W opasce ubiegłej jesieni posadziłam kocimiętki i rozchodniki. Musiałam zabrać kamienie, bo nornice wymieszały mi je z ziemią. Zastanawiam się czy sypać tu korę czy dać sobie spokój.
Róże przy tarasie jakoś rosną, też męczone przez nornice i mszyce.
Tu już busz!
Aga, też masz żółtego kuklika pamiętasz może, jaka to odmiana? I oczywiście wszystkie inne Piękne. Klony uwielbiamy, pięknie z nimi po deszczu, prawda? Głóg piękny, warto sadzić drzewa w rozmiarze XXXXXL Efekt "na już" czasem jest potrzebny.
Nie byłam przekonana, czy koza w oranżerii to dobry pomysł. Teraz wątpliwości nie mam. Koza jest pomysłem bardzo dobrym! Podnosi funkcjonalność oranżerii w sposób zdecydowany. Wieczory majowe takie jak dziś, gdy na zewnątrz jest kilkanaście stopni - są przy ogniu bardzo przyjemne, domowe, plus gwiazdy nad głową, nie trzeba niczego więcej...
Trawnika już nie kosimy bo przestał w zasadzie rosnąć i zaczyna schnąć. Pierwszy raz w maju trawnik mi schnie. Od kiedy mam ogród nie było jeszcze aż tak długiej przerwy od deszczu.
To odżycie podoba mi się bardzo strat zawsze szkoda, ale nie jest chyba tak źle, obawiałam się tych wichur i zapowiadanych alertów.
Azalia stworzyła ciekawe towarzystwo swym kolorem.
Na koniec pomęczę Was jeszcze zbliżeniami na wiejską i cienistą. Zieleń puchnie w oczach, a przodownikiem jest hosta
Tutaj jest najbardziej wilgotna część ogrodu, trawa rośnie 2x szybciej niż w pozostałej części ogrodu. Końcówka cienistej, to zlepek wszystkiego, co daje sobie radę bezpośrednio pod orzechem + skrzyp, którego za bardzo nie tępię, tylko regularnie zrywam do gnojówki. Tylko oset jest tu nieproszonym gościem. Najbardziej cieszy czosnek niedźwiedzi, który nic sobie nie robi z nadmiaru konkurencji i bardzo ładnie się rozrasta
Zobaczcie to jest jedna róża, ta co na pergoli New Dawn, puściłam ją na płot
Acha i jeszcze dodam, że te płoty i pergola mają ze 14 lat, w tamtym roku odświeżałam i teraz wyglądają rewelacyjnie jak nowe. Ale uprzedzam to nie było zwykłe malowanie!
Mała zmiana w donicy
Wykopałam tuje Whipcord i cyprysiki tępołuskiego Teddy w zamian są dwie Daniki ( zostały i zresztą MUSI być coś zimozielonego ) i dwie seslerie. Thuja Whipcord poszła na skarpę ( za przykładem Magdy z Wilczego Ogrodu )
Może ktoś chętny na cyprysa za darmoszkę??