Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek na trzy lata

Ogródek na trzy lata

ewalm 10:38, 23 kwi 2013

Moniko - tak, z nasion. Robiłam rozsadę.

Justynka - wierzby chorują na rdzę i jest to ich częsta przypadłość. Bardzo im to szkodzi na urodę, chociaż ogólnie żyją sobie całkiem nieźle. Obejrzyj w necie, na pewno jest mnóstwo zdjeć jak rdza na wierzbie wygląda. Niereprezentacyjnie zupełnie.
ewalm 10:45, 23 kwi 2013

Byłysmy czoraj z małą M na spacerze w naszym bukowym lesie. Buki budzą się dopiero powolutku ale zanim do nich dotarłyśmy to widziałyśmy piekną i kolorową wiosnę forsycjowo-porzeczkową, kwitnące już magnolie, mahonie, stokrotki na łące i nasz pobliski strumyczek, który wreszcie ożył po zimie..

Serduszka - u mnie w ogródku:

A to już wiosna u sąsiadów:

ewalm 10:48, 23 kwi 2013

W drodze do lasu mija się pola i łąki:

ewalm 10:51, 23 kwi 2013

Potem strumyk:

A potem już jest las - piękna buczyna:

ewalm 10:58, 23 kwi 2013

O tej porze roku w bukowym lesie jest jeszcze jasno, bo korony drzew nie zabierają swiatła:

Spotkałyśmy buki i buczki na różnych etapach ich bukowego życia. Duże buki dopiero rozwijają listki, a niektóre mają dopiero takie fajne zadarte pąki:

A małe buczki wykorzystują czym prędzej swoje pięć minut. Jak duże się rozwijną, małe znowu będą miały ciemno.

ewalm 11:02, 23 kwi 2013

A potem, koło 19.00 w lesie zaczęło się już robić ciemno i musiałyśmy wracać..

...i znowu przez łąki, okok strumyka, i do domu.

Przetacznik 15:43, 23 kwi 2013

Ano właśnie miałam o Twoją serduszkę zapytać jak w tym roku jej się zimowało, bo pamiętam, że w zeszłym osłabła. Ale z aktualnego zdjęcia widzę, że jest ok. Bardzo mi się podobało w Twoich początkowych opisach to zastępowanie roślin przez kolejne, w odpowiednich miesiącach. Czy budleja też jest w formie? Zastanawiam się, czy budleję na działkę kupić...

A to zdjęcie bardzo mi się podoba, dobrze skomponowane i kusi, żeby odgarnąć te białe kwiaty i tam wejść : )
EwaG 17:10, 23 kwi 2013

ewalm napisał(a)
A potem, koło 19.00 w lesie zaczęło się już robić ciemno i musiałyśmy wracać..

A mnie się te robione pod światło najbardziej podobają.
I porzeczka krwista.

Co do zdjęcia z magnolią to się lekko wymądrze. Ja, gdyby można było, to przesunęłabym miejsce z którego robiłaś zdjęcie nieco w lewo. tak aby uniknąć bałaganu na pierwszym planie (płot?) i zbędnych przedmiotów na drugim (lampa, budka dla ptaków) oraz lekko "wyprostowała" śliwę. Były by trzy plany magnolia, śliwa i góry w tle. A tak wogóle to zdjęcie mi się podoba. Lekko "wyczyścić" przez kadrowanie

Pozdrowienia z Wa-wy
Moniika 19:31, 23 kwi 2013

Przepiękne stokrotki dziś wstawiłaś
Pozdrawiam m
Przetacznik 20:02, 23 kwi 2013

EwaG napisał(a)

Co do zdjęcia z magnolią to się lekko wymądrze. Ja, gdyby można było, to przesunęłabym miejsce z którego robiłaś zdjęcie nieco w lewo. tak aby uniknąć bałaganu na pierwszym planie (płot?) i zbędnych przedmiotów na drugim (lampa, budka dla ptaków) oraz lekko "wyprostowała" śliwę. Były by trzy plany magnolia, śliwa i góry w tle. A tak wogóle to zdjęcie mi się podoba. Lekko "wyczyścić" przez kadrowanie

Pozdrowienia z Wa-wy

Autorytetem nie jestem, ale mi się podoba takie jakie jest, z płotem i tymi dodatkami z prawej strony, może dlatego, że nie jest dla mnie istotna symetria, równe piony, wolę bardziej spontaniczne, no i dlatego właśnie, że ten układ sprawia wrażenie głębi w którą można z prawej strony wbiec. Co człowiek to punkt widzenia : )