Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pszczelarnia 18:34, 03 paź 2011

Do góry
Nie wiem co Ci doradzić.
Tulipanowca - można mu ciąć koronę, ja tnę choć książki mówią co innego. Platana. Wszyscy piszą że to drzewo parkowe, ale zobacz tak go prowadź.

Mozna kupić od razu taki parasol na kijach rozpięty płaski, poziomo. To dopiero dach byłby.

Moje wiśnie Umbraculidera na wysokim pniu. A może cztery wiśnie po rogach stołu?
Ogród u Mayi 18:26, 03 paź 2011

Do góry
Trzeba zbudować z dużych kostek granitowych taki murek od strony wjazdu do garażu. Rodzaj donicy jak na zdjęciu, no i schody.

Zmierzyć jaka jest różnica terenu między wejściem, a pozomem furtki i rozmierzyć sobie na papierze ile schodów potrzeba i jak długie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:21, 03 paź 2011

Do góry
Kilka przykładów, pierwszy jest najlepszy

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:14, 03 paź 2011

Do góry
Kandelabry to drzewa liściaste formowane, prowadzone jak świecznik - zaraz znajdę zdjęcie takiego kandelabra.
Ogród u Mayi 18:00, 03 paź 2011

Do góry
Cześć Sabinko, witaj razem ze swoim ogrodem

Fajny teren, a ta skarpa da sie rozwiązać. Mam nawet taki ogród w realizacjach. Popatrz, jak fajnie schody można rozwiązać i wybudować donicę a w niej np Twoje ulubione bukszpany w kształcie kul. Ja zrobiłam stożki. Pod stożkami rośnie zimozielona krzewinka liściasta - trzmielina "Blondy".

Aranżacja letnia czerwona z begoniami

Aranżacja żółta innego roku.

Nasz przydomowy ogródek 15:58, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ostatnio jakoś narzekaliśmy, że wróbli nie widać wcale...ale są

Mieszkamy przy sklepie spożywczym i to jest pewnie wytłumaczenie - bo okruchy znajdują.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 14:03, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Buk jest świetny do cięcia, możesz go ogołocić do pnia. Prowadzić jakąś formę. Ja bym się nie bała.

Albo zastosować formę szczepioną na pniu np. Pendula

Gdybym była mniej zachowawcza, to pewnie też bym się mniej bała na razie będzie cis, trawy i hortensje.

Do takiego polotu muszę jeszcze ogrodniczo dojrzeć
Ogród z lustrem 13:33, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Cuudowne połączenie: cis+hortensja+miskant Morning light (chyba)
Bluszcz pospolity - Hedera helix 13:02, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Tniemy pęd na części z 3-5 liśćmi, usuwamy dolne liście (uważamy żeby nie pomylić gdzie jest góra a gdzie dół) - układamy wszystkie w jedną stronę dla ułatwienia. Nie traktujemy ukorzeniaczem bo często już są korzonki. Wystarczy wsadzić dość głęboko (na 2/3 łodygi, 1/3 na wierzchu.

Dziękuje Danusiu

Jeszcze może "głupie" pytanie a jak nie ma korzonków (bluszcz z którego będę odcinać pnie się po siatce), to lepiej wsadzić do wody i poczekać na korzonki, czy ukorzeniaczem potraktować i do gruntu?

I kolejne "głupie" pytanie czy takie młode sadzonki wsadzone do gruntu należy okryć jakoś szczególnie na zimę?

Z góry dziękuje za podpowiedzi
Cis - Taxus 12:56, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Zgodnie ze sztuką należy poczekać do wiosny z cięciem. Ale ja oczywiście bym ucięła. Ale na jaką wysokość to zbyt trudne pytanie.
Po prostu uformuj schodki. Tylko, że powinny być posadzone cisy przynajmniej w dwóch wysokościach, aby tych na dole schodków nie ścinać zbyt dużo.

Dziękuję Danusiu za informacje. Z tym sadzeniem dwóch wysokości, to mnie trochę zmartwiłaś. Ale jak znajdę odpowiednią, to sobie wymienię a na te z pewnością znajdę inne miejsce

Czy możesz mi jeszcze powiedzieć ile realnie średnio rocznie rośnie cis? W opisach znajdowałam informację, że ok 10 cm na rok, w centrum ogrodniczym Pani mi mówiła, że 2-3 cm. Jak to z tym cisem jest?
Nasz przydomowy ogródek 12:13, 03 paź 2011

Do góry
Ostatnio jakoś narzekaliśmy, że wróbli nie widać wcale...ale są
Ogród w Tarnowie 12:08, 03 paź 2011

Do góry
Nie wnikajmy w "koneksje" ... pięknie jest i już.
Gratulacje podwójne.

Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 11:56, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

A ja muszę pochwalić kanciki - piękne są

W dallszym ciągu siekierowe Mój mąż już ma taką wprawę, że nie chce słyszeć o kupowaniu półsiężyca.

No muszę przyznać, że świetnie mu to wychodzi

Będą u nas półksiężyce Skusisz się bo efektowny, jak Twój ogród - będzie pasował.

Jak to jak to? Firmowe z ogrodowiska????
Ja bardzo chcę taki porządny Nie potrafię posługiwać się siekierą i młotem
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 11:55, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Dosadziłabym przynajmniej jednego na tym krótszym odcinku albo dwa razy więcej

No właśnie tam jakoś rzadko wyszło, bo trafiły się słabsze egzemplarze, ale między nimi jest co do milimetra 35 cm. Zadałam Ci pytanie w żywopłotowym wątku. Zajżyj tam proszę jak możesz.

Racja, ale małe sadzonki i wydaje się rzadko. Trzeba zamienić ten fragment , dobrać najlepsze sadzonki a skrajną dać najrówniejszą i najładniejszą.

Dobrze Danusiu dzisiaj ten fragment poprawimy. Sadzonki trafią w mniej widoczne miejsce na skarpie. Może gdzieś w narożnik.
Haemanthus 11:20, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
No to będą, ciekawe co z tego wyrośnie

Nie wiem Danusiu,kiedy te nasionka mam wsadzić do ziemi,teraz czy wiosną?
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 10:05, 03 paź 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

A ja muszę pochwalić kanciki - piękne są

W dallszym ciągu siekierowe Mój mąż już ma taką wprawę, że nie chce słyszeć o kupowaniu półsiężyca.

No muszę przyznać, że świetnie mu to wychodzi

Będą u nas półksiężyce Skusisz się bo efektowny, jak Twój ogród - będzie pasował.
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 10:03, 03 paź 2011

Do góry
Safoya napisał(a)

Dosadziłabym przynajmniej jednego na tym krótszym odcinku albo dwa razy więcej

No właśnie tam jakoś rzadko wyszło, bo trafiły się słabsze egzemplarze, ale między nimi jest co do milimetra 35 cm. Zadałam Ci pytanie w żywopłotowym wątku. Zajżyj tam proszę jak możesz.

Racja, ale małe sadzonki i wydaje się rzadko. Trzeba zamienić ten fragment , dobrać najlepsze sadzonki a skrajną dać najrówniejszą i najładniejszą.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:40, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Nie dokupuj nowych trzmielin na zagęszczenie. Poucinaj sadzonki i posadź pomiędzy tymi większymi.

O, witaj Danusiu, tak zrobię - super pomysł!!
Dziękuję Wam, Marzenko i Małgosiu i Magdo też te trzmielinki to takie moje sadzonki właśnie
Dzisiaj wstawię zdjęcia tego co udało mi się zrobić w sobotę
Pozdrawiam serdecznie!
Karolina
Ogród z lustrem 08:38, 03 paź 2011

Do góry
justi napisał(a)
Oj czekamy na te smaczki i wisienki na torcie A tak w ogóle te brzozy są bardzo fajne, może nawet lepsze niż serby. Ja się nie znam, ale tak sobie myślę po cichu. Kora ładna, bielusieńka i krokusy będą, a serby by zarosły za bardzo chyba. Oj miodzio!

Też w końcu tak myślę, te brzozy uwielbiam ze względu na korę właśnie. Pod nimi kolorowe wrzosowisko, przecież ono będzie atrakcyjne cały rok, a zimą w szczególności, wiosną przytnę wrzosy - bedą kwitły wrzośce i krokusy, zaczerwienią się berberysy, zazielenią drzewa, wyjdą trawy, a tło ciemna zieleń cisa. Reflektory pomiędzy trawami, będzie gra światłocienia
Potem zakwitnie śliwa wiśniowa i wypuści bordowe listki, a latem zakwitną hortensje.
Ogród z lustrem 08:34, 03 paź 2011

Do góry
To cały ON ..tak lubi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies