Mirella, odpowiadam po kolei:
- kostrzewę siałam wiosną (tę ubiegłego roku), chyba luty, tak jak stipę, nasionka kipiłam w necie (coś ok 2 zł), wzeszły chyba wszystkie, pół wsi obdzieliłam , a więc łatwa w uprawie
- zielone z kulkami - w stipie? tej przyciętej? to zwykła tuja szmaragd, ciachnęłam ją w zeszłym roku na bonzaja
- masz rację - przycięta stipa zdecydowanie ładniejsza, niż ta leżąca; ja też z tych, co porządek lubią mieć (ale już niekoniecznie go robić)
- tak, zestawienie tych roślinek typowo ogrodowiskowe; ale rozplenice też mi się baaaardzo podobają, rozchodniki już mam, więc to będzie pomysł na kolejną rabatkę
- ale trudne pytania zdajesz, koleżanko które trawy się dzieli? na pewno miskanty, bo szybko przyrastają; Ty masz raczej rozplenice, ale z nimi nie mam doświadczenia, mialam tylko rozplenicę, ktora nie zimuje, więc nie było problemu
A z kamyczkami i przesadzaniem/dzieleniem roslinek to faktycznie jest problem. Mam jedną rabatkę wysypaną kamykiem i staram się tam tak aranżować, coby nic już nie zmieniać, bo też mam nerwa, jak muszę te kamyki wybierać, później ponownie sypać, itd...
mam nadzieję, ze pomogłam
Nawet ładnie wyglada ta przycięta stipa.
A jak odrasta w tak szybkim tempie to w ramach eksperymentu spróbuj jedną przyciąć niżej. Będziesz miała porównanie jak w przyszłości ciąć i czy ciąć wogóle.
pozdrawiam Beatko
Uleńko u mnie też wolno. Miejsca na rabatach mi przybyło, chciejstw na liście coraz więcej, a wszystkiego na raz się nie da i powoli trzeba małymi kroczkami. Ale wtedy wszystko bardziej cieszy. Tak mi się wydaje. Kurczę, potrzebuję dwa świerki Iseli Fastigiata, a przed chwilą dzwoniłam do szkółki i 1 szt kosztuje 100zł. Muszę zrobić rekonesans w innych szkółkach . Buźka i miłego dnia. Chęć mam wielką popracować w ogródku, ale ten upał skutecznie mnie zniechęca. Mus poczekać do popołudnia .
Kasiu piękny okaz Bardzo dziękuję za zdjęcie Może kiedyś ja też się takiego doczekam Ciekaw jestem jak długo utrzyma te kwiaty ?
A tej doniczki to Ty mi nie podkradłaś przypadkiem
Iwonko dziękuję Twoja stipa też urośnie tylko potrzebuje czasu
Kasiu bardzo mi miło, że Ci się podoba nie mam dobrego aparatu żeby oddać tak prawdziwie jak w realu...ale możesz mi wierzyć to już drugi sezon ich kwitnienia i uwielbiam ten limonkowy etap potem już biel. W tym roku mimo krótkiego cięcia są większe niż w zeszłym.
Budleja mi się marzyła od zeszłego roku i w końcu ją dorwałam, zawsze mówię że marzenia się spełniająpoczekaj cierpliwiea pachnie obłędnie
myślisz o siewkach z Gocz. były 2 stipy i 1 red baron, uschła 1 stipa ale u Gosi obłowiłam się w siewki stipy w nadmiarze i poeksperymentuję sobie co będzie z nimi dalej się działo
wiesz u mnie to tak wszystko wolno idzie ale do przoduale się rozpisałam, ha ha ha
A jak kostrzewę z nasion wysiać? Gdzie te nasiona są?
Takie masz na rabacie coś zielonego na pniu z kulkami - co to?
Stipa ładnie wygląda przycięta - jak ja lubię taki porządek
A dla mnie hortki, rozchodniki i żurawki to za dużo. Wiem, że Ana-art tak ma i ładnie to wygląda, tylko to zestawienie to nie mój styl. Ja skopiuję Zete rozchodniki i rozplenice
Jeżeli chodzi o dzielenie traw to trochę się zmartwiłam. Tyle ich posadziłam,a zapomniałam, że je trzeba dzielić, a to mi się nie uśmiecha
Chodzi o to, że jak już coś posadzę i przysypię kamyczkiem to trudno to wykopać, i znowu wsadzić ten kamyczek mnie denerwuje. Odgarynam go, ale zawsze się wsypie do dołka i to wybieranie ehhhhh. Nie można jakoś dzielić traw, bez wykopywania ich? A wogóle to jak często się dzieli trawy i jakie gatunki - wszystkie? Może moich się nie dzieli?
Stipa szaleje z czego się bardzo cieszę Mam tylko cichą nadzieję że przezimuje w gruncie
Też mi się tak wydaje że białe latarenki by się zlały z tłem Te czarne niczego sobie
Ogłaszam wszem i wobec, że przycięta kilka dni temu mega pokładająca się stipa żyje!!! I co więcej - rośnie Te cieńsze źdźbła wystawają już wyraźnie ponad ciachniętą czuprynkę. Nie mam już teraz równego jeżyka, a czuprynkę z wystającymi kolcami