Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 23:45, 14 lis 2020

Do góry
Dzisiaj dobra pogoda do różnych prac ogrodowych. EM zrobił.porzadki z liniami królującymi trzeba było wszystkim przedmuchać denaturatem. Opróżnił studnie chłonne z wody do studni melioracyjnej.
Ja jeszcze trawy wiazalam.,kompost trochę przerzucilam., Liście wydmuchalam z żwirku. Jeszcze musimy skosić trawnik może w przyszłym.tygodniu. jeszcze mam.liscie na brzozach więc siatka z oczka nie zdjęta.

Kwiaty we włosach 23:36, 14 lis 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)
Jakoś nie jestem z niej zadowolona, nie zachwyca, chyba ją stąd eksmituję.

Gosiu powiem szczerze przereklamowana. Mam 4 szt i 2 szt są dosyć ładne 2 nie za bardzo. Ten rok był nie dobry dla róż. Mnie przeraża ta jej wielkosc u mnie niektóre badyle mają po 5 metrów nie mogę dosięgnąć aby ją przyciac.
Pogoda jest jeszcze dobra może następnym razem jak będę na działce to je przytnę radykalnie.
Kwiaty we włosach 18:22, 14 lis 2020

Do góry
Gonią tak to New Dawn
Spełnione marzenia 09:41, 14 lis 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Na pierwszej focie z 7.10 brama wjazdowa to za tą bramą jest dopiero twoja działka tak. A ta bita droga przed bramą to też twoja czy jakaś wspolna. Dojazdowa.
Ładne gęste szmaragdy posadziłas będzie pięknie.

Odnośnie buka u mnie liście nie opadają u tych zwyklych. On tam gdzieś rósł że go przesadzalas? Poczekaj do przyszłego roku. Moje też na początku liście gubiły a teraz wiosna muszę grabiami oczepywac albo dosłownie grabić tak mocno się trzymają. W zeszłym roku liście z poprzedniego roku gubiły jesienią. Więc nie wiem co lepsze.

Widzę dużego kamiora masz co z nim zrobisz.

Pozdrawiam[/quote
Nasza droga jest od samego początku czyli przed bramą wjazdową już się zaczyna, cofnęliśmy ją o 10 metrów żeby można było autem stanąć. Jest tylko nasza . Szmaragdy faktycznie udało się nam kupić piękne. Nie mogę się doczekać kiedy to wszystko podrośnie. Jeśli chodzi o Buka to on był kupiony w szkółce która zajmuje się przesądzeniem dużych drzew. Przyjechała specjalna maszyna która wykopała go z wielką bryłą korzeniową ( załączam fotkę )
Może on faktycznie zrzuca liście w tym roku bo musi się zaaklimatyzować u nas. Dawno nie byłam na działce i nie wiem jak dzisiaj wygląda. Zobaczymy co z tego będzie, ogólnie zależało nam żeby on nie gubił liści bo mial zasłonić brzydką wieżę z nadajnikami która jest niestety niedaleko naszego domu i widać ją z salonu ...
Kamień wykopaliśmy kiedy robili nam drogę dojazdową, nie mam na niego pomysłu, myśleliśmy żeby go wywalić ale może to zły pomysł . ?? Może jakieś propozycje co z gagatkiem zrobić ?

Pozdrawiam serdecznie
Spełnione marzenia 00:12, 14 lis 2020

Do góry
Na pierwszej focie z 7.10 brama wjazdowa to za tą bramą jest dopiero twoja działka tak. A ta bita droga przed bramą to też twoja czy jakaś wspolna. Dojazdowa.
Ładne gęste szmaragdy posadziłas będzie pięknie.

Odnośnie buka u mnie liście nie opadają u tych zwyklych. On tam gdzieś rósł że go przesadzalas? Poczekaj do przyszłego roku. Moje też na początku liście gubiły a teraz wiosna muszę grabiami oczepywac albo dosłownie grabić tak mocno się trzymają. W zeszłym roku liście z poprzedniego roku gubiły jesienią. Więc nie wiem co lepsze.

Widzę dużego kamiora masz co z nim zrobisz.

Pozdrawiam
Ogród w Klein Kottorz 19:26, 13 lis 2020

Do góry
Już Kasia Pestka wzięła namiary ona ma konszachty z producentem traw. Ja też się będę starała tylko nigdzie prawie nie wychodzę przez zaraze.

Danka spróbuje szczepić trzeba się realizować na każdym polu.
Ptasi gaj 19:21, 13 lis 2020

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, czytałam że masz zamiar szczepić klony.

Kilka lat temu kupiłam różę na pniu, która mi zimą zmarzła. Postanowiłam wykorzystać patyk różany i zaszczepiłam na nim różę The Fairy . Pierwszy raz w życiu szczepiłam jakąś roślinę i była wielka była radość, bo się przyjęła i ładnie kwitła

Tobie się udalo. A czy jeszcze kwitnie u ciebie? To pokaż.

Też nigdy nie szczepilam oby mi się udało. Czas teraz poeksperymentować. Co czytałam to nie żadna filozofia.
Niech wyrośnie las szczepionych drzew. Ha ha ha

Pozdrawiam
Ptasi gaj 14:30, 13 lis 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Elu mi chodziło o te rośliny między tawułkami a grackami. O grackach już wcześniej czytałam, że Kasia orzekła że za gęsto.

Gosiu w dalszym ciągu nie wiem o co chodzi, ale opisze.
Na patyku to trzmieliny japońskie.
No po lewej stronie między dwoma gracilimusami taka zielona to werbena patagońska.
Od lewej między dwoma grackami z fiszka to magnolia. To czerwone po lewej to berberys.
Gosiu to wszystko a i wysokie to.tuje szmaragdy.

Przerabianie ogródka pod swój gust 09:39, 13 lis 2020

Do góry
Opaski dostaniesz w każdym sklepie elektrycznym. Ja kupiłam w obi na dziale elektrycznym. Elektrycy tymi opaskami związują kable jak ich mają dużo.
Kup takie po 40-50 cm. Możesz je łączyć.

Super pomysl. Podoba mi sie, ze nie trzeba wiosna suplow rozwiazywac
Zanim zupełnie zepsuję to, czego jeszcze nie zaczęłam... 08:48, 13 lis 2020

Do góry
Witam

Jak to nie masz gdzie wsadzić róż na fotkach dużo miejsca widze
choćby przy tarasie gdzie buksy rosną.

Kanty tak zrobione chyba nikt takich nie ma. Bardzo czysty ogród

Pozdrawiam
Ptasi gaj 08:40, 13 lis 2020

Do góry
Kasia u mnie też nie świeci. Ale nie jest źle można grabić nawet się rozbierałemam bo gorąco mi bylo. Liści coraz mniej.

Rabata w przebudowie zaczynam od środka

Elu mi chodziło o te rośliny między tawułkami a grackami. O grackach już wcześniej czytałam, że Kasia orzekła że za gęsto.
Ptasi gaj 00:32, 13 lis 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Zasiadam do oglądania Ta sosenka to na zastępstwo za modrzew rośnie?

Sosenka to samosiejka. Powinna już być wykopana 3 lata temu. Tylko ciągle nie ma czasu później za późno bo upały. Więc od 3 lat jej odrosty uszczykuje i się zagęszcza.
W przyszłym roku wiosna koniecznie ja wysadzę.
Ptasi gaj 23:28, 12 lis 2020

Do góry
Trochę fotek

Za drzwiami do ogrodu... 23:05, 12 lis 2020

Do góry

Takie słońce u ciebie świeciło? U nas szaro i buro i mgły nim opadna to już dnia niema.
Piękna ta chryzantema różowa może uda się ją przezimowac.

Aniu bardzo lubię buczki. Jesień w tym roku wyjątkowo długo. U nas już liście opadły jeszcze jakieś tam resztki są.

A świeciło!!! Piątego i ósmego listopada(ostatnio) !!!
Od razu poleciałam z aparatem! Teraz mokro, mży...
Trochę wątpię czy ta "rurkowa"chryzantema przezimuje, chyba można liczyć na te najprostsze odmiany. Pozdrawiam Elu, zaglądam do Ciebie na bieżąco, tylko z pisaniem muszę się poprawić.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 23:05, 12 lis 2020

Do góry
Buki powinny rosnąć w półcieniu nie wiem jak tam u ciebie jest z oświetleniem
Prawie 3 lata to.juz powinny być dużo większe. Daj mu szansę jeszcze w przyszłym roku jak nie ruszy trzeba go przesadzić w inne miejsce z dużą bryła. Buki bez problemu przechodzą przesadzanie. MAM jednego którego będę przesadzać trzeci raz.

Rabata trawiasta bardzo dobry pomysł.

Moim zdaniem też powinien być dużo większy. Niestety u mnie patelnia. Za bardzo dużych manewrów nie mam bo cienia u mnie jak na lekarstwo. Czytałam u Ciebie, że będziesz przesadzała swojego. Pomyślałam, że jeśli w przyszłym roku znacząco nie ruszy trzeba będzie znależć mu nowe miejsce.
Za drzwiami do ogrodu... 21:55, 12 lis 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Buczek coraz bardziej rudzieje...

Takie słońce u ciebie świeciło? U nas szaro i buro i mgły nim opadna to już dnia niema.
Piękna ta chryzantema różowa może uda się ją przezimowac.

Aniu bardzo lubię buczki. Jesień w tym roku wyjątkowo długo. U nas już liście opadły jeszcze jakieś tam resztki są.
Pamiętajcie o ogrodach 20:09, 12 lis 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Podobno jutro ma wyjść trochę słońca, przydałoby się bo inaczej, depresja murowana

Grzegorz piekny kolorek tej chryzantemy, a rdest ten rozbujał się na całego też piękny.

Piszesz o depresji. Słońce zaświeci i po depresji. Może jeszcze w tym.tygodniu
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 19:24, 12 lis 2020

Do góry
Buki powinny rosnąć w półcieniu nie wiem jak tam u ciebie jest z oświetleniem
Prawie 3 lata to.juz powinny być dużo większe. Daj mu szansę jeszcze w przyszłym roku jak nie ruszy trzeba go przesadzić w inne miejsce z dużą bryła. Buki bez problemu przechodzą przesadzanie. MAM jednego którego będę przesadzać trzeci raz.

Rabata trawiasta bardzo dobry pomysł.
Ptasi gaj 14:52, 12 lis 2020

Do góry
Wiaan napisał(a)
Elu pospacerowałam sobie po Twoim ogrodzie, piękna malownicza jesień. Pisałaś, że jak kupujesz drzewka to myślisz o jesieni i przebarwianiu i jest efekt

Tak jest kupuje tylko te które się pięknie przebarwiają jesienią. Smutasow nie kupuje. Do smutasow zaliczam lipy, ale to.eMa drzewa, więc przymykam oko jak przechodzę obok nich.

Czy widziałaś moje Gracilimusy już piwiazane. To są te zeszłoroczne zobacz jak urosły porównaj że stronami wstecz. Właśnie te będę wysadzać wiosna i może podzielę zobacze jak je wykopie czy dam rady.
Ptasi gaj 14:41, 12 lis 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Elu cały czas ładnie u Ciebie. Fragment nowej rabaty też mi się podoba. Co tam masz za tawułkami posadzone takie zielone?
Nie tylko Ty myjesz pnie brzóz. Czytałam u Hani-Gruszki, że i ona myje swoje i jeszcze Agnieszka z ogrodu "Księżycowy..."

Tak Gosiu myje tzn opryskuje mocnym strumieniem z węża aby biel wydobyć.

Te 5 szt traw to Gracilimusy za gęsto posadzone ale najwyżej co druga wysadzę zobaczę jak będą rosły.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies