Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

ell 21:41, 19 wrz 2011

może coś takiego
kostrzewa, lawenda i macierzanka
ell 21:52, 19 wrz 2011

a tak wygląda w naturze kostrzewa z lawendą - zdjęcie nie najlepsze
popcorn 08:31, 20 wrz 2011

bukszpanowo napisał(a)
Zduńska Wola

haha, Iwonko, bywam w soboty, mam tam Teściów Może się spotkamy kiedyś? Zapraszam do mnie
Teściowie maja działkę w Karsznicach.

pozdrawiam!!
popcorn 08:35, 20 wrz 2011

Dzięki, Elu!!! Podziwiam za chęci i zdolności!!!

Podoba mi się, ale nie wiem jak z praktyką - kostrzewa sina nie chce mi rosnąć, miałam ją rządkiem po drugiej stronie podjazdu. I wyschła/przemarzła zimą, na wiosnę nic nie odbiło z kilkunastu sadzonek... O ile niedźwiedzie futro świetnie sobie radzi na mojej ziemi, to ta niebieska trawa nie bardzo...
ale kompozycja fajna!
Hania radziła macierzankę po całości, bez lawendy. Danusia też odradzała lawendę w tym miejscu
Chciałabym ale boję się...

to mam zagwozdkę teraz!

Koniecznie muszę ten bluszcz kupić i puścić po tym betonowym płocie, fajnie wygląda wizualizacja z zazieleniającym się płotem...
bukszpanowo 11:47, 20 wrz 2011

Karsznice? to rzut kamieniem do mnie , ja prawie na zakręcie do Karsznic! Jaki ten świat mały!
popcorn 12:05, 20 wrz 2011

haha, wiec przejeżdżam tam co tydzien! I nie wiem gdzie to!
Ale na zakręcie to sa ogródki działkowe (jadac od trasy na Sieradz). A Twój to nie ogródek działkowy (duuuzy, i ten gril!)
pozdrawiam!
popcorn 10:09, 21 wrz 2011

Kurcze tulipany leżą i czekają już któryś tydzień... muszę je w końcu powsadzać, może dzisiaj?
Chyba wzdłuż podjazdu wsadzę i macierzankę (pomysl Hani) i lawende, bo nie mam co z nia zrobic, a zima idzie... a na wiosne najwyzej bede przesadzac... rownoczesnie zobacze czy pod sniegiem lawenda dobrze zimuje...

Wiec byloby prawie tak jak na rysunku eli, ale zamiast kostrzewy sinej (nie chce juz z nia probowac, zmarniala mi rok temu-kilkanascie sadzonek nie przezimowalo) macierzanka podsadzona pod lawende (macierzanka z przodu, lawenda z tylu).
Danusia odradzala lawende, tulipany spod niej tez Jej sie nie podobaly... ale mam malo sadzonek lawendy, pewnie po 2-3 pomiedzy tujki gora, wiec tulipanki wyrastalyby wiosna obok lawendy a nie spod niej... mam nadzieje moze byc... macierzanke wsadze tam dopiero wiosna chyba, bo do Lodzi nie wiem kiedy sie wybiore - w tygodniu nie mam czasu (praca, Mloda z przedszkola, Malz z pracy), obiadokolacja i ciemno o 19.30... a w weekendy nie chce mi sie ruszac z domu, nawet po sadzonki (moze kiedys sie przemoge). Dlatego latwiej robic mi zakupy po drodze, z doskoku - wszystkie szkolki w promieniu 10 km znam. A do Lodzi ktorej nie znam - wiec z gps-em i w korkach - nie bardzo mam ochote sie wybierac... a w okolicznych szkolkach macierzanki brak...ehh.
W jednej pani na mnie dziwnie popatrzyla i powiedziala zebym sobie na wiosne posiala, do jesieni wyrosna mi ladne sadzonki... moze to jest jakis pomysl???

Wiec sadze te lawende i tulipany w koszyczkach i juz. Raz kozie smierc.
milego dnia!!
bukszpanowo 11:24, 21 wrz 2011

Karolinko z okien widzę ciuchcię ")
Co do szkółek i macierzanki, to jak jedziesz do teściów po lewej za Łaskiem jest szkółka i macierzanki od wyboru do koloru.
popcorn 12:27, 21 wrz 2011

Iwonko - to mniej więcej wiem, gdzie! Na zakręcie jest tam domna rogu, ze starodrzewiem iglastym i z donicami z iglakami na pniu symetrycznie przy wejściu... muszę rzucić okiem jak będę tamtędy przejeżdżać w sobotę, może wypatrzę Twoją działkę

Szkółka o której piszesz jest jedną z ostatnich w której nie pytałam o macierzankę - dzięki, wybiorę się więc tam w sobotę!!

Posadziłam lawendę wzdłuż podjazdu, ponad 30 sadzonek. Nie wyglądają ładnie, bo część jest z odzysku - miałam ok. 10 w przechowalni, duże 2-3 letnie krzaczki. Kilka jest nowych, kupionych, a kolejne kilkanaście to malusieńkie sadzonki, 5-10 cm, które uzyskałam z nasion -siałam w lutym tego roku.
Na wiosnę poprzycinam te duże żeby tak duże nie były i jak małe się rozrosną powinno to fajnie wyglądać.
Jeśli w sobotę dokupię macierzankę, wsadzę ją w niedzielę i ten temat mielibyśmy zamknięty - do wiosny przynajmniej

Wsadziłam też wzdłuż podjazdu te 130 cebulek białych strzępiastych tulipanów z różowym brzegiem.
I resztę cebulek - w rabatę żurawkową (tu narcyze i z tyłu czosnki giganty, zostało tylko miejsce na trawę - ten miskant na którego poluję).
Z drugiej strony między funkie wsadziłam biało-zielone tulipany, pomiędzy nie szachownicę miniaturkę (uva ulpis), a przy wejściu 3 jasnoróżowe hiacynty. Dookoła tujki na pniu 6 pełnych narcyzów winston churchill. I tyle, zmordowałam się
Fotek brak, bo baterie się ładują, zresztą nie bardzo jest co fotografować...
Piękna pogoda dzisiaj, 19 stopni i słoneczko Oby jak najdłużej się tak utrzymało
GabiK 12:33, 21 wrz 2011

No, no, ale prace. Samym czytaniem się zmęczyłam.
A jak tam Twój bonsai? Trzyma się?