Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój kawałek raju II 19:28, 23 lut 2013

Do góry
Asia napisał(a)
Dziękuję za podpowiedź

Nie ma za co Asiu
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:28, 23 lut 2013

Do góry
Ania tekst z "Majster i docent" - Fachowcy -

powojnik pośredni Praecox
Mój kawałek raju II 19:25, 23 lut 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Nacieszyłam oko pięknościami

Zapraszam częściej Ula
Igiełkowy ogródeczek 19:22, 23 lut 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Ja tylko lekko przeziębiona, dzisiaj pomagałam nawet lepić bałwana, mam nadzieję, że to ostatni tej zimy.
Pogoda nie rozpieszcza, nasypało tyle śniegu, że aż wierzyć się nie chce że niedługo wiosna ma przyjść.
Tu bałwan bez nosa

O już sobie doczepił

Wiosna miesza się z zimą

A kot siedzi i obserwuje, kiedy wreszcie poszaleć na dworze będzie mógł, bo jakoś na śnieg to mu nie spieszno

Gosiniak, piękne ujęcia.
Wiosna na pierwszym planie, a jednocześnie to czego nijak nie da się ignorować, a razcej musimy zaakceptować, czyli zima, która na się świetnie chyba w całym kraju.
Jeszcze raz gratuluje pomysłu i dziekuję.
No i oczywiście sesja z kotem, dla mnie super.
W cieniu - zacieniona 19:22, 23 lut 2013

Do góry
moje sprawdzone to Błękitny Anioł , Jackanii ,Ville de Lyon mocno kwitną tak jak i już polecana Purpurea Elegans no i białe bo są cudne
Rododendronowy ogród II. 19:18, 23 lut 2013

Do góry
an_tre napisał(a)
masz rację, za rzadko bo gdy one żerują jam w pracy i cała radość zawsze uleci....
pozdrawiam w mokrą sobotę
zamiast ptaszków daje mi się fotografować to co nie odleci

Aniu nie masz ptaków na zdjeciach ale za to masz mistrzowskie zdjęcia drzew owocowych (i nie tylko). U kilku osób je widziałam , zachwycają.To wstawione u mnie przecudne,jabłoń na pierwszym planie i dalej te pola, no umiesz te zdjęcia robic.Pozdrawiam serdecznie.
Mój kawałek raju II 19:18, 23 lut 2013

Do góry
Tess napisał(a)
No ja też chcę go do donicy.
Ania, czy Twój ogród jest z gumy?

Chyba tak ale część mam w warmińskim
Mój kawałek raju II 19:14, 23 lut 2013

Do góry
Edi00 napisał(a)
Aniu, piękności te Twoje zakupy
Widzę, że jak już "dojrzeję" do róż do będę miała do kogo po poradę przyjść

Miło mi Edytko ale u nas Guru od róż to Ania DS i Vita ale w miarę możliwości ja też zawsze pomogę
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:08, 23 lut 2013

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Aniu dzięki że pokazałaś jak się krokusy rozrastają. Czyli pomalutku łąka się zrobi sama.

Zrobi się sama, popatrz u Hani jak krokusy rosną.. sam się wysiewają. Bo krokusy rosną nie tylko z cebulek przybyszowych (czy jak się to zwie) ale też się wysiewają. U mnie wysiewają się namiętnie, tylko niestety przy pieleniu to się niszczy. W zeszłym roku już pilnowałam gdzie mam siewki by ich nie wyrwać.... ale postanowiłam poprzesadzać trochę z rabaty i siewki poniszczyłam.
Wcześniej też myślałam, że to rośnie trawa, aż mi sąsiadka powiedziała, że to krokusy z siewek. Ona sadzi kilka krokusów na wydzielonej rabatce, czeka, aż się wysieją i podrosną i przesadza je na miejsce docelowe.. Widziałam na własne oczy
Udało się wypatrzeć na jednym foto..... na dole koło środka i górny lewy..widać zielona trawkę.. to siewki krokusa
W cieniu - zacieniona 19:04, 23 lut 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Możesz jeszcze Josephine i Vianettę kupić a malwy będą takie same, przecież jak nasionka rzucają na ziemię, to rosną takie same mam sprawdzone
. ..notuję,Aniu masz rację
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 19:00, 23 lut 2013

Do góry
Kuklik napisał(a)

i na koniec moje ulubione zdjęcie

Moje teeeeeeż
Mój kawałek raju II 18:58, 23 lut 2013

Do góry
Rench napisał(a)
Pozdrawiam Aniu
Czy to prawda że kielichowiec wonny jest postrachem dla nornic,czy to tylko chwyt reklamowy ?
Wiesz coś o tym ?

nie wiem czy kielichowiec ale rącznik na pewno nagryzają korzeń i zdychają
Teraz poczytałam w Wikipedia że, Indianie Czirokezi uznawali go za roślinę leczniczą. Naparu z kory używali do leczenia chorób oczu i przy pokrzywce, korzeni jako środka wymiotnego przy dolegliwościach układu moczowego.
Nasion tej rośliny używali Czirokezi do trucia wilków.
Kory używano jako namiastki cynamonu. Także jak można otruć wilka, to nornica jak nagryzie korzeń to też może zdycha jak u rącznika
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:57, 23 lut 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
o kurde co ja wyprawiam.... przychodzi bez kwiatka i się wymądrza

Dowcip mi łazi po głowie, bo go słyszałam, ale teraz nie mogę zaskoczyć.... myślami jestem w pracy, bo pracuję, to tylko takie krótkie przerwy na forum
Wymądrzaj się, bo tylko dzięki temu się czegoś uczymy
A teraz pomądrz się co to za kwiatek, bo za cholerkę nie wiem
Ania i róże i cała reszta :) 18:54, 23 lut 2013

Do góry
AniaDS napisał(a)
Rok temu, 4 marca miałam już wysprzątany ogród na wiosnę..
Ciekawe jak to będzie w tym roku .

19 marca się zaczęła moja prawdziwa wiosna

I poszło

To szykuj już grabki bo przecież w tym roku nie może być inaczej!
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:53, 23 lut 2013

Do góry
romka napisał(a)
cześć moja ulubiona szalona Kobito! przyszłam się przywitać
chcę też pochwalić przepiękne krokusy.... kurcze coraz bardziej mnie kfiatki zaczynają zachwycać, właśnie w magnolii czytałam o krokusach a teraz widzę je u Ciebie i takie one piękne.... mi by się marzyła krokusowa łąka na trawniku... tylko słabo by było z koszeniem na wiosnę

Nie sadź krokusów w trawnik... na rabaty , pod krzewami... Mam tak kilka kęp posadzonych....
Krokusy w trawniku rosną dużo gorzej.
Do czerwca nie da się skosić trawnika.. sterczy baba jaga, za chwilę ładnych krokusów, kilka miesięcy bałaganu.. chyba że łąka kwietna..
Trawnik po skoszeniu wygląda dalej brzydko i trawa długo się robi ładna... przez ten czas trawa pójdzie w kłosy i badyle i nie jest już zielonym dywanem.
To jest dopiero połowa maja, taka różnica w wysokości trawnika z krokusami i koszonego.. Jak będziesz kosić krokusy wyginą.

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 18:47, 23 lut 2013

Do góry
Rozrysowałam rabatę na linii w kratkę - 2 kratki = 1 m

Zwęziłam też tę rabatę do 1,80 m jak radziła kiedyś Magnolia (na początku tylko jest 2 m bo tak kostka wyznacza, potem delikatnie ją zwęziłam do 1,80)

Wyszło mi z tego
- 3 plamy carex - 9 m kw - co ile sadzić ???
- 3 plamy żurawki - pasowałaby mi tu o kolorze fioletowym - wpadła mi w oko Amethyst Mist lub Beauty Color - 9 m kw - sadzi sie co 40 cm
- 2 plamy bodziszka - 7 m kw - co ile sadzić ????

W tych plamach porozrzucane kulki bukszpanu.

W drugim rzędzie pas molini, w niej jeżówki różowe (wybrałam Razzmatazz i Double Decker - tych kupiłabym po 5 szt, brakuje mi 15 szt różowej o pojedynczych kwiatach)

Pomiędzy rozrzuciłam jeszcze werbenę - jaśniejsze plamki )mam nadzieję, że widać...)

Czerwono zaznaczyłam berberysy - ale tu mam wątpliwości - czy nie zamienić ich jednak na cisy...
Znalazłam strzeliste odmiany - Parade i Stricta Virdis ale nigdzie nie moge się doczytać jak wysoki rosną.

Może wśród tych traw mi nie wymarzną...

te berberysy nie za bardzo odpowiadają mi kolorystycznie, one wchodzą trochę w czerwień o ile się nie mylę

Na końcu zakończyłam pas molinii tak jak ostatnio radziła Magnolia

Potem pole cisa Repandens - wyznaczony niebieskimi liniami - może tak być ??
Wtedy ta lawenda przed wiśniami nie byłaby pasem tylko miałaby zaokrąglone brzegi z przodu

Uuufffff, to chyba wszystko....

Kupa pytań jak zwykle
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:44, 23 lut 2013

Do góry
o kurde co ja wyprawiam.... przychodzi bez kwiatka i się wymądrza

Działka prawie w Borach Tucholskich 18:39, 23 lut 2013

Do góry
powojnik alpejski Stolwijk Gold (Gold dotyczy liści) ..................................c.i. Hanajima

c.v. Betty Corning .............................................................

Mazurskie klimaty Małgorzaty 18:33, 23 lut 2013

Do góry
Witaj Małgosiu!!! spacerująć po ogrodowisku zaglądam do Ciebie. Od strony sąsiada masz już wysokie tło zieleni. w przedogródku dorodne pewnie cyprysy podciete i częściwo formowane. Tu bym powiększyła rabatę półwysepę kosztem trawnika. czyli w rogu ogrodzenia.
Dla kolorystyki coś wysokiego jak buk pędula czerwony, niżej w zestawienie żółtego i niebieskiego iglaka, lub odwrotnie.Będzie większy półwysep do obsadzenia, tam gdzie cień hosty , zuławki, w słoneczne trawy. to trzeba próbować zestawiać.chociaż wyobraźnią
Na żwirku widziałam kule duże , z czego one są? ........a karmik podpatrzyłam . mam do podcięcia brzozy to gałęzie wykorzystam do karmika. mam robic sama. Tyle naoglądałam się karmików na ogr.... że mam chęć , a nie mam żadnego.
Pytałaś Irenki o pnącą hortensję to Petiolaris . jak odszukam to Ci prześlę.
w tym roku też mam kupić podsadzić ścięte drzewo.
To w słonecznym miejscu, korzenie w cienistym.

Drugie zdjęcie ten sam krzew z innej stronyw cienistym miejscu.
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:31, 23 lut 2013

Do góry
Jeżówka purpurowa najzwyklejsza... mam baaardzo dużo.. i są dość wysokie.... ponad wysokość biurka Dużo zależy od urodzajności gleby i stanowiska. Pierwszy rok są niższe...
Masz porównanie do liliowców... białe są ciut niższe.. ale to może dlatego, że maja tu strasznie sucho

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies