Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród II. 22:15, 19 kwi 2013

Do góry
anna_g napisał(a)
Bożenko serdecznie pozdrawiam i miłego "łykendu" życzę.
Wyłamałam gałązki rh... zrobię zdjęcia i przybiegnę do Cię znowu z wielką prośbą żebyś zajrzała czy to o to chodziło, bo ja nie zawsze kumata jestem
W podzięce za radę zostawiam kwiatuszka (mało, ale tyle mam).
Wszystkiego dobrego

Ja mam ich sporo ale dopiero zaczynają kwitnąc.No to pewnie ciężko Ci było zdecydowac sie na ten krok . Pokaż zdjęcia.
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 22:14, 19 kwi 2013

Do góry
Wypuściłam na wolność też te rośliny , które przez czas zimy były w domowym areszcie. Stoją sobie na razie grzecznie na schodach. Muszę im koniecznie znaleźć , jakieś bardziej zaszczytne miejsce.

Mam wśród tych roślinek hebe zieloną i hebe variegata, a także trzmielinkę. Powinny mieć , jakieś zaszczytne miejsce w ogrodzie, ponieważ zarówno dosłownie jak i w przenośni , są to rośliny o angielskich korzeniach. Przywiozłam je sobie z moich ostatnich wakacji, które spędzaliśmy pod Londynem.
Pełno tam było zachwycającej mnie roślinności, więc ostatniego dnia poczęstowałam się samowolnie tu i ówdzie małymi szczepkami. Jechały potem w słoiku przez Kanał La Manche i pół Europy. Przyjęły się skutecznie w doniczkach i tak oto teraz mieszkają ze mną w moich Niekłonicach Moje kochane małe Angielki !
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:14, 19 kwi 2013

Do góry

W międzyczasie przyciąłem cisy na pniach i kule bukszpanowe - cisy co chwilę przechodziły poprawki, także teraz są bardziej równe niż na zdjęciu w poprzednim poście

W cieniu - zacieniona 22:14, 19 kwi 2013

Do góry
otwierają się hiacynty
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:12, 19 kwi 2013

Do góry
Po chwili było już tak - wykopałem rosnące tu dotychczas bukszpany, przywiozłem trochę kompostu na taczce i mieszałem z ziemią z worka. Bukszpany są teraz wyniesione do góry co widać z boku, ale przyszłe nasadzenia zniwelują ten efekt

Pierwszą połowę mam z głowy - ziemi na kostce tyle samo co na rabacie Przy sadzeniu bukszpanów baardzo ucierpiały cebulowe, bo musiałem większość cebulek wysadzić gdzie indziej. Krokusy już nie nie kwitną, ale myślę, że tulipany tarda i szafirki dadzą radę

No i efekt końcowy - po prawej brakło mi dwóch czy trzech sadzonek, ale dokupię je w szkółce

W cieniu - zacieniona 22:11, 19 kwi 2013

Do góry
czosnki...
W cieniu - zacieniona 22:09, 19 kwi 2013

Do góry
...pozbywam się starych liści z żurawek
W cieniu - zacieniona 22:08, 19 kwi 2013

Do góry
narcyzki -mam kilka
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:08, 19 kwi 2013

Do góry
agata19762 napisał(a)
pięknie kwitnąco ....

pozdrawiam cieplutko !!!

Odmachuje cieplutko...
W cieniu - zacieniona 22:06, 19 kwi 2013

Do góry
Rh
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:05, 19 kwi 2013

Do góry
anna_g napisał(a)

ale piękny widoczek...
naprawdę pięknie u Ciebie wszystko kwitnie - nawet jeśli tylko przez chwilę to teraz jest pięknie.
Cieszę się że chociaż trochę lepiej się masz - tak trzymaj i codziennie bedzie lepiej.
Żaba jest zabawna - najpierw zobaczyłam zdjęcie i pomyslałam że wyszło tak jakby tą rybe za ogon trzymała po czym wyczytałam, że to faktycznie tak jest - cwaniara jedna...
Nie mam jeszcze takich cudnych kfiatuchów jak Twoje - ale zostawiam Ci jedne z moich ulubionych - dla zapachu

Śliczne fiołki....... Fiłki słodsze niż róże

A to było??? Krokusy pomiędzy różami.

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 22:04, 19 kwi 2013

Do góry
Posiałam też maciejkę wprost do gruntu. Mam nadzieję ,że szybko zacznie pięknie pachnieć

W cieniu - zacieniona 22:04, 19 kwi 2013

Do góry
Różanecznik
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:03, 19 kwi 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Żaba zawadiacka jak właściecielka ogrodu. Szybko sie zakumlujecie. Kwiatek nowo kupiony też śliczny jak wszystko u Ciebie. Dbaj o siebie bo nieźle chora jesteś jeśli tyle antybiotyk musisz brac.poZDRÓWKA.

Bogdzia, bo ja zawsze muszę iść na całość.. nawet chorować muszę na całego
A to pokazywałam??
Wersja mini mini 22:03, 19 kwi 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Justyno świetne są te plany. Wg mnie najlepszy pierwszy rysunek. Donice, a między nimikostki bukszpana- trzymają kształt donic, ale struktura juz zupełnie inna- świetne. Do tego układ kostek burzy symetrie ogrodu - dla mnie to cenne
Wszystko spójne. Żywopłot grabowy w takim układzie bardzo mi się podoba- ta inna ściana spowoduje że unikniemy takiej 'ramki' wokół brzegów
W trzeciej wersji grab jako kostka- to jest drzewo, system korzeniowy ma drzewa- konkurencja z sąsiedztwem bardzo mocna, lepiej postaw na bukszpan.
Z drugiej wersji za to podoba mi się ten kwadrat przy schodach- jeśli nie musisz mieć trawnika dużo, to byłoby fajne.
Nie jestem tylko pewna czy tych Umbrac nie za dużo- tych bliżej domu- one zwężą troszke ogródek bo są na tej samej wysokości
Zmykam- dziś mnie nie ma.

Magnolio Wielkie dzięki

Chyba wybiorę wariant pośredni - na razie 4 umbry sadzone w L, kostki bukszpanowe. Kwadrat przy schodach będzie, bo muszę przesadzic RH a dla nich dać ramkę, tylko chciałam ten kwadrat z dwóch stron obsadzić cisem a od przodu dać bukszpana. Może tak być?

Z prawej dolnej umbry rezygnuję, bo będzie konkurować z grabem i ani jendego ani drugiego nie będzie za dobrze widać. Cały czas się tez kokoszę z tą lewą, jednak wydaje mi się że siedząc na schodach pod takim drzewkiem może być znacznie przytulniej niż bez niej
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:02, 19 kwi 2013

Do góry
Jednak od samego rana oczekiwałem kuriera z bukszpanami Jak przyniósł mi pudełko to trochę byłem w szoku, że tam potrafiło wejść tyle sadzonek.....Jednak były one dużo węższe niż pokazywane w ofercie....Jednak były dobrze zabezpieczone i nawilżone - tutaj duży plus. Szybko rozrzuciłem je na trawnik, bo akurat przyszła ulewa i się namoczyły.

Tak wygląda przykładowa sadzonka - chyba troszkę przymarznięte u góry

Jednak po tym zakupie doszedłem do wniosku, że koszt pierwszego i drugiego zakupu wyniósł mnie właściwie 2 razy więcej niż zakup sadzonek z szkółce.....No ale cóż.....Jeśli ktoś chce mieć od razu obwódkę idealną to niech nie kupuje przez neta bukszpanów......Nie warto..... Jak ktoś chce czekać kilka lat to OK

Front przed sadzeniem wyglądał tak

W cieniu - zacieniona 22:01, 19 kwi 2013

Do góry
Wychylają się serduszki...
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 22:00, 19 kwi 2013

Do góry
Piękny był dziś dzień w ogrodzie. Słonko delikatnie świeciło. Ptaki śpiewały rozkosznie, więc i ja podśpiewując sobie pod nosem zaczęłam grabić nasz trawnik. Wyczesywałam i wyczesywałam i dalej wciąż wyczesywałam zeschniętą trawę, aż na nucenie piosnek już nie miałam sił. Umęczona jak wół , stwierdziłam , że muszę porobić coś innego, bo od tego machania grabiami , dostanę zaraz jakiegoś skurczu mięśni, czy co . Więc w ramach rozrywki zrobiłam SOBIE zdjęcie jak grabię trawę.

A trawę grabiłam tak :

W cieniu - zacieniona 21:58, 19 kwi 2013

Do góry
pierwiosnki...jeszcze zaspane...
W cieniu - zacieniona 21:56, 19 kwi 2013

Do góry
...przezimował akant...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies