Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Cis - Taxus 12:56, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Zgodnie ze sztuką należy poczekać do wiosny z cięciem. Ale ja oczywiście bym ucięła. Ale na jaką wysokość to zbyt trudne pytanie.
Po prostu uformuj schodki. Tylko, że powinny być posadzone cisy przynajmniej w dwóch wysokościach, aby tych na dole schodków nie ścinać zbyt dużo.

Dziękuję Danusiu za informacje. Z tym sadzeniem dwóch wysokości, to mnie trochę zmartwiłaś. Ale jak znajdę odpowiednią, to sobie wymienię a na te z pewnością znajdę inne miejsce

Czy możesz mi jeszcze powiedzieć ile realnie średnio rocznie rośnie cis? W opisach znajdowałam informację, że ok 10 cm na rok, w centrum ogrodniczym Pani mi mówiła, że 2-3 cm. Jak to z tym cisem jest?
Nasz przydomowy ogródek 12:13, 03 paź 2011

Do góry
Ostatnio jakoś narzekaliśmy, że wróbli nie widać wcale...ale są
Ogród w Tarnowie 12:08, 03 paź 2011

Do góry
Nie wnikajmy w "koneksje" ... pięknie jest i już.
Gratulacje podwójne.

Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 11:56, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

A ja muszę pochwalić kanciki - piękne są

W dallszym ciągu siekierowe Mój mąż już ma taką wprawę, że nie chce słyszeć o kupowaniu półsiężyca.

No muszę przyznać, że świetnie mu to wychodzi

Będą u nas półksiężyce Skusisz się bo efektowny, jak Twój ogród - będzie pasował.

Jak to jak to? Firmowe z ogrodowiska????
Ja bardzo chcę taki porządny Nie potrafię posługiwać się siekierą i młotem
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 11:55, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Dosadziłabym przynajmniej jednego na tym krótszym odcinku albo dwa razy więcej

No właśnie tam jakoś rzadko wyszło, bo trafiły się słabsze egzemplarze, ale między nimi jest co do milimetra 35 cm. Zadałam Ci pytanie w żywopłotowym wątku. Zajżyj tam proszę jak możesz.

Racja, ale małe sadzonki i wydaje się rzadko. Trzeba zamienić ten fragment , dobrać najlepsze sadzonki a skrajną dać najrówniejszą i najładniejszą.

Dobrze Danusiu dzisiaj ten fragment poprawimy. Sadzonki trafią w mniej widoczne miejsce na skarpie. Może gdzieś w narożnik.
Haemanthus 11:20, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
No to będą, ciekawe co z tego wyrośnie

Nie wiem Danusiu,kiedy te nasionka mam wsadzić do ziemi,teraz czy wiosną?
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 10:05, 03 paź 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

A ja muszę pochwalić kanciki - piękne są

W dallszym ciągu siekierowe Mój mąż już ma taką wprawę, że nie chce słyszeć o kupowaniu półsiężyca.

No muszę przyznać, że świetnie mu to wychodzi

Będą u nas półksiężyce Skusisz się bo efektowny, jak Twój ogród - będzie pasował.
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 10:03, 03 paź 2011

Do góry
Safoya napisał(a)

Dosadziłabym przynajmniej jednego na tym krótszym odcinku albo dwa razy więcej

No właśnie tam jakoś rzadko wyszło, bo trafiły się słabsze egzemplarze, ale między nimi jest co do milimetra 35 cm. Zadałam Ci pytanie w żywopłotowym wątku. Zajżyj tam proszę jak możesz.

Racja, ale małe sadzonki i wydaje się rzadko. Trzeba zamienić ten fragment , dobrać najlepsze sadzonki a skrajną dać najrówniejszą i najładniejszą.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:40, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Nie dokupuj nowych trzmielin na zagęszczenie. Poucinaj sadzonki i posadź pomiędzy tymi większymi.

O, witaj Danusiu, tak zrobię - super pomysł!!
Dziękuję Wam, Marzenko i Małgosiu i Magdo też te trzmielinki to takie moje sadzonki właśnie
Dzisiaj wstawię zdjęcia tego co udało mi się zrobić w sobotę
Pozdrawiam serdecznie!
Karolina
Ogród z lustrem 08:38, 03 paź 2011

Do góry
justi napisał(a)
Oj czekamy na te smaczki i wisienki na torcie A tak w ogóle te brzozy są bardzo fajne, może nawet lepsze niż serby. Ja się nie znam, ale tak sobie myślę po cichu. Kora ładna, bielusieńka i krokusy będą, a serby by zarosły za bardzo chyba. Oj miodzio!

Też w końcu tak myślę, te brzozy uwielbiam ze względu na korę właśnie. Pod nimi kolorowe wrzosowisko, przecież ono będzie atrakcyjne cały rok, a zimą w szczególności, wiosną przytnę wrzosy - bedą kwitły wrzośce i krokusy, zaczerwienią się berberysy, zazielenią drzewa, wyjdą trawy, a tło ciemna zieleń cisa. Reflektory pomiędzy trawami, będzie gra światłocienia
Potem zakwitnie śliwa wiśniowa i wypuści bordowe listki, a latem zakwitną hortensje.
Ogród z lustrem 08:34, 03 paź 2011

Do góry
To cały ON ..tak lubi
ogrodoweimpresjejolki 23:27, 02 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

to jaśminowiec

Jolu to nie jaśminowiec a Solanum jasminoides czli pasianka jaśminowa Wyraźnie widać że kwiat pochodzi z rodziny pisankowate, jak Hania słusznie zauważyła.

Zobaczcie pod tym linkiem

Danusiu zapamiętam

Wniosę na zimę do mieszkania, może uda się przechować do przyszłego roku

Moja działeczka - Grzesiu 22:45, 02 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Mini trawiasta rabata

Odwrócona doniczka, czy to domek dla pożytecznych owadów?

Witaj Grzesiu.
Ten miskant po lewej największy- któż on?
Chyba takiego właśnie otrzymałam w przesyłce.
Moja działeczka - Grzesiu 22:44, 02 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Jaka fajna kompozycja aż się oczy do niej śmieją to coś żółte to wrotycz ))

To samo miałam napisać, nawet nie wiesz jak cenna to roślina na opryski. Poczytaj. Będziesz wiedział co zrywać na wywary, wyciągi, odwary i gnojówki

Moglibyście coś więcej napisać o zaletach wrotyczu? Za płotem mam go 10 arów
W miniformacie 22:41, 02 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Nie wiem co z górą. Czy zostawić czubek (trójkąt) czy przyciąć płasko w formie chmurki. Spojrzałam na zdjęcie i chyba zdecyduję się na chmurkę na samej górze.

Przyciąć

Ok. Teoretycznie i duchowo jestem przygotowana. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dziękuję za pomoc.
Ogród Magdalenka 22:41, 02 paź 2011

Do góry
Odnośnie zielonego dachu jest u nas wątek

https://www.ogrodowisko.pl/watek/424-zielony-dach-ogrod-na-dachu-czy-to-sie-moze-udac
W miniformacie 22:39, 02 paź 2011

Do góry
Bea napisał(a)
Nie wiem co z górą. Czy zostawić czubek (trójkąt) czy przyciąć płasko w formie chmurki. Spojrzałam na zdjęcie i chyba zdecyduję się na chmurkę na samej górze.

Przyciąć
Ogród Magdalenka 22:36, 02 paź 2011

Do góry
Niage napisał(a)
Piękne są Fajnie pooglądać te piękne kwiaty na Ogrodowisku U mnie, niestety, nie wzeszły. Może w przyszłym roku się uda

Na pewno wzeszły tylko kiełkują miesiąc, zniecierpliwiłaś się, potem wzeszły ale są podobne do chwastów i wypieliłaś przez pomyłkę. U wszystkich chyba wzeszły. Kto pielił ogródek?'7
Ogród Magdalenka 22:34, 02 paź 2011

Do góry
noemi napisał(a)
Od kiedy mam werbeny mam też motyle
Śliczne są - polecam Wam bardzo

Znamy je bardzo dobrze i także podzialamy Twoja opinię
Mam je od kilkunastu lat. a w tym roku wsyłałąm nasiona wszystkim, którzy prosili. Niedługo zasiejemy całą Polskę werbeną.
Mamy tez wątek o werbenie https://www.ogrodowisko.pl/watek/160-verbena-bonariensis-werbena-patagonska
W miniformacie 22:28, 02 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Dobrze no i jeszcze równomiernie porozmieszczaj mu chmurki, zostaw więcej sztuk, potem skorygujesz i powycinasz nadmiar.

No i wybił post 13.000

No i wydało się, kto tu jest najbardziej produktywny i rozgadany garatuluję Danusiu i życzę następnych tysięcy tak nam ptrzebnych ja rybkom woda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies