Magnolia... ja się uczę i mimo woli..tak na czuja... uczę się podglądając i czytając innych...
Próbuję podsumować do kupy nasze wywody..
Tuje się zostają... od strony wjazdu sadzić niskie hortensje i coś zadarniającego... Pisząc obustronna rabata miałam na myśli, aby te tuje włożyć w jedną rabatę która połączy się z częścią dalszą rabat... tak jak na rysunku..wrysowałam jakbym to ja widziała.. Ja niestety też patrzę na aspekty praktyczne.. zresztą podkaszane tuje z czasem od dołu robią się brzydkie....a docinać nożycami maskara..
Agata jak widzę lubi też różnorodnie i kolorowo... ma tendencje (jak ja) do olbrzymiej ilości chciejstw..wiec będzie miała miejsce, gdzie można zrobić różnorodnie.... na tak dużej rabacie trochę chciejstw się mieści i nie gryzie w oczy ilością
Od drugiej strony rabata ma wystawę pn-zach.... czyli zestaw roślin zaproponowany przez Ciebie jak najbardziej. Tawułki na glinie u mnie rosną dobrze, i nawet się jakoś trzymają na dość mocno nasłonecznionej rabacie. Gaulterie rosną beznadziejnie, a raczej nie rosną, robiłam ileś podejść i bezskutecznie.... bażyna i andromeda bez problemu i ładnie rosną.. i ja bym dała z drugiej strony tuj też horti

Albo i nie dała... nie byłąm u Agaty, a takiej wyobraźni to ja nie mam..szkoda...
Pęcherznice uwielbiam, ale u nas na glinie rosną w strasznym tempie.... też polecam jako drugi plan, ale nie pod podkrzesane choinki... bo będzie trzeba przycinać ją kilka razy do roku...... (względy praktyczne).
I intryguje mnie ten żywopłot wokół studni.. ma zasłonić studnię, rosnąć przy samej studni, czy w odległości...
Ludzie pierwszy raz coś komuś proponuję jak ja bym to zrobiła... chyba mnie pokopało na umyśle już całkowicie