Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:53, 07 cze 2015

Do góry
Kiepskie zdjęcie Władysława Łokietka. Bardzo podobają mi się kwiaty, na początku różowe przebarwiają się na biało, ale zostaje na płatkach delikatny różowy paseczek.
No i dziękuje raz jeszcze Gierczusi bo dzięki niej Łokietek jest u mnie

Zapomniałem o rodki z przedogródka, kwiaty strasznie wymęczone przez upał

Pierwsze lilie się pokazują

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:48, 07 cze 2015

Do góry
Przy okazji pytanie, mam się zacząć martwić w sumie nieuniknionym?

A tutaj zastanawiam się czy to nie skutek wczorajszej zabawy chrześniaka z wężem w najmocniejsze słońce, mgiełka polała się na Bonice, to przypalenia czy plamistość. Wczoraj tego nie było i pojawiło się bardzo regularnie na młodych liściach

No a Ascot robi mnie w balona bo codziennie myślę, że zakwitnie, a ta nadal w pąku

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:43, 07 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Mateusz drugi raz na magisterkę bym nie poszedł bo w moim przypadku i w przypadku mojej uczelni nie ma to najmniejszego sensu, ale jak się zaczęło trzeba skończyć

Racja szkoda przerwać, najgorsze czego żal to czas. A jeśli można zapytać to co studiujesz?
Ja jestem na budownictwie i w moim przypadku magisterka w zasadzie nic więcej nie daje, tylko podnosi ego ale to mi nie potrzebna Xd
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:42, 07 cze 2015

Do góry
Aniu próbowałem oddać kolor królowej, ale sam już nie wiem jak ją widzę jak dla mnie drugie zdjęcie najbardziej oddaje kolor w najładniejszej fazie rozkwitu.

Do nazewnictwa kolorów to proszę się nie czepiać ja włosy rwę jak mam czasem nazwać kolory żurawek, a jak w zeszłym roku trwałą debata nad kolorami róż u mArzenki i rzucane był amaranty karminowe, bardziej malinowe itd to mózg miał mi się zagotować... a ja tylko facet jestem

Przy okazji William będzie chyba sobą bo pąk mocno ściemniał i przy okazji wypuścił kolejne 2

Maria Theresia też jak sflaczały łosoś w pąku

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:37, 07 cze 2015

Do góry
Mateusz drugi raz na magisterkę bym nie poszedł bo w moim przypadku i w przypadku mojej uczelni nie ma to najmniejszego sensu, ale jak się zaczęło trzeba skończyć

Ewelino sam bym sobie pokominkował, ale teraz to wygląda jak przelot rakietą przez wątki, aby być w miarę na bieżąco. Pozdrawiam
Żurawka - Heuchera 15:25, 07 cze 2015

Do góry
Magdo niestety, ale żurawki na takiej stromej skarpie mogą źle rosnąć no chyba, że masz tam glinę, która świetnie trzyma wilgoć stanowisko ogólnie widać, że bardzo dobre bo mają troszkę cienia i troszkę słońca
Nie chce żebyś mnie źle zrozumiała, ale popatrz na te zdjęcia i odpowiedz sobie sama czy podobają Ci się te żurawki na tej szmacie, pomijam już fakt, że przez włókninę będzie trudniej podlać skarpę, a na dodatek włóknina wyjaławia glebę.

Jeżeli chcesz żurawki fioletowo bordowe to możesz poszukać Dark Secret, Mocha, Obsidian, Creole Night czy Black Taffeta
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:15, 07 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Mateusz obrona jak obrona, ale praca, problemy i czas...
Teraz już magisterka i koniec z moją edukacją, ja już podziękuje i więcej nie skorzystam

Chociaż jestem na drugim roku to wiem co to znaczy i chciałbym już mieć tą inzynierke za sobą, ale jeszcze zostały 2 lata. Z chęcią też zakończę edukację za 2 lata
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:01, 07 cze 2015

Do góry
Aniu prawda taka, że moje nie mają ani takiego koloru jak na moim jak i na Twoim zdjęciu, ja zdjęcia robię w pośpiechu zazwyczaj późno po podlewaniu, ale skoczę się teraz spróbować zrobić jak najwierniejsze kolorystycznie.

Mateusz obrona jak obrona, ale praca, problemy i czas...
Teraz już magisterka i koniec z moją edukacją, ja już podziękuje i więcej nie skorzystam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:34, 07 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Cześć Mateusz i dzięki bardzo, już dawno miałem do Ciebie 'wpaść' ale ostatnio strasznie jestem zakręcony, obrona się zbliża i sprawy z nią się komplikują, przez upały pewne prace spowolniły, ale wpadnę dzisiajbardzieją już byłem na samym początku, ale śladu nie zostawiłem

Życzę powodzenia podczas obrony, pewnie pójdzie równie dobrze jak w ogrodzie
A tak z ciekawości zapytam, licencjat, inzynierka czy magisterka?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:11, 07 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Do czego to doszło... ja taki wielki przeciwnik róż dzisiaj się nimi zachwycam

Pierwsza Queen of Sweeden mnie zachwyciła

Kolor masz przejaskrawiony w aparacie... ona nie jest różowa, możesz wprowadzić w błąd kolorem.. u mnie też jeszcze nie ten odcień

Tu jest dobry kolor..
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:47, 07 cze 2015

Do góry
Aniu tak wczoraj patrzyłem na żurawki przy podlewaniu i zauważyłem, że mam jeszcze inne na prawdę fioletowe żurawki Sugar Plum i Plum ROyale jednak rosną tak sobie i mnie nie zachwycają, na słońcu liście się przypalają.

Gunsmoke jest na obu zdjęciach tak jak napisałaś polecam ręcami i nogami rośnie u mnie znakomicie, rewelacyjnie się rozmnaża, rośnie na każdym stanowisku. Mam już 15 roślin w ogrodzie, a to przy mojej różnorodności odmiana musi sobie na to zasłużyć

W podobnym kolorze dobrze rośnie jeszcze Fire Frost jednak potrzebuje półcienia, Gaugin, Solar Eclipse i Solar power dobrze rośnie, ale mają bordowe plamki na liściach. Kupiłem teraz Lime Ruffles i ładnie wygląda, ale dużo na jej tema nie mogę powiedzieć. Bardzo dobrze rośnie też u mnie Alabama Sunrise.

Fire Alarm i Paprika jak dla mnie to jedne z najgorszych odmian pod względem ich jakości bo kolory mają super. Zobacz sobie Amber Lady, Honey Rose, Buttered Rum, Apricot, Sweet Tea Redstone Falls.

Georgia Plum bardzo się różni od pozostałych, dobrze rośnie na słońcu, ale jest mniejsza od pozostałych bardziej kompaktowa i ma piękny fioletowy kolor. Niestety moje przesadzone w zeszłym roku do większego cienia zgniły w kwietniu od nadmiaru wody, zatem trzeba posadzić w miejscu, które wiosną ma dostęp do słońca.

Cześć Mateusz i dzięki bardzo, już dawno miałem do Ciebie 'wpaść' ale ostatnio strasznie jestem zakręcony, obrona się zbliża i sprawy z nią się komplikują, przez upały pewne prace spowolniły, ale wpadnę dzisiaj, z resztą już byłem na samym początku, ale śladu nie zostawiłem

Moja codzienność - ogród Oli 11:28, 07 cze 2015

Do góry
Nooo ten tego słów brakło i patrzeć już nie będę bo wpadam w kompleksy porządkowe
Znakomity efekt.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 11:26, 07 cze 2015

Do góry
Oczęta nacieszone widokami, pięknie wszystko kwitnie
Ogródek Iwony 11:25, 07 cze 2015

Do góry
Jest co podziwiać a prace budowlane najważniejsze, że idą do przodu i już widać efekty.
U mnie też sucho, ale codziennie dziękuje za to, że mam studnie, dzięki temu woda się leje strumieniami i nawet trawnik mam zielony prawi wszędzie, a na rabatach cały czas mokro, ale mimo nawadniania 2 godzinki dziennie trzeba podlewać.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:22, 06 cze 2015

Do góry
Łukaszu dziękuję za zdjęcia

Luki napisał(a)

czy ta srebrna powyżej to ta sama co na poniższym zdjęciu? Gunsmoke?

bo chyba o taką właśnie mi chodziło. Milan kolorystycznie mi pasowała tylko taka trochę "mizerna" jest w dodatku Milan ma śliczne, ale różowe kwiatki, a Gunsmoke chyba biale? a białe zdecydowanie bardziej mi pasują

I teraz 100 pytań do
z limonkowych żurawek mam lime marmalade, citronella, electric lime i uwsteczniającą się golden zebra - jest jeszcze jakaś dobrze rosnąca w tym kolorze?

z czerwono/pomarańczowych mam fire alarm i paprika ale z żadnej nie jestem zbytnio zadowolona, tylko zwykła Maramalade i Caramel choć nie tak piękne wyglądają dość dorodnie. Znasz coś w kolorach paprika/ fire alarm, ale zdrowsze? MOże Royal Flame?

I jeszcze jedno mam już żurawki RIO, Berry Smoothie, Maroon Brusch i Georgia Peach, czy Georgia Plum bardzo się od nich różni? jest ładniejsza mniej kłopotliwa i lepiej rosnąca od pozostałych?

P.S. nawet nie wiedziałam, że już 12 żurawek mam.

