Praszki to jedyne figurki ogrodowe jakie toleruję u siebie. Najgorsze jest to , że ja nie mam hamulców jak zobaczę jakieś nowe i mi się spodobają no to muszę je kupić.
Mam już całkiem sporą kolekcję.
Moje lilie są orientalne, pachnące. Donice dość głębokie, nawożone systematycznie nawozem do roślin kwitnących. Sadzone ok8-10 cebul w donicę. Po przekwitnięciu jeszcze dwa razy podlewam z nawozem, a później stoją gdzieś na uboczu, nie podlewane, żeby nie zgnoić cebul.
Posadziłam lilie za Twoją radą w donicy, ale moje nie były tak piękne. Nie wiem, gdzie zrobiłam błąd. Może donica za płytka? Może trzeba je odpowiednio nawozić?
Właśnie, mam jeszcze różne sałaty i seler naciowy, rachityczne niteczki.
I stipę pennata, to może być coś ładnego. Na razie rośnie najlepiej ze wszystkich roślinek, już ma kilkanaście cm.
Co do piwonii, to spokojnie na razie. Ja muszę przygotować im miejsce, a jeszcze nie zaczęłam nic robić. A kiedy jest dla nich najlepszy czas na przesadzanie?
Aga, stipe jak popikowałaś bezstratnie to nie licz ze Ci powypadają - teraz to one juz będą rosły jak szalone
Super wysiewy Trzymam kciuki zeby wszystko ładnie rosło i zapełniało rabatki i grządki w warzywniku
Ja kolejny rok z rzędu ograniczam wysiewy i ze wzgledu na czas i ze wzgledu na miejsce. Kupne kłacza i lilie stoją sobie przy oknie w sypialni i rosną (z rozplenic jedna na pewno żyje, inne byliny i lilie powolutku sobie rosną). Dzisiaj wysialismy z młodym kilka pomidorków, bazylie, sałatę i selery listkowe. Moze mu dokupie jeszcze jakies sadzonki na giełdzie w razie czego. Na razie nie mam do tego głowy.
Zastanawiałam sie czy Ci dzisiaj nie wykopać piwonii, ale teoretycznie to nie jest dobry czas na jej przesadzanie. Chyba jednak zaryzykuje i przymierze sie do nich, gdy przyjdą róże - może ich nie usmiercimy
Mi lilie przyszły chyba we wtorek, potrzymałam w kotłowni w kartonie (bez rozpakowywania). Wczoraj zaglądam, a one urosły od 5 do 10cm. Przebiły woreczki foliowe. Dziś sadziłam.... jeszcze 3 martagony się zostały. Przyszły OGROMNE cebule, jakbym wiedziała , że będą takie porządne to kupiłabym więcej A tak wzięłam 2 rodzaje po 3 szt
To co wystaje już nad ziemię przysypałam korą.
Fotek cebul nie mam, może jutro zrobię i pokarzę jak wielkie cebule przyszły.
A to wczorajsze dołki piwoniowe. Już obsadzone, ale przy latarce.. wiec foty nie ma .. Zresztą jeszcze nic nie widać. A to co wystaje też podsypałam korą. Resztę trawnika też zlikwiduję i posadzę trawy
Napiszę tylko wooow.....
Dziś też posadziłam swoje lilie.. tylko moje tak wybujały w kartonie, że przebiły woreczki i urosły na 10 cm To co wystaje nad ziemię przysypałam korą.
Tak, juz kwitna.Robi sie kolorowo.
Mezus sprzatal, zrobil perfekcyjnie
Dzis sadze lilie, sadzila Ania Mala i Justyna, wiec i ja wsadzę.
Cos net swiruje, musze zresetować. ..
Fajne zapory do węza i butów czyszczenia
Rzeczka krokusowa pieknie sie wije, piekne ujecia.
Nazwe zapisalam i tez sadze juz lilie w takim razie. Poranek okropny, Miska rozszarpala powojniko, normalnie mam pobojowisko...zabije cholere!
Pokus w sklepach pelno, ja mam chec na magnolie, w paku niebieska, potem lomonkowa, ale cena 310, duzo.
no toś się obłowiła dziś ja mam jakieś lilie te pachnące i tez te pachnące trąbkowe i te zwykłe niskie ...ale lilie są ładne to czemu sobie ich żałować
Justynko mnie jakoś coś naszło na lilie w tym roku. Mamkilka sztuk kupionych 2 lata temu i stwierdziłam ze nic sie przy nich nie robi i nie wymarzają więc są ok. i trzeba mieć więcej. Tylko teraz trzeba posadzić te 50 sztuk.