Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

System automatycznego nawadniania 17:20, 17 lip 2012

Do góry
Witam Zbyszku,

jeśli dobrze widzę wymiary to mamy tu obszar do nawodnienia około 1000 m2. Przy takim terenie należy podzielić system nawadniania na sekcje, tzn. że odkręcenie jednego kranu nie wystarczy - ze względu na pobór wody właściwie uruchomienie wszystkich zraszaczy naraz do podlania takiego obszaru będzie niemożliwe (chyba, że wykorzystywana będzie studnia głębinowa, pompa o wysokiej wydajności wraz ze zbiornikiem hydroforowym o pokaźnym "litrarzu").

Nawet jeśli nie chcesz instalować sterowania elektronicznego, powinieneś podzielić ogród na części i wyjście z przyłącza wodnego rozdzielić na np. 4 zawory kulowe. Wówczas będziesz mógł zastosować mniejsze zraszacze (np. hunter mp rotator) o mniejszym wydatku wody. Ma to szczególne znaczenie jeśli chcesz korzystać z wody miejskiej lub ze studni o niskiej wydajności wody.

Aby wykonać taki system możesz skorzystać z kilku opcji:
- możesz skontaktować się z firmą sprzedającą materiały nawodnieniowe - profesjonalny sprzedawca po otrzymaniu dokładnego szkicu działki oraz informacji o parametrach źródła wody, przygotuje ci zestawienie potrzebnych materiałów. Można też zamówić prosty projekt takiego systemu;
- możesz udać się do sklepu ogrodniczego, gdzie sprzedaje się "mydło i powidło" z branży ogrodniczej i tam szukać porady - odradzam, ponieważ zwykle tacy sprzedawcy nie montują systemów i nie mają o tym dostatecznej wiedzy;
- możesz samemu ze stron producenta zraszaczy i innych podzespołów dowiedzieć się o zasięgu zraszaczy, wydatku/zapotrzebowaniu na wodę i wówczas rozplanować sobie na papierze/w komputerze system.

Naturalnie po rozplanowaniu systemu, zakupu materiału zostaje ci jeszcze wkopanie rur, montaż zraszaczy, podłączenie się do ujęcia wody i... wreszcie odpoczynek na należycie nawodnionym trawniku

Pozdrawiam
Marek
Początek wielkiej przygody - jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:24, 17 lip 2012

Do góry
Witaj Aga

Myślę że spokojnie możesz założyć swój wątek w "Nasze ogrody".
Projekt gotowy,prace w toku więc fajnie byłoby śledzić w tym dziale

Jedno już wiem - będziesz miała wypasiony,cudowny i harmonijny ogród
Do tego kształty fajne,nie przeładowany z ciekawymi miejscami w ogrodzie

Powodzenia
Zielony Punkt - ogród Finki 10:19, 17 lip 2012

Do góry
Marta, wszyscy robią u Ciebie zakupy...ja też chcę. Jak tylko będę miała projekt ogrodu SIĘ ZJAWIAM!
Początek wielkiej przygody - jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:10, 17 lip 2012

Do góry
admete napisał(a)
Witam wszystkich po przerwie

Na projekcie jest sama kostka, ale widać mój warzywnik .
Po lewej w dolnym rogu, koło na leżaczki i ławeczkę, po prawej na dole, koła na postawienie kiedyś kiedyś w przyszłości, altany z murowanym grillem z prawdziwego zdażenia

Wszystkie rabaty będą otoczone obrzeżem z kostki - dlatego widać moją olbrzymią rabatę w kształcie koła - gdzie będą krzewy i iglaste i liściate - wszystko do zaplanowania ,
przed nimi będę sadzić bylinki których mam już sporo u mojej mamy na działce

------------------------------------------------

Witaj admete. Zajrzałam do Twojego wątku i będę trzymać kciuki. Masz nie lada wyzwanie. Bardzo podoba mi się ten ostatni projekt - kostki co prawda, ale jest taki uporządkowany. Plan koła wygląda super. A z czego zrobisz te obwódki? Czy za obwódką też będzie trawnik?
Pomysł z wykonaniem obrzeża z kostki jest super. Wiem coś o tym, bo mam sporo obrzeży do kancikowania. Jednak do dzisiejszego dnia nie mogę się zdecydować na kształty rabat. Co rok coś zmieniam, a obrzeże by mi to uniemożliwiło. Przy tak dużej działce uważam, że obrzeża z kostki są konieczne, łatwiej się kosi trawnik. A te kwadraty niebieskie co oznaczają?

Wymarzony ogród 22:07, 16 lip 2012

Do góry
To jest najlepszy pomysł, kupić projekt i go pomalutku realizować. Ja niestety nie miałam takiego szczęścia. W chwili kiedy zakładałam ogród projektowanie było nie lada rarytasem więc nie wiedziałam na co się zdecydować ... czy wnętrze domu, czy ogród, czy jeszcze nie wiem co. Kibicuję bardzo.
Wymarzony ogród 22:02, 16 lip 2012

Do góry
Tak, to projekt Danusi. Realizuję go pomalutku, ale cały czas do przodu!
A kupowanie roślinek i Ogrodowisko to nałóg!
Wymarzony ogród 21:57, 16 lip 2012

Do góry
Czyli mamy kolejny Danusiowy projekt tak? Dobrze doczytałam? Będę śledzić oczywiście.
Ogród na 300 metrach kwadratowych 10:06, 16 lip 2012

Do góry
I głęboka refleksja. Ogrody działkowe są potrzebne. Jestem o tym przekonana. W Bawarii należą do miasta i rodziny czekają na przydział takowego (Augsburg). Monachium ma specjalny projekt miejski Slow Food Garden.
Pozdrawiam.
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 09:35, 16 lip 2012

Do góry
Danusiu podaję link- dziękuję że sie odezwałaś a i zaglądnij do mnie może mi coś doradzisz czy taki projekt może być na frontowej rabatce?(ostatnie strony wątku)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1856-taka-sobie-rabatka-pod-oknem

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 21:53, 15 lip 2012

Do góry
Dziękuję Jotka za pochwały mego domu ,,co do ogrodu to jednak tak szybko nie powstanie .Koszty doświadczenie ,,sama chęć nie wystarczy ale będę się starać zrobić go naprawdę bajecznym .Mam nadzieję przez zimę coś odłożyć na ogród .a wiosną wystartować.U mnie teren bardzo trudny nie poradzę sobie fizycznie sama. Najlepszym rozwiązaniem dla mnie jest wynajęcie firmy,, tylko nie znam nawet w przybliżeniu kosztów takiej inwestycji Zostawiłabym sobie jedynie wybór roślin i nasadzenia które bardzo chciałabym wykonać sama .W mojej głowie projekt jest ale tylko w głowie ..Wiersz jest piękny i tyle w nim wartości .Bogdzia to Encyklopedia Wiedzy i doświadczenia życiowego.Dla mnie osobiście to wielki autorytet Nie użyłam ani odrobiny wazeliny ,nie lubię tego .Uwielbiam Bogdzie i Hanię a was wszystkich bardzo lubię To jedynie moja szczerość i jednocześnie radość .że dane mi było poznać tak cudowne i mądre kobiety ,,nawet jeśli to tylko wirtualne spotkanie .Idę do ciebie z rewizytą .Pozdrawiam serdecznie .
Postawić trawkę nad i... 10:31, 15 lip 2012

Do góry
...moja rodzinka to "wodniki - szuwarki" - uwielbiają wodę...basen już mamy taki rozkładany, chcę tylko z granitu wybrukowac koło żeby basen nie niszczył trawnika..reflektorki rzeczywiście lepsze.. a w miejscu gdzie w projekcie jest koło pod basen mój M. chce ....ciurkadełko, mini oczko...!!!! podczas gdy omwialiśmy z projektantką założenia do ogrodu o oczku nie było mowy... teraz już sam narysował sobie projekt i chce go realizowac...masakra....
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 11:47, 14 lip 2012

Do góry
WOW WOW WOW WOW
AH ah aha oh oh oh ah ah oh!!!!
WOW WOW WOW!
Enya ogród jest niesamowity!!!! Jestem zachwycona tym co stworzyliscie z działki zarośniętej chwastami. Przyznam , że aż mnie dreszcze przeszly po obejrzeniu przed i po!!! Ogladanie takich zdjęć powoduje, że osoby na początku drogi w zakładaniu ogrodu mają dodatkową motywację w chwilach zwątpienia!!!
Jestem tym bardziej pod wrażeniem, że projekt ogrodu jest Wasz a nie architekta krajobrazu. Wygląda jak dzieło utalentowanego architekta. Taras, obrzeża, schodki, zawijaski są znakomite i świetnie współgrają z ukształtowaniem terenu.
Gratuluję odwagi, pracowitości i pomysłów w stworzeniu takiego cuda!!!!!!!!!!!
I baaaardzo zazdraszczam takiego ukształtowania terenu. Nawet nie wiesz jak mi się marzy aby mój dom stał na takiej skarpie i abym mogła podziwiać widoki w dole. Jest po prostu cudownie i wcale nie słodzę tylko przyjmij te kompelemnty jako uznanie dla Ciebie i M. O Twoim talencie świadczy fakt, że zauważyłaś potencjal działki, bo teraz wszyscy widzą to co Ty oczami wyobrażni zobaczyłas w 2006 roku!
Aż starch się bać jak ogród będzie wyglądał za 2-3 lata. Chyba będziesz mogła zrobić ogród pokazowy i pobierać opłaty

I będę stale do Ciebie zaglądać, proszę o fotki aby się napawać obrazem tego ogrodu. Pozdrawiam ciepło i przyznam, źe emocje mi jeszcze nie opadly po obejrzeniu tych 4 stron!!!!!!
Ogród w Holandii 11:07, 14 lip 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Agata, a ja Ci pokażę takie "cuś"

Przed:

Po:

Derenia formujesz w dwie kule - bo tak Ci się rozrasta - jedną na pniu, jedną przy ziemi, żeby go za mocno nie redukować (na pniu możesz zrobić jak ja - splatałam ze sobą gołe dolne gałązki i podtrzymałam palikiem)

W środek dajesz jeszcze jedną bordową trawkę, bo ładnie się odcina od całości, bluszcz się rozrasta...na koniec rabatki zamiast żurawki dałabym jeszcze jedną mała bukszpanową kulkę.

dla koloru wsadziłabym tam jednoroczne kwiaty lub byliny o drobnych kwiatach na długich i cienkich lodyżkach - np. werbenę patagońską
Jednoroczne przewieszające się możesz też wsadzić do konewki wiszącej - będzie piękna kaskada, np z bialych surfinii...

Albo zamiast kulki na końcu stożek

WOW! No to już projekt całą gębą! Wielkie dzięki! Dzięki, dzięki!
Natychmiast kupuję pomysł, żeby mi z konewki coś zwisało. Takie proste, a genialne! Nie wiem czy chcę aż tak symetrycznie wszystko. Ja to chyba za bardzo nie pasuję do takiego porządku. Wydaje mi się, że przytnę derenia tego po lewej w kulę, ale tego drugiego raczej zostawię trochę rozczochranego choć oczywiście nie aż tak jak w tej chwili.
Człowiek to tak wszystko sam, a tymczasem jak kilka mądrych osób poradzi to od razu lepiej!
Dziewczyny - bardzo wam dziękuję!
Postawić trawkę nad i... 06:41, 14 lip 2012

Do góry
asc napisał(a)

Z biurem kicha..... od razu mi lepiej, że my w tym roku również nigdzie nie pojedziemy...

Stanę w obronie projektantki... dlaczego odebrałaś od niej taki projekt, który Ci się nie podoba...... Ja też kupiłam projekt...zrobiony do moich uwag i tego co chcę..... nawet mi sie pdobał, ,,,, ale potem się odpodobał. Mam żal do siebie, że chciałam coś i zamówiłam coś.....czego sama nie chciałam...
Agnieszko... projekt nie jest wcale taki zły....
Oddalenie basenu od domu.... bardzo dobre rozwiązanie...... mam basen i naprawdę nie jest to dekoracyjny element w ogrodzie...... chyba, że sie zrobi wpuszczany w ziemię Ja swój w tym roku upchnełam za choinki... niech sie woda dłużej grzeje, ale niech mnie nie drażni ta balia..... zdobyłam panel kaloryferowy, pomaluję na czarno i wodę z pompy do filtra puścimy przez ten panel.. szybko nagrzeje wodę.... Basen stoi 3 miesiące, a rok ma 12....

Dobry projektant, jest dobrym psychologiem i potrafi jeszcze pomyśleć, że to co mówi klient, to nie zawsze jest to co chce..... Sama piszesz, że projektatnka młoda...... ona dopiero uczy się psychologii....

Na poczatku forum oglądałam ogrody i patrzyłam na swój jak na jeża..... już mi przeszło.... bo to co jest fajne u innych .... u mnie nie musi pasować....

...witaj Aniu....widzę że nie juz nie śpisz...mnie wyrwał ze słodkiego snu...mój pies
...sama nie wiem dlaczego odebrałam ten projekt, ale z drugiej strony miałam ją dusic żeby było po mojemu? może tak ...sama nie wiem...a w głowie gdzieś z tyłu były te piękne ogrodowiskowe cudeńka..i zakładalam pewnie że jak większośc kupujących projekt będę wprowadzac moje zmiany...itditp tysiące wątpliwości....a z tym basenem...sama nie wiem ..piekne to nie jest za grosz to racja ale o panelu kaloryferowym nie słyszałam, ciekawy pomysł
Postawić trawkę nad i... 06:28, 14 lip 2012

Do góry

Z biurem kicha..... od razu mi lepiej, że my w tym roku również nigdzie nie pojedziemy...

Stanę w obronie projektantki... dlaczego odebrałaś od niej taki projekt, który Ci się nie podoba...... Ja też kupiłam projekt...zrobiony do moich uwag i tego co chcę..... nawet mi sie pdobał, ,,,, ale potem się odpodobał. Mam żal do siebie, że chciałam coś i zamówiłam coś.....czego sama nie chciałam...
Agnieszko... projekt nie jest wcale taki zły....
Oddalenie basenu od domu.... bardzo dobre rozwiązanie...... mam basen i naprawdę nie jest to dekoracyjny element w ogrodzie...... chyba, że sie zrobi wpuszczany w ziemię Ja swój w tym roku upchnełam za choinki... niech sie woda dłużej grzeje, ale niech mnie nie drażni ta balia..... zdobyłam panel kaloryferowy, pomaluję na czarno i wodę z pompy do filtra puścimy przez ten panel.. szybko nagrzeje wodę.... Basen stoi 3 miesiące, a rok ma 12....

Dobry projektant, jest dobrym psychologiem i potrafi jeszcze pomyśleć, że to co mówi klient, to nie zawsze jest to co chce..... Sama piszesz, że projektatnka młoda...... ona dopiero uczy się psychologii....

Na poczatku forum oglądałam ogrody i patrzyłam na swój jak na jeża..... już mi przeszło.... bo to co jest fajne u innych .... u mnie nie musi pasować....
Ogród w Holandii 00:17, 14 lip 2012

Do góry
Ten drugi projekt to już bardzo dopracowany! Wielkie dzięki! Mam materiał do przemyśleń
Postawić trawkę nad i... 23:36, 13 lip 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Witaj! Wszystko obejrzałam i poczytałam trochę. Widzę, że nie jesteś zadowolona z projektu. Ja uważam, że wcale nie jest zły. A basen odkryty to w ogóle jest bardzo ryzykowny pomysł w polskim klimacie. Znam kilka osób, które takie baseny mają i wszystkie, bez wyjątku, żałują decyzji o jego budowie. To bardzo pracochłonne i kosztowne, a dni, w których się z niego korzysta jest bardzo niewiele. Ale to pewnie trzeba się samemu przekonać. Nasadzenia wyglądają bardzo sympatycznie, a ilośc lamp można zredukować. Chyba lepiej wykorzystać projekt, zmodyfikowac, co z resztą zazwyczaj się robi, niż zamawiac coś od początku bez pewnosci , że tym razem spełni oczekiwania. Nie wiem czy widziałaś ogród Domi? Ona ciągle podkreśla, że nie była i nie jest zadowlona z projektu, nieco go zmieniła, a ogród ma taki, że wszyscy tam tylko wzdychają i oczy przecierają.
No i szukałam tej limby, ale chyba na starośc ślepnę. Gdzie ona jest? Pozdrowienia

..jest , jest limba, nawet dwie...ale jakoś ich jeszcze nie sfociłam..może jutro...one mają tylkoniecały metr ( na razie hihi)...
..basenu nie bedę budowac tylko plac pod basen ze żwirowa plażą ...basen bedzie a właściwie jest składany no bo wiadomo - ten nasz klimat.
...z projektu trochę skorzystam ale tylko trochę...Ogród Domi jest rzeczywiście super...
Postawić trawkę nad i... 23:28, 13 lip 2012

Do góry
Witaj! Wszystko obejrzałam i poczytałam trochę. Widzę, że nie jesteś zadowolona z projektu. Ja uważam, że wcale nie jest zły. A basen odkryty to w ogóle jest bardzo ryzykowny pomysł w polskim klimacie. Znam kilka osób, które takie baseny mają i wszystkie, bez wyjątku, żałują decyzji o jego budowie. To bardzo pracochłonne i kosztowne, a dni, w których się z niego korzysta jest bardzo niewiele. Ale to pewnie trzeba się samemu przekonać. Nasadzenia wyglądają bardzo sympatycznie, a ilośc lamp można zredukować. Chyba lepiej wykorzystać projekt, zmodyfikowac, co z resztą zazwyczaj się robi, niż zamawiac coś od początku bez pewnosci , że tym razem spełni oczekiwania. Nie wiem czy widziałaś ogród Domi? Ona ciągle podkreśla, że nie była i nie jest zadowlona z projektu, nieco go zmieniła, a ogród ma taki, że wszyscy tam tylko wzdychają i oczy przecierają.
No i szukałam tej limby, ale chyba na starośc ślepnę. Gdzie ona jest? Pozdrowienia
Postawić trawkę nad i... 22:31, 13 lip 2012

Do góry
monitka napisał(a)
Oj Agnieszko przepraszam nie wiedziałam że takie przejścia miałaś....rzeczywiście można sie podłamać ...
Projekt wogóle ci nie leży? może tylko jakieś zmiany wprowadzisz i będzie tak jak chciałaś. Chyba że to co co widać powyżej mocno odbiega od tego co planowałaś

...nie musisz przepraszac..ja się już przyzwyczaiłam do takich sytuacji...ciągle coś się dzieje, może wtym cały urok....co nas nie zabije...znasz to..
projekt moim zdaniem nie ma właściwych proporcji i odległości - rabaty tam sa wąskie jaki kabanos...
Postawić trawkę nad i... 22:26, 13 lip 2012

Do góry
Oj Agnieszko przepraszam nie wiedziałam że takie przejścia miałaś....rzeczywiście można sie podłamać ...
Projekt wogóle ci nie leży? może tylko jakieś zmiany wprowadzisz i będzie tak jak chciałaś. Chyba że to co co widać powyżej mocno odbiega od tego co planowałaś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies