Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 08:48, 14 sie 2011

Do góry
Widzę że trzeba lecieć do sklepu po szampana....... A miskant śliczny Agnieszko.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 22:25, 12 sie 2011

Do góry
Ana napisał(a)

A ile miejsca muszę zostawić giganteusowi? I jak go sadzić, w donicy bez dna? Czy robić obrzeża?? I jak z resztą miskantów???

To bardzo mocna, ekspansywna trawa.Ten miskant przyrasta koliście (tworzy taką fontannę). Po 2 latach musiałam go wykopać z samodzielnego stanowiska, bo jego korzenie wysadziły mi obwódkę z kostki granitowej w górę.Wykopanie go też było sporym wysiłkiem. Korzenie tak przerosły linię nawodnienia, że trzeba było nawodnienie rozciąć, bo nie dało się wyrwać rurki z korzeni. Po wykopaniu podzieliłam kępę na kilka mniejszych i wsadziłam obok płotu by stworzyć podziemną barierę dla nornic. W ciągu kilku miesięcy rozsady stworzyły wysoki parawan. Rośnie bardzo szybko. Korzenie są tak mocne, że nornice już tamtędy nie chodzą (niestety znalazły inną drogę pielgrzymkową).
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:51, 12 sie 2011

Do góry
Ok, kolejna wersja rabaty hortensjowej

Od lewej idąc:

1.Ciurkadełko z kamienia naturalnego - przy tarasie
2. Miskant Giganteus - ma zasłonić rynnę, czym go podsadzić?? Żurawkami? Kostrzewą niedźwiedzią?
3. hortensja NN - ażurowa (paniculata) - mam
4. zielona kula na pniu - może byc modrzew? Czy tujka, cis, trzmielina???

5. Miskant karłowy little silver spider - mam
6. Hortensja Annabelle - mam
7. hortensja limelight - mam
8. Hortensja Annabelle - mam
9. miskant chiński Gracilimus
10. hortensja Limeligt
11. hortensja NN - ażurowa (paniculata) - mam
12. Hortensja limelight
13. Miskant chiński Gracilimus

W kole - trzmielina żółto-zielona na pniu podsadzona kulkami z bukszpanu
przed kołem 3 x żurawka marmelade - mam
4 x turzyca Evergold - mam
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 22:23, 11 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Jak się kończą lewe hortensje miskantem, zaraz powinna być mocno zielona kula na pniu - bryła na tle ściany potem znowu hortensje i miskant i drzewo na rynnie.

A tą kulą morze być modrzew na pniu, bo mam już takiego i nie wiem gdzie go wsadzić??
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 16:55, 11 sie 2011

Do góry
Jak się kończą lewe hortensje miskantem, zaraz powinna być mocno zielona kula na pniu - bryła na tle ściany potem znowu hortensje i miskant i drzewo na rynnie.
Pogaduchy skowronków 10:15, 10 sie 2011

Do góry
Witajcie,coś nas ostatnio mało tu ćwierka, nie? Ostatnio złapałam się na tym, że zrobienie czegokolwiek w kuchni zajmuje mi więcej czasu niż wcześniej. A co robię, gapię się przez okno na mój zaczątek ogrodu, ot, tak, dla przyjemności Najbardziej lubię patrzeć na ruszający się wietrze miskant i śliwę.

Zielony Punkt - ogród Finki 12:45, 09 sie 2011

Do góry
Gabik to miskant chiński 'Morning Light' - u mnie ma już 3 lata. dorasta tylko do 1,5 m dlatego bardzo go lubię bo można go gdzieś bliżej na rabacie posadzić a nie tylko jako tło

podglądajcie, podglądajcie...

Mimo, że nie zawsze się udzielam (ale się staram) z braku czasu w sezonie wiosenno-letnim, to bardzo lubię to miejsce i postanowiłam pomyśleć o jakimś konkursie.

szczegóły na wątku wystawy Zieleń to życie 2011 za kilka dni
będą nagrody, które wręczę w Warszawie

pozdrawiam
Zielony Punkt - ogród Finki 11:53, 09 sie 2011

Do góry
Piękne wejście do sklepu.

A z tym szewcem to bluźnisz - ogród jest super.
Co to za trawa na zdjęciach z wczoraj, pomiędzy zdjeciem jeżówek, a gladioli? Miskant? Jakie to rośnie duże?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 17:50, 08 sie 2011

Do góry
Pwl napisał(a)

Czy Sebastian został rzecznikiem prasowym Danusi ????

haha najwyraźniej, to i ja mam pytanie. Czy przy hortensji Limelight rośnie zwykły
Miskant czy to jest np. Miscanthus sinensis Gracillimus (tak na oko typuje) ?

Trafiłeś w 100 - Danusia też o nim pisała
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 17:17, 08 sie 2011

Do góry
annka napisał(a)
Czy Sebastian został rzecznikiem prasowym Danusi ????

haha najwyraźniej, to i ja mam pytanie. Czy przy hortensji Limelight rośnie zwykły
Miskant czy to jest np. Miscanthus sinensis Gracillimus (tak na oko typuje) ?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:24, 08 sie 2011

Do góry
Dzięki Aniu

Faktycznie, teraz wyszłam i porównałam sobie dość dokładnie obie hortensje (tę kupioną dziś i Limelight wsadzoną wcześniej) - jednak podobne

Z resztą sami zobaczcie
Tak wyglądają moje nowe dziewczynki

Tak rabata - miskant karlowy Silver spider będzie przesadzony na koniec pasa hortensjowego w pobliżu ciurkadełka i klonu palmowego Dissectum, a w jego miejscu nastaną rządy Gracillimusa
Gracillimus zakończy też chyba hortensjowy zakątek po prawej stronie.

I zbliżenie na pąki nowych hortensji

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 11:25, 08 sie 2011

Do góry

Za huśtawką będzie kora i trawa - jaką polecicie, żeby urosła wysoka - Miskant chiński Gracilimus może być?? Ciekawe czy go znajdę tutaj....

Przed domem lekko jesienna dekoracja - te kolory koleusow kojarzą mi się już z nadchodzącą porą roku, choć to przecież letnie kwiaty

Ogród u stóp klasztoru 21:41, 07 sie 2011

Do góry
Kasiu ja też kocham hortensje a budleja w tym roku zaskoczyła mnie 3 nowymi sadzonkami ....chyba z patyczków po wiosennym cięciu , które zagrzebuję w ziemi .czekam na kwiaty ciemno -fioletowe

Marzenko mnie ten wielki grad jakoś fuksem ominął ,ale ten mniejszy i tak poniszczył bukietowe, masa kwiatów była na ziemi

zaczynają pokazywać urok wrzosy i trawy

cerex buchanani

miskant 'Morning Light'

Imperarta cylindrica 'Red Baron

tutaj miskanty. nazwy zapomniane. tylko ten jasny znam -to Miscanthus sinensis 'Variegatus

kostrzewa sina

miskant olbrzymi

te trawki przyniosłam z pobliskiego lasu

a tych nie znam - to zdobycze od koleżanek

owies wiecznie zielony

imperata red baron

rozplenica japońska

miskant Kleine Fontaene,

Ogród u stóp klasztoru 21:18, 06 sie 2011

Do góry
alinak napisał(a)
Na razie to przy kaskadzie najbardziej lubie leciutki szum spadającej wody
w koszyku Marto to jakaś trawka wieloletnia. Na pewno zna ją Danusia, bo ma taką samą . Moja ma 3 lata.

Jeśli o tej trawce myslimy to miskant Gracillimus, ale mnie to wygląda na rozplenicę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:37, 05 sie 2011

Do góry

Heliotrop ładnie pachnie

Spojrzenie w prawo, ta trawa miskant jest niesamowita
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:18, 03 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Ale aż się prosi o pas hortemsjowy, one kwiatostany mają aż do wiosny, ścinamy i tylko wczesnie w marcu jest trochę goło, podsadź cały pasek jedną lub dwiema odmianami tulipanów czy narcyzów i już, potem je zakryją hortensje. Pod hortensjami pachysandra. Nawet traw nie sadź. Ja bym tak zrobiła, albo ze 3 trawy posadzone co dwie hortensje I koniec, pamiętaj "lepsze jest wrogiem gorszego"

Miskant Gracillimus albo Silberspinne. Cienie źdźbła i wysoki.

Danuś, to ile tam jeszcze wejdzie tych hortensji tyle posadzić?? Co 1 m tak jak te 3, tak?? tulipany i narcyzy przed?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:15, 03 sie 2011

Do góry

Ana ten waski pasek pod oknem dobrze byłoby zrobić po kulkowemu, żeby było zimozielono.
Ale aż się prosi o pas hortemsjowy, one kwiatostany mają aż do wiosny, ścinamy i tylko wczesnie w marcu jest trochę goło, podsadź cały pasek jedną lub dwiema odmianami tulipanów czy narcyzów i już, potem je zakryją hortensje. Pod hortensjami pachysandra. Nawet traw nie sadź. Ja bym tak zrobiła, albo ze 3 trawy posadzone co dwie hortensje I koniec, pamiętaj "lepsze jest wrogiem gorszego"

Miskant Gracillimus albo Silberspinne. Cienie źdźbła i wysoki.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:46, 03 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Kreatywna z Ciebie dziewczyna

Danusiu, usłyszeć to od Ciebie to jak czek na milion dziękuję to dzięki Wam w moim ogrodzie drgnęło

Skłaniam się więc ku temu, aby rósł tam jasminowiec aureus...
Danusiu, wszystkie rady zanotowane, nad zmianą miskantów pomyslę, bo już jednego wsadziłam w tym tygodniu...tak się prezentuje ta rabata obecnie (nie patrzcie na bałagan proszę )

od frontu - póki co w kole stoi donica z modrzewiem, ktory docelowo powędruje na skarpę japońską. Przed kołem posadziłam już żurawkę Marmelade i 3 turzyce Evergold - generalnie na całej rabacie chcialabym tylko kolor biały i żółto-zielony, dla uspokojenia oczu Danusiu, chyba faktycznie dosadzę jeszcze żurawek ze 2 szt. tworząc trójkąt? i jeszcze 1 turzycę?
A pod trzmieliną dać 3 kule z bukszpanu, czy może spróbowac z tawułą japońską goldmound strzyżoną w kulki?

Dalej jest wolne miejsce - czy jaśminowiec aureus rośnie bardzo wysoki? tam jest okno kuchenne i nie chcę go zasłonić.
Miskant może być jednak ten wyższy - tak patrzę, że "wypada" w przerwie między oknami - jaki polecacie??

Kostka wzdłuż domu będzie przesunięta bliżej domu, to poszerzy rabatę

Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 16:19, 31 lip 2011

Do góry
W donicy

Młode listki klonu

Miskant Variegatus

Wiąz
Funkie, hosty, miskanty 07:51, 28 lip 2011

Do góry
Być może ktoś będzie robił kiedyś rozsady funkii lub traw (zwłaszcza interesuje mnie Miskant variegatus, trawa red baron). Bardzo chętnie przyjmę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies