Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

siakowa 08:46, 07 kwi 2017

MAD napisał(a)

Hej! Fajnie, że wpadłaś do mnie.

Klon ginnala, zwłaszcza w formie rozłożystej, leciwy i w jesiennej szacie straszliwie mi się podoba. Nawet fajnie by mógł się tam prezentować. Tylko wyczytałam właśnie, że puszcza odrosty korzeniowe, a to mi go dyskwalifikuje. Przynajmniej w tym miejscu. A szkoda.

Nad strzępiastokorym dumam.
mam.dwa.strzepiastokore. jeszcze nie ruszyly. Noe wiem.czy w tym miejscu mozeszsobie pozwolić na późny start ? Poza tym podobno ba aardzo powoli rosna. Ale.cudniensie przebarwiaja na jesień i kora dorosłego mmmmmm
MAD 09:33, 07 kwi 2017

siakowa napisał(a)
mam.dwa.strzepiastokore. jeszcze nie ruszyly. Noe wiem.czy w tym miejscu mozeszsobie pozwolić na późny start ? Poza tym podobno ba aardzo powoli rosna. Ale.cudniensie przebarwiaja na jesień i kora dorosłego mmmmmm

Wizja lokalna zrobiona. Mówisz, że późno ruszają? Gumballe w zeszłym roku ruszyły jako ostatnie ze wszystkich drzew u mnie. Ciekawa jestem czy to dlatego, ze już im coś wtedy dolegało...
Kawa 09:35, 07 kwi 2017

siakowa napisał(a)

martwiłam się że mój jeszcze śpi
ale widzę że nie tylko mój
MirellaB 10:20, 07 kwi 2017

Czytam o drzewach, że jeszcze nie ruszyły - za chwilę ruszą niech tylko pogoda się poprawi
Pszczelarnia 10:30, 07 kwi 2017

makadamia napisał(a)
Widzę że po kolei znajome się ujawniają, więc i ja nie będę siedziała cicho.

Piękną masz działkę.

W kwestii drzewa: podoba mi się pomysł z "wciągnięciem sąsiedztwa" poprzez posadzenie brzóz.
Ale jeśli nie jesteś przekonana, to może platan alphen globe?
Albo ewentualnie graby?

One mają chyba taki dość mocny, zielony kolor, to by się na tle tych jasnych brzóz wybijały.

Graby bym odradzała. Smutny jest widok złotych cisów i suchych brązowych grabów (częściowo z liśćmi suchymi poskręcanymi) zimą i wiosną wczesną - a to widok z okna.

Można odciąć krajobraz - i posadzić platany AG - jako wierne zamienniki dla koncepcji z Gumbalami.

Czyli brzozy (mogą być wielopniowe).

Albo platany kuliste.

Ale przy ogrodzeniu masz świerki?

anka_ 11:02, 07 kwi 2017

MAD napisał(a)
Hej! Fajnie, że wpadłaś do mnie.
Madziu ja jestem stałym gościem, tylko cichutko siedzę w kąciku

siakowa napisał(a)
Aż poszłam zobaczyć swojego. Fakt- liści jeszcze nie ma- ale w podobnej fazie są u mnie dęby, miłorząb, buk, czy brzozy (poza pospolitą). Inne klony i jabłonie listki już puszczają. Co do wolnego tempa przyrostu to nie do końca się zgodzę- metr rocznie to chyba nie jest źle?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
siakowa 11:26, 07 kwi 2017

anka_ napisał(a)
Madziu ja jestem stałym gościem, tylko cichutko siedzę w kąciku

Aż poszłam zobaczyć swojego. Fakt- liści jeszcze nie ma- ale w podobnej fazie są u mnie dęby, miłorząb, buk, czy brzozy (poza pospolitą). Inne klony i jabłonie listki już puszczają. Co do wolnego tempa przyrostu to nie do końca się zgodzę- metr rocznie to chyba nie jest źle?
no to mnienpocieszylas. czytałam jakiegoś bloga i tym klonie i po kilku latach dopiero było widać ze coś przyrasta. Byłoby super bo u mnie rośnie na tle brzóz które rosną jak chwasty
Toszka 12:14, 07 kwi 2017

Madziu, a jabłonek ozdobnych byś tam nie chciała? Zimą radocha z jabłuszek będzie. Albo głogi Paul's Scarlet , albo jarząby... no ciągle wszędzie te brzozy i brzozy...

to byłam ja
Kasya 12:16, 07 kwi 2017

Toszka napisał(a)
Madziu, a jabłonek ozdobnych byś tam nie chciała? Zimą radocha z jabłuszek będzie. Albo głogi Paul's Scarlet , albo jarząby... no ciągle wszędzie te brzozy i brzozy...

to byłam ja

oj moge sie podpisac obydwoma raczkami
z mizernym skutkiem namawiam wszystkich na jabłonki i jarząbki ze już sie zniechęciłam
Pszczelarnia 12:27, 07 kwi 2017

siakowa napisał(a)
no to mnienpocieszylas. czytałam jakiegoś bloga i tym klonie i po kilku latach dopiero było widać ze coś przyrasta. Byłoby super bo u mnie rośnie na tle brzóz które rosną jak chwasty

Bo przecież brzozy i brzosty (czyli graby) to są dendrologiczne chwasty.