To lapsus językowy z pośpiechu...... brakło jednego słowa, że trytomy są takie same jak juki.. Trytomy nie każdy zna, a juki chyba każdy.. chciałam porównać te rośliny do siebie. Mam jedne i drugie... zobacz, że podobne.. Juka ma tylko kwiatostan wyższy.
Tess, dzięki za sugestie. Zastanawiam się nad bergenią, bo zimozielona, kwiaty ma raczej różowe nie czerwone, dlatego się zastanawiam, ale liście ładnie się potem przebarwiają. Tą mam.
Piwonie ok, tylko mam jakieś dziwne, do tej pory mi nie kwitły, zła jestem na nie. W tym roku przesadziłam je na słońce i wyżej, bo mogły być za głęboko wkopane. Zobaczę, co z nich będzie. Maki są piękne, ale krótko kwitną, zastanowię się nad nimi. Z jeżówkami i rudbekią przegrywają.
Musi być tam jeszcze miejsce na Kanny, mam o zielonych liściach i bordowych.
Irysy syberyjskie uwielbiam,ale niebieski pójdzie na inną rabatę. Tu go nie będzie.
No i powiedz mi, czy na przodzie dać kulki bukszpanu, czy to nie pasuje?
Rozplenice by się przydały tam i Miskant. Ale się chyba powtarzam.
dziewczyny się rozgadały u mnie są już berberysy pod grabami i nie planuję tego zmieniać
ja Ci dam niepomocne
myślałam również o seslerii którą ma Motylek, nawet do kupienia na miejscu ale ona jest niższa, kwitnie o innej porze i nie wiem czy jej kolor pasuje ?
Myślę obsadzić taki właśnie łan a jak nie będzie grało zawsze można coś dorzucić wbrew pozorom nie jest to jakaś gigantyczna przestrzeń
Tesiu cieszę się, że wyrażasz swoje zdanie, cały czas nad tym myślę.. intuicja mówi mi że będzie ok a jak wyjdzie zobaczymy, najwyżej będą korekty, przecież to lubimy
W seslerii na pewno będą czosnki to już dawno postanowione, szałwia mnie nie zachwyca póki co..(mam różową, niebieska i tak mi nie pasuje) więc nie biorę jej w ogóle pod uwagę kulkom nie mówię nie
to mnie cieszy jaka wysoka jest u Ciebie ?
Beatko planuję zaminować cały teren czosnkami
no nie ? od razu się umysł rozjaśnia zresztą sama przecież tego połączenia nie wymyśliłam
Ewa, Tess, Beatka - dziękuję ! obyście miały rację
Napierw pytanie do Małej Mi.
Napisałaś, Aniu, że trytomy nie zanikają na zimę, tak jak juki. To juki zanikają na zimę??? Nigdy mi żadna nie zanikła, ani w cieplym mieście, ani w zimnej podlaskiej wsi.Nie związuję, nie przykrywam...
Teraz moje propozycje - do rozważenia.
Zdaje mi się, że bergenia ze względu na: kolor kwiatów, termin kwitnienia (maj) zimozieloność, ale także wysokość (piętrowość nasadzeń) by "się nadała" Zdjęcie z majowego weekendu.
Może warto rozważyć irysy syberyjskie? Wprawdzie nie ma chyba takich w jaskrawych barwach, ale do kompozycji z innymi chyba byłby przydatny. Poza okresem kwitnienia daje masę zieleni, co też może być cenne. Tu w kompozycji z tojeścią i piwonią.
Bo chciałam dodać, że i piwonia w mocnym bordzie/burgundzie by się "nadała". Początek czerwca.
No i może maki? Krótko kwitną, ale jakże efektownie wyglądają.
Agniecha ,to zdjęcia bodajże z połowy grudnia - niestety już tak ładnie nie stoją u mnie... wichury szaleją ostatnimi tygodniami i skutecznie powaliły mi je na ziemię i połamały tez trochę...
Czytałam o twoich cebulkach...chciałoby się powiedzieć że nóż w kieszeni sie otwiera...
Madzia, na poprzedniej stronie Tess wkleiła moje dwie molinie. Zobacz jak wyglądały latem. Niżej napisałam nazwy - Filip chyba prawidłowo tą pierwszą zidentyfikował jako Transparent
To jeśli sama selseria to za mało (ja nie podzielam tego poglądu) to może selseria i szałwia, i jakieś kulki bukszpanowe gdzieniegdzie?
Tu bez kulek https://www.pinterest.com/pin/284430532689477543/
A, jak coś zimozielonego dodasz, będzie OK.
Miscanty to chyba dopiero się dobierze po sporządzeniu listy kwiatów?
No bo niektóre kolorystycznie mogą nie teges.
Tess, to jest inspiracja. Za nimi w plecach jest rząd szmaragdów.
I zastanawiałąm się, czy na przodzie nie dać kulek bukszpanowych z trawkami, a kwiaty w środek. Bo zanim byliny wystartują, to trochę potrwa.
Wiosną można dołożyć tulipanów.
Na razie zapisałam sobie naście zdjęć na kompie. Musze wymierzyć moją rabatkę i zrobić spis, co mam, a co dołożyć (czytaj: dokupić)
przydałyby się też w tle jakieś miskanty dla zwiewności rabaty, tylko które?