Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogródek Iwony 21:38, 14 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Napierw pytanie do Małej Mi.
Napisałaś, Aniu, że trytomy nie zanikają na zimę, tak jak juki. To juki zanikają na zimę??? Nigdy mi żadna nie zanikła, ani w cieplym mieście, ani w zimnej podlaskiej wsi.Nie związuję, nie przykrywam...

To lapsus językowy z pośpiechu...... brakło jednego słowa, że trytomy są takie same jak juki.. Trytomy nie każdy zna, a juki chyba każdy.. chciałam porównać te rośliny do siebie. Mam jedne i drugie... zobacz, że podobne.. Juka ma tylko kwiatostan wyższy.

Ogródek Iwony 20:47, 14 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Napisałaś, Aniu, że trytomy nie zanikają na zimę, tak jak juki. To juki zanikają na zimę??? Nigdy mi żadna nie zanikła, ani w cieplym mieście, ani w zimnej podlaskiej wsi.Nie związuję, nie przykrywam...

Teraz moje propozycje - do rozważenia.
Zdaje mi się, że bergenia ze względu na: kolor kwiatów, termin kwitnienia (maj) zimozieloność, ale także wysokość (piętrowość nasadzeń) by "się nadała" Zdjęcie z majowego weekendu.

Może warto rozważyć irysy syberyjskie? Wprawdzie nie ma chyba takich w jaskrawych barwach, ale do kompozycji z innymi chyba byłby przydatny. Poza okresem kwitnienia daje masę zieleni, co też może być cenne. Tu w kompozycji z tojeścią i piwonią.
Bo chciałam dodać, że i piwonia w mocnym bordzie/burgundzie by się "nadała". Początek czerwca.

No i może maki? Krótko kwitną, ale jakże efektownie wyglądają.

Tess, dzięki za sugestie. Zastanawiam się nad bergenią, bo zimozielona, kwiaty ma raczej różowe nie czerwone, dlatego się zastanawiam, ale liście ładnie się potem przebarwiają. Tą mam.

Piwonie ok, tylko mam jakieś dziwne, do tej pory mi nie kwitły, zła jestem na nie. W tym roku przesadziłam je na słońce i wyżej, bo mogły być za głęboko wkopane. Zobaczę, co z nich będzie. Maki są piękne, ale krótko kwitną, zastanowię się nad nimi. Z jeżówkami i rudbekią przegrywają.
Musi być tam jeszcze miejsce na Kanny, mam o zielonych liściach i bordowych.
Irysy syberyjskie uwielbiam,ale niebieski pójdzie na inną rabatę. Tu go nie będzie.
No i powiedz mi, czy na przodzie dać kulki bukszpanu, czy to nie pasuje?
Rozplenice by się przydały tam i Miskant. Ale się chyba powtarzam.
Moja codzienność - ogród Oli 20:12, 14 sty 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
A to spalilam bo zaczelyscie o kocimietce lawendzie..myslalam ze w ta strone idziesz

dziewczyny się rozgadały u mnie są już berberysy pod grabami i nie planuję tego zmieniać

Jagodaa napisał(a)

haha, moje zdanie zwykle niepomocne

sesleria bardzo mi się podoba i mam ją na liście, na przyszłość

Do Bagatell bardziej pasowałaby mi taka, jak ma Motylek, a nie wiosenna, chodzi mi o odcień zieleni.

Inspiracja boska . Jak byś Ty chciała Ola te trawy?, taki całkowity łan? Pytam, bo sobie myślę, że w reszcie ogrodu masz raczej poprzeplatane rośliny i nie wiem, czy taki wielki łan będzie pasować. Mówię serio, nie wiem, a nie że nie będzie. Nie potrafię jeszcze takich połączeń oceniać .

ja Ci dam niepomocne

myślałam również o seslerii którą ma Motylek, nawet do kupienia na miejscu ale ona jest niższa, kwitnie o innej porze i nie wiem czy jej kolor pasuje ?
Myślę obsadzić taki właśnie łan a jak nie będzie grało zawsze można coś dorzucić wbrew pozorom nie jest to jakaś gigantyczna przestrzeń

Tess napisał(a)
To jeśli sama selseria to za mało (ja nie podzielam tego poglądu) to może selseria i szałwia, i jakieś kulki bukszpanowe gdzieniegdzie?
Tu bez kulek
https://www.pinterest.com/pin/284430532689477543/

Tesiu cieszę się, że wyrażasz swoje zdanie, cały czas nad tym myślę.. intuicja mówi mi że będzie ok a jak wyjdzie zobaczymy, najwyżej będą korekty, przecież to lubimy
W seslerii na pewno będą czosnki to już dawno postanowione, szałwia mnie nie zachwyca póki co..(mam różową, niebieska i tak mi nie pasuje) więc nie biorę jej w ogóle pod uwagę kulkom nie mówię nie

Marzena2007 napisał(a)
Seslerię mam, piękna jest i berberysami będzie rewelacyjnie wyglądać

to mnie cieszy jaka wysoka jest u Ciebie ?

beta napisał(a)
oddaję głos na seslerię+berberysy...a wiosna masę cebulowych

miłego dnia

Beatko planuję zaminować cały teren czosnkami

Jagodaa napisał(a)

Nie ma to jak wizualka, też jednak fajnie .

no nie ? od razu się umysł rozjaśnia zresztą sama przecież tego połączenia nie wymyśliłam

Ewa, Tess, Beatka - dziękuję ! obyście miały rację

Ogród Stefanie - Eastleach House w Cotswold 19:36, 14 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Mając taki ogród warto dla niego żyć

Parafrazując słowa pewnej znajomej starszej Pani o jej domu: "Ludzie mi zazdroszczą, że mam dom. To dom ma mnie! Sprzątam, naprawiam, opłacam..."
Zaczątek ogrodu 19:28, 14 sty 2015

Do góry
as226 napisał(a)
Wiosną REWOLUCJA!!!

Lubię to!

"Niezdecydowana ogrodniczka" 19:24, 14 sty 2015

Do góry
Już jest wieczorek.
Moja codzienność - ogród Oli 19:19, 14 sty 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Ja się nie znam więc nie pomogę, ale wiem ze wszystko co wymyślisz to na bank będzie pięknie, bo Ty inaczej nie potrafisz

Robię za echo.

Ostatnia ispiracja z berberysami tyż pikna.
Ogródek Iwony 19:13, 14 sty 2015

Do góry

Teraz moje propozycje - do rozważenia.
Zdaje mi się, że bergenia ze względu na: kolor kwiatów, termin kwitnienia (maj) zimozieloność, ale także wysokość (piętrowość nasadzeń) by "się nadała" Zdjęcie z majowego weekendu.

Może warto rozważyć irysy syberyjskie? Wprawdzie nie ma chyba takich w jaskrawych barwach, ale do kompozycji z innymi chyba byłby przydatny. Poza okresem kwitnienia daje masę zieleni, co też może być cenne. Tu w kompozycji z tojeścią i piwonią.
Bo chciałam dodać, że i piwonia w mocnym bordzie/burgundzie by się "nadała". Początek czerwca.

No i może maki? Krótko kwitną, ale jakże efektownie wyglądają.

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 18:04, 14 sty 2015

Do góry
Alez słodzicie...

Agniecha ,to zdjęcia bodajże z połowy grudnia - niestety już tak ładnie nie stoją u mnie... wichury szaleją ostatnimi tygodniami i skutecznie powaliły mi je na ziemię i połamały tez trochę...
Czytałam o twoich cebulkach...chciałoby się powiedzieć że nóż w kieszeni sie otwiera...

Madzia, na poprzedniej stronie Tess wkleiła moje dwie molinie. Zobacz jak wyglądały latem. Niżej napisałam nazwy - Filip chyba prawidłowo tą pierwszą zidentyfikował jako Transparent
"Niezdecydowana ogrodniczka" 13:07, 14 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Piękne stroiki i wianki.
Gdzie chodzisz na te warsztaty?

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, Marzenko

Witam, Teresko
Przepraszam, nie doczytałam pozdrowień od Ciebie Dziękuję

Wrasztaty na Broniszach - od kilku lat już tam się bawiępod okiem Pani MarioliM
Świetna sprawa.

Widziałam twoje rewolucje w ogrodzie - superowe.
I nowe zakupy już.
Ja jeszcze nie myślę o ogrodzie- trochę smutków mnie dopadło ;(
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 23:20, 13 sty 2015

Do góry
Tess - A już masz na oku jakąś różyczkę ?

agata19762 - że wiosną nisko to wiadomo,chodziło o cięcie późniejsze

olaw -wszyscy się cały czas dokształcamy wzajemnie

Marzena2007 -dotychczas ciełam normalnie wiosną nisko,a później tylko obcinałam zwiędniety kwiat z jednym liściem,teraz obetnę całą gałazkę. o tak

Bogdziu -poczytać zawsze można, ale nie ma idealnego przepisu postępowania dla wszystkich róż
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:57, 13 sty 2015

Do góry
Dzięki, Motylku
Moja codzienność - ogród Oli 22:56, 13 sty 2015

Do góry
Albo takioe coś:
magnolia napisał(a)
Wiesz co- sesleria jesienna byłaby lepsza- wyższa, bardziej jeżowata- masz ją?

czosneczkowo:

Moja codzienność - ogród Oli 22:53, 13 sty 2015

Do góry
To jeśli sama selseria to za mało (ja nie podzielam tego poglądu) to może selseria i szałwia, i jakieś kulki bukszpanowe gdzieniegdzie?
Tu bez kulek
https://www.pinterest.com/pin/284430532689477543/
Ogródek Iwony 21:44, 13 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
To ostatnie to chyba gailardia

Tess, jesteś niezawodna
A wszyscy we wsi mówią, że to rudbekia, więc zwątpiłam, jak dostałam tą właściwa. Teraz już wiem
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:42, 13 sty 2015

Do góry
Też mam taki. Tylko pierwszy rok dopiero, nie za mocno kwitł.
Ogródek Iwony 21:37, 13 sty 2015

Do góry
To ostatnie to chyba gailardia
Ogródek Iwony 21:17, 13 sty 2015

Do góry
A, jak coś zimozielonego dodasz, będzie OK.
Miscanty to chyba dopiero się dobierze po sporządzeniu listy kwiatów?
No bo niektóre kolorystycznie mogą nie teges.
Ogródek Iwony 21:09, 13 sty 2015

Do góry
Tess, to jest inspiracja. Za nimi w plecach jest rząd szmaragdów.
I zastanawiałąm się, czy na przodzie nie dać kulek bukszpanowych z trawkami, a kwiaty w środek. Bo zanim byliny wystartują, to trochę potrwa.
Wiosną można dołożyć tulipanów.
Na razie zapisałam sobie naście zdjęć na kompie. Musze wymierzyć moją rabatkę i zrobić spis, co mam, a co dołożyć (czytaj: dokupić)
przydałyby się też w tle jakieś miskanty dla zwiewności rabaty, tylko które?

Ogródek Iwony 21:03, 13 sty 2015

Do góry
Tylko że na niej nie ma żadnych zimozielonych, zimą łyso będzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies