Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 23:59, 09 paź 2011

Do góry
Ina napisał(a)
Jest jeszcze drugi podjazd specjanie dla szambiarki, ponieważ pompowanie z drogi (odl 15m) trwało wiecznie, było niewydajne, maszyny dymiły, a ich właściciele rwali włosy z głów. Zaden nie chciał wjechać na posesję w obawie, że utknie z zawartością. No, ale z takim widokiem z tarasu trzeba by coś zrobić (ażur i wylot do szamba centralnie na trawniku)

Szkoda, że nie wiedzieliście, że wejście na rurę szambiarki można zamontować w ogrodzeniu, wtedy nie musi wjeżdżać na działkę.
Kubusiowo 23:56, 09 paź 2011

Do góry
Koniecznie ogródź teren
Ja też zaczynam:) 23:54, 09 paź 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Ciąć dla zdrowia i urody Super, no to ja już się nie boję serbów!
A w jakim okresie najlepiej ciąć i jak często to robić?

wiosną najlepiej - według mnie raz w roku wystarczy - chyba

Wczesną wiosną, zanim ruszą
Ja też zaczynam:) 23:52, 09 paź 2011

Do góry
lenka napisał(a)
Natomiast po drugiej stronie przy ścianie domu same hortensje. Czy te berberysy mogłabym zostawić?

Tak, można zostawić.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:50, 09 paź 2011

Do góry
Lenko, hortensję można prowadzic w formie małego drzewka lub krzewu. Ja swoje prowadzę do góry i przywiązuję gałązki do wysokiego kołka od grabi każdą oddzielnie czarną, niewidoczną linką. Obecnie mają 1,85 cm (tyle co mur).

Różaneczniki są te, co napisałaś. Odmiana "Cunningham's White" ma taki zwarty pokrój. W zeszłym roku je też nieco przycięłam, to co wystawało. W tym roku nie cięłam, a jedynie wyłamałam kwiatostany.

Hortensje w donicach traktuję jako rośliny kwitnące sezonowe, one nie zdążyły zakwitnąć po raz drugi, trudno. W marcu i tak będą nowe okazy już, a te pójdą pewnie do ogrodu Babci Jasi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:45, 09 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Niektóre hortensje ogrodowe (H.macrophylla) dostały mączniaka. Zauważcie, że mają kolejne pąki kwiatowe.

No właśnie, ja mam dwie, malutkie w gruncie i dzisiaj też zauważyłam takie pączki i się zmartwiłam , bo chyba nie powinno ich być o tej porze roku? zmarzną zimą
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:43, 09 paź 2011

Do góry
I to Jokuś jest dobre co powiedziałaś.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:38, 09 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

I jeszcze pytanie o różaneczniki- co to za odmiana ( Cunnigham's White czy dobrze kojarzę?)i czy je jakoś przycinasz,że są tak ładne i gęste,czy tylko obrywasz kwiatostany? A jakie mają zdrowe, błyszczące liście...
Pozdrawiam cieplutko
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:32, 09 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Hortensja paniculata "Limelight"

Danusiu, jak duża jest ta hortensja? Czy można kontrolować jej wielkość? Czy niezależnie od cięcia i tak wysoko wyrasta?
Ogród z lustrem 23:16, 09 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Krety no to jedyny sposób zadzwonić do firmy co się zajmuje kretami.

I siatka. Jutro pokażę jak ją kładziemy. Bo jak nasypywaliśmy nową ziemię na wyrównanie, to już zaczęły kopać, czyżby krety przyjechały z ziemią?

O i u mnie zadomowił się kret , z chęcią podpatrzę jak kładziecie siatkę, będę musiała rozłożyc taką u siebie..
Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 21:29, 09 paź 2011

Do góry
Będziemy pomagać, tylko poczekamy na zdjęcia. Ciekawa jestem czy ogród jest pusty czy obsadzony już

Na powitanie i dla nabrania odwagi

Ogród z lustrem 20:31, 09 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Zero trawnika - to pewnie będzie mały ogród

I tu Sebciu mocno przestrzeliłeś diagnozę, bardzo mocno, będzie labirynt chodnikowy, ściana wodna, kanał wodny, żywopłot węzłowy dwukolorowy i w nim trawy i kule kulki i kuliska, wrzosowiska, falujące trawy, hortensjowe gaje, partery bukszpanowe i różaneczniki, placyki z ławkami. No i wielka "rezydencja" dla ogrodnika z ma się rozumieć z zielonym dachem.

O tarasie nie wspomnę.

A to wszystko będzie się działo u nas, na Ogrodowisku.:

Myślałam , że ogród z lustrem jest już arcydziełem, a widzę, że szykuję się następca
Ogród z lustrem 20:17, 09 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu napisz proszę czy taki zestaw ciurkadełkowy posiada tylko pompkę czy także jakiś filtr?
Próbuję zarazić pomysłem na kulkę mojego M.Piotra a On zadaje pytania.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:21, 09 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Kule na dole Kulka dołączona do żywopłociku

No to wygląda prześlicznie - to ta rabata była głównym powodem, aby dać tojeść pod spód
Ogród zapachów u Jasi 17:08, 09 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Jasiu, ostrogowca z białymi kwiatami wysiewałaś?

Danusiu na szczęście sam się wysiał

Ogród zmyślony 15:59, 09 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Sobie na szybko rozrysowałam podjazd.Nie wiem, jak Danusia go widzi, pewnie niepotrzebnie sobie tym głowę zawracam. Witek podrzucił fajny pomysł, żeby ścieżkę wejsciową zrobić z leżących krawężników. No to jak tak, to może dobrze by podłogę na ganku wykonać też z krawężników.Tylko rozsypywać je na ścieżce i rozdzielać grysem czy nie?Jestem bardzo ciekawa jak to wyjdzie

Na wszelki wypadek jest jeszcze wór bazaltowego grysu, może go tak między płyty?

Dobrze wyjdzie, ten motyw można powtórzyć przy stawie, nap robiąc przez niego takie przejście ha

Myślałam też właśnie o takiej ściezce ale w trawie, albo łączącej obydwa tarasy i małe oczko
A tu proszę, będę miała stawisko...na rysunku? To musiałoby być coś o rozmiarach tafli conajmniej 1.5 metra na 3.5.
Danuś to upomnijcie się o namiary na grys, zresztą pomacasz, to będziesz wiedziała czy Ci się podoba czy nie.

Joanko, miś jest okupowany albo przez córkę, albo przez kotę.Nie wiem, chyba muszę Ci kupić nowegoDziś rano kota się tuliła do misia, a Maja robiła im zdjęcia

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:57, 09 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Moja ulubiona kompozycja
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:26, 09 paź 2011

Do góry

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:23, 09 paź 2011

Do góry
To już mam jasność Utwierdza mnie to w przekonaniu, że betony są zbędne

Może być kula przy podeście i od niej żywopłocik bukszpanowy (tak na szybko, a reszta z tamtych pomysłów.
Wymarzony ogród 15:20, 09 paź 2011

Do góry
Dekoracje w donicach czy koszyczkach to wielka przyjemność kiedy nie mozna jeszcze sadzić w ogrodzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies