Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działeczka koło Muzeum 12:05, 12 kwi 2013

Do góry
W naszym ogródku od tygodnia wielkie zmiany

Przede wszystkim przyjechał do nas domek, który Czigodny i Pracy-się-niebojący Mąż, korzystając z dobrej pogody złożył.

Tu domek jeszcze w kawałkach

A tu w trakcie składania

Domek już stoi, choć brak mu jeszcze niektórych elementów jak podłoga
Wiejski Ogród Moniki 12:02, 12 kwi 2013

Do góry
Chciałam wam pokazać mój lampion ogrodowy Nie chwaląc się wykonany samodzielnie
(Nie wiem czy powinnam zamieścić to tu czy w temacie oświetlenie ...)
Rajski ogród Ani 11:52, 12 kwi 2013

Do góry
Dzisiaj od rana zapowiadało się słoneczko ale zawitało na krotko i tak od ok. 9:00 pada sobie równiutki deszczyk, prace w ogrodzie odłożone, może jutro? poodkrywałam tylko horti ogrodowe, przycięłam powojniki i wystawiłam bratki na ten deszczyk

krokusy pozamykały kwiatuszki, zrobiło się smutno

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:10, 12 kwi 2013

Do góry
Zastanawiam się czy tego cyprysa mozna przyciąć? bo taki rozwichrzony jest
Jurajski Ogród 10:46, 12 kwi 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
tym razem już nieco bardziej wiosennie...

Ale pięknościowe, a widokowe bajecznie wyglądają, już niedługo białego nie będzie i to dopiero będzie widok
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:01, 12 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

.....
Przezimowała trzmielina , co nigdy nie zimowała

Ależ pięknie przezimowała Ci trzmielina!!!!! moje są takie bordowe jeszcze , smutne, dlatego nie przepadam za trzmieliną, ale ta Twoja Danusiu jest urocza!

Danusiu czy Ty ten śnieg to suszarka topiłaś bo u mnie leży i leży i zniknąć nie chce zdradź metodę na pozbycie sie tego białego dziadostwa
Rododendronowy ogród II. 09:55, 12 kwi 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Obawiam się że zbyt długo były bez wody czyli całkiem odwrotnie niż Ty. Ziemia długo była zamarznięta i nie mogły pobierac jej z podłoża , ale w tej chwili pomyslałam że u Ciebie jest inaczej niż u mnie , dużo cieplej więc nie wiem. Co do ptaka to podejrzewam kapturkę czyli pokrzewkę czrnołbistą. Wygląda tak jak na poniższym zdjęciu ale samica ma brązową czapeczkę. Tak wyglądał?

Z ptaszkiem BINGO. Ostatnio było o nim u Ani asc, ale nie brałam pod uwagę, bo on ma czarny kapturek, a tu znowu samiczka się różni! Cały czas od rana śpiewa mi w ogrodzie. Najgłośniej ze wszystkich ptaków. Dla porównania odsłuchałam to http://www.youtube.com/watch?v=4osOn_Wh_DQ. Identycznie.
Liliowo i kolorowo:) 09:54, 12 kwi 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Nie moge pracowac i cieszyc sie wiosną w ogrodzie to chociaż leżąc patrzę sobie na piekną begonie na parapecie a w ogródku już wiosna i to zdjęcia z dzisiejszego dnia:

Cudna wiosna, uwielbiam ją
Dużo zdrówka dla ciebie i żebyś jak najszybciej wyskoczyć do ogródka mogła.
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 09:43, 12 kwi 2013

Do góry
anipla napisał(a)

Ale piękne rureczki!
Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 09:34, 12 kwi 2013

Do góry
Witam Ślązaczki ze świętokrzyskiego
Przesyłam trochę wiosny z Doliny Muminków.

A jak tam bukszpanki się mają?
Pozdrawiam.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:14, 12 kwi 2013

Do góry
wkleję obrazek- propozycja żeby dodać cos , jakby rzucić w pasy - w ten sposób z koniec tych pasów będzie 'zgubiony', co wydaje mi się ciekawe, no i będzie niewielki kontrast wysokości, przez co ta przestrzeń będzie sie wydawać mniej rozległa

to cos to kule z bukszpanu, lub stozki z bukszpanu, albo jakies hortensje- nawet nie muszą być te same, moga być np Bomshel, czy Dart's Little Dot- takie niższe.
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 09:02, 12 kwi 2013

Do góry
nieszka napisał(a)
Pamiętacie moje plany tegoroczne???

Znalazłam dziś fajną wiśnię umbraculifera szczepioną na wysokości 1,8-1,9.
Nie będzie za niska????

Pamiętamy, pamiętamy
Wg mnie do tego miejsca za niska. Dom je niejako zagłuszy, a że jest szczepiona, to wyższa nie będzie.
Na planiku masz drzewka niemal na wysokość domu, a to pewnie parę metrów?
Rododendronowy ogród II. 08:59, 12 kwi 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ale pięknie u Ciebie wita śliczny wesoły rudzik)Wiosna wiosna)pozdrawiam

To jeszcze jeden

Rododendronowy ogród II. 08:57, 12 kwi 2013

Do góry
yolka napisał(a)
Dzień dobry rudziku. Tobie też kiwam głową

to jeszcze jeden

Dereń biały - Cornus alba 08:25, 12 kwi 2013

Do góry
Derenie białe w większości mają ozdobne kolorowe gałązki i w większości tnie się je końcem zimy lub w marcu prawie do ziemi, wtedy wydają masę nowych zgrabnych fajnie wybarwionych gałązek, które dają równomierny krzew, o regularnej, kopulastym kształcie.

Ten rodzaj cięcia pokazany powyżej to cięcie mające na celu wykształcenie konkretnego pokroju - małego drzewka i widać że było robione latem, podcięto po prostu wszystkie gałęzie co pokładały się na ziemi, żeby podnieść koronę i prześwietlono pewnie też wnętrze korony.

Utworzono coś na kształt klonu palmowego Ładne małe drzewko.

Jaki efekt chcesz osiągnąć? Czy taki jak powyżej? To tnij wiosną na małe drzewko, jeśli krzew nigdy nie był cięty.

Albo zetnij nisko przy ziemi.

Cornus alba "Elegantissima"

Ogród w skali mikro :) 08:13, 12 kwi 2013

Do góry
anna_g napisał(a)

Byłam dzisiaj u Kapiasa "na przeszpiegach" i znalazłam latarenkę co to może u Ciebie robić za altankę (dla myszek - sama tak powiedziałaś), a nawet zestawik
Pozdrawiam Eluś i dobrej nocki życzę

Halllo .. Martwię się tymi Kapiasami , bo Danusia już maila wysłała w poniedziałek a do teraz nie ma odpowiedzi.. Myślałyśmy,że oni tam jeszcze sezonu nie zaczęli , i stąd ten przestój z korespondencją.. Ale skoro byłaś i tam już wszystko normalnie funkcjonuje , to czemu do diaska poczty elektronicznej nie odbierają

Latarenki świetne , ale moje myszy lubią biegać w kółko i wolą bardziej minimalistyczny dizajn , stad już altanka wybrana i zakupiona

Działka wkoło Lubczyka :) 08:10, 12 kwi 2013

Do góry
kitek81 napisał(a)
a tu już zdjęcia kwiatków i krzewów:
te 2 większe bukszpany:

hosty, liatry, gipsówki itd:

cisiki

żurawki:

No Kasiu będzie się działo,oj będzie ! Masz duszę ogrodniczki
Rododendronowy ogród II. 08:09, 12 kwi 2013

Do góry
Miłego dnia wszystkim życze.Zobaczcie co porobiłam ze zdjeciem rudzika.

Rododendronowy ogród II. 08:07, 12 kwi 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
U mnie jest teraz +9. Ale nie wiem czy ta licytacja Bogdzi nie denerwuje, bo też chciałaby cieplej.

Bogdziu, diś przyuważyłam jakiegoś nowego ptaszka, ale nie mam zdjęć, więc znowu zagadka . Wielkość średnia - coś jak szpak, kolor - szary, ale brązowawa główka. Szukałam i najbardziej pasowałby słowik rdzawy, ale mój miał tylko głowę w takim rdzawym kolorze. Coś Ci przychodzi do głowy?

Jutro zrobię zdjęcia rh Brigitte i podpowiesz co może im dolegać. To raczej nie są uszkodzenia mrozowe, bo 1 jest najgorszy, drugi średni, a trzeci OK a rosną obok siebie. Podejrzewam zalegające liście jesiona (ja ich nigdy stamtąd nie grabię i zapomniałam o powierzchni wokół rh), bo kilka gałązek przywiędło i odpadają całe ubiegłoroczne przyrosty. Kolor jest ładny, ciemnozielony, ale chyba za mokro przez te liście miały. Dopiero niedawno się musiało to stać, bo tydzień temu oglądałam i było OK. Chyba, że coś je od dołu podgryzło.

Obawiam się że zbyt długo były bez wody czyli całkiem odwrotnie niż Ty. Ziemia długo była zamarznięta i nie mogły pobierac jej z podłoża , ale w tej chwili pomyslałam że u Ciebie jest inaczej niż u mnie , dużo cieplej więc nie wiem. Co do ptaka to podejrzewam kapturkę czyli pokrzewkę czrnołbistą. Wygląda tak jak na poniższym zdjęciu ale samica ma brązową czapeczkę. Tak wyglądał?

Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 08:00, 12 kwi 2013

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies