No a jak juz mi się udało na chwile wpaść do ogrodu, to jeszcze fotka starej rabaty z małymi zmianami - do konsultacji. Jak sądzicie - z tymi trawami dobrze jest? Ta w środku to stipa tenuissima, którą w zasadzie w innych celach kupiłam, ale jak tam postawiłam to jakoś mi się spodobało. Co myslicie?
Moim zdaniem bardzo dobrze to wygląda, bo trawy nawiązują barwami do tego mojego ulubionego płotu. Ale rzeczywiście ta trawka centralna jest delikatniejsza, tylko, że ja bym jej nie zabierała stamtąd, tylko za nią w tle posadziła takiego bordowo - brązowego kolumnowego berberysa. Dałby wyższy punkt wierzchołkiem i rabata miałaby taki podkreślony trójkątny kształt... Tak mi się wydaje...
No i kolejny dobry pomysł! Tylko nie wiem czy tam nie ma za mało miejsca na berberysa. Muszę jutro sprawdzić. I nie wiedziałam, że ten płot to Twój ulubiony! Ja też go lubię. Posadziłam tam trochę bluszczy, ale najchętniej bym chciała żeby ten bluszcz tak tylko trochę tam się rozrósł, a płot żeby nadal był widoczny.
może te trawki przestawić jak dziewczyny wczesniej pisały.wtedy ta jasniutka ,gdy bedzie po prawej bedzie lepiej widoczna-akurat płot jest tam lekko bordowy i ona nie jest tak stłamszona
bordowa na środku i coś ale nie wiem co bordowego,żeby kulkę robić na pniu.Masz już tam kuleczki, więc byłoby ładnie Ja ma wiśnię bordową i będe ją formowac na kulke na pniu-zobaczymy.....
albo od lewej ciemne trawki po obu stronach kulki,na środku berberys bordowy i przed nim dwie żuraweczki jasne, po prawej trawka jasna i przed nia tak po bokach dwie żurawki ciemne
hmm projektant ze mnie żaden ,no ale próbowac można...
Derenia formujesz w dwie kule - bo tak Ci się rozrasta - jedną na pniu, jedną przy ziemi, żeby go za mocno nie redukować (na pniu możesz zrobić jak ja - splatałam ze sobą gołe dolne gałązki i podtrzymałam palikiem)
W środek dajesz jeszcze jedną bordową trawkę, bo ładnie się odcina od całości, bluszcz się rozrasta...na koniec rabatki zamiast żurawki dałabym jeszcze jedną mała bukszpanową kulkę.
dla koloru wsadziłabym tam jednoroczne kwiaty lub byliny o drobnych kwiatach na długich i cienkich lodyżkach - np. werbenę patagońską
Jednoroczne przewieszające się możesz też wsadzić do konewki wiszącej - będzie piękna kaskada, np z bialych surfinii...
Albo zamiast kulki na końcu stożek