Rabata wydaje mi się ogromna. Na mojej działce jestem na podobnym etapie realizowania rabaty o podobnych wymiarach i z powodu jej rozmiaru, podzieliłam ją sobie na trochę mniejsze części. Nad każdą częścią myślę osobno , ale w koordynacji z resztą projektu. W ten sposób jest mi łatwiej podejmować decyzje.
Jak rozumiem , planujesz rabatę bylinową + rośliny jednoroczne. Na szczęście takie rabaty jest łatwo skorygować. Nawet kilka razy w roku w końcu to nie są wielkie drzewa, które sadzi się , by rosły w danym miejscu wiele lat
Kształt rabaty mi się podoba. Rozumiem , że obecnie rosnące na tyłach iglaki zostają, tak ?
Listę roślin masz chyba jednak zbyt dużą , nawet jak na ogród wiejski . Wydaje mi się , że korzystniej byłoby wybrać połowę gatunków, ale sadzić je w większych grupach niż po 1 sztuce. Większe grupy tzn. 3 , 5 , 7 szt - tak się sadzi w ogrodach angielskich. Daje to efekt " plam" i pozwala uniknąć totalnego chaosu .
W każdym razie plac daje wiele możliwości i będziemy Ci gorąco kibicować
Pisz co postanowiłaś i pokazuj zdjęcia. Jesteśmy z Tobą
Myślałam o obwódce z bukszpanu, tak, aby ładnie było przez cały rok. Ale uwaga! - może być problem z przesadzeniem tych bukszpanów, gdyż tam, gdzie rosną jest dość wąsko. Obawiam się, że bez uszkodzenia ich korzeni się nie obędzie I co wtedy???? Ryzykować???? Chyba muszę, gdyż mają robione być murki.
Aha, wierzba Hakuro została silnie przycięta. Ciekawa jestem, czy ładnie się rozrośnie. Jeśli nie to zostanie wykopana i przesadzona gdzie indziej.
W związku z tym, że pas po lewej stronie jest dość wąski szukam odpowiedniej rośliny na tę rabatkę.
A może sam żwirek będzie najlepszym rozwiązaniem?
Witam Szkam po sieci pomocy i wpadłem na waszą stronę.. A co powiecie na takie brązowienie. Mam 5 letnie cyprysiki i jeden zaczął brązowieć już w zeszłym roku. Myślałem że podsycha, ale podlewanie nic nie dało i teraz na wiosnę mam 3 szt całkowicie zbrązowiałych a dwa kolejne zaczynają brązowieć. Brązowienie idzie od zewnątrz do środka. Co to może być i jak z tym walczyć. Zamieszczam zdjęcie gałązk
Małgosiu, dlatego nie polecam sadzenia w trawnik, bo potem do co najmniej czerwca nie ma jak kosić trawnika, jak skosisz to krokusów za rok nie będzie... Taka trawa długo nie koszona jest jeszcze długo brzydka. Już w trawnik nie sadzę
Tak wygląda trawa z krokusami, a trzymam to jeszcze ze 2 tygodnie..... potem tnę nożyczkami górę trawy. Można tak na jednym mniej reprezentacyjnym fragmencie... I krokusy na rabatach są zwykle ładniejsze i większe Nie konkurują z trawą o składniki pokarmowe...
Dziękuję za powitanie.
Chyba nawet nie zdaję sobie sprawy ile to jest metr pracy Ale podwijam rękawy i zaraz za koparką zaczynam
Zdjęcia widoku z tyłu domu patrząc z jednej strony na drugą, istne lotnisko. Działkę dostałam z wieloma dobrami, stary sad owocowy, betonowy plac i średni widok z tarasu na budynki gospodarcze więc będę potrzebowała mnóstwa inspiracji i pomocy życzliwych osób z formum, no i jakiś krasnoludków co by to zrobiły a przynjmniej pomogły
Jak ja bym chciała umiec rysowac. To bym gifów narobiła a tak to tylko kurczaki u mnie bohaterami ale dla Ciebie i Gierczusi dwa gify o tej samej treści a różnym zakończeniu.
Kasiu, Szczygieł to jeden z ładniejszych naszych ptaków.
Pasówka to bagienny ptak. Teraz pokażę dzięcioła który buszował po bagnie i wykopywał jakieś smakowite kąski. Przepiórów jest tu tyle że ciężko zrobić bez nich zdjęcie. Już nauczyłem się rozpoznawać kilka ptaków po głosie z przepiórami już nawet gadam, łatwo ich głos podrobić, dzięcioł też ładny głos wydaje. Ładny jest w locie, bo jego skrzudła i ogon są od spodu pomarańczowe.
szkoda że nie dał się zrobić od przodu, ma fajny trójkąt na piersi.