopowym wysięgniku sekator ale i tak już nie starcza
Na zielonej... trawce :) 21:08, 09 kwi 2017

Do góry
Piękne ujęcia zbliżone na brzozy. Na drabinę weszłaś, czy jak?
Tulipy na starcie, a kurde słońca wciąż mało. Będzie szałowo jak już Ci zakwitną.
Madżenie ogrodnika sezon 2017 15:17, 09 kwi 2017

Do góry
Fakt u nas niemal wszystkie drzewa maja już listki a trawa nawet przy rowach juz zieloniuteńka. Tylko moje brzozy long trunk i buki bezlistne. Reszta, nawet graby całe juz w zieloniutkich maluteńskich listkach. Dzisiaj widziałam pierwszy kolorowy pąk rododendrona
Ogrodowa przygoda Łukasza II 10:33, 09 kwi 2017

Do góry
Luki ubiegły rok był u mnie najbardziej zagrzybiony odkąd mam ogród a moge powiedziec, ze od 2002 roku mam bukszpany w ogrodzie. Wszystko było chore, roze, brzozy, trawy, ale buksy relatywnie dobrze daly rade. W tym roku nie odpuszcze chemi i bede wlaczyć.
Odkurz dobrze bukszpany, wybierz wszystkie opadłe liscie, pryskaj chemia. Jesli tniesz to pamietaj po kazdej roslinie myj noźyce mydłem potasowym. Pamietałam o tym zwłaszcza po cieciu chorych bukszpanow. I jedno jest pewne, w gęstwinie bylin , bukszpany sa atakowanr przez grzyby. Brak przewiewu, wilgotność i grzyb murowany

Będzie dobrze, kule powinny dac rade, ale obwodki wywal bo szkoda Twojego czasu.
Kule w tym roku nie będa zdobic ale przeżyją i łatwo sie odbudowują.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:07, 08 kwi 2017

Do góry

brzozy purpurea odpaliły
Co i jak? Nowicjuszka 20:50, 08 kwi 2017

Do góry
Tosia, ale ten ogród jest cały w buksach, a u mnie tylko jeden kawałek, wiem, że muszę to zmienić i myślę gdzie to dać, ot wyszła moja zachłanność na buksy Patrze się też na wymagania glebowe i nie mogę dać ich wszędzie.
Dziś dosadziłam brzozy, tuje przygotowałam podłoże pod wrzosy, na razie przemieliłam ziemię z trocinami i korą, pomalowałam część obręczy pod kwiaty, czy hortensje.
Mój ogród pod górkę... 19:56, 07 kwi 2017
Do góry
Kacha123 napisał(a)

No ciekawe, co wybierzecie?
U mnie przed świętami zapowiada się ciekawie. Dzisiaj zaczęli mi poszerzać rabatę i osadzać palisady. W poniedziałek przyjadą tuje, a jak mi się uda wytargać od znajomego duże auto, to planuję w niedzielę pojechać po brzozy, klony, magnolię i pozostałe kule bukszpanowe. Jak się wszystko uda, to są szanse, że przed świętami przód nieco ogarniemy

no to sukcesów zycze bo plan bardzo ambitny
Mój ogród pod górkę... 19:50, 07 kwi 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

ci rozwazam opcje zakupu dużego czerwonego...skoro jest pewny ...zobaczymy co m jutro zdecyduje

przed swietami raczej bez szans na to zeby je uziemić ...beda czekac na swój czas ...zwłaszcza ze pan bedzie musiał przywieżć ...nie wiadomo kiedy

No ciekawe, co wybierzecie?
U mnie przed świętami zapowiada się ciekawie. Dzisiaj zaczęli mi poszerzać rabatę i osadzać palisady. W poniedziałek przyjadą tuje, a jak mi się uda wytargać od znajomego duże auto, to planuję w niedzielę pojechać po brzozy, klony, magnolię i pozostałe kule bukszpanowe. Jak się wszystko uda, to są szanse, że przed świętami przód nieco ogarniemy
Mój ogród pod górkę... 19:42, 07 kwi 2017

Do góry
Mixtoorka napisał(a)
fajne brzózki, te wielopniowe i te na nóżkach. Intrygujące Ale klony... i i Gienia już prawie, prawie ;D

Już mam trzy brzozy do kompletu na przód - wielopienna, jednopienna z gałęziami prawie od smego dołu i jednopienna "podkasana". Stwierdziłam, że jak nie mogę mieć trzech takich samych wielopiennych, to będę mieć każdą inną
A te na nóżkach to jedna wielka niewiadoma, zobaczymy jak będą rosły.
Gienia zwolniła przez to zimno
Na zielonej... trawce :) 18:53, 07 kwi 2017

Do góry
Wianki na szybciocha... co zostało z ubiegłego roku plus gałązki brzozy

i na drzwiach już

To tu... 13:34, 07 kwi 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Bo przecież brzozy i brzosty (czyli graby) to są dendrologiczne chwasty.

Takie chwasty brzozowe mam właśnie w części ogrodu gdzie będzie "zakątek leśny". Ogromne te chwaściska porosły! Ale bielusieńkie pnie brzóz szlachetnych jednak kusza...
To tu... 13:31, 07 kwi 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Madziu, a jabłonek ozdobnych byś tam nie chciała? Zimą radocha z jabłuszek będzie. Albo głogi Paul's Scarlet , albo jarząby... no ciągle wszędzie te brzozy i brzozy...

to byłam ja

Toszka dzięki za głos w sprawie. Wiem, że wszędzie brzozy. Sama wiesz, że u mnie kilka wiekowych też rośnie, więc by się fajnie wpasowały kolejne, te szlachetne.

Jabłonie i głogi zdecydowanie nie. Mam jedną jabłoń "jadalną" i jedna maleńką ozdobna w innym miejscu. Starczy. Zresztą jabłonie i głogi ładne są tylko wiosną.

Jarząb. Może ale w innym miejscu. Zresztą jednego już mam. Przy kompostowniku.
To tu... 13:23, 07 kwi 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Madziu ja jestem stałym gościem, tylko cichutko siedzę w kąciku

Aż poszłam zobaczyć swojego. Fakt- liści jeszcze nie ma- ale w podobnej fazie są u mnie dęby, miłorząb, buk, czy brzozy (poza pospolitą). Inne klony i jabłonie listki już puszczają. Co do wolnego tempa przyrostu to nie do końca się zgodzę- metr rocznie to chyba nie jest źle?

Uprasza się o częstsze wychodzenie z kącika.

U mnie tylko ruchu u tych nieszczęsnych Gumballi nie widać. Reszta już ruszyła. Różne stadium rozwoju, ale jednak.
To tu... 13:22, 07 kwi 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Graby bym odradzała. Smutny jest widok złotych cisów i suchych brązowych grabów (częściowo z liśćmi suchymi poskręcanymi) zimą i wiosną wczesną - a to widok z okna.

Można odciąć krajobraz - i posadzić platany AG - jako wierne zamienniki dla koncepcji z Gumbalami.

Czyli brzozy (mogą być wielopniowe).

Albo platany kuliste.

Ale przy ogrodzeniu masz świerki?

Przy ogrodzeniu w tym miejscu mam żywopłot cisowy.

Graby odpadają własnie ze względu na te sucholce. Platany mi nie bardzo leżą. Jak na razie kandydaci to brzozy, ginko horizontalis lub jakiś klon.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:32, 07 kwi 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Brzozy pewnie się za siebie wezmą. Podlej je sowicie, bo to pijaki. Nie obcinaj, chyba, że chcesz jakoś fajnie uformować, ale to już chyba zbyt późno jest, bo wypuściły listki.

No listków jakby brak

Ale bede lać...
To tu... 12:27, 07 kwi 2017

Do góry
siakowa napisał(a)
no to mnienpocieszylas. czytałam jakiegoś bloga i tym klonie i po kilku latach dopiero było widać ze coś przyrasta. Byłoby super bo u mnie rośnie na tle brzóz które rosną jak chwasty

Bo przecież brzozy i brzosty (czyli graby) to są dendrologiczne chwasty.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies