Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogród w cieniu drzew 15:34, 08 mar 2013

Do góry
Ślad zostawiam i życzenia składam
Działka wkoło Lubczyka :) 15:32, 08 mar 2013

Do góry
Dzień Kobiet, Dzień Kobiet, niech każdy się dowie.....
Miejska ogrodniczka :) 15:32, 08 mar 2013

Do góry

Krowy, staw i my... 15:31, 08 mar 2013

Do góry
Specjalnie dla Kingi trochę informacji o Róży jerychońskiej

Takie info było dołączone do niej:

Róża jerychońska (zmartwychwstanka) - roślina z Biblii - odwieczny symbol szczęści i miłości.

Róża jerychońska (Selaginella lepidophylla) jest jedną z najbardziej zdumiewających roślin na Ziemi, pochodząca z obszarów Jordanii. Bardzo popularna w czasach biblijnych i wspomniana w Biblii. Legenda głosi, że Maryja uciekając z Nazaretu do Egiptu pobłogosławiła ją i dała jej wieczne życie. Do Europy przywędrowałą wraz z pielgrzymami powracającymi z Ziemi Świętej.
Rozwinięta róża odświeża i nawilża powietrze oraz pochłania dym papierosowy. W stanie zasuszonym może zapobiegać zaburzeniom snu, a dzięki olejkom eterycznym chronić przed domowym robactwem, np.: molami.Choć wygląda jak martwa, siła wody po kilkunastu godzinach budzi ją do życia. Jak za dotknięcem czarodziejskiej różdżki zasuszony kłębek przemienia się w zieloną roślinę. To właśnie mityczna moc zmartwychwstanki.
W Niemczech istniał na wsi zwyczaj przekazywania róży z pokolenia na pokolenie. Tuż przed porodem zalewano różę wodą, co - jak wierzonao - miało ułatwić poród, a następnie obdarowywano noworodka różą, która miała go cieszyć przez całe życie i przynosić mu szczęście. Istniał też zwyczaj zalewania jej wodą na Wielkanoc i Boże Narodzenie, aby zadziwić ciekawe świata dzieci. Często też chowano w róży drobny upominek np.: pierścionek, który ukazywał się oczom obdarowanej osoby po rozwinięciu rośliny.
Aby podziwiać ten mały cud rozkwitania, wystarczy umieścić różę na chwilę pod bierzącą, najlepiej ciepłą wodą i przepłukać z zanieczyszczeń, a następnie wstawić do miseczki z wodą tak, aby tylko jej korzeń był zanurzony. W miarę zużycia uzupełniać wodę w miseczce. Rośliny nie trzeba sadzić w ziemi, ani nawozić. Po ok. 2-4 dniach róża rozwinie się całkowicie i zazieleni. Róża lubi bardzo dużo światła, czasem nawet dopiero po kolejnym zasuszeniu i namoczeniu, w drugim czy nawet czwartym cyklu staje się bardziej zielona. Gałązki, które się nie rozwijają lub nie zielenią, są martwe i należy je obłamać.
Róża jerychońska to roślinna pustynna i ze względu na niewystarczające nasłonecznienie w naszym klimacie, moż enie uzyskać intensywnie zielonego koloru. W naszych warunkach klimatycznych nie można też jej rozmnażać. Czasem zdarzają się dwie zrośnięte róże - jeżeli każda ma swój korzeń, mogą zostać rozdzielone.
Można przyspieszyć rozkwitanie róży poprzez zalanie korzenia wrzątkiem - roślina rozwinie się wtedy w ciągu kilku minut. Wrzątek nie szkodzi tej roślinie. Przez 7 dni róża może pozostać w wodzie, potem jak każda roślina pustynna potrzebuje okresu suszy, który musi trwać min. 2-4 tygodnie. Należy wyjąć ją wtedy z wody, wówczas znów zwinie się w kłębek. Po tym czasie może na nowo rozkwitać (dowolną ilość razy, ale tylko kilka razy w roku)
Na trzymanej zbyt długo w wodzie róży może pojawić się pleśń. Należy ją wtedy dokładnie przepłukać wrzątkiem, oczyścić i również wrzątkiem doprowadzić do rozkwitu, a następnie dać jej odpocząć przez dłuższy czas, co najmniej 2 miesiące.
Róża jerychońska służy wyłącznie do celów dekoracyjnych, nie posiada właściwości leczniczych, nie nadaje się do spożycia, nie jest zabawką.

No i to wszystko co o niej napisali

przed rozwinięciem:

po siedmiu dniach:

ponownie zwinięta:

Ogród na górce 15:31, 08 mar 2013

Do góry
Wiosnę rozdaję z okazji Dnia Kobiet- wszystkiego dobrego

Popówek 15:29, 08 mar 2013

Do góry

Pozdrowienia
Same wątpliwości 15:28, 08 mar 2013

Do góry
Teren skopany świetnie wygląda
Ja się boję przez allegro, więcej złych niż dobrych doświadczeń miałam, mi zależy na dużych bo chciałabym efekt od razu, ale się zobaczy, ja też jeszcze podzwonię to ci dam znać, buziak
I dzięki za kwiatki, to i ja ci coś podrzucę z tego roku, jak jeszcze śniegu nie było

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:26, 08 mar 2013

Do góry
Najlepszego Aneczko :*
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 15:25, 08 mar 2013

Do góry
Kwiatuszek z okazji święta
Igiełkowy ogródeczek 15:24, 08 mar 2013

Do góry
Dzięki za kwiatki, a dla was mam coś słodkiego, właśnie wyszło z piekarnika
Smacznego!

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 15:23, 08 mar 2013

Do góry
nieszka napisał(a)
Zdjęcia z placu boju mojego M.
Ogrodzenia już co prawda nie ma ale sajgon w okolicach garażu że hej! Kupka kamieni, kupka piasku, kupka drzewa i do tego kupka palet

Jestem pewna,że uczynisz z tego miejsca śliczny widoczek
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 15:22, 08 mar 2013

Do góry
U mnie coraz zimniej a tak już fajnie było.

Najlepszego :*
Działka wkoło Lubczyka :) 15:21, 08 mar 2013

Do góry
GosiaJoanna napisał(a)
Hej Kasiula, biegam po ogrodowisku aż tchu...kwiatuszka zostawiam i biegne dalej

Dzięki Gosiu :* Kwiatek śliczny Pozdrawiam :*
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 15:21, 08 mar 2013

Do góry
Łoosiuu napisał(a)
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet
Dzięki ogromne Filip
Dzisiaj w Auchan widziałam śliwę Pissardi, ładne wysokość szczepienia ok.150 cm, chyba jutro pojadę i zakupię, niestety nie było ceny a ja nie miałam czasu szukać kogoś z działu
Pozdrawiam
Mały ogródek Andzi 15:20, 08 mar 2013

Do góry
Poczytuję ale doradzać nie umiem sama mam problemy,ale kwiatka na Dzień Kobiet zostawię
Igiełkowy ogródeczek 15:16, 08 mar 2013

Do góry
To i ja ś lad zostawię
Biało-Fiolet 15:16, 08 mar 2013

Do góry
najlepszego z okazji Dnia Kobiet
pozdrawiam
Ogród do kwadratu 15:16, 08 mar 2013

Do góry
pozdrawiam
Ogród do kwadratu 15:16, 08 mar 2013

Do góry
pozdrawiam
Połowa działki - czyli mam powoli dość 15:15, 08 mar 2013

Do góry
pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies