Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Lek na całe zło czyli mój ogród 12:24, 16 lut 2013

Do góry
aldonaz napisał(a)
Aniu, Haniu, Basiu dzięki za kwiatuszki. Dla Was incarvilla - długo kwitnąca roślinka. Warto ją mieć.

Miałam białe ale na jednym roku się skończyło i wymarzły. U Ciebie cieplej to wytrzymuje,śliczna jest. Pozdrawiam.
Rododendronowy ogród II. 12:17, 16 lut 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Przy trzech siódemkach się zatrzymam!
Bożenki nie ma, to ja po ogródku pochodzę,
może tu coś podpatrzę i u siebie wymodzę?
Buźka! Na razie kwiatkiem kiwam!

Spaceruj Haniu do woli a na wiosną żółte liliowce Ci wyslę.Pozdrówka.Orlik sliczny, kupiłam nasionka pełnych ale wysieję do gruntu , nie lubię zastawionych parapetów.
Rododendronowy ogród II. 12:00, 16 lut 2013

Do góry
Przy trzech siódemkach się zatrzymam!
Bożenki nie ma, to ja po ogródku pochodzę,
może tu coś podpatrzę i u siebie wymodzę?
Buźka! Na razie kwiatkiem kiwam!

Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 11:48, 16 lut 2013

Do góry
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 11:48, 16 lut 2013

Do góry
Jest jeszcze jedna optymistyczna wiadomość. Schnie, przed wypaleniem klosz, który zamówiłam kilka tygodni temu. Tylko jeden, bo do końca nie było wiadomo, czy da się taki wytoczć na kole. Nie bardzo się dało, trzeba było ostatnie fragmenty doklejać wałkami, ręcznie. Jak wrócę, pod koniec marca klosz będzie do odebrania.
Kupiłam też, oprócz nasion kilka książek. Mam z tego powodu, od najbliższych, tęgie pranie mózgu. Po co? Drogie! Mam ich zdecydowanie za dużo! Leżą i rzadko się przydają!
Tak, tak, to są nawet argumenty, ale ja jestem wzrokowcem (poniekąd sprzeczne z kobiecością) i muszę, po prostu muszę zimą oglądać zdjęcia. Przez lata nauczyłam się już wybierać pozycje. Te, które są tylko do oglądania odpuszczam. Te, które oferują mi poznanie kolejnych tajników wiedzy, zawsze wylądują u mnie na półce! Tak było z tą książką:

Znalazłam w niej opisy warzyw, o których od dawna szukałam informacji, na przykład o koprze morskim, głąbigroszku, kolokazji. No i nasiona groszku w fioletowych łupinach udało mi się dopaść.
Jak bieli się modraka morskiego, same fascynujące informacje. I pachną farbą drukarską!

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 11:47, 16 lut 2013

Do góry
Aby nie było szaroburo wklejam biedronkowe azalie

Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 11:46, 16 lut 2013

Do góry
Przetnij te chaszcze

Popodcinaj dolne gałęzie, aby nie zostały sęki na drzewie

Tu jest rysunek

http://www.administrator24.info/artykul/id62,ciecia-pielegnacyjne-drzew-i-krzewow

A tu pokazane też prawidłowo ii nieprawidłowo jak wygląda po cięciu

http://www.todayshomeowner.com/how-to-trim-large-tree-branches/
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 11:44, 16 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trzeba wiosną załozyć buty rybackie i pozbyć się tej mazi liściastej, posadzić w nurt też rośliny, potem będzie to jak w naturze, ale coś "musi zjadać" tę materię organiczną i oczywiście jej nadmiar trzeba usuwać.

co roku to robię na wiosnę zajmuje to sporo czasu ale chyba trzeba oczyszczać częściej?
W cieniu - zacieniona 11:37, 16 lut 2013

Do góry
Marta7 napisał(a)
Bogusiu,ja też THANK YOU !
Rododendronowy ogród II. 11:36, 16 lut 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Miłego dnia Bożenko w ten szarobury dzień
Wstawiam kwiatka aby zachęcić słońce do pokazania nam swojej twarzy.

Marzenko tulipany prześliczne ale powiem szczerze ze za słońcem wcale nie tęsknie i dokąd jest mróz to bardzo mnie cieszy że go nie ma,powodem sa oczywiście moje rh których dzieki pochmurnym dniom nie muszę przykrywac. Jak tak dalej pójdzie będzie to najlepszy rok dla moich rh ze wszystkich dotychczasowych lat.Słoneczko chętnie przywitam jak już ziemia rozmarznie.
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 11:33, 16 lut 2013

Do góry

Wyciąć siewki, drobne krzaki. Posadzić duże kępy roślin np. Iris pseudoacorus, Cerex elata "Aurea" (jest śliczny). krwawnicę o różowych kwiatach, tawułki, kaczeńce.

Popatrz na przydatne watki zakłądane przez Mariusza o roślinach wodnych i pytaj go, czy zdadzą egzamin u Ciebie. Ale nie tylko, sadź także rośliny szlachetne ogrodowe, które w tych warunkach będą rosły.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/367-astilbe-delikatne-pioropusze
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 11:32, 16 lut 2013

Do góry

Trzeba wiosną załozyć buty rybackie i pozbyć się tej mazi liściastej, posadzić w nurt też rośliny, potem będzie to jak w naturze, ale coś "musi zjadać" tę materię organiczną i oczywiście jej nadmiar trzeba usuwać.

Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 11:30, 16 lut 2013

Do góry
Działce towarzyszy rów jest on po obu stronach
tutaj jest jedna strona płynąca w stronę szosy

tutaj rów płynie dalej na łąki i skręca właśnie na drugi brzeg działki

no a tu jest moja łąka a raczej busz ale lubię go zwłaszcza na wiosnę kiedy wszystko budzi się do życia i w lecie jak jest tak pięknie zielono i te ptaki ...cudo czasem nawet dzikie kaczki do nas przylatują

Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 11:23, 16 lut 2013

Do góry
Marta7 napisał(a)
Bogusiu,bardzo lubię kleome,mam działeczkę z azaliami i pomiędzy nimi zawsze sadzę kleome-działeczka jest wtedy kwitnąca do samej zimy-a jest to bardzo wdzięczna roślina,trzeba tylko uważać na mączniaka,potem się sama też rozsiewa,działa podobno odstraszająco na komary
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 11:22, 16 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pokaż jakieś drzewo, masz zdjęcie, albo zrób i wklej, muszę zobaczyć czy to w ogóle jest potrzebne

Danusiu oto zdjęcia drzew są tam brzozy, czereśnia i chyba olchy tych ostatnich to pozbyłabym się - wycięła nie są specjalnie ozdobne no i dużo liści mają

a te bym usunęła

Do okola domu mamy drenaż woda z niego wpływa do rowu ( płynie powolutku cały czas)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:21, 16 lut 2013

Do góry
Daniusiu wszystkiego naj naj naj wspanialszego z okazji Danuty mimo, że dzisiaj nie obchodzisz
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 11:10, 16 lut 2013

Do góry
Skoro o korzeniach mowa. Kupiłam kolejną cebulę Cardiocrinum giganteum. Kupuję je w sprawdzonym miejscu, mogę wybrać z kilku, dokładnie je obejrzeć i są to cebule balotowane.

Tak wyglądało po rozpakowaniu. Widoczny wierzchołek wzrostu, zdrowe, jędrne korzenie.

Na tej fotce (żałuję bardzo, że kiepska) kryje się niespodzianka. Prawdopodobnie jest to cebula, która może w tym roku zakwitnąć. W łusce, na samym dole jest taka wypustka, którą podejrzewam o to, że jest zaczątkiem cebulki przybyszowej. Jeśli cebulki przybyszowe, to roślina szykuje się do kwitnienia.
Mogę się oczywiście mylić, ale każdy krok rozwoju tej cebuli będe miała pod kontrolą. W gruncie, pod grubą warstwą kory zimuje Cardiocrinum ubiegłoroczne. Może pora rozgrzebać nieco ściółkę i zobaczyć co tam nowego? Oby optymistycznego
Heliotropium arborescens - heliotrop peruwiański 11:07, 16 lut 2013

Do góry
7 lutego wysiałam heliotropy - tak wyglądają dzisiaj (chyba szybko wzeszły???)

I mam pytanie czy mogą zostać w tych paletkach na dłużej ? czy trzeba je przesadzić? średnica 3 cm, wysokość 4 cm.

Zielona odskocznia 10:56, 16 lut 2013

Do góry
Ahoj,miłe pozdrowionka przesyłam,wczoraj zwabiona odrobiną słoneczka wzielam rydel do ręki,ale cuż kiepska sprawa-skała,lód.Trzeba uzbroić się w cierpliwość.Słoneczne kwiatuszki dla Ciebie.
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 10:49, 16 lut 2013

Do góry
W tle kleome?Wysiewam w tym roku po raz pierwszy,nie mam doświadczenia...intrygująca roślinka...piękna.Jak się "sprawuje"?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies