Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

szemusia 18:51, 24 lip 2015

Toszka napisał(a)
Stipę wytnij przy ziemi ale tylko tę część co się wykłada - jak odgarniesz czuprynę to zauważysz podeschnięte, połamane "łodyżki". Nie tnij całej. Zostaw kłosy. Wysieje się jeszcze i na wiosnę (jeśli nie wypielisz) będziesz miała nowe kępy (w zaskakujących miejscach)

DZiękuję, Toszka za rady
CO prawda już zdążyłam kolejną część pociąć, ale jeszcze coś się ostało na innej rabacie i tych ruszać nie będę. Coby na wiosnę te darmowe roślinki zyskać
Tak myślę, ze u mnie byłoby ciężko przyciąć tylko pokładającą się część stipy, bo równo kładzie się cała Ale po przycięciu widzę, ze odrasta, więc jest nadzieja
Pozdrawiam
szemusia 18:54, 24 lip 2015

Iwk4 napisał(a)
Bordowe żurawki się ładnie rozrosną, do tego rozchodnik - będzie pięknie przed hortensjami

Hortensje, rozchodnik i żurawki - iście ogrodowiskowe zestawienie U Ciebie Iwonko chyba też mi się taka rabatka mignęła?
Podglądam Twoje zmiany - masz Kobietko rękę do zmian
szemusia 18:57, 24 lip 2015

Ogłaszam wszem i wobec, że przycięta kilka dni temu mega pokładająca się stipa żyje!!! I co więcej - rośnie Te cieńsze źdźbła wystawają już wyraźnie ponad ciachniętą czuprynkę. Nie mam już teraz równego jeżyka, a czuprynkę z wystającymi kolcami
szemusia 19:06, 24 lip 2015

Idąc więc za ciosem ciachnęłam kolejne potffory. Za radą Toszki zostawiłam jednak kilka na innej rabacie i liczę, ze wysieją się wiosną.

Tak wyglądała moja stipa jeszcze rano. I wcale nie padało

I po postrzyżynach...

szemusia 19:12, 24 lip 2015

I rzut oka na całą rabatkę...
W tle widać anabelki, ale poniewż nie doczekały się jeszcze podpórek, to sesja je ominęła...

Tu prężnie rosną zakupione wiosną miskanty Gracimilus. Mam 3 sztuki i każda z nich jest na różnym etapie wzrostu...

I jeszcze z drugiej strony...
malgorzata_s 19:58, 24 lip 2015

Ja mam jakąś słabość do stipy, czy się kładzie czy stoi to i tak ją kocham

Ładnie Ci wszystko porosło. Ja wiem, że Anabelle trzeba podeprzeć ale jest coś melancholijnego w tych ogromnych białych "bukietach" leżących prawie na trawniku
Iwk4 20:02, 24 lip 2015

Gracki tej wielkości kupiłam we wrześniu 2014 roku. Teraz są jeszcze raz takie i się zastanawiam, czy wiosną ich nie dzielić ? Piękne, wielkie - potwory
szemusia 20:12, 24 lip 2015

malgorzata_s napisał(a)
Ja mam jakąś słabość do stipy, czy się kładzie czy stoi to i tak ją kocham

Ładnie Ci wszystko porosło. Ja wiem, że Anabelle trzeba podeprzeć ale jest coś melancholijnego w tych ogromnych białych "bukietach" leżących prawie na trawniku

Widziałam, widziałam Gosiu u Ciebie, że też stipę w rabatki komponujesz
Lubię anabelki, a dziś juz lekko podparte, więc lubię je jeszcze bardziej
szemusia 20:13, 24 lip 2015

Iwk4 napisał(a)
Gracki tej wielkości kupiłam we wrześniu 2014 roku. Teraz są jeszcze raz takie i się zastanawiam, czy wiosną ich nie dzielić ? Piękne, wielkie - potwory

Wiem, że miskanty dość szybko rosną, ale że aż tak?!!!
Ja będę dzielić, ja wszystko dzielę
MirellaB 06:46, 25 lip 2015

A jak kostrzewę z nasion wysiać? Gdzie te nasiona są?

Takie masz na rabacie coś zielonego na pniu z kulkami - co to?

Stipa ładnie wygląda przycięta - jak ja lubię taki porządek

A dla mnie hortki, rozchodniki i żurawki to za dużo. Wiem, że Ana-art tak ma i ładnie to wygląda, tylko to zestawienie to nie mój styl. Ja skopiuję Zete rozchodniki i rozplenice

Jeżeli chodzi o dzielenie traw to trochę się zmartwiłam. Tyle ich posadziłam,a zapomniałam, że je trzeba dzielić, a to mi się nie uśmiecha
Chodzi o to, że jak już coś posadzę i przysypię kamyczkiem to trudno to wykopać, i znowu wsadzić ten kamyczek mnie denerwuje. Odgarynam go, ale zawsze się wsypie do dołka i to wybieranie ehhhhh. Nie można jakoś dzielić traw, bez wykopywania ich? A wogóle to jak często się dzieli trawy i jakie gatunki - wszystkie? Może moich się nie dzieli?