EDIT: zapomniałam róża z bodziszkiem również i mnie zachwyciła

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:59, 06 cze 2015

Do góry
Violu zasługuje na swoje miano i na dodatek ma subtelny ładny zapach, przy okazji kilka lat rozciągania na coś się przydało bo trzeba niezłej gimnastyki, aby takiego malucha powąchać

Kasiu rabata w różnych miejscach różnie zagęszczona i już wymaga kilku zmian bo niektóre byliny źle ze sobą wyglądają, ale to normalne i przeżywać tego nie będę muszę też kilka dosadzić, ale to już na spokojnie bez pośpiechu i tak rabata powstała znacznie szybciej niż planowałem

Do róży przystawiony jest Bodziszek himalajski 'Johnson's Blue' wczoraj kupiłem, więc gdybyś chciała to był po 5 zł, fakt malutkie sadzonki i nie wszystkie z kwiatami, ale mogę do Kapiasa dostarczyć.

Z obrzeżem lepiej poprawić jak nie pasuje, a mnie zawsze pomaga wąż ogrodowy, którym idzie najładniej wyznaczyć łagodne linie, na układanie kostki mam swój dość pracochłonny sposób, ale skuteczny jednak trudno jest mi go opisać

Pamiętaj, że ten bordowy bodziszek jest małą rośliną i wysoki nie będzie ale jak dla mnie jest bardzo ładny. W sumie po rośliny tez mógłbym podjechać i do Kapiasa podrzucić zawsze to koszt przesyłki z głowy

Wojtku chyba nawet wiem jakiego, też się nad nim zastanawiałem, ale byłby u mnie za wysoki, róża warta jest posadzenia, bo zdjęcia jednak nie oddają rzeczywistości

Zbyszku miło, że wpadłeś, a róże na pewno będą mi już towarzyszyły w ogrodzie i mam nadzieję, że za 20 lat będę już miał swój własny rozrośnięty ogród... marzenia są po to, aby do nich dążyć

Iwonko no mam nadzieję, że będą chciały współpracować, na razie nie mogę narzekać, ale są ze mną krótko, miejsce wybrałem im chyba idealne, ale to się okaże z czasem Lavender Ice nie mam.

Ewo ja byłem największym przeciwnikiem róż, a jednak posadziłem i teraz mnie cieszą, na pewno nie raz będę na nie marudził, ale taki już los ogrodnika

Ludwiko z grzeczności i szacunku dla królowej nie zaprzeczę
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:46, 06 cze 2015

Do góry
Ewo zestawienie przypadkowe i tymczasowe, ale bardzo mi się spodobało połączenie kolorów, więc koniecznie było trzeba uwiecznić

Gosiu szkoda, że takie połączenie trudno będzie utrzymać na stałe ale jest na pamiątkę na zdjęciu.

U Kapiasa nie wiem może o 10?

Paweł po szłąiwe i kilka innych bylin jechałem aż 60km, ale się opłacało
Fioletowa szałwia to Blue Queen, a różowa to Rosenwein za te wielkie sadzonki płaciłem tylko 6zł, a wczoraj w centrum ogrodniczym podobne były po 20

Aniu mimo tego, że się kończy jestem bardzo zadowolony z tego sezonu bo u mnie kwitną już bardzo długo, ale jeden jarmark się kończy kolejny się zacznie. Następny to będzie miks liliowow liliowcowy

Na mojej glebie mam nadzieję, że królowa tak nie wybuja, ale narzekać nie będę przecież cieszy mnie , że jest zdrowa, i mam nadzieję, że wątły krzaczek w przyszłym roku będzie mocniejszy. Coś dużo mam tej nadziei

Małgosiu ja w zeszłym roku się zastrzegałem, że róż u mnie nie będzie, a teraz mam już 10 krzewów, ale jeszcze dwa i u mnie koniec wystarczy mi to do szczęścia, kolejne będę sadził w drugim ogrodzie... ale to w przyszłym roku.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:42, 06 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Pierwsza Queen of Sweeden mnie zachwyciła

Wspaniaaaałaaa!!! <3
Moja codzienność - ogród Oli 02:27, 06 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)
No i znowu nowości owiane tajemnicą ale lepiej się czeka na nowe fotki.

Wcale się lepiej nie czeka. To ja tu w nocy spać nie mogę, zaległosci nadrabiam, a fotek nie ma.
Olu, wiszę na płocie do rana.
Gratki na 801.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 22:31, 05 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Gosiu jak jest przerwa w czerwcu to koniecznie musisz dosadzić róże, bodziszki, szałwie i ostróżki, ale te przecież masz i to bardzo ładne Ty na pewno zmieścisz

Łukasz mam wszystko, tylko jakoś w tym roku albo rh za szybko albo reszta zaspała
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies