Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Dwa ogrody 23:16, 11 paź 2015

Do góry
Jankosiu, masz rację, nie przycinaj teraz hyzopu, zrobisz to na wiosnę. Nie pamiętam, ale chyba było więcej niż jedna sadzonka w doniczce, śmiało podziel, jak będziesz widziała wiecej łodyżek. Hyzop wysiewa się intensywnie, na wiosnę będę miała pewnie siewki i mogę Ci oddać. Posadziłam tegoroczne siewki wśród róż, rośnie bezproblemowo, a tworzy po czasie ładną kępę, jeśli jest przycinany, inaczej będzie wiecheć to taka skromna roślinka, ale dobry wypełniacz. Wiesz, że jeszcze biała driakiew kwitnie?

mnie o tej porze podoba się ta szałwia, jej przymrozki niestraszne
a co powiesz o nim?

Monic, w młodym ogrodzie perspektywa taka, jak widać, ale urośnie U Ciebie pięknie angielsko

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 22:45, 11 paź 2015

Do góry
A tu już bez kolorowych dalii. Szałwia za to mrozów lekkich się nie boi.

I jeszcze raz rozplenice Moundry
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:21, 11 paź 2015

Do góry
JANA te niebieskie kwiatuszki to szałwia omączona, a hortensje w tym roku słabiej się przebarwiają niż w ub. roku.

JANINA dziękuję, lecę zobaczyć co tam u Ciebie.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:59, 09 paź 2015

Do góry
Z prac dziś wykonanych - rabate zostawiąłm na dalsze przemyslenia - ale posadziłam dziś sporo cebul.

Żebym wiedziała co i gdzie na wiosnę
- tulipany Ballade i jakieś no name z Lidla za żywopłocikiem "?"
- tulipany Purple Prince - rabata hostowo-hacone z Anabelle
- mix tulipanów Angelique, Blue Diamond i Mount Tacoma - rabata z sesleria i szałwia
- zadołowane w 2 wiadrach (które potem włoże do donic) hiacynty w kolorach niebieskich

Została sama drobnica - czosnki główkowate i szafirki.
mam ochotę jeszcze na krokusy...

Ogród na glinie 10:20, 09 paź 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
i kombinuję jak go zagospodarować
będzie przedłużony żywopłot i chcę zrobić mieszankę niebieskich roślin w stipie
ale do nich żółte róże?
podoba mi się takie połączenie
być może byłby to fiolet i niebieski z żółtymi różami w stipie

szałwia w stipie i np Genevieve Orsi (JACacien) albo Charlotte (Auspoly) miodzio
Od nowa ... na przekór wszystkim 09:27, 09 paź 2015

Do góry
Kalendarz kwitnienia bylin

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,

Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie, omieg wschodni, kukliki

Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia

Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie

Lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia

Sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.

Wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe

Październik - to co zaczęło we wrześniu
Róże, liliowce, lawendy i inne 07:44, 09 paź 2015

Do góry
Bodziszek wspaniały
Odmiana o bardzo szybkim wzroście, obfitym kwitnieniu. Tworzy zgrabne, kuliste kępy. Liście jesienią przebariwają się dekoracyjnie.

biała szałwia omszona wieloletnia
U Agi - czyli słońce i piach 21:52, 08 paź 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Tabelka to to nie jest Ale proszę:

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,

Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia

Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie

Lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia

Sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:25, 08 paź 2015

Do góry
Milka napisał(a)
SYLWIA
Rudbekia, jak jeżówka, tylko żółta i bordowa, ale to sadzonki z korzeniami, to wiosną od razu masz,na twoim areale to i tak zginie;
mnie i w mglistej i w wiosennej, różnie, ale dzięki
taka szałwia

róża

a to cedry styczeń 2011

i cedry październik 2015

Irenka bardzo chętnie tę rudbekię, a róża jeśli to pomarszczona ,a widzę , że pełna to Cię ściskam najmocniej jak umiem bo szukam dwa lata , ja mam tylko pustą , a na pączki to płatków za mało szałwie superowe

Czekam na Twój ogród wiosną bo przyznam się , że nie widziałam chyba
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 17:17, 08 paź 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Nakropkowałem sobie na rysunku

Dwie bordowe kropki to Munstead Wood
Pod nim z zieloną obwódką bodziszek Himalajski Johnson`s Blue mnie to zestawienie kolorystyczne zachwyca, niby nie powinny za bardzo do siebie pasować, ale na żywo... dla mnie bajka.
Taka czerwonawa kropka nad MW to Ascot
Różowe z czarną obwódką to jeżówki Secret Romance
Jagodowe? (te nazywanie kolorów) to szałwia.
Nad nimi 5 kropek np floks Red Carrabien.

Pozostaje dziura przy amanogawach. Te kulki bardziej bym rozsunął nie koniecznie w taki trójkąt dookoła drzewa.

Luki, przepraszam, że wczoraj sie nie odezwałąm ale padłam jak mucha... starośc,proszę pana, starość...

Obejrzałam wczoraj pogodę i dostałam kopa w .... bo dziś sadziłam i sadziłam... zbliża się ochłodzenie, a ja zimna nie cierpię...

Dostosowałam się do tego co narysowałeś, a przynajmniej sie starałam

Jednego nie chcę - floksów. NIe wiem co mi sie w nich nie podoba ale ich nie lubię...
Jagodowe (jakie słodkie okreslenie) kropki to szałwia - miałeś jakąs na mysli, czy tak ogólnie?
Bo ja mam 5 szt Caradonny, ale wyczytałam ze ona potrafi nawet do 60 cm wyrosnąć, wiec nie wiem czy nie za wysoka na drugie piętro zaraz za obwódką...
Moja "przyziemna" :) pasja 17:03, 08 paź 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)
Uprzejmie melduję, że stronki od ostatniej wizyty nadrobiłam i teraz sobie myślę, że my na forum gawędzimy i za Tobą tęsknimy, a Ty czosnki za berberysami i pewnie krokusy w donicy sadzisz
P.S. szałwia i jeżówki jeszcze nie "wyglądają", ale się trzymają i zapewne dadzą czadu w przyszłym roku

A gdzie tam czosnki! Juz drugi tydzień jestem chora. W zeszły pon sie zaczęło, juz było w miarę, a tu w czw wieczorem katar, pt katastrofa, ale musiałam być 12h w pracy, bo koniec m-ca, sob w łożku cała, pózniej lepiej i od wczoraj znów nawrot! Mam dość, a muszę chodzić do pracy. Wczoraj i dziś po powrocie leżę w łożku. Macham wiec spod pierzyny!

Cieszę sie z wieści
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:54, 08 paź 2015

Do góry
SYLWIA
Rudbekia, jak jeżówka, tylko żółta i bordowa, ale to sadzonki z korzeniami, to wiosną od razu masz,na twoim areale to i tak zginie;
mnie i w mglistej i w wiosennej, różnie, ale dzięki
taka szałwia

róża

a to cedry styczeń 2011

i cedry październik 2015
Moja "przyziemna" :) pasja 13:27, 08 paź 2015

Do góry
Uprzejmie melduję, że stronki od ostatniej wizyty nadrobiłam i teraz sobie myślę, że my na forum gawędzimy i za Tobą tęsknimy, a Ty czosnki za berberysami i pewnie krokusy w donicy sadzisz
P.S. szałwia i jeżówki jeszcze nie "wyglądają", ale się trzymają i zapewne dadzą czadu w przyszłym roku
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:35, 08 paź 2015

Do góry
Leonku i już jesień ...rozplenice żółkną i nadchodzi zimno wielkimi krokami..

Madżenka - +39 to za ciepło ...teraz ledwo po wyżej zera ... Nie wiem co lepsze

Agam - rozchodniki w moim odczuciu ładnie się komponują z brązami, ale nie każdy ten kolor lubi ... mnie on nie drażni

Aga_pe - jeśli Ci się podoba to przenoś do siebie bez skrępowania ..na zdrowie!

Luki - nie bądź taki skromny ... Twój ogród mieni się kolorami i to jest piękne ! Nad kosodrzewinami bawiącymi się w chowanego będę dumać na wiosnę , teraz nie widać problemu

Nulla - te wysokie trawy to miskant gracillimus ... teraz na jesieni kwitną ale nie wszystkie ...

Martaibartek - jeżówki o które pytasz to green jewel...

ewa 004 - szałwia ponownie zakwitła ale już nie tak spektakularnie jak w ubiegłym roku , właśnie planuję ją ściąć tylko czekam aż mi się zachce bo ostatnio ogrodowo się mocno ociągam

Zeta - praca w ogrodzie zawsze się znajdzie na leżaki tego lata tylko patrzyłam ale ja nie lubię leżeć i tylko dlatego stały puste ... Myślę nad delikatną modernizacją miejsca basenowego z uwzględnieniem przyzwoitego płaskiego placyka na leżaki ... Może wówczas bardziej będą zachęcać do wypoczynku...

galla - wydmuchuję brudy tornado jak mi się chce oczywiście ... teraz na tej rabacie główne skrzypce grają rozplenice , liści i igieł nie widać

Nicol21 - zdjęcia nocne to wyzwanie ... spróbuję kiedyś , może się wyrobię przez zimą ale nie obiecuję

ZielonaAnia- Rozchodniki mam drugi sezon (chyba) Również kupowałam malusie , ale one bez dokarmiania szybko się rozrastają . Chcę je jeszcze powielić w inne miejsca

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:33, 07 paź 2015

Do góry
Nakropkowałem sobie na rysunku

Dwie bordowe kropki to Munstead Wood
Pod nim z zieloną obwódką bodziszek Himalajski Johnson`s Blue mnie to zestawienie kolorystyczne zachwyca, niby nie powinny za bardzo do siebie pasować, ale na żywo... dla mnie bajka.
Taka czerwonawa kropka nad MW to Ascot
Różowe z czarną obwódką to jeżówki Secret Romance
Jagodowe? (te nazywanie kolorów) to szałwia.
Nad nimi 5 kropek np floks Red Carrabien.

Pozostaje dziura przy amanogawach. Te kulki bardziej bym rozsunął nie koniecznie w taki trójkąt dookoła drzewa.

Pozostaje jeszcze wkomponować gdzieś kilka róż by miały swoje miejsce i zobaczyć gdzie miejsce zostanie.
Oczywiście to tylko moja propozycja.
Na razie taka sobie trawa, czyli początki wymarzonego ogrodu u "KA" 21:00, 07 paź 2015

Do góry
Tabelka to to nie jest Ale proszę:

W kamiennym kręgu od początku 20:45, 07 paź 2015

Do góry
Aniu u mnie ani jedną szałwia suszy nie przetrwała.Gdzie nowe foty?
Ogród z widokiem na jezioro 20:32, 07 paź 2015

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Jolu, co to za kwiatki niebieskie kwitną na poprzedniej stronie tuż przy ścieżce?

To szałwia omszona. Po kwitnieniu ścinam, to jej trzecie kwietnienie w tym sezonie.

Mały przymrozek nie powinien zaszkozić warzywom.
Za nasionka będę wdzięczna
Tu ma być ogród :) 10:45, 07 paź 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
To nie ciemierniki tylko wyrośnięty przetacznik
A szałwia tak około 40 cm będzie miała.

Pogoda paskudna wieje a sąsiad zrobił mi wokół domu plaże na kilka hektarów i czuje się dziś jak na wydmach w Łebie. ...

no patrz, dużo się jeszcze musze uczyć o roślinach

Ale się tam ciekawie u Ciebie robi nic bym nie miała przeciwko, takim wydmom, ale chyba tylko przez jakiś krótki czas
Tu ma być ogród :) 10:41, 07 paź 2015

Do góry
To nie ciemierniki tylko wyrośnięty przetacznik
A szałwia tak około 40 cm będzie miała.

Pogoda paskudna wieje a sąsiad zrobił mi wokół domu plaże na kilka hektarów i czuje się dziś jak na wydmach w Łebie. ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies