Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Matka 09:58, 14 lip 2012

A ja się tylko zapytam co to za ciemne trawki są?
agata_chrosc... 11:07, 14 lip 2012

Ana napisał(a)
Agata, a ja Ci pokażę takie "cuś"

Przed:

Po:

Derenia formujesz w dwie kule - bo tak Ci się rozrasta - jedną na pniu, jedną przy ziemi, żeby go za mocno nie redukować (na pniu możesz zrobić jak ja - splatałam ze sobą gołe dolne gałązki i podtrzymałam palikiem)

W środek dajesz jeszcze jedną bordową trawkę, bo ładnie się odcina od całości, bluszcz się rozrasta...na koniec rabatki zamiast żurawki dałabym jeszcze jedną mała bukszpanową kulkę.

dla koloru wsadziłabym tam jednoroczne kwiaty lub byliny o drobnych kwiatach na długich i cienkich lodyżkach - np. werbenę patagońską
Jednoroczne przewieszające się możesz też wsadzić do konewki wiszącej - będzie piękna kaskada, np z bialych surfinii...

Albo zamiast kulki na końcu stożek

WOW! No to już projekt całą gębą! Wielkie dzięki! Dzięki, dzięki!
Natychmiast kupuję pomysł, żeby mi z konewki coś zwisało. Takie proste, a genialne! Nie wiem czy chcę aż tak symetrycznie wszystko. Ja to chyba za bardzo nie pasuję do takiego porządku. Wydaje mi się, że przytnę derenia tego po lewej w kulę, ale tego drugiego raczej zostawię trochę rozczochranego choć oczywiście nie aż tak jak w tej chwili.
Człowiek to tak wszystko sam, a tymczasem jak kilka mądrych osób poradzi to od razu lepiej!
Dziewczyny - bardzo wam dziękuję!
agata_chrosc... 11:09, 14 lip 2012

Bogda napisał(a)
A ja się tylko zapytam co to za ciemne trawki są?

Witaj Bogda! Uroczy awatarek. Ta trawka to Pennisetum Setaceum Rubrum. Uprzedzając pytania - nie zimuje, trzeba ją zabrać do domu, garażu, albo potraktowac jak jednoroczną. Ja wkopałam do ziemi w donicach i jak będzie mróz to zabiorę do domu. Pozdrawiam
agata_chrosc... 11:21, 14 lip 2012

W nagrodę dla wszystkich konsultantów Dainty Bess
Ana 11:28, 14 lip 2012

Łaaaa...piękna!
Ana 11:41, 14 lip 2012

Agata, a może tak?

Derenia wyprowadzić w kopułę, jak będziesz ciąć czubki to się zagęści i nie będzie taki równiutki tylko lekko poczochrany...trawki bordowe na prawą stronę, a w przerwy między bukszpanami żurawkę palace purple

JulkAd 12:00, 14 lip 2012

Ana napisał(a)
Agata, a może tak?

Derenia wyprowadzić w kopułę, jak będziesz ciąć czubki to się zagęści i nie będzie taki równiutki tylko lekko poczochrany...trawki bordowe na prawą stronę, a w przerwy między bukszpanami żurawkę palace purple

Ana Jesteś wielka Kobieto - oczywiście mam na myśli Twoją kreatywną głowę.

Agatko nic dodać nic ująć - korzystaj, bo Ana ma rewelwcyjne pomysły. Wybierz dla siebie najlepszą opcję.
agata_chrosc... 12:22, 14 lip 2012

Ha! Nie miała baba kłopotu, to zawezwała konsultantów I co ja teraz biedna wybiorę? Co jedno to lepsze! Dereń-kopuła bardzo mi się podoba! Z żurawkami muszę się przespać. Nie wiem czy nie za gęsto będzie wszystkiego. Ale może wcale nie? Wygląda kusząco Dzięki Ana! Twoja kreatywność nie zna granic! Super!
Ana 12:26, 14 lip 2012

Dobra, już nie mieszam I tak wiem, że zrobisz fajny zakątek - w sumie już taki jest

Julka, ja wielka także dosłownie
agata_chrosc... 12:29, 14 lip 2012

Kochana, jak to nie mieszam? Toż ja po to prosiłam o pomoc, żeby jak najwięcej od Was pomysłów ściągnąć! Za ostateczny efekt i tak ja będę odpowiedzialna przed M i historią. I już wiem, że sporo tych pomysłów zawłaszczę! To była bardzo udana sesja konsultacyjna! Jak jeszcze coś Ci wpadnie do głowy to ja z otwartymi ramionami!