Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród wyrozumiały 11:05, 02 kwi 2017

Do góry
ewalm napisał(a)
Witaj Olili, miło Cię znowu widzieć

Ogród już się obudził?

Obudził,obudził..ale ja coś słabo się budzę
W tamtym roku już pod koniec lutego latałam oglądać roślinki czy dają znaki życia..a w tym...już zaczynałam się nie poznawać.Myślałam ,że może całkiem mi to ogrodniczkowanie przeszło...ale po ostatnich dniach stwierdzam ,ze nie ,bo dalej cieszą mnie pąki na drzewach ,irysy i żonkile i tulipanki
Zakwita mi magnolia gwiaździsta stellata ,kupiona w zeszłym roku
Mój ogród pod górkę... 08:22, 02 kwi 2017

Do góry
Obiecane kulasy - nie patrzeć na bałagan, bo przód po wycięciu świerków jest nadal pobojowiskiem

Melred - ślicznotka

Magnolia nn już za chwilkę

A Gienia dopiero zaczyna
Bawarka 22:50, 01 kwi 2017

Do góry
Powyzej i ponizej ; ) to oczywiscie magnolia Leonard Messel, uznawana za najladniejsza z rozowych magnolii...

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:15, 01 kwi 2017

Do góry
oliwka napisał(a)
ja dzis widziałam magnolie juz w rozkwicie cudnie będzie juz niedługo u Ciebie Dziś znalazlam u siebie pierwszego tulipana w donicy. Jakoś długo się zbieraja w tym roku

Patrzę na zdjecia z zeszłego roku i powiem, że pomimo wczesnej wiosny, tulipanów w rozkwicie na początku kwietnia jeszcze wtedy nie było. A magnolię kwitły podobnie, czyli już za kilka dni pewnie zobaczę ich kwiatki.
Tam też sobie przypomniałam, ze w pierwszym sezonie po posadzeniu, magnolia soulangeana zakwitła mi JEDNYM kwiatkiem, Alba Lennei nie kwitłą w cale, a Black Tulip kwitła w sierpniu... Toż to teraz to prawdziwy szał się szykuje !
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 13:32, 01 kwi 2017

Do góry
Cześć Iza, taki miskant to chciałabym mieć u siebie, jest na czym oko zawiesić.
Magnolia przepiękna.Masz co podziwiać u siebie i w swoim ogrodzie i na mieście.
U mnie dziś 22 stopnie, przycięłam róże. Cały czas coś grzebię.Pozdrawiam.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 10:58, 01 kwi 2017

Do góry
Witam Izabela. Przepiekna stara magnolia. Widac, ze byla scinana bo na czubkach korony ma nowe odrosty i na tych odrostach tyle kwiatow.
W Bawarii zawsze cieplej wiosna pelna para.

Ogladam jego programy na kanale "domo" u nas. On sie zajmuje takimi wynalazkami. I ogrodami angielskimi ktorych wlasciciele maja bzika na ich tle.

Kiedys pokazywal jak pewien Anglik strzyze swoj trawnik codziennie dwa razy mial kilka maszyn kazda miala inne zadanie przy scieciu.
Tu narazie jest ściernisko... 10:28, 01 kwi 2017

Do góry
Zaglądam do Ciebie, bo bardzo dawno nie wchodziłam, a tu ... magnolia w rozkwicie, ale Ci wystartowała szybko. No to sama radość i jest się czym pochwalić, bo nikomu jeszcze nie kwitnie. A ja wcale nie mam magnolii, bo zawsze bałam się, że zmarznie.
Ogród Mirelli 09:28, 01 kwi 2017

Do góry
Mirello czytam dylematy bylinowe i teraz już chyba rozumiesz, dlaczego mam tak duzo bukszpanow i cisow. Zainspirował mnie ogród szefowej, ktory prez calutki rok jest piekny.

Ciecia cisow absolutnie sie nie obawiaj, beda z nich piekne i kulki lub stozki, na cokolwiek sie zdecydujesz. Nie rządzą ciemeirniki zadne reguły jak w rózach. Po prostu tniesz, mozesz to zrobic nawet zwykłymi nożyczkami

Magnolia.... Hm nie mam pojecia dlaczego kiwaty opadaja. Podejrzewam jakiegoś szkodnika jak w rododendronach. Podpytaj Bogdzi. Sorawdż jeszcze czy nie ma suchego podłoża.
Madżenie ogrodnika sezon 2017 09:04, 01 kwi 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Madżenko mam problem z magnolią. Pąki pękają, zasychają i opadają
Czy wiesz jaka może być tego przyczyna i co zrobić?

Przypominam Ci Madżenko o spryskaniu preparatem na grzyba piwoni.
Ja moje wschodzące już spryskałam

Mirello nigdy nie miałam takiego krzyżacki z magnolia, nie wiem co ci doradzić....

Piwonie dostały po liściach Miedzianem, bo u mnie nęka je grzyb latem
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 08:31, 01 kwi 2017

Do góry
Magnolia okazała bardzo. Piękna! U nas w Parku Zamkowym w Pszczynie jest sporo magnolii, musiałabym w niedzielę jechać zobaczyć. Wcześniej nie będę miała czasu. Na paskudną skarpę dzisiaj wchodzę, czas na plewienie...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 07:15, 01 kwi 2017
Do góry
szemusia napisał(a)
Reniu - właśnie ja dlatego moją stipę tnę bardzo krótko, bo to suche później zostaje - nie ma możliwości wyrwać, bo uszkodzi się zielone źdźbła.

też tnę nisko ..najwyżej wypadną ....ale nie mam takich ilości jak magnolia

Budowa w sąsiedztwie trzeba się zasłonić :( 23:23, 31 mar 2017

Do góry
JAk w tytule. Muszę się zasłonić, dosyć szczelnie bo za ogrodzeniem będą parkowaly dodatkowo samochody (o niechcianych gapiach nie wspomnę).
Działka leśna. Ta część ogrodzenia akurat dosyć słoneczna - szczególnie w środku lata kiedy słońce jest wyżej. Wiosną i jesienia juz gorzej bo z lewej strony jest las.
Proszę o pomoc. PIerwsze 3 zdjęcia to ten ferelny płot. Tam w prawo od choinki, za lawendą jest magnolia (nic nie widać na tle ogrodzenia), z tytułu hortensje pnace, żurawki, potem w tych kulkach tujowych omorica na pniu (moja porażka, wygląda jak wygląda) i potem jeszcze jedna magnolia posadzona na szybko bo prezent.
Pogladowo 3 ostatnie zdjęcia - to najblizsze sąsiedztwo. W roku brzoza placząca z rododendronami i jeszcze rabata z czerwonym bukiem, który nie chce być czerwony i znalazl się chyba tam przez pomyłkę bo moze wrosnąć w dach.
I pomyślałam że może jednak tuje - tam nie bardzo dużo miejsca (przęsło 190 cm). W ogrodzie mam jeszcze tuje szmaragdowe i tsugi z zasłaniających.
Myślałam o tym, żeby posadzić 3, coś rozdzielajacego ( i tu do głowy przychodzi mi perukowiec, dereń biały lub ten nieszczęsny buk) i 3 tuje (tam dalej jest piaskownica nieruszalna póki co).
Zostałaby lawenda, jedna magnolia ( a uwaga jedna różowa druga żółta ) i żurawki - restz aby musiała sobie znaloeźć in. miejsce.
Ale co jeszcze? Hosty?
proszę....
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:35, 31 mar 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
Ren, im dłużej nie tniesz tym podobno lepiej. A jak tniesz, to raczej nie na krótko żeby nie ucinać żywych źbeł. Ale ja nie wiem czy tak jest napewno, choć wydaje mi się, że te najwcześniej wycięte jednak wykończyłam.
dziś moja stipa wygląda tak:

Dziękuję
To ja tez na taką mniej więcej wysokość ścięłam i też ma zielone w środku ale ja cięłam już jakieś dwa tygodnie temu
Powiedzmy, że przeżyje to co później? wyrywa sie to suche? kiedy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies