Rabaty robisz podwyższone około 50 cm, n wzdłuż linii rabat i trawnika robisz wszędzie rury drenażowe i prowadzisz spadki do rowu lub studni chłonnych.
Możesz też zrobić biobloki gromadzące wodę pod ziemią.
Mi sie podoba,
Tylko jeżówki, nie żurawki w trawie, tak?
Bo napisałaś- żurawki.
Jeżówek na takim obszarze możesz miec kilka odmian, byle w jakiejś tonacji kolorystycznej- do bodziszków i żurawek i berberysów pasowałyby białe i różowe, może tez zielone
limonkowy - pas żurawek w trawie
bordowe spreje - strzeliste berberysy
blado-liliowe spreje - werbena (tu nie jestem pewna czy aby na pewno cos w tym stylu)
reszta jak poprzednio
No i mamy znowu zimę, ale czemuż tu się dziwić, mamy pierwszą dekadę lutego. Dzisiaj w Biedronce kupiłam sobie ciemiernika białego (Helleborus Niger). Jest to mój pierwszy ciemiernik, mam nadzieję, że nie będzie problemu aby potem rósł w ogrodzie. Może to będzie początek, a potem będą następne. Jestem ciekawa kiedy właściwie w naszym klimacie kwitną ciemierniki? A może ktoś ma już doświadczenie z przesadzeniem takiego ciemiernika który najpierw postoi w domu, a potem przesadzony jest do ogrodu.
A oto on.
Bożenko, zajrzyj do Vivy, wystawiła ciemiernika w donicy i opisała, jak z nim postępowała. Łatwo znajdziesz, bo to było wczoraj
Zima nie poskąpiła wam śniegu, ładnie sie zrobiła. U nas tylko pobieliło lekko. Nawet na sankach dzieci nie mogą z górki jeździć
Przybiegłam zobaczyć u ciebie biedronkowe ciemierniki. Zeta mam nadzieję, że doczekają do wiosny i pójdą do ogrodu. Fajnie bo masz ich kilka. Naliczyłam trzy, zgadza się.
Mam zdj. miodunki z ubiegłej wiosny z 4 kwietnia. Gdy ona jest w takim stadium rozwoju, to kwitną dopiero przebiśniegi i krokusy. Mało co jest zielone. Liście będą dużo większe jeszcze.
A to dzisiejsze obrazki zimowe z mojego osiedla. Zauważyłam, że śnieg ładnie podkreśla pokrój krzewu i plątaninę gałązek.
Piękna jest zima, ale dobrze że ma się ku końcowi.
Witaj Ewelinko .
Przycinanie sprawia ,że on eładnie sie krzewia , warto pamietać że idealne sa odmiany niskie wówczas efekt jest powalajacy .
Odmiany wyzsze też warto przycinac , bardziej sie krzewią i maja więcej kwiatostanów.
A to moja pupilka Salomon .
No i mamy znowu zimę, ale czemuż tu się dziwić, mamy pierwszą dekadę lutego. Dzisiaj w Biedronce kupiłam sobie ciemiernika białego (Helleborus Niger). Jest to mój pierwszy ciemiernik, mam nadzieję, że nie będzie problemu aby potem rósł w ogrodzie. Może to będzie początek, a potem będą następne. Jestem ciekawa kiedy właściwie w naszym klimacie kwitną ciemierniki? A może ktoś ma już doświadczenie z przesadzeniem takiego ciemiernika który najpierw postoi w domu, a potem przesadzony jest do ogrodu.
A oto on.