Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Co i jak? Nowicjuszka 00:24, 22 sie 2015

Do góry
Cześć no myślę że wolisz kamienie, bo nawet Twój nick o tym mówi Pewnie geolog z zamiłowania Hmm cząber górski jest ładny i nawet by mi pasował do skarpy tym bardziej że ma być ona w stylu śródziemnomorskim ( trawy, lawenda, szałwia) zastanawiam się jeszcze nad drzewem. Wprawdzie jeszcze niedawno to była surmia, ale po przeczytaniu specyfiki tego drzewka - wymiękam. Chodzi mi o drzewo, które da mi cień na tarasie, bo jest to słoneczna strona od rana do zachodu, ale żeby nie było tak łatwo nie może to być wielkie drzewo typu dąb. Dziś dokończyłam plewienie i spryskałam całą działkę randapem, na wiosnę będę od nowa zakładać trawnik i kupię mieszankę traw z kostrzew. Na razie wypowiadam wojnę chwastom wszelkiego typu i rodzaju
Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 00:24, 22 sie 2015

Do góry
Hana75 napisał(a)
Czy róże i szałwia omszona lubią swoje towarzystwo???

Lubią

a z drzewkiem nie pomogę, nie znam się...
pozdrówki
Rozpoznawanie bylin 23:28, 21 sie 2015

Do góry
wanda_strzelec napisał(a)
Kochani proszę pomóżcie co to za roślina dostałam od koleżanki ale ona też nie wie jak się nazywa

To jest Szałwia muszkatołowa (Salvia sclarea)
Roztoczańskie klimaty 12:40, 21 sie 2015
Do góry
amelia_b napisał(a)
Mi tak się ta srebrna rabata spodobała że pół nocy w Google szukałam tych olbrzymich liść i znalazłam ta szałwie srebrzystąoch jak ja bym chciała zobaczyć to na żywca

bo ona kiedys pisała że to szałwia! ciekawe czy ona kwitnie.
Małymi kroczkami do celu... 12:36, 20 sie 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
I jeszcze jedno jak to teraz kolorystycznie dobierać? Szałwia niebieska, róża pomarańczowa i jakie teraz kolory tutaj pasują?

Biały, trochę złagodzi ten kontrast między fioletem i pomarańczowym
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:58, 20 sie 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Margaretka już Ci odpowiedziała wyżej, ja od niej mam. Ja liczę, że sie same rozsieją, dlatego nie usuwam przekwitłych kwiatów.
Szałwia mi sie już wysiała będzie jak znalazł do nowych miejsc,

Zaczyna kwitnąć ML (chyba, że to nie on)

O jeny, jakie boskie zdjęcia..
Małymi kroczkami do celu... 10:12, 20 sie 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
I jeszcze jedno jak to teraz kolorystycznie dobierać? Szałwia niebieska, róża pomarańczowa i jakie teraz kolory tutaj pasują?

Może biała i fioletowa LIATRA?

http://www.oczarjk.pl/zdjecia_byliny/liatra_klosowa_biala_liatris_spicata05.jpg
Małymi kroczkami do celu... 08:18, 20 sie 2015

Do góry
Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 23:02, 19 sie 2015

Do góry
Czy róże i szałwia omszona lubią swoje towarzystwo???
Małymi kroczkami do celu... 22:25, 19 sie 2015

Do góry
Dziewczyny byłam dzisiaj na ryneczku i kupiłam sobie szałwie w cenie 1 zł co prawda trochę przesuszona, ale może dojdzie do siebie, szkoda tylko,że Pani miała tylko 6 szt. i maleńka Kostrzewe sina za 4 zł

Mam coś zrobić z tą szałwia? Przyciąć ja, czy zostawić i podlewać tylko? Widziałam piękne połączenia szałwi z różami, tak więc wylądowała ona na rabatce przy kojcu psa, razem z róża wcześniej zakupiona. A i zapomniałam dodać, że już postanowione będzie tam rabata szalwiowo- różana + trawki. Fotorelacja jutro, dzisiaj już nie zdążyłam zrobić zdjęcia, jedynie zrobiłam znów 20 słoików ogórków tym razem z curry
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 21:22, 19 sie 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Reniu, nasionka tytoniu miałaś kupne? Podpytuje, bo u mojej mamy przekwitl i zebrałam takie piórka jak od dmuchawca, nie wiem czy to takie coś się wysiewa?

Margaretka już Ci odpowiedziała wyżej, ja od niej mam. Ja liczę, że sie same rozsieją, dlatego nie usuwam przekwitłych kwiatów.
Szałwia mi sie już wysiała będzie jak znalazł do nowych miejsc,

Zaczyna kwitnąć ML (chyba, że to nie on)

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 23:41, 18 sie 2015

Do góry
Aniu, szałwia jest wyższa lub niższa i to zależy od odmiany. Także to, czy się wykłada.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:30, 18 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Urokliwe córeczki! Ta szałwia to już chyba drugie kwitnienie zalicza, tak?

coreczki?

szalwia tak ciagle i caly czas bez przerwy ale juz konczy
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:26, 18 sie 2015

Do góry
Urokliwe córeczki! Ta szałwia to już chyba drugie kwitnienie zalicza, tak?
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:41, 18 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Aniu piękna szałwia. U mnie jej nie ma w ogrodzie
A czy ona się nie kładzie u Ciebie?

Aniu prośba - jak możesz pokaż swoją smagliczkę jak teraz wygląda

Mirella podejrzewam, że jak będzie większa to może sie wykładać. Moja chyba jeszcze za niska, więc stoi sztywno. Jeśli chodzi o smagliczkę to już przekwitła. Mogłam ją przyciąć i cieszyłabym się nią nadal. Jest jeszcze kilka kwiatów na niej ale to już końcówka. Jak teraz ją przytnę to susza ją dobije a tak skalniak będzie jeszcze jesienią przyozdobiony jej nasionami
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:11, 18 sie 2015

Do góry
Aniu piękna szałwia. U mnie jej nie ma w ogrodzie
A czy ona się nie kładzie u Ciebie?

Aniu prośba - jak możesz pokaż swoją smagliczkę jak teraz wygląda
Jestem w polu 22:05, 17 sie 2015

Do góry
Warmia napisał(a)

Z donic nie zostało już wiele Szałwia, którą wysiewałam sama wcale nie kwitła ładnie. Porażka. Surfinia w tym roku również się nie popisała, więc został oleander, który w jedną z tych nawałnic wylądował jak długi na tarasie. Donica do wymiany Zostały jeszcze lobelie, które już chylą się ku końcowi i moje dwie różyczki wspomniane wyżej. A może Ty masz pomysła co mam z nimi zrobić na zimę.

Trzeba zainwestować w ciężkie donice które oprą się wiatrom Surfinie i lobelie są piękne ale one nie lubią jak na nie pada ani wieje Dawno z nich już musiałem zrezygnować
Róże najlepiej zadołować a górę okryć włókniną
Jestem w polu 21:55, 17 sie 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Marta a jak przy tych wiatrach daja sobie radę donice z roślinami na tarasie ? Masz ich sporo z ładnymi okazami

Z donic nie zostało już wiele Szałwia, którą wysiewałam sama wcale nie kwitła ładnie. Porażka. Surfinia w tym roku również się nie popisała, więc został oleander, który w jedną z tych nawałnic wylądował jak długi na tarasie. Donica do wymiany Zostały jeszcze lobelie, które już chylą się ku końcowi i moje dwie różyczki wspomniane wyżej. A może Ty masz pomysła co mam z nimi zrobić na zimę.
Pszczelarnia 17:44, 17 sie 2015

Do góry
Szałwia muszkatołowa i mikołajek:

Jeżówki i perowskia:

Kirengeszoma ze świecznicą:

A tutaj nie wiadomo co z czym:

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 15:35, 17 sie 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Szałwia po raz drugi zakwitła a w zasadzie już przekwita.

Jaka zieloniutka Pięknie kwitnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies