Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Tu ma być ogród :) 13:03, 25 sie 2015

Do góry
AgaeM napisał(a)

Mnie juz sie podoba! Sama stipe taka wielka wyprodukowalas czy kupna? Moja siana to i mala jakas.

I stipę i werbenę siałam z nasion i to dosyć późno - obie słabo rokowały ale zdążyły zakwitnąć.

Na tej stronie są zdjęcia zaraz po sadzeniu - stipa była taka mała, że prawie niewidoczna na zdjęciach

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=103

Rośnie u mnie na południowej wystawie, takie same sadzonki dałam koleżance, która posadziła je na cienistej rabacie, w tym samym czasie co ja i jest do tej pory maleńka.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 11:19, 25 sie 2015

Do góry
eda napisał(a)
Mam deszczu chcesz ? buziole

Nawet ja mam troszku! W szoku jestem
Kawka była?
ps. Twoja stipa kwitnie Ładnie przyrosła
Cmokam cmok
Ogródek Iwony 23:12, 24 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Iwonko powiem Ci, że ta rabata z roślinnymi 'kosteczkami' pod bukiem strasznie mi się podoba Muszę też powiedzieć, że stipa jednak najładniej wygląda jak zaczyna kwitnąć, później targa ją w każdą stronę i mnie osobiście denerwuje Musiałem moją dzisiaj wiązać bo leżała na wszystkim i nie wygląda teraz zbyt ładnie.

Powiem, że teraz ciurkadełko o wiele bardziej mi się podoba, ładniej wtapia się w rabatę

Pomiziać proszę pieska za uszkiem
Chyba o niczym nie zapomniałem

Łuki, te kosteczki dają porządek, ognista w tym wykonaniu, co miałam, nie. I troszkę się to kłóci, choć powtórzenie koloru się zgadza. Ten porządek i ład z roztrzęsionymi trawami na wietrze jest moim ulubionym widokiem. Jak uporządkować rabatę ognistą, by pasowała do tej?
Ze stipą się zgadzam, choć jak patrzę pod słońce na jej końce rozwichrzone, to nadal mi się podoba
Z tym ciurkadełkiem, chyba o to chodziło. Tola zaliczyła wodopój

Ogródek Iwony 23:00, 24 sie 2015

Do góry
Ewuniu, miskanty ML stąd pójdą pod płot, tutaj zostanie tylko stipa i molinia. Trochę za dużo tego dobra naraz

Od nowa ... na przekór wszystkim 22:03, 24 sie 2015

Do góry
Wracając do mojej rabaty to chyba Iwcia ma rację, ze tam za wąski pasek. Poustawialam doniczki no i ciasnota.Chyba będę musiała tą rabatę kamienna poszerzyć o ten pas gdzie stipa rośnie, oczywiście stipa zostanie tylko jedną z prawej przesadze, i dosypie kamieni
Ogródek Iwony 21:09, 24 sie 2015

Do góry
Iwonko powiem Ci, że ta rabata z roślinnymi 'kosteczkami' pod bukiem strasznie mi się podoba Muszę też powiedzieć, że stipa jednak najładniej wygląda jak zaczyna kwitnąć, później targa ją w każdą stronę i mnie osobiście denerwuje Musiałem moją dzisiaj wiązać bo leżała na wszystkim i nie wygląda teraz zbyt ładnie.

Powiem, że teraz ciurkadełko o wiele bardziej mi się podoba, ładniej wtapia się w rabatę

Pomiziać proszę pieska za uszkiem
Chyba o niczym nie zapomniałem
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:40, 24 sie 2015

Do góry
Donia72 napisał(a)
Joasiu, kupiłam sobie stipę i nie mam pojęcia, gdzie ją posadzić

Czy decyzja już zapadła, stipa posadzona?
Ogródek Iwony 17:10, 24 sie 2015

Do góry
Iwonko czy te trzcinniki są zwiewne jak stipa, wygląda równie lekko
Poza tym piękne zdjecia, czekam na resztę
Ogrodowe skarby 22:25, 23 sie 2015

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
a że tyrzyce się same wysiewają pierwsze słyszę zastanawiam się czy mi się stipa w przyszłym roku wysieje ale znająć moje szczęście to pewnie nie n awszelki wypadek zbiorę nasiona i będzie sobie rosła na parapecie.

No właśnie same i powiem szczerze że mnie to zaskoczyło. Wysiały się dwie odmiany widoczne na zdjęciu
Ogrodowe skarby 22:17, 23 sie 2015

Do góry
a że tyrzyce się same wysiewają pierwsze słyszę zastanawiam się czy mi się stipa w przyszłym roku wysieje ale znająć moje szczęście to pewnie nie n awszelki wypadek zbiorę nasiona i będzie sobie rosła na parapecie.
Od nowa ... na przekór wszystkim 20:38, 23 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)

ha ha trochę się tego nazbierało

tuje szmaragd
tuje szmaragd na pniu
perukowiec podolski
berberysy Maria
berberysy ciemne
cisy
pęcherznice kalinolistne 'Diabolo'
ligustry
bez fioletowy
Wierzby hakuro na pniu
miłorząb
śliwa wiśniowa Nigra
catalpa
grujecznik japoński
hortensje bukietowe limelight
hortensje bukietowe anabel
hortensje bukietowe vanille fraise
hortensja ogrodowa
akebia pięciolistkowa
wiciokrzewy
clematisy
bluszcz hedera
bukszpan kule
bukszpan obwódki
rododendrony
trzmielina emerald gold
trzmielina emerald gaiety
krzewuszka
róże pnące
róże rabatowe
tawuła
graby
miskanty 'Morning Light'
rozplenice hameln
turzyce ptasie łapki
proso rózgowate heavy metal
trawy cytrynowe (chyba)
turzyca gold fountains
miskant rotsilber
kłosówka miękka
kosmatka igel
turzyce frosted curls
carexy the beatles
carexy ice dance
stipa
kostrzewa sina
red baron
molinia arundinacea
trawka nn
miskant olbrzymi (?)
konwalnik
turzyce evergold
trzcinnik karl foerster
rozplenica japońska
miskant zebrinus
trawa hakone
niedźwiedzie futro
kłosownica leśna
rozchodnik
kopytnik
mikołajek
werbena patagońska
budleja
tawułki
bergenie
szałwia omszona Deep blue
margaretki
żurawki
hosty
przetacznik
miodunka
dąbrówka rozłogowa
tojeść rozesłana
kocimiętka
jeżówki
łubin
onętek(kosmos)
Hortensja NN
lilie
lawenda
parzydło leśne
runianka japońska
ostróżki
czosnki białe
czosnki fioletowe
czosnki krzysztofa
czosnki główkowate
czosnki hair
piwonie
Perowskia

he he nie masz mieć powinnaś
Zakątek z fioletową ławeczką 22:31, 22 sie 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Doniu
Cofnęłam się trochę do tyłu, przejrzałam fotki i stipa mi pasuje na przystankowej lub na trawiastą. Poustawiaj Doniu tę stipę w doniczkach na rabatach, popatrz na układ z różnych miejsc. Często tak robię zanim posadzę jakąś roślinę, Zdarza się że i parę dni odkładam sadzenie zakupów aż znajdę dla nich odpowiednie miejsce.

Joasiu, też tak się zastanawiałam nad przystankową Tylko czy tam będzie dobrze? Od Ciebie uchowała mi się jedną sadzonka i bardzo ładnie rośnie na rabacie pod oknem Jeszcze mam do wsadzenia dwa miskanty i jeżówkę. Jeżówka też pójdzie na przystankową
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:08, 22 sie 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Zobaczysz, czy Ci stipa przezimuje. Jak nie to posadzisz inne trawki

Ja siałam w tym roku kosmosy do gruntu, ale niestety wyplewiłam wszystko z rozpędu.

Ale te czekoladowe sialas, bo ja nie wiem jak z nich zbierać nasiona, biorę te przekwitniete kwiatki ale tam nie ma nic
Zakątek z fioletową ławeczką 22:05, 22 sie 2015

Do góry
Doniu
Cofnęłam się trochę do tyłu, przejrzałam fotki i stipa mi pasuje na przystankowej lub na trawiastą. Poustawiaj Doniu tę stipę w doniczkach na rabatach, popatrz na układ z różnych miejsc. Często tak robię zanim posadzę jakąś roślinę, Zdarza się że i parę dni odkładam sadzenie zakupów aż znajdę dla nich odpowiednie miejsce.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:02, 22 sie 2015

Do góry
amelia_b napisał(a)

stipa np u mnie stoi jak drut, a trawy brązowe robią kępy, to łatwiej liście cosmosa czekoladowego schować

pogubiłam się łatwiej w trawie czy w stiopie schować ?
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:00, 22 sie 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Ja siałam w tym roku kosmosy do gruntu, ale niestety wyplewiłam wszystko z rozpędu.

Szkoda! u mnie szans na wyrwanie nie ma bo pustawo i nie w sposób się pomylić A kosmosy się sieje czy sadzonki kupuje ? Z tych pospolitych, kolorowych to pamiętam , ze takie wysokie rosną, Nie bedzie to zbyt wielka dysproporcja z buksami ?
Idę do Ciebie i nie mogę dojść
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:59, 22 sie 2015

Do góry
babka napisał(a)
No pomiędzy, taki mam plan Tylko pytanie czy przy stipach pozostać czy zastąpić je trawkami ?

stipa np u mnie stoi jak drut, a trawy brązowe robią kępy, to łatwiej liście cosmosa czekoladowego schować
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:56, 22 sie 2015

Do góry
babka napisał(a)
No pomiędzy, taki mam plan Tylko pytanie czy przy stipach pozostać czy zastąpić je trawkami ?

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:34, 22 sie 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Moim zdaniem mała kula bukszpanowa pasuje, ale ta jedna stipa średnio. Więcej "trawy" musiałoby być więcej żeby taki efekt jak pokazałaś uzyskać, czy stipy, czy jakiejś innej
Chyba, że rozchodniki ze stipą? Nie za dużo byłoby?

Masz rację, myślimy podobnie ale czy za dużo ? wiem napewno, że teraz jest za mało
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:25, 22 sie 2015

Do góry
Moim zdaniem mała kula bukszpanowa pasuje, ale ta jedna stipa średnio. Więcej "trawy" musiałoby być więcej żeby taki efekt jak pokazałaś uzyskać, czy stipy, czy jakiejś innej
Chyba, że rozchodniki ze stipą? Nie za dużo byłoby?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies