Piękne tulipany, zieleń trawnika i inne kwitnące drzewka, ale to zdjęcie zachwyciło mnie szczególnie, zacytuję, zanim ulotność zmieni widok ogrodu... Konsekwencja to Twoja mocna strona
No i poryte . Nie wytrzymałam i przesadziłam tę kalinę i palibina. Mam nadzieję, że się nie obrażą i jednak zakwitną . Posadziłam też sporą tawułę brzozolistną, która od zeszłego sezonu mieszkała w donicy niezadołowana . Rozsadziłam ożanki i wsadziłam kilka sztuk seslerii Heufleriana od Aprilka . Dzień był baaaardzo udany ogrodowo.
A to czeka na mnie w niedzielę... Fotka ku przestrodze dla tych, którzy sadzą sobie zawilce wiosenne/kanadyjskie. Ta zaraza opanowała mi kawał rabaty pożerając hakonki, hosty, tawułki i nie wiem co jeszcze...
Ulubione tulipany liliokształtne, mogę robić zdjęcia na okrągło
A tu mam niespodziankę - czerwone tulipany, których nie sadziłam
Już za momencik będziemy zdobić
Niezawodny trzcinnik
Imperata ruszyła
Jesienią posadziłam bylicę luizjańską, miała jedną gałązkę i zastanawiałam się jak szybko się rozrośnie - niepotrzebnie
Tu dam żagwiny, w nogi róży i parocji.
Działania zacne i relacja z nich takoż To zdjęcie zachwycające. Co to za busz na początku maja? A propos narzędzi to zastanawiam się, czy ktoś wymyślił taki wózeczek, organizer do sprzętów ogrodniczych, w istocie podobny do tych które mają ekipy sprzątające obiekty, żeby tak wszystko było pod ręką zawsze... Przenośne organizery znam, ale taki na kółeczkach mięciutkich... Na wyciągnięcie ręki wszystkie potrzebne sprzęty, nożyce, szpadelki, sekatorek, grabeczki, wiadereczka i jeszcze gdyby tak wszystko od razu odkładać na swoje miejsce... to by było życie Tymczasem muszę zadowolić się pracą nad systematycznością Dyskusje nad oczkiem i nasadzeniami miejskimi przeczytałam z zaciekawieniem, w Warszawie jest w ostatnich latach znacznie lepiej, niektórymi rabatami jestem zachwycona, bylinówki, subtelność, trawy, świat pięknieje.
Tak wygląda gazon po przeróbce, posadziłam pierisy, klonik i różanecznik
Wcześniej rosły tam funkