Marzenia są dobre, bo ma się z reguły dużą skłonność do ich realizacji. Czego Ci gorąco życzę.
Zdaje się, że wyrzuciłaś z ogrodu hortensję Candlelight. Mnie zachwycają jej jesienne przebarwienia, choć rzeczywiście kwiaty nie wyglądają spektakularnie.
Kwitną oczary wirginijskie. Od kiedy podrosły, to udaje im się zawczasu zrzucić liście i można podziwiać frędzelki. W młodości potrafiły trzymać zaschnięte liście aż do wiosny.
Udało mi się pozbyć wszystkich bluszczowych pędów z ogrodu. Przy okazji wyciepałam trzmieliny Galiety, które miały przesłaniać murek na rabacie garażowej. Stwierdziłam, że tuje sąsiada urosły na tyle, że radzą sobie z maskowaniem siatki, a mnie odpadnie konieczność przeplatania pędów trzmieliny przez oczka siatki i kontrolowanie jej pełzania. Murku i tak już nie widać.
Z zapraszaniem bluszczu do ogrodu trzeba uważać. Póki jest młodziutki, to przycinanie wydaje się zabiegiem kosmetycznym. W narożniku działki chciałam zasłonić bluszczem mur oporowy sąsiada. Po upływie trzech lat bluszcz uformował pieniek gruby jak mój nadgarstek i zaczął atakować choinę kanadyjską i rośliny okrywowe. Przedarł się do sąsiadów. Całe popołudnie zeszło mi na usuwaniu dwóch sadzonek.
Dereń Sibirica już prawie bez liści. Jesień błyskawicznie opanowała ogród. Ogród zmienia się w mgnieniu oka.
Robiłam dzisiaj takie same przesadzanki jak u Ciebie, i powiem Ci, że gdybym miała teraz więcej urlopu, to bym chyba przeryła większość rabat
No i efekt mi się bardzo podoba, fajne jest takie uporządkowanie rabat przed zimą.
A miałam już takie potwory seslerii, że się pokładły i zaczęły przy ziemi gnić, wielkie były i ciężkie
łoooooo ale wypasiony zakup
ja jeszcze nie miałam okazji a super szał astrowy fale kwiatów pięknie i kolory już liści widoczne także jesień już gubi kapcie u ciebie Sylwuś
Kasiu, bardzo miło ogląda się zdjęcia z Twojego pięknego ogrodu. Jest taki tajemniczy i klimatyczny, taki niepowtarzalny, zawsze się nim zachwycam.
Powodzenia.
Asiu ten dereń szybko się rozrasta u mnie szpaler i tnę dwa razy w sezonie
piękny jest i korale białe
jeden ma czerwoną łodygę drugi żółtą
sorry że wstawiłam ci moje fotki jak chcesz to je zabiorę chciałam ci pokazać jak u mnie rośnie macham
Współczuję z powodu robala