Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 18:17, 21 lut 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Betka na ostatniej fotce Danusi po prawej masz też piękną kępę długosza królewskiego. Kosaciec 'Variegata' wyjątkowo piękny.
I jeszcze link do kosaciec żółty
Sośnica japońska - Sciadopitys verticillata 18:16, 21 lut 2013

Do góry
Na wstępie zamieszczam zdjęcie mojej sośnicy, która rośnie u mnie 15 lat i tak wyglądała w zeszłym roku
Jest to moja ulubiona roślina. Dlaczego?
Bo lubię i cenię sobie rośliny, które bardzo wolno rosną i wymagają opieki.
Bardzo starannie okrywam ją na zimę. Przez pierwsze parę lat wyglądała niezbyt efektownie, do momentu kiedy nie zapewniłam jest odpowiednich warunków.
Według mnie to roślina, która nie nadaję się do formowania, przycinania, wyginania. Przynajmniej ta odmiana, którą ja posiadam.
Jak zwyklę licze na czujność Danisi, czy to co napisałam może potwierdzić swoją wiedza i autorytetem.
Może jeszcze jedno, chciałam zamieść również zdjęcie z dzisiaj, ale na razie jest u mnie zbyt dużo śniegu.
Duży ogród i brak pomysłów 18:14, 21 lut 2013

Do góry
bella napisał(a)
.

Jak patrzę na to zdjęcie, to ta jajowata rabatka jest bardzo płaska, ale jej usytuowanie nijak mi nie pasuje do reszty. Tak jaby w poprzek była, no bo jest ale dlaczego tak akurat? Czy tam ona jest na szambie, musi tak być?

Tylko czy jest gdzieś rzut z góry jak ona się ma do reszty ogrodu? Rysowałaś coś?

Musiałaby mieć jakiś schemat tej strony ogrodu.
Ogrodowe zacisze 18:12, 21 lut 2013

Do góry

Chciałam pokazać, jak wygląda to samo miejsce w różnym czasie, jak się zmienia. Wybrałam takie dość charakterystyczne miejsce, z tą ogrodową rzeźbą w tle.

To właśnie najbardziej lubię w ogrodzie. Że niby wciąż ten sam, a co jakiś czas inny.
Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 18:03, 21 lut 2013

Do góry
przemekg napisał(a)
Ponownie się zwracam z pytaniem. Mariusz czy przychodzi Ci na myśl jakaś odmiana lilii wodnej o białych kwiatach, które są na wystających łodyżkach prezentowałeś już omianę 'Marliacea Albida' czy to będzie dobra w tym typie, czy moze jest jakaś inna odmiana bardziej godna polecenia?

'Marliacea albida' nie wynosi kwiatów. Takie zwężenie płatków korony i lekkie wyniesienie ich nad wodę obserwować możemy tylko na płyciźnie. Podobnie jest u 'Caroliniana'. Natomiast z białych 'Arc-en-Ciel' może królować nad wodą. Wiesz zapewne, że lubi też zmieniać kolor kwiatka.

Polecam kremową ' Inner Light'

Jak przerobię tony fotek i dotrę do tych konkretnych, wówczas zrealizuje swoje obietnice nowych tematów. A obecnie korzystając z okazji wstawiam tabele głębokości sadzenia odmian lilii wodnych, głównie tych dostępnych w naszym kraju.

Blaski i cienie nowego życia 18:00, 21 lut 2013

Do góry
agata19762 napisał(a)
Ula przyszłam pogratulować !!!!!!!

wybór doskonały.......

odrobinę wiosny wysyłam jako dodatek ......

Dziękuję Agato, każda oznaka wiosny działa wspaniale rozweselająco w zimowe dni

Sebek napisał(a)
No i mamy 200 I nowy awatarek
Gratulacje

Sebek, jak zwykle ciekawie i pomysłowo dajesz po oczach.
Pod górkę, platformisko - oj co to będzie 17:51, 21 lut 2013

Do góry
Wklejam parę fotek co udało się uformować

tam na górce stoi mój

no gruz wywieziony domek otynkowany teraz reszta w środku,babcia nie może się nadziwić

pierwsze kształty skarp i platform

najpiękniejszy kwiat w ogrodzie

pierwsze drzewka na razie w donicach nie wiem co to za sztuki ale się dowiem poproszę o pomoc fachowców

dzicz kudłata ale cieszyło oko a nie same chwasty

walka z chwastami - do wieczora

na razie jednoroczne też będą ale nie tylko

a krasnoludki działają hahaha

no i koniec prac polowych mam nadzieję,że to chwilowe
Leszczyna turecka - Corylus colurna 17:49, 21 lut 2013

Do góry
Danisiu jak zwykle jesteś 'niezastąpiona'
Założyłm wątek pienieważ mieszkałam 20 lat przy ulicy, która jest obsadzona tymi dzrewami. Ostatnio dowiedziałam się, że planowana jest rozbudowa czyli poszerzenie ulicy, co będzie wymagało wycięcia niektórych z tych drzew.
Pomyślam więc, że może warto zrobić parę zdjęć i zachować w pamięci to miejsce, a Ogrodowisko jest odpowiednim miejscem. Tym bardziej, że to ciekawe rośliny.

Ale to co mnie zainteresowało szczególnie na Twoich zdjęciach.
Sama również np. w Niemczech widziałam, że tak bardzo radykalnie przycina się drzewa szczególnie na placach, ulicach. Ja jeszcze w Gdańsku nie kojarzę tego typu zabiegów.
Więc na razie pokażę jedno ze zdjęć, które zrobiłam dzisiaj w Gdańsku. Specjalnie nie będę upiększać tych fotek, aby zachować wszystko tak jak jest - jeżeli starczy mi wytrwałości, to będzie można za jakiś czas zobaczyć jak je zmieniono i może dopiero wtedy ocenimy efekt końcowy.
Latem i jesienią, też będę chciała wstawić parę fotek.
A i przy okazji może napisze ktoś coś na temat tych drzew.
Przyjazny ogród 17:43, 21 lut 2013

Do góry
Betka napisał(a)
Mariusz a powiedz mi kiedy już mogę kupować roślinki do" rowu melioracyjnego"? Tyle pracy mnie czeka a ja się cieszę jak nie normalna i już nie mogę się doczekać!

Normalka ogrodnicy tak mają - cieszymy się i dzielimy radością ze wszystkimi Na powagę czas przyjdzie w piórniku dwa metry w dół.
Ale poważnie i do rzeczy. Niektóre szkółki zamówienia zbierają już teraz, głównie te hurtowe. Warto prędzej zadzwonić i się zorientować. Sklepy detaliczne rozprowadzają towar cały sezon wegetacyjny, ale po cenniejsze roślinki trzeba się spieszyć i z zamówieniem nie zwlekać - często słyszę, zapasy wyczerpane.

Takie rowy to marzenie, można je na różny sposób zagospodarować. Może czasem używam brzydkich słów "rowy melioracyjne", ale nie dziw się skończyłem miernictwo i meliorację. Mnie cieszy każdy kawałek błota, zobacz jak zagospodarowałem tę dziurę. Ma ona 30 -50 cm głębokości.
Te jasne rurki to właśnie oczeret jeziorny 'Albescens'

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 17:42, 21 lut 2013

Do góry
Przyszlam z rewizyta
Ogrod duzy,masz mozliwosci,psina cudowna,bede tu gosciem jesli pozwolisz
Na dobre poczatki kwiatucha przynioslam
Moje ukochane miejsce na ziemi 17:23, 21 lut 2013

Do góry
Moje ukochane miejsce na ziemi 17:14, 21 lut 2013

Do góry
Moje ukochane miejsce na ziemi 17:11, 21 lut 2013

Do góry
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 17:07, 21 lut 2013

Do góry

Moje ukochane miejsce na ziemi 17:06, 21 lut 2013

Do góry

Moje ukochane miejsce na ziemi 17:01, 21 lut 2013

Do góry
ja chcę wiosnę !!!!!!!!!!!!!

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:01, 21 lut 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Najpierw muszę przenieść jukki (NIEBIESKI) z miejsca, gdzie teraz jest dużo cienia (jak sadziłam, była patelnia). Wymyśliłam, że najlepsze będzie miejsce zaznaczone na CZERWONO. Tam nic nie chce rosnąć, bo tam nie ma za dużo dobrej ziemi. W tym miejscu i dalej w lewo był rów, króry na etapie budowy zasypaliśmy ziemią z wykopu, a był to prawie sam piach. Tylko niewielka warstwa na wierzchu to zwykła ziemia. Dlatego po lewej mam sosnę czarną i dalej jałowce + wrzosy na nawezionej z tartaku próchnicy. Wymyśliłam, że jukki powinny dać tam radę (??). Pamiętam, ze Magnolia doradzała,żeby zmiękczyć jukki trawami. Polecała przede wszystkim ostnice Pony Tails, ale ta wiadomo - niepewna (choć na tym stanowisku może warto spróbować? posiałam nasionka, zobaczymy czy wyjdą). Ale ja wymyśliłam sobie inna trawkę. Bardzo mi sie spodobała u Kraanii. O ta http://trawki.pl/?155,melica-ciliata
Piszą, że ona ma bardzo małe wymagania. Tylko jest dość wysoka dla jukk i kwitnie już w czerwcu. Nie wiem czy to połączenie się sprawdzi. Z tyłu widać kolejną brzozę.

Na początek tyle. Jak zwolnimy miejsce jukk, będę pisać dalej.

A! jeszcze dodam, że rabata pomiędzy czerwonym a niebieskim to rabata co nieco żółta. Tam posadziłąm 2 róże zółto-morelowe http://www.floribunda.pl/hansestadt-rostock-id-179.html i pnącą na jałowca, który formuje się w "grzybka" http://www.floribunda.pl/bridge-of-sighs-harglow-id-201.html
Są tam jeszcze zółte pięciorniki. Mam jeszcze do posadzenia malutkie sadzonki dziurawca Hidcote i 4 krzaczki tawulca i 3 małe liliowce Stella dOro. Cz to się nie zje (to żółte z żółto-morelowym)?

tu 'zatrawkować' możesz sporo- dodać do jukk, , wsadzić przed nogi sośnie. Może wsadź jukki, próbuj z ostnicami, a kilka perłówek tez dosadź, nawet tez wymieszane z ostnicami. Jak opisujesz ziemię i teren to całe towarzystwo powinno dobrze się tam czuć. Tylko zadbaj żeby i perłówka i ostnice nie sadzić w dołkach, nawet można na mini wzniesieniach żeby woda zima tam nie stała.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 16:55, 21 lut 2013

Do góry
debora_abc napisał(a)

Bardzo pięknie i klimatycznie Deboro Witam i pozdrawiam serdecznie . To co na tym zdjęciu to jest moją dzisiejszą inspiracją Szukałam podobnego pomysłu Pieknie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:51, 21 lut 2013

Do góry
odrobinka wiosny dla Ciebie........
Igiełkowy ogródeczek 16:49, 21 lut 2013

Do góry
Gosiu głowa do góry !!!!!!!!
mój Kubuś (3 latka) ma zapalenie jamy ustnej.........

meksyk !!!!!!!!
można zwariować......

a Natalia (11 lat) ma ropną anginę....

jestem uziemiona w domu....

dobrze, że jest ogrodowisko !!!!!!!!!

marzą mi się takie widoki....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies