Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Miłkowo - sezon 2016-2022 17:36, 02 lis 2020

Do góry
Ogród masz zawsze piękny. Niestety z niektórymi roślinami trzeba się żegnać przy zmianach rabat. Wszystko zarasta też już mam ten problem. Róże które 4-5 lat temu były piękne zaczynają wyrastać ponad swoją miarę będę je usuwała.

Aleś napstrykala fotek. Ta fotka u Darka piękna.

Pozdrawiam zdrowia życzę

Ogrodowy Kalejdoskop 17:07, 02 lis 2020

Do góry
Milka napisał(a)
to ja
4 lata temu

Milka a ty co wyprawiasz. To że piękna kobieta jesteś to wiem. Ale akurat na tym watku fotki pokazujesz.

Darek przez prawie rok mnie u ciebie nie było. Masz cudowny ogród zatrzęsienie roślin pięknie. Ja ciągle wszystkich doganiam i znowu mi odskakują.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 11:57, 02 lis 2020

Do góry
pestka56 napisał(a)

Ela, to kaliny Burkwooda? Naprawdę trzymają liście przez zimę?

Kasiu to kalina sztywnolistna. Jest zielona przez zimę.
Ptasi gaj 11:38, 02 lis 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Nie boje się. Zostały posadzone aby chociaż trochę osłoniły trawnik przed słońcem. Są wąskie posadzone ok 2,5 m od siebie jak widzisz mają pieniek powyżej 1 metra a docelową szerokość osiągają ok 1,5 metra.
W przyszłym sezonie będę je zagęszczać przycinając im końce gałązek.

Dziękuję staram się. Kupując rośliny myślę o jesieni aby były kolorowe.

Ela
Piękne masz te dęby...
i buk taki kolorowy - będę podglądać u CB bo na mojej działce za mało miejsca na takie duże drzewa
pzdr

Ptasi gaj 11:24, 02 lis 2020

Do góry
Tam są dwie kaliny .........

Tak wyglądała w kwietniu tego roku urosła co najmniej ok pół metra. W przyszlym roku sprobuje ja przyciąć aby się jeszcze zagęściła

Ela, to kaliny Burkwooda? Naprawdę trzymają liście przez zimę?
Za drzwiami do ogrodu... 09:40, 02 lis 2020

Do góry
anpi napisał(a)

Na działce z warzywniakiem podobnie:

Trochę mi zajęło układanie darni na miejsce

Aniu witam

Miałaś wyjątkowe szczęście z tymi ptakami. U mnie też wyjadają szczególnie po koszeniu. Ale te ptaki to jakieś giganty musiały byc, szpak takich dziur nie robi. Jeż raczej po wierzchu.
Widać że mokro i łatwo było im wydziobac inna sprawa, że pędraki korzenie podgryzają to łatwo im było wyciagac. Darń nie była gleboka. Mogłaś sprawdzić jakie są korzonki w tej wykopanej darni.
Zainteresowała mnie ta folia czarna gdzie to widziałaś. U mnie w jednym miejscu przy świerkach widze że się panoszą może bym rozłożyła taka folie.

Gigi ładne można też posadzić do donicy i na zimę do domu.
Jaki urodzaj papryczkowy i nie tylko. Nowy ogródek bardzo ładny.

Pozdrawiam i zdrowia zycze
Miłkowo - sezon 2016-2022 00:09, 02 lis 2020

Do góry
Milka napisał(a)
.... Jestem
Ciut mi los plany do góry nogami wywraca.
Jakoś wracam do formy.

Dziękuję za pamięć, ale dziwię się, że Wam się chce do mnie zaglądać.
...mnie, jakoś coraz mniej, coś się chce.

To było pół żartem, pół serio..

i czt to biedronki, czy inwazja..

Witam Milus dobrze,że jesteś.

A co ty myślałaś, że zapomnieliśmy? Kochana o mnie zapomną i wielu innych, ale nie o Milusi.

Milus na tym suchym liściu to larwa biedronki azjatyckiej te dwie to już przekształcające się larwy w biedronki też azjatyckiej. Jest teraz inwacja tej biedronki.
Ogród w Klein Kottorz 23:48, 01 lis 2020

Do góry

To też piękna trawa jak się nazywa. Molinie już kupiłam.
Ptasi gaj 23:41, 01 lis 2020

Do góry
Tylko jedno

Ptasi gaj 23:29, 01 lis 2020

Do góry
Jeszcze zaległe fotki

Ptasi gaj 23:24, 01 lis 2020

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Patrz Ela , czy on nie jest podobny do mojej Grazzielli?
Też beżowe kwiatostany, liść cienki, średnia wysokość...

Trudno powiedzieć czy to Graciella nie mam metki może jeszcze w jednym schowku muszę poszukać. Jest bardzo podobna. ona już ma 6 kat.
Ta mniejszą trawka to Siuks. Trzeba ją przesadzic, Za na im mała Kępa.
Ptasi gaj 23:20, 01 lis 2020

Do góry
antracyt napisał(a)

Tam są dwie kaliny posadzone ponieważ jedna była bardzo mizerna myślałam, że nic z niej nie będzie a ona przegoniła kaline w lepszej formie. W tym roku bardzo dużo urosły. Po kwitnięcia zgubiły dużo liści myślałam że obydwie padna. Spadło to co mialo spasc dały czadu mają dużo kwiatów nawiązanych na przyszły rok to będzie dużo czerwonych owoców.

Tak wyglądała w kwietniu tego roku urosła co najmniej ok pół metra. W przyszlym roku sprobuje ja przyciąć aby się jeszcze zagęściła

Słoneczny Ogród 22:55, 01 lis 2020

Do góry
Przed wejściem przeniosłam dalie do tej dużej donicy, wcześniej były dziwaczki- wielki kwitnący krzak

Też mam Kafke. Bardzo elegancki kolor. Nie za wysoka i prosto się trzyma. Dużo pąków jeszcze ma na razie niech jeszcze kwitnie.
Kupię na wiosnę jeszcze bo ładna.

U mnie też Memory po deszczach zaczął żółknąć.
Słoneczny Ogród 22:51, 01 lis 2020

Do góry

Gąski zostawic w dużej misce z wodą na kilka godzin,potem przepłukać parę razy i jest super! A Ty się kąpiesz z nimi? No co Ty

Jaka zupa z gąsek? Grzybowa z żywymi grzybami, nie suszonymi? No bo one do suszenia sie nie nadają.

Równiez zdrówka życzę

Ha ha i nie wierz w te kąpiele. Kiedyś mój znajomy mówił,ubiera czyste slipy i wskakuje do gąsek w moczacych się w wannie. Przestaliśmy konsumować jego gaski marynowane.

Tak Darcia zupa ze świeżych gąsek. Każdy świeży grzyb nadaje się na zupę. Z rydzów i maślaków jest najsmaczniejsza.

To jest dąb błotny greann pilar. Moim zdaniem możesz posadzić nawet na środku między te kuleczki tuji albo przy drodze wjazdowej z jednej strony
Ptasi gaj 19:36, 01 lis 2020

Do góry
CD

Patrz Ela , czy on nie jest podobny do mojej Grazzielli?
Też beżowe kwiatostany, liść cienki, średnia wysokość...
Ptasi gaj 19:34, 01 lis 2020

Do góry

Nie boje się. Zostały posadzone aby chociaż trochę osłoniły trawnik przed słońcem. Są wąskie posadzone ok 2,5 m od siebie jak widzisz mają pieniek powyżej 1 metra a docelową szerokość osiągają ok 1,5 metra.
W przyszłym sezonie będę je zagęszczać przycinając im końce gałązek.

Dziękuję staram się. Kupując rośliny myślę o jesieni aby były kolorowe.

No to fajnie, że myślisz o jesieni ♥
Kiedy sadziłas te drzewa i co to za odmiany?
Pokrój mają taki nieoczywisty, może i ja bym gdzieś upchnęła w ogrodzie
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:23, 01 lis 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
a w drodze do domu jeszcze raz widoczki

Jak dobrze jest mieszkać tak blisko tak cudownych Alp.
Ile mieszkasz od takich widoków.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 14:57, 01 lis 2020

Do góry
Bożenka cóż powiedziec - abyś się trzymała i szybko zdrowiała i siły.

Pozdrawiam i zdrowia zycze

Eluniu dziękuję Ci bardzo ,na szczęście przechodzę to dość łagodnie jedyne co mnie bardzo męczę to brak węchu i smaku
Nie wyobrażam sobie jak można by było bez tego żyć
Ale to jest nic w porównaniu z osobami które Koronawirus przechodzą bardzo ciężko

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:29, 01 lis 2020

Do góry

Piękny ogród. Wprost nie do uwierzenia,że to tylko 11 arów. Dwa razy byłam na początku wątku aby sprawdzić czy dobrze pamiętam.
Wyobrażam sobie taki teren bo to 1/4 mojej działki.
Sprawia wrażenie o wiele większego terenu widocznie tak dobrze rozplanowany.
Oglądający ogród idzie i jest pod ciągłym wrażeniem i zachwyca sie. Masz dużo iglaków a byliny są tylko dodatkiem.
Też tak kiedyś zaplanowałam mam dużo iglaków bo to drzewa czy krzewy które są bezobsługowe. Masz piękne jałowce płożące na żwirku tam gdzie eMus się wyleguje. Ja moje w tym roku już wyrzuciłam perz się wdał poza ty już stare i wyrosły po 2 metry.
Chciałam się zapytać masz piękne niskie berberysy ciemno czerwone jaka to odmiana.

Bardzo mi się podoba

Pozdrawiam

Nie wiem czy sprawia wrażenie większego, dużo chyba daje zatarcie granic. Obiektywna nie jestem, bo się już do niego przyzwyczaiłam. Teraz jest w sam raz, choć wcześniej chciałam większy. Dodatkowe latka weryfikują chęć posiadania. Iglaków sporo, bo takie realia w szkółka i moda panowały. Tam gdzie akurat eMuś się wyleguje to nie u mnie i nie mój eMus to w odwiedzanym ogrodzie. Ja też część takich płożących jałowców wyrzuciłam. Brzydko się starzały, szczególnie tam gdzie rozrastające się wokół rośliny spowodowały mocne zacienienie. Jałowce uwielbiają słońce.

Te bebrysy to Thunberga 'Atropurpurea Nana'.
Słoneczny Ogród 14:07, 01 lis 2020

Do góry

Pytania mam czy przycinalas lawendę po pierwszym kwitnieniu jeśli tak to kiedy. Może i ja doprowadzę do takiego kwitnienia. Moja później zakwita i tnę ja w pierwszej połowie sierpnia i drugi raz mi nie kwitnie. Moze w przyszłym roku nie będę cięła wiosna to wcześniej zakwitnie i wcześniej przytnę po kwitnieniu.
Drugie pytanie co to za hortensja sięgającą chyba dachu. Jak ja przycinasz.

Pokaż Gracielke jak wygląda teraz chodzi mi o kolor.

Daria pięknie

1. Lawendę przycinałam zaraz po kwitnieniu, a kwitła w tym roku trochę później bo w lipcu, razem z jukami.

2. Hortensja przy garażu rośnie na pniu dlatego jest taka wysoka.
Cięta jest bardzo krótko, żeby nie miała cienkich gałązek.

3. No i dzisiejsza Grazziella

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies