Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Mirkowy ogród (początki) 01:07, 11 lis 2020

Do góry
U CIEBIE to pęcherznica jeszcze taka ciemne nie zmieniła koloru.
U nas na osiedlu już prawie opadły z liści.ą
Pytałam o tą dalie, bo ma bardzo ładne kwiaty tylko jak mą wiotkie lidygi to już u mnie odpada. A
Moje dalie też wykopalam. Leza w altance niech schną.a

Była u mnie Kasia Pestka z trawami. Twoje nie są w samotności obsadzone rarytasami

Pozdrawiam
Mój ogrodowy pamiętnik 00:35, 11 lis 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ciąg dalszy jesiennych kolorów.

Kolory nie z tej planety.
Jak mnie się klony podobają to jedyne drzewa jakiego byś nie posadziła jesieniakolorek murowany. W przyszłym roku posadzę kilka co prawda już kilka u mnie się zmarnowało mięso klonach japonskich,ale trudno może tym razem odniose sukces.

Pozdrawiam
Ogrodowe kreacje 00:06, 11 lis 2020

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Sylwia niewykluczone Jednak teraz idzie zima i o niektóre rośliny się obawiam czy po przesadzeniu nie zmarzną z tą magnolią zaryzykowałam, a na wiosnę zobaczymy czy dalej nie ruszę

Rusz jeszcze teraz. Przynajmniej zryj przewróć darń będziesz miała lżej wiosna.
Jak oglądam swoje wsteczne fotki to się dziwię jak ja mogłam tak byle jak sadzić. Jednak czym dłużej się męczy tym więcej doświadczenia.

Masz Aurelia taka fajna rabatę z trawami z werbena powtórz ja w kole dodaj jakieś małe dodatki

Pozdrawiam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:51, 10 lis 2020

Do góry

Bonica

Wszystkie piękne, ale mnie interesują te ile tutaj krzaków rosnie i w jakich odstępach są posadzone.
Fotaz 23 września to drugie kwitnienie?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:37, 10 lis 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Od jutra ma być słonecznie. Może uda się dokończyć prace zaplanowane na jesień.
Zostało zrobienie kancików i przycięcie kilku róż. Większość już przycięta.

Bonica na skarpie.

Okrywowe na frontowej już przycięte.

Kimono zostawiłam na koniec.

Środek ogrodu już prawie bezlistny.

Z krzewów też już opadły liście. Gałązki dereni urozmaicą nieco nadchodzącą szaroburość.

Witam Gruszko

Wprost nie do wiary aby na 12 arach stal dom i tyle roślin rosło. Zgromadziłas dużo ciekawych drzew. Klony piękne też mam ale inne. Japońskie u mnie nie rosną.
Jak są dobrane krzaki, drzewa i trawy to kolorki jesienią pewne.
Też przycinam od początku róże jesienią jeszcze zbieram między nimi liście odkurzaczem. Ten rok nie był specjalny dla róz. Plamistość łapały nawet te żelazne z Adr. Odkurzam liście i pale aby zaraza się nie roznosiła.

Wysoko przycinasz bonici może to złudzenie, u ciebie bardzo gęste krzaki. Czy każdego roku tak przycinasz? U mnie jeszcze mocno kwitną więc pewnie cięcia nie będzie zobacze jak z pogodą bedzie też przymrozków u nas nie było.

Pozdrawiam
Mój ogrodowy pamiętnik 23:34, 10 lis 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Też mam zamiar tak zrobic. Tylko folie muszę kupić może worki czarne rozerwe przynajmniej na probe czy to da jakiś efekt. Dobrze by było jeszcze trawnik nisko skosić.

Już doczytałam żeby na noc rozłożyć czarną folię co powinno wyciągnąć pędraki na powierzchnię. Można spróbować.
Mój ogrodowy pamiętnik 22:02, 10 lis 2020

Do góry
Też mam zamiar tak zrobic. Tylko folie muszę kupić może worki czarne rozerwe przynajmniej na probe czy to da jakiś efekt. Dobrze by było jeszcze trawnik nisko skosić.

Ptasi gaj 21:42, 10 lis 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Elu, pię tykna jesień u Ciebie. To kolumnowe, kolorowe drzewko to ambrowiec?

Tak Aga bardzo mi się myli z tulipanowcem. Coś mam takiego, że nie wiem który jest który muszę pomyśleć zawsze. Tak jak mijbeM ciągle myli selera z porem.
Po lewej amprowiec po prawej tulipanowiec

Ptasi gaj 14:45, 10 lis 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niesamowite zdjęcie z brzozami, altaną i hortensjami Uroczo.

Dziękuję Danusiu

Sama stworzyłam ten kąt zresztą wszystko to mój pomysl samouka. Tez popełniłam kilka błędów ale kto ich nie robi. Mogłam oczko przełożyć z drugiej strony nie tak blisko brzóz. Widać brzozy nad oczkiem mają jeszcze zielone liście są mocne woda paruje.

Jeszcze jeden widoczek.

Pieńki białych brzóz to Derembosy posadziłam w środku nie mając pojęcia, że są takie piękne. Może poszukam dzisiaj w fotkach jak było przed posadzeniem

Tak to wygląda w lecie. Worki liści na brzozach na ostatniej focie.

Ptasi gaj 14:32, 10 lis 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
O, trawki już powiązane! Moje jeszcze nie, i nie wiem czy zdążę ...

Ale sznurki w domu już uszykowane.

Haniu ja kupiłam sobie tetetki. Elektrycy wiszą nimi kable. Łącze w zależności do tych dużych 3 lub 4 i zaciskam nie muszę wiązać sznurkami to doskonała rzesz.

Mam też gumowe linki z zaczepami kupione w markecie budowlanych są różne rozmiary długości. Jak naciagne to wszystko łatwo złapać. Jutro pojadę to zrobię fotki i zobaczysz. Zresztą tetetki są bardzo przydatne do wiązania różnych roślin.
Tez zawsze wiązałam.sznurkami. Od 3-4 lat tetetki i gumowe linki z zaczepami.
Ten pomysł jest od Kindzi. I wiażę trawki bardzo szybko jak złapie wszystkie źdźbła tylko zaciskam i nie ucieka mi sznurek.

Tetetki można dostać na dziale elektrycznym we wszystkich marketach.
Ptasi gaj 09:23, 10 lis 2020

Do góry
Wiaan napisał(a)
Elu, piękna jesień u Ciebie Liści do sprzątania cała masa, ale jak tu nie mieć takich pięknych drzew...

Podpowiedz proszę czy chcąc dzielić miskanty wiosną muszą one rosnąć już kilka lat, czy to nie ma większego znaczenia i młodsze okazy też możemy sobie dzielić?

Powiem szczerze nigdy nie dzieliłam traw. Chciałam raz przesadzić i myślałam,że ducha wyzione. Korzenie twarde łopata bardzo ostra i siekierą potrzebna.
W przyszłym roku mam zamiar wykopać rzekomo Gracilimusy może uda się podzielić, czy da rady nie wiem.
Mam trawy które chętnie bym podzieliła ale drwal potrzebny.
Bez przesady lepiej drzewo przesadzić średniej wielkości.

Teraz odnośnie co dzielić. To nie ma znaczenia czy rośnie 5 lat czy 2 lata ważne jak duża ma karpe. Jedne trawy bardzo szybko budują swoje kępy drugie powoli.

Tutaj zskoncze zapisując co napisałam i zajrzę do fotek chce pokazać jakie sądziłam w zeszłym roku trawy a jak wyglądają obecnie.

Tak wyglądały trawki posadzone 19 czerwca 2019 r

Tak później w sierpniu

To 29 października 2919 r. te zielone trawki związane to Gracilimusy

Obecnie są to bardzo duże trawy Kępa rozrosła się 3 razy tyle.

Ptasi gaj 22:16, 09 lis 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)
Elu
... jesień w tym roku piękna ,
rozpieszcza nas kolorami
a Twój piękny ogród jest tego najlepszym dowodem

Aniu dziekuje. Tak jest piękna u nas jeszcze nie było mrozu. Dzisiaj zapowiadają przygruntowe.

Przepiękny milorzab nie mój musiałam się na wyginać aby go sfocic taki piękny kolor

A to drobiazg mój

Słoneczny Ogród 21:44, 09 lis 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Darcia też kupiłam fasolki. Już przez ten rok sporo więcej fasolek. Kafki mają to do siebie, że nie są za duże i nie pokładają się specjalnie.
Mimo wszystko jeszcze wiosna dokupie i posadzę niech rosną bo ładnie wyglądają.
Kubie dalie ale do szału mnie doprowadza to przechowywanie i późniejsze wiązanie.
Ostatnie dwa lata sieje wiosna kolnierzykowe i też ładne zostawiam na zimę bo bez sensu je wykopywac jak wiosna zasieje i znowu wyrosną.
Zainteresowałam się ostatnio szałwia omączoną która też piękna i z nasion.

Pozdrawiam

Tak one są wyjątkowe, może też dokupię, bo akurat ta odmiana jest warta, żeby ją powielić.
Patrz to nigdy tych kołnierzykowych nie siałam, widziałam je u innych.
faktycznie najgorsze to te przechowywanie , wykopywanie, wkopywanie.

Szałwia omączona, a czym ona się różni od innych?

Ptasi gaj 20:13, 09 lis 2020

Do góry
CD

Ptasi gaj 20:09, 09 lis 2020

Do góry
CD

Ptasi gaj 19:59, 09 lis 2020

Do góry
Jeszcze fotki z wczoraj

Ptasi gaj 18:53, 09 lis 2020

Do góry
Ja też gdzieś mam książkę o trawach, ale w tym zamieszkiwaniu na dwa domy już nie wiem gdzie co mam.
Przy okazji pewnie znajdę bo nie często czyta się książki o trawach i człowiek nie pamięta.
Bawarka 13:22, 09 lis 2020

Do góry
Kasiu powodzenia w tym nie typowym czasie. Obyś była ciągle zdrowa.

Twoich róż żadna moja nie zastspi, ale wysyłam jesienna trawkę

Pozdrawiam
Słoneczny Ogród 10:24, 09 lis 2020

Do góry
Darcia też kupiłam fasolki. Już przez ten rok sporo więcej fasolek. Kafki mają to do siebie, że nie są za duże i nie pokładają się specjalnie.
Mimo wszystko jeszcze wiosna dokupie i posadzę niech rosną bo ładnie wyglądają.
Kubie dalie ale do szału mnie doprowadza to przechowywanie i późniejsze wiązanie.
Ostatnie dwa lata sieje wiosna kolnierzykowe i też ładne zostawiam na zimę bo bez sensu je wykopywac jak wiosna zasieje i znowu wyrosną.
Zainteresowałam się ostatnio szałwia omączoną która też piękna i z nasion.

Pozdrawiam
Kwiaty we włosach 10:14, 09 lis 2020

Do góry
Gosiu jestem. Z każdej fotki artyzm wychodzi. Widzisz wszystko czego ja nie widzę. Można się również zachwycić czarna plamistością na róży.
Oby tylko na focie nie w realu. Bo ten tok różany to porażka u mnie.

Powoli juz schyłek jesieni kolory nie do podrobienia codziennie inne.
Obserwując moje dęby błotne widzę zmiany nawet co godzinę. Wczoraj przy słonecznej pogodzie trochę usiadłam i patrzyłam na nie i resztkę jesieni.

Zdrowi jesteście u nas ok.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies