Dziękuję za słowa otuchy i informacje Wiąz jest bardzo ciekawy w swym pokroju. Kobea mnie zaintrygowała, a uwielbiam pnącza. Ale pewnie porywam się z motyką na słońce...
Coraz bardziej kusi mnie wizja założenia swojego wątku u Was, na Ogrodowisku. Ale póki co mam: starą, nierówną trawę, 2 świerki, 4 szmaragdy, jakieś drobinki-krzaczki i chaotyczno-eksperymentalną rabatkę pod oknem na małej działce (po odjęciu zabudowy i podjazdów zostaje tego max 300m2)... Najnormalniej w świecie wstydzę się z tym wystąpić! Ale zbieram się w sobie, bo forum jest boskie, a Wasza pomoc, doświadczenie, wiedza nie do przecenienia! Tym bardziej, że w tym roku mam cel rozplanowania działki: gdzie-co-kiedy, po co,dlaczego, tak, aby było przyjemnie i można było powoli i przez kolejne lata nasadzać. Czeka mnie wyrównywanie gruntu i zakładanie trawnika, nawodnienia, wytyczanie przybliżonego kształtu rabat. Teren jest ciasny, ale chyba tym trudniej, więc etap ten wydaje mi się bardzo ważny, a o błędy łatwo!
A może z czasem Ogrodowisko stanie się również moje...
Pozdrawiam serdecznie, niestety wciąż bardzo śnieżnie
Agata
PS. Załączam poglądowe zdjęcia, jak to u mnie jest...
przed domem i z boku
za domem, widok z tarasu - ciasno!:
a to mi wyrosło
Przemku!
Pomocy! Widzę, że masz duże doświadczenie w cięciu iglaków. Ja też eksperymentuję, ale to nie jest takie proste. Bardzo łatwo jest zepsuć, a naprawić to już się potem nie da.
Mam takie coś, chyba to jest cyprys. W środku jest poobsychane i brzydko zniekształcone po zimie. Obejrzyj to proszę i podpowiedz, co można z tego wykroić
Aniu, kosmosy piękne, dziękuję. W tym roku pierwszy sobie kupiłam, ale mieszankę kolorową. Będę wysiewać prosto do gruntu, ale kiedy ? Zobaczymy...
U mnie tyle śniegu, że koparką musiałabym krokusy odkopywać
Bożenko, coś czytam, że mamy się odzwyczajać od gratek, ale tysiączek to specjalna okazja, więc gratuluję i zostawiam moją cebulę która niedawno zakwitła i cieszy tą zimową wiosną
Ależ u Was w ogrodzie błogi spokój, kwiaty ,kolory, ławka ..... to wszystko tak do siebie pasuje pozostaje mi tylko oglądać i podziwiać - w śród śniegu można poczuć wiosnę Super