Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

Kacha123 07:18, 25 lip 2015

Elegancko u Ciebie, że fiu, fiu! Masz bardzo ładną kostrzewę
Karol99 10:15, 25 lip 2015

Przystrzyzona stipa wygląda świetnie.
ewsyg 17:20, 25 lip 2015

Stipy ślicznie wyglądaja w słońcu
U Ciebie im dobrze

Pozdrawiam Ewa
JoannA 17:24, 25 lip 2015

Nawet ładnie wyglada ta przycięta stipa.
A jak odrasta w tak szybkim tempie to w ramach eksperymentu spróbuj jedną przyciąć niżej. Będziesz miała porównanie jak w przyszłości ciąć i czy ciąć wogóle.
pozdrawiam Beatko
szemusia 22:32, 25 lip 2015

MirellaB napisał(a)
A jak kostrzewę z nasion wysiać? Gdzie te nasiona są?

Takie masz na rabacie coś zielonego na pniu z kulkami - co to?

Stipa ładnie wygląda przycięta - jak ja lubię taki porządek

A dla mnie hortki, rozchodniki i żurawki to za dużo. Wiem, że Ana-art tak ma i ładnie to wygląda, tylko to zestawienie to nie mój styl. Ja skopiuję Zete rozchodniki i rozplenice

Jeżeli chodzi o dzielenie traw to trochę się zmartwiłam. Tyle ich posadziłam,a zapomniałam, że je trzeba dzielić, a to mi się nie uśmiecha
Chodzi o to, że jak już coś posadzę i przysypię kamyczkiem to trudno to wykopać, i znowu wsadzić ten kamyczek mnie denerwuje. Odgarynam go, ale zawsze się wsypie do dołka i to wybieranie ehhhhh. Nie można jakoś dzielić traw, bez wykopywania ich? A wogóle to jak często się dzieli trawy i jakie gatunki - wszystkie? Może moich się nie dzieli?

Mirella, odpowiadam po kolei:
- kostrzewę siałam wiosną (tę ubiegłego roku), chyba luty, tak jak stipę, nasionka kipiłam w necie (coś ok 2 zł), wzeszły chyba wszystkie, pół wsi obdzieliłam , a więc łatwa w uprawie
- zielone z kulkami - w stipie? tej przyciętej? to zwykła tuja szmaragd, ciachnęłam ją w zeszłym roku na bonzaja
- masz rację - przycięta stipa zdecydowanie ładniejsza, niż ta leżąca; ja też z tych, co porządek lubią mieć (ale już niekoniecznie go robić)
- tak, zestawienie tych roślinek typowo ogrodowiskowe; ale rozplenice też mi się baaaardzo podobają, rozchodniki już mam, więc to będzie pomysł na kolejną rabatkę
- ale trudne pytania zdajesz, koleżanko które trawy się dzieli? na pewno miskanty, bo szybko przyrastają; Ty masz raczej rozplenice, ale z nimi nie mam doświadczenia, mialam tylko rozplenicę, ktora nie zimuje, więc nie było problemu
A z kamyczkami i przesadzaniem/dzieleniem roslinek to faktycznie jest problem. Mam jedną rabatkę wysypaną kamykiem i staram się tam tak aranżować, coby nic już nie zmieniać, bo też mam nerwa, jak muszę te kamyki wybierać, później ponownie sypać, itd...
mam nadzieję, ze pomogłam
szemusia 22:34, 25 lip 2015

Kacha123 napisał(a)
Elegancko u Ciebie, że fiu, fiu! Masz bardzo ładną kostrzewę

Dziękuję, Kasiu
kostrzewa akurat na tej rabatce postarała się wyglądać

Ps. Dziś też imprezujecie? Można wpadać?
szemusia 22:35, 25 lip 2015

Karol99 napisał(a)
Przystrzyzona stipa wygląda świetnie.

A wiesz Karol jakiego stresa miałam przycinając ją? Mam nadzieję, że przeżyje
szemusia 22:43, 25 lip 2015

ewsyg napisał(a)
Stipy ślicznie wyglądaja w słońcu
U Ciebie im dobrze

Pozdrawiam Ewa

Ewa, witaj w moim wątku
Niestety, ten widok już od kilku dni nieaktualny Stipy przycięte, bo miejsca leżące na rabatce sobie zrobiły mam jednak nadzieję, że doczekam jeszcze takiego widoku
Podziwiałam właśnie u Ciebie pięęęękne jeżówki. Od jakiegoś czasu już za mną "chodzą" te roslinki, pewnie w końcu się i ja skuszę
Pozdrawiam
szemusia 22:46, 25 lip 2015

JoannA napisał(a)
Nawet ładnie wyglada ta przycięta stipa.
A jak odrasta w tak szybkim tempie to w ramach eksperymentu spróbuj jedną przyciąć niżej. Będziesz miała porównanie jak w przyszłości ciąć i czy ciąć wogóle.
pozdrawiam Beatko

Dobrze, że wpadłaś Joasiu, Ty zawsze coś mądrego doradzisz
Faktycznie warto przyciąć którąś krótko, zobaczymy jak sobie da radę. Sama jestem zdziwiona, że one tak szybko odrastają
Pozdrawiam
JoannA 22:58, 25 lip 2015

szemusia napisał(a)

Dobrze, że wpadłaś Joasiu, Ty zawsze coś mądrego doradzisz
Faktycznie warto przyciąć którąś krótko, zobaczymy jak sobie da radę. Sama jestem zdziwiona, że one tak szybko odrastają
Pozdrawiam

Pewnie czytałaś u mnie bo pisałam o tej wykopanej wiosną stipie. Leżała z gołymi korzeniami na stosie do spalenia, a mimo to wypuszczała piórka i rosła. Widać było w niej ogromną wolę życia.
Twoja też sobie poradzi, jestem tego pewna. Bardziej ciekawi mnie czy przez zabieg cięcia w pełni sezonu wegetacyjnego nie straci na urodzie i czy zdąży wypuścić nowe kwiatostany. Będę śledziła jej losy Beatko.
pozdrawiam