Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 11:06, 30 sie 2015

polinka napisał(a)
Iwonko, Ola wstawiła u mnie zdjęcie swoich ptasich łapek

Polinko, byłam. Wychodzi na to, ze moje trawki to ptasie łapki

Iwk4 11:09, 30 sie 2015

Aniaaa napisał(a)
Również miłego dnia

Iwonko u Ciebie to dosłownie kopalnia wiedzy dla wszystkich

Niektóre cebulowe też sadzę do doniczek.Ja sadzę mniej więcej po 5 sztuk np tulipanów,narcyzów.Czosnków miniaturowych,krokusów wejdzie zdecydowanie więcej ale np hiacyntów trzy sztuki.Mam takie bardziej płaskie doniczki.Potem jak liście zaczynają zasychać przenoszę je na tyły garażu (wydzieliłam tam miejsce-taki przechowalnik i tam je dołuję razem z doniczkami w których rosną)a potem na jesień przenoszę z powrotem na docelowe miejsce chyba,że wymagają podzielnia,przesuszenia to po zaschnięciu liści robię to.Czekam z przesuszonymi cebulkami do jesieni i znów sadzę do doniczek z ziemią i wędrują na docelowe miejsce.

Aniu, to bardzo dobry sposób. Ja część tulipanów sadziłam w koszyczkach, łatwo było wykopać. Ale czekałam, aż się podsuszą. Teraz zrobię tak, jak radzicie. Jak wykopałam, wysypałam cebulki z koszyczków i trzymam w przewiewnym miejscu w torebkach papierowych podpisane. Sadzić planuję w październiku.
Iwk4 11:34, 30 sie 2015

olga80 napisał(a)
Iwonko przeszłam się po Twoim ogrodzie ... a tak na marginesie a może i najważniejsza informacja dnia to u mnie też pada

Olgo, deszcz to największe wydarzenie ostatnio. U mnie dwa dni temu popadało rano i mam niedosyt. Lepsze jednak to, niż dwumiesięczna susza. Roślinki przeszczęśliwe.

Natomiast ja zaraz wykorzystałam fakt, ze popadało i uporządkowałam moje tuje. Wyciągnęłam moje uschłe z rabaty (zostawiłam, żebym wiedziała, gdzie sadzić następne) i poprzesadzałam w ich miejsce z rabaty ognistej tujki. Przy tarasie mam prawie komplet. Dwa miejsca przy płocie czekają na wysokie trawy. Zastanawiam się nad Graizellą i Melepartusem. I nie mam pojęcia, czy zamawiać teraz, czy czekać do wiosny.

Szpaler przy płocie prawie zakończony.
Te uschłe wyjmowałam z ziemi jedną ręką.
Na wiosnę ciachnę je dla wyrównania wysokości. Teraz już nie ruszam. Niech wszystko się przyjmie.
Jeśli we wrześniu dostanę tuje, uzupełnię ognistą, będą tam zmiany

Iwk4 11:39, 30 sie 2015

bacowa napisał(a)
wpisz na youtube : BELLA SKYWAY FESTIVAL Toruń.

Super impreza. Wcześniej o niej nie miałam pojęcia
Iwk4 11:43, 30 sie 2015

Kuba napisał(a)
jak ładnie uchwyciłaś nasiona stipy i jak się odkochać...

Wyczesałam nasionka starym grubym grzebieniem. Stoi sobie chwilowo wiaderko z nasionkami w kotłowni na oknie. Pytanie mojej córci:
Mamo, co to za włosy są w tym wiaderku? Tola przecież ma czarne

Ja się nie odkochuję. Wyrwać nadmiar zawsze można, a stipa robi w niektórych miejscach świetne tło w promieniach słońca. Tylko trzeba to dostrzec

Iwk4 11:45, 30 sie 2015

A tak swoją drogą podoba mi się połączenie czerwieni z fioletowym
Z niebieskim już tak nie
Iwk4 11:55, 30 sie 2015

Nallar napisał(a)

Mam nadzieję że nie wywołam kolejnej dyskuty na temat kolorów w ogrodzie....
Mnie ta część Twojego ogrodu bardzo się podoba.
Iwonko co to za trawka za (chyba) berberysem.

Ewo, z berberysami posadziłam Miskanta Gracilimusa. Warunki ma w donicy idealne. Sporo kompostu i wilgoć. Zastanawiam się i dochodzę do wniosku, ze w przyszłym roku (choć nie jestem pewna) chyba to zestawienie pójdzie na ognistą rabatę, tam będzie miał więcej miejsca. W zeszłym roku kupowałam sadzonki takie zwykłe, maleńkie. On nie podwoił objętości, on ją podziesięciokrotnił. Boję się , co będzie za rok. Muszę tu wymyślić godne zastępstwo. Jeszcze nie mam pomysłu, ale nie mogę co roku wysadzać i dzielić. Choć rolę firanki przy tarasie odegrał świetnie. Jak się siedzi przy kawce, sąsiedzi w tej chwili nas nie widzą. Dziś robiłam fotki, jak piliśmy kawę. Nie było specjalnie nic widać.
Zastanawiam się nad berberysem, czy jesienią się tak ładnie wybarwi, jak rok temu? Na razie jest bordowy. A rok temu był czerwony
Taki mam widok:

Tak wygląda z tarasu:
Iwk4 11:57, 30 sie 2015

MiraR napisał(a)
Ale pędzi Twój wątek Iwonko Jeszcze trochę i 1000 stron będzie.Skopiowałam sobie od Ciebie ważne informacje ogrodowe.Na razie pijemy kawę na tarasie i zastanawiamy się co dziś porobimy u siebie
Pozdrawiam

I co zdziałaliście?
Ja wczoraj rano popracowałam, potem starałam się ogarnąć dom. Dwie nieprzespane noce miałam, to dziś odsypiałam, jak niemowlę
Pełnia chyba na mnie działa
Iwk4 12:01, 30 sie 2015

Malgosik napisał(a)

moje queeny z Janiny 3 paczki były prawdziwe

Małgoś, wczoraj byłąm w Janinie. Nie było Sajmon van Eijk. Wogóle nie było różowych tulipanów. Tylko kupiłam białe narcyze, takie jak ty
Też dwa różne. Na jednych pisała wysokość 40 cm, na drugich 35 cm
Wymienię moje żółte na białe. Żółte narcyze pójdą na rabatę żółto-niebieską
Iwk4 12:05, 30 sie 2015

MirellaB napisał(a)
Iwonko pięknie ujęłaś naparstnice. One jeszcze kwitną, czy Twoja wyjątkowa?

Mirelko, siałam w zeszłym roku naparstnice. Wzeszło tyle, że porozdawałam. Część sadzonek posadziłam. A teraz kwitną każda o innej porze. Zależy, jak silna sadzonka. Swoje pięć minut powinny mieć za rok