Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:31, 05 maj 2013

Do góry
Kasiek napisał(a)

Anius ,ja pryskalam 1 dziennie ,wieczorem( takie opryski powinno robic sie tylko wieczorem )rowniez z powodu nadmiaru pracy Efekt byl szybki i trwaly Nie zwalniaj sie,dziegi na kolejne kffiatki przeca potrzebne

Raz dziennie????? .. to ja raz w tygodniu tylko obiad jem..... raz dzienie tyle pryskania??????? NIe ma szans...
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:30, 05 maj 2013

Do góry
po porannym szaleństwie na ścieżkach Keukenhof - dzięki uprzejmości obiektywu Madżenki ... jestem jakby w innym świecie ...

i jakby zainspirowana ... oj i to jakby bardzo ... zwłaszcza kombinacjami w donicach ... bo łanów przenikających kolorami (żółty znów zaskoczył mnie żółty połączony z bielą oczarował czy to znak sezonu bo jedna kiecka zrobiła mi to samo ... ) na mikro areale nie zrobię choćbym wyszła z siebie i stanęła na rzęsach ... za to donice z kórych wylewa się cebulowa obfitość to absolutnie czarujący wymiar piękna ...

i te gabiony ... Madżenka chyba trzeba pomyśleć jak uwspółcześnić moje wyobrażenie o rabatach ... wiem, że te kamienie są drogie ale w końcu kamieniołomów mam pod dostatkiem ... cokolwiek zdziwię rodzinę jak po latach wykopywania i wynoszenia kamieni zacznę je skupować ale tylko krowa jak wiemy nie zmienia poglądów a i tu można polemizować ...

poza tym po wyburzeniu "norki" okazało się, że jest przestrzeń ... i niestety jest widoczność ... część areałów jest jak na widelcu do publicznego podziwiania ... a ja skromna jestem i ich nie kcem ... ... zostawiłam mały ceglany murek ale ogniska to tym nie zasłonię ...

zmetlikowałam sobie w łebie ...

a w czasie gdy mi runęło w łebie wyobrażenie o tym czego kcem a czego nie kcem już chyba ... piesa i żon korzystali ze słoneczka ...

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:24, 05 maj 2013

Do góry
ka1sia napisał(a)
a ja przeczytalam i pooglądalam wszystko i ... mnie zatkało z wrażenia!!! masz Aniu rękę i serce do roślin, tak pięknie wszystko rośnie, sama radość

Kasiu..... jak zawsze jesteś bardzo miła

W nocy żaby zrobiły taki rechot, że aż uszy bolały.... ale to nie te.... te są cichutkie.. i sobie smacznie śpią np w lawendzie, która pachnie cudownie... wiec rzekotce się wcale nie dziwię

Ogród Nebel 13:22, 05 maj 2013

Do góry

Lubię i pochylam się nad każdą rośliną osobno , co w całości nie ma, ani ładu, ani składu.. ale własnie to lubię

Przyszłam się przywitać oficjalnie na Twoim wątku i powiedzieć, że witam bratnią duszę
I południe zostawia kwiatki dla północy
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:15, 05 maj 2013

Do góry
nebel napisał(a)
Potrzebuję dwóch deszczowych dni, aby przeczytać wszyskto co mnie zainteresowało w Twoim ogrodzie, póki co mamy piękne słoneczne dni, które trzeba wykorzystać na pracę w ogrodzie, więc lekturę zostawiam sobie na potem

ewa

Powiedziałabym byś nie czytała tylko obejrzała wizytówkę, ale ona też nie jest aktualna Proponuję kilka obrazków ostatnich Ilość stron i zdjęć mnie samą przeraża

Ewuś dla Ciebie za wizytę zostawiam.. lewizję.... w tym roku zastrajkowałam z okrywaniem roślin.. i lewizje też musiały radzić sobie same.... 1/3 przeżyła Reszta padła nie z zimna, a z mokra... jednak była mokra zima i spóźniona wiosna.... ale już niczego nie okrywam.. nie mam na to czasu...

Działka prawie w Borach Tucholskich 13:14, 05 maj 2013

Do góry
Mariusz zobaczę jak w tym roku to będzie wyglądało

Ania to "skromne białe" to zawilec gajowy wyniesiony na salon

buk Dawyck Gold i Rohan Obelisk obydwa kolumnowe jeden wiadomo żółtawy drugi w czerwieni i lekko powycinany

jedne powojniki mi żółkną drugie czerwienieją o co tu właściwie chodzi

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:12, 05 maj 2013

Do góry
Syla napisał(a)

Wracając wczoraj w nocy do domu i słuchając wiadomości o gradobiciu myślami byłam u Ciebie ....

Tu u mnie byłaś ,a ja była wczoraj w tym samy czasie u Ciebie .. pięknotek niestety nazwy nie znam Dziś poszłam poszukać czy jakaś kartka gdzieś się nie została.... ale nie ma.
Natomiast wg moich obserwacji i porównań wśród azaliii będzie to Azalia japońska Princess Anne
Kwitnie od innych azali jakieś 2 tygodnie wcześniej .. i kwitnie mi co roku i jej nie zabezpieczam... posadzona tylko w zacisznym miejscu i pomiędzy innymi roślinami... niby piszą, że wytrzymuje tylko do -18 stopni.. a mam ją już 4 sezon..
I stokrotki.... też NN i nie wiadomo skąd się wzięły...
Ogród Ewy :) 13:12, 05 maj 2013

Do góry

U Oci ... 13:04, 05 maj 2013

Do góry
Bukszpany znalazły nowe miejsce w donicach.

Jedna( ta mniejsza) przesadzona z mniejszej donicy, a druga z gruntu.

Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 13:03, 05 maj 2013

Do góry
I jeszcze jedno pytanko

Czy woda powinna stać w rabatach jeśli tuz obok jest już wykopany dół, nie powinna tam spłynąć - wiem że rury nie są jeszcze podłączone

Czy te kwadratowe rabaty powinny mieć jakieś osobne odprowadzenia?

Jakieś dziwne rzeczy się u nas dzieją bo postawiliśmy plac zabaw w miejscu gdzie wody było zawsze najmniej - na samej górze.
A po ostatnich deszczach to tam stoi najwięcej wody.
Dzisiaj świeci już słońce po mału można już wchodzić na trawnik a pod placem zabaw bagno

Czy dwie rury puszczone w tym obszarze dadzą radę?
Nam się wydaje że trzeba wykopać jeszcze jeden rów pod samym placem zabaw.

Ogród Ewy :) 13:03, 05 maj 2013

Do góry
Kilka obrazków do oglądania

Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 12:58, 05 maj 2013

Do góry
Witam się serdecznie.
Chyba znalazłam wątek który pomoże nam z naszym problemem
W związku ze stojącą wodą na trawnikach i w rabatach panowie którzy robili nam ogród w zeszłym roku zaczęli prace z odwodnieniem.

W środę były wykopane wszystkie doły i panowie zaczęli rozprowadzać rury.
W związku z pogodą i ulewnymi deszczami prace zostały przerwane.
Panowie mają wrócić jutro i kończyć, ale z mężem od dwóch dni martwimy się o ich pracę i o to czy odwodnienie jest dobrze robione.
Mamy rozkopaną działkę i chcielibyśmy żeby nie było powtórki czyli rozkopywania od nowa wszystkiego i poprawiania.

I już widze po zamieszczonych przez Danusię zdjęciach że jest jeden błąd
Panwie nie obwijają rur włókniną .

U mnie wygląda to tak

Na szybko posypali je żwirem, chyba żeby się nie przemieszczały i pojechali bo tak lało...

Woda stoi do tej pory mimo że nie pada już od dwóch dni

Czy rowy pod włókniną i rurami powinny też być podsypane żwirem?
Czy każdy rów musi mieć spadek? - bo u nas chyba wszystkie rowy go nie mają.

Byłabym wdzięczna za rady
Pozdrawiam Aga
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:53, 05 maj 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
skromnie i niewinnie(z odrobiną dekadencji) czy full wypas

świeżość czy dojrzałość nastolatka czy kobieta "kopciuszek" czy królowa
Obie piękne - żonkilek cudny - nigdy nie widziałam takiego magnolia... eh... magnolia to królowa Uwielbiam te kwiaty wiosenne
Pozdrawiam
Ogród Nebel 12:46, 05 maj 2013

Do góry
Ewo Nie mogłabym do Ciebie nie zawitać skoro to w zasadzie dzięki Tobie założyłam tutaj swój wątek już jakiś czas temu nie czekając w nieskończoność z czego jestem bardzo zadowolona bo już coś tam zdążyłam się nauczyć i poznać (na razie wirtualnie) bardzo fajnych ludzi Zatem dzięki Nebel
Będę Cię odwiedzać i podglądać co sie u Ciebie dzieje Faktycznie na jednym ze zdjęć też miałąm wrażenie że Twój ogród to hektary Pigwowiec kwitnie cudnie...
Pozdrawiam Cię serdecznie i miłej niedzieli życzę

Ogród Alicji w ciągłych przeróbkach 12:44, 05 maj 2013

Do góry
Czy ktoś pomoże mi rozszyfrować co to za magnolia u mnie rośnie? Chciałabym wiedzieć czy będzie wielka czy też to mniejszy okaz.
Keukenhof Holandia 12:38, 05 maj 2013

Do góry
Pola cebulowych fotografowane przez szybę samochodu...

hiacynty

Keukenhof Holandia 12:36, 05 maj 2013

Do góry
Ostatnie spojrzenie na Keukenhof..... do zobaczenia....

Szczęsliwa ze zdobyczną koroną cesarską i amarylisami

Potem poszukiwanie samochodu.... przyjechaliśmy było pusto.... wyjeżdżaliśmy..... morze samochodów.... z powodu stresu zdjęcia brak....
Keukenhof Holandia 12:34, 05 maj 2013

Do góry
Ku pamięci

Keukenhof Holandia 12:32, 05 maj 2013

Do góry

Przyjazny ogród 12:31, 05 maj 2013

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies