Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Madżenie ogrodnika sezon 2017 14:50, 16 mar 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)

Zawsze pisze, ze w zakresie grabów jestem nieobiektywna, bo uwielbiam je! To moj nr 1 wśród drzew, nr dwa buki , nr 3 brzozy.

Z drzewem o pokroju placzącym mam taki problem, że podobają mi się młode okazy, a te stare na zdjęciach wyglądają jakoś ciężko. Juz sama nie wiem o co mi chodzi. Muszę przemyslec sprawę. Dziś wpadłam między magnolie i małpiego rozumu dostaję.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:48, 16 mar 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Maja, ale nie mam zacięcia aby w paincie tak rysować
Nie chodziło mi Aniu tyle o rysunek, tylko o to czy gałązki brzozy nie będą leżeć na tych kulkach na pniu? czy nie będą wtedy chorować?
Madżenie ogrodnika sezon 2017 11:31, 16 mar 2017

Do góry
Marzenko zapytam na około
Obok ścianki wodnej masz brzozy LT, pomiędzy nimi 3 kule trzmieliny na pniu...a co w nogach???? Sesleria???
Bardzo mi sie ten widoczek podoba
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:25, 16 mar 2017

Do góry
Aniu a te brzozy Long Trunk nie mają pokroju płaczącego?
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:16, 16 mar 2017

Do góry
Siedzę i kombinuję nad boczną frontową rabatą - myślę nad wyrzuceniem 2 (malutkie)choinkek, przesadzeniem innej -większej do rogu, bonsaja eksmitować - jeszcze nie wiem gdzie i dosadzić 2 brzozy Long Trunk....
W nogi poszłyby kule luźno ułożone z bukszpana, trzmieliny i thuji danica....pomiędzy to w najniższe piętro trawa sesleria i/lub beatles, wyższe piętro hameln i stipa a w najwyższe od tyłu ML....
Między LT wsadziłabym jeszcze 3 kule na pniu - wyższe, choć jeszcze nie wiem czy z cisa, trzmieliny czy inne....Sezonowo byłaby tam tulipany, czosnki, na wakacje może dojdzie jeszcze jakiś alcent kwiatowy....
Podobne powtórzenie byłoby z drugiej strony, pośrodku rabata z buksami.....
Jakby to wyglądało???

Jest:

Kombinacja:
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:48, 16 mar 2017

Do góry
Ola, zobacz Agata Lurowiśnia ma Innocencie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1394-ogrod-w-cieniu-brzozy?page=174#post_8

Kiedyś będzie tu ogród 08:05, 16 mar 2017

Do góry
Ewo przede wszystkim te dwie brzozy maja zupełnie inne wymiary. Papierowa rośnie szybko i wielkościowo będzie jak pospolita. Doorenbos to przy niej miniaturka.
Tak, jestem bardzo zadowolona z papierowej (dużą mam jedną). Na tyle, że doszły następne. Jak już pisałam- szybki wzrost. Liście większe niż u brzozy pospolitej. Piękna, łuszcząca się kora.

Jak jest miejsce na wysokie drzewo to jak najbardziej polecam.

Ewo nawet nie wiesz jak się cieszę, że jakieś zrządzenie losu przywiodło cię w moje progi. Mogłam z radością i zachwytem przekroczyć bramę twojego ogrodu. zobaczyłam, że różnorodność i pozorny busz nie jest równoważny z bałaganem. Że można na jednej rabacie iść w różne drzewa i wyciszyć dołem. Iść w różnorodność czy kolor, jednocześnie trzymając umiar. Rabata a Anabelkami super.

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 07:47, 16 mar 2017

Do góry
aga_pe napisał(a)

Koniecznie, pod koniec miesiąca jadę do Pani Julii po rododendrony i brzozy

Możemy się umawiać Nawet jeżeli nic nie przytargam, to milo Cie będzie znowu zobaczyć
Madżenie ogrodnika sezon 2017 22:23, 15 mar 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Renatko róże, magnolie, bukszpany lrzy zraszaczach trawnika i to wszystko co chorowało rok wcześniej na choroby grzybowe. W tym roku muszę dobrze opryskać brzozy, wiśnie i nawet trawy i lawendy . Wszystko mozesz opryskac.
Graby i buki tez opryskam.

Dziękuję bardzo
A jesli mam proszek to w jakiej proporcji rozrobić?
Madżenie ogrodnika sezon 2017 22:10, 15 mar 2017

Do góry
Renatko róże, magnolie, bukszpany lrzy zraszaczach trawnika i to wszystko co chorowało rok wcześniej na choroby grzybowe. W tym roku muszę dobrze opryskać brzozy, wiśnie i nawet trawy i lawendy . Wszystko mozesz opryskac.
Graby i buki tez opryskam.
Madżenie ogrodnika sezon 2017 21:42, 15 mar 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Madzenko, pytanie mam: Ty masz brzozy Long Trunk. Jak wysoko one są szczepione? Myślę o czymś w formie pendula na naszym nowym placyku. Brzozy uwielbiam za białą korę. Myślę jeszcze o morwie lub grabie, ale żeby miało zgrabną koronę, nie rozczachraną.

Ostatnio kupowałam szczepione chyba na wysokosci 2,1 M
Pierwsze były 1,5 i to zdecydowanie za nisko i wyciagam je do gory od 6 lat...

Zawsze pisze, ze w zakresie grabów jestem nieobiektywna, bo uwielbiam je! To moj nr 1 wśród drzew, nr dwa buki , nr 3 brzozy.
Madżenie ogrodnika sezon 2017 14:35, 15 mar 2017

Do góry
Madzenko, pytanie mam: Ty masz brzozy Long Trunk. Jak wysoko one są szczepione? Myślę o czymś w formie pendula na naszym nowym placyku. Brzozy uwielbiam za białą korę. Myślę jeszcze o morwie lub grabie, ale żeby miało zgrabną koronę, nie rozczachraną.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:45, 15 mar 2017

Do góry
AniMa napisał(a)

Aga to jak już nie śpisz snem zimowym, to się będziemy zgadywać na wyjazdy plenerowe w kaloszkach

Koniecznie, pod koniec miesiąca jadę do Pani Julii po rododendrony i brzozy
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:49, 15 mar 2017

Do góry
Taka Teściowa, to skarb

Słuchajcie no (Toszka), a jakby te cisy z warzywnika przesadzić zamiast planowanych Ivory Halo za brzozy? Dadzą radę, czy ni hu hu?
Żywopłotki cisowe. 20:21, 14 mar 2017

Do góry
Kasiu
- miałam lakierować ale pomyślałam, lepiej nich zostaną naturalne.

Aniu
Wypalarkę kupiłam dwa lata temu w Lidlu, wreszcie doczekałam się użycia, to moje pierwsze kroki.

Budki mus powiesić, też czekają.

Jutro wytnę 3 brzozy i mam myśl, zrobię koziołka z pnia, a z gałązek uplotę wianki.
Tylko kiedy znajdę czas

Teraz czyszczenie zagonów, przycinanie traw.
Dziś rozpalałam ognisko i zamiast kursować z taczką w koniec działki, czy zwozić na kompost pomalutku paliłam, gałązki świerkowe z okryć i kwiaty z hortensji.
Zebrało się dobra
Na zielonej... trawce :) 16:35, 14 mar 2017

Do góry
W czerwcu spokojnie możecie ciąć brzozy
Miejski azyl 20:50, 13 mar 2017

Do góry
To wszyatko jak u mnie Tylko brzozy mam nasze rodzime. Mam tam też derenie sibirica.
Miejski azyl 19:58, 13 mar 2017

Do góry
Kasia - mam zwykłego o ile dobrze pamiętam. Brzozy mam szczepione, więc nie są za duże. Do tego ciężką gliniasta ziemie, wysoki stan wód gruntowych i linie kroplujące. Śmiałki rosną jak głupie ponoć są elastyczne i idealnie dopasowują sie do warunków - rosną i na wilgotnych ziemiach i na suchych. U nas się sprawdzają.
Ptasi gaj 19:16, 13 mar 2017

Do góry
Ożeż Ty, ale wielgachna działka Te brzozy cudeńka, ja kocham, kocham te drzewa i już mam nawet u siebie miejsce na nie przygotowane. Elu masz tak ślicznie, taki cichy, spokojny, urokliwy azyl no zazdraszczam. No wsio mi się podoba brzozy na 1 miejscu, oczko wodne, i te skalniaki, pagórki.....
Jedynie na co zwróciłam uwagę, to tuje, nie chcesz ich przyciąć do równa?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies