Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród z uśmiechem 20:31, 30 mar 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tak sobie myślę, ze skoro na lewo są cisy, to może na łezce przy płocie też dać cisy?
Teraz sprawa drzewa: Na prawo masz pięknego tulipanowca. On będzie duży i będzie grał pierwsze skrzypce przed domem. nie ma sensu sadzić drugie drzewo. Jak już musisz, to nie może być Magnolia, bo:
1. Tulipanowiec będzie konkurował, wydaje mi się, z eza blisko, korony po latach będą blisko siebie. No, że chyba Magnolia - krzew. Ale jakoś nie mam przekonania w tym miejscu.
2. Skoro tu wieje, to nie jest to dobre miejsce na magnolię ...
3. Mógłby tu być Buk Dawyck Purple lub Gold.
Zobacz u Danusi:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1349-wizytowka-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy?page=3
Nie jestem jednak przekonana co do ilości drzew. Tulipanowiec to piękne, ale wielkie drzewo. Musisz zarezerwować dla niego miejsce.

Ja bym przy płocie dała cisy, a dla lekkości zamiast drzewa - miskanta ML lub Gracilimusa. I tyle. Bedzie reprezentacyjnie.

Iwonko, masz rację co do magnolii. Za bardzo tutaj wieje i nieosłonięta na pewno nie dałaby rady. Tulipanowiec jest tu dominujący i konkurencja mu niepotrzebna.

Ponieważ miałam bardzo ciężki tydzień niewiele zrobiłam w ogrodzie i myślenie, choć już coś tam się wyklarowało, też przeniosłam na później

Trawy dodają lekkości i są tam na razie rozplenice, te niskie.
Teraz to bez względu na to czy to na już czy na dłużej to będę sadzić. Najwyżej przesadze
Coś jeszcze, coś więcej... 19:58, 30 mar 2017

Do góry
Sebek napisał(a)

Jeszcze nie wykopuj, choć powinna już dawać oznaki życia, tzn. pąki powinny powoli pękać.
Jak tak głośno myślę, to ona zawiązała pąki latem 2015, zima 2015/2016 nie była mroźna, wlaściwie jej nie było i się magnolii upiekło. Znowu zima 2016/2017 przez właściwie 2-3 tygodnie dała nam i ogrodom mocno w kość, a magnolia z osłabionym systemem korzeniowym mogła tego nie znieść... Obserwuj ją, bo może nie zakwitnie, ale ruszy z liśćmi później.

Dajesz nadzieję dzięki bardzo.
Coś jeszcze, coś więcej... 19:43, 30 mar 2017

Do góry
frezja napisał(a)
Sebek, należysz do tych, którzy trochę wiedzy ogrodniczej posiadają, więc do Ciebie kieruję moje pytanie. Co sądzisz o takiej sytuacji...magnolia kilkuletnia kwitła kilka lat bez problemu. Jesienią 2015 zmieniłam jej miejscówkę, przesunięta dosłownie o 60 cm (głupi pomysł). Porządnie okryta dotrwała do wiosny 2016 i nawet zakwitła, jakby nic się nie stało.
Teraz patrzę, a ona bez pąków, czyli bez oznak życia czy dać jej szansę ?

Jeszcze nie wykopuj, choć powinna już dawać oznaki życia, tzn. pąki powinny powoli pękać.
Jak tak głośno myślę, to ona zawiązała pąki latem 2015, zima 2015/2016 nie była mroźna, wlaściwie jej nie było i się magnolii upiekło. Znowu zima 2016/2017 przez właściwie 2-3 tygodnie dała nam i ogrodom mocno w kość, a magnolia z osłabionym systemem korzeniowym mogła tego nie znieść... Obserwuj ją, bo może nie zakwitnie, ale ruszy z liśćmi później.
Mój ogród pod górkę... 19:33, 30 mar 2017

Do góry
Takie cudo u mnie zagościło, ale jeszcze czeka na miejscówkę

A to dzieło mojego zdolnego męża

Jedna magnolia już zaczęła, a Gienia jeszcze się ociąga

Ciemierniki dzielnie się trzymają
Ogrodowy song 19:24, 30 mar 2017

Do góry
frezja napisał(a)

Laury częściowo posadzone. Reszta jutro

Zmartwiła mnie moja kilkuletnia magnolia. Rok temu po jesiennej akcji jej przesadzania drżeliśmy o nią, jak zniesie zimę. Ku naszej uciesze opatulona od stóp do głów zniosła ją dobrze, miała nawet pąki.
Za to teraz, po zimie, nie ma oznak życia czy zmarzła ??

Też przesadzałam magnolię, też dopiero po drugiej zimie uschła. Tylko moją przesadzałam taką kilkuletnią.
Magnolie podobno nie lubią przesadzania ani cięcia.
Za Twoją trzymam kciuki
Coś jeszcze, coś więcej... 19:15, 30 mar 2017

Do góry
Sebek, należysz do tych, którzy trochę wiedzy ogrodniczej posiadają, więc do Ciebie kieruję moje pytanie. Co sądzisz o takiej sytuacji...magnolia kwitła kilka lat bez problemu. Jesienią 2015 zmieniłam jej miejscówkę, przesunięta dosłownie o 60 cm (głupi pomysł). Porządnie okryta dotrwała do wiosny 2016 i nawet zakwitła, jakby nic się nie stało.
Teraz patrzę, a ona bez pąków, czyli bez oznak życia czy dać jej szansę ?
Tu narazie jest ściernisko... 19:11, 30 mar 2017

Do góry
Piękna magnolia Hiacynty też niczego sobie
Tu narazie jest ściernisko... 19:08, 30 mar 2017

Do góry
Magnolia śliczna Też mam taką, ale jeszcze w pąkach
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 18:54, 30 mar 2017

Do góry
oj Mirellko nie mam pojecia
Moja w zeszlym roku wogole nie kwitla. na Forum pisza (m.in Hania ) ze Magnolia wiaze paki w sierpniu i wtedy duzo wody potrzebuje.
Tu narazie jest ściernisko... 17:36, 30 mar 2017

Do góry
Basia- 2 km ode mnie i kwitnie magnolia? Moje w uśpieniu
Tu narazie jest ściernisko... 17:14, 30 mar 2017

Do góry
O wow Magnolia Ci już kwitnie Moja jeszcze trochę i trochę u mnie w okolicy wszędzie już fosycje kwitną
Tu narazie jest ściernisko... 17:10, 30 mar 2017

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Dzisiaj byłam później w domu ale zdążyłam z eMusiem posadzić 5 drzewek owocowych i zrobić szybki oblot ogrodu. A oto co nowego:
Pierwsza magnolia i fosycja zaczynają kwitnąć.

Takie magnolie widziałam kwitnące w szkółce...Twoja jest piękna
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:26, 30 mar 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
nie Abiko- niebiesko- tak:

piękne! w mieście u nas rosną całe łany i kocham ten widok

Beskidzkie marzenie 11:08, 30 mar 2017

Do góry
Piękna ta magnolia. A można wiedzieć jaka to ? Pozdrawiam
Daleki od ideału..... 10:35, 30 mar 2017

Do góry
agapant napisał(a)

Ania magnolia to Alexandrina, ona kwitnie bardzo obficie. Z tyłu mam Rustica Rubra i ta ma kwiat co 50 cm. Polecam Alexandrine.

O,dzięki bardzo za bazwe7.zapisałam sobie.
Patrz we Włoszech J uz6 kwitnące magnolie widziałam. A my wciąż I jeszcze czekamy na te piękne widoki.
Lubie6 ten czas jak kwitną różne drzewa.
Moja bajka 09:25, 30 mar 2017

Do góry
Już magnolia Ci kwitnie.? Mam wrażenie, że w tym roku wiosna startuje w falstarcie w porównaniu do ubiegłej.
Chociaż dziś widziałam gwiaździstą zaczynającą kwitnienie.
Tutaj dopiero forsycje zakwitły pełną parą. Ale faktycznie widać, że 3 dni ciepła i woda zrobiła swoje.
Nieśmiałe pierwsze kroki 08:17, 30 mar 2017

Do góry
Cześć Elu - zdjęcia dużo lepsze

Ojej - nad takimi skarpami to trzeba się mocno pochylić i dobrze wszystko przemyśleć!

Wiem już, dlaczego nie mogłam znaleźć tego górnego węża - bo aż tak wysoko go nie szukałam).

Czy oprócz psychologicznej potrzeby masz jakieś praktyczne powody, dla których chcesz się oddzielać tam od góry? Bo chcę Ci zaproponować rewolucyjną koncepcję nie oddzielania się.

Zrobić tylko niziutki murek i zostawić już bez ogrodzenia. Każde ogrodzenie jeszcze bardziej Ci zamknie i przytłoczy taras. Jeśli nie musisz (bo np.: zwierzęta Ci wchodzą na działkę) to bym nie robiła.
Pomysł z wyjściem trawnika z tarasu bardzo słuszny, tylko dobrze by było, żeby trawnik obniżyć do poziomu tarasu, a to nie będzie łatwe.

Magnolia średnio mi się tu widzi. To naprawdę najlepsze miejsce dla niej? Z drugiej strony domu chyba tuje sadziłaś? Jeżeli magnolia nieduża, to posadziłabym ją przy tujach, niech rośnie razem z nimi i one będą ją zasłaniać. Da się tak?

Będziemy musiały mocno pogłówkować nad schowaniem tej studzienki, tylko w najbliższych dniach będą miała mniej dostępu do kompa.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 08:10, 30 mar 2017

Do góry
jazzy napisał(a)
Kurcze, przykro mi że smutne sprawy Cię nawiedziły Nie wiem jakie, ale mocno trzymam kciuki żeby wszystko było ok.
Magnoliowa będzie piękna!

Puszczam totolotka i tez mocno trzymam kciuki
Magnolia ma coraz większe pąki....czekam
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:06, 29 mar 2017

Do góry
Iryski faktycznie bardzo ładne, kolor taki intensywny,trawy mi się podobają.Moja magnolia młoda, mała,poczekam jak Twoja zakwitnie.Pozdrawiam.
Moja bajka 21:37, 29 mar 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Kasiu, magnolia pięknie zakwitnie
Ja mam swoje dwie małe Susan... mam ochotę kupić większe okazy, ale to chyba bez sensu. Niech te rosną

Asiu spokojnie. Moje magnolie były kiedyś patyczkami .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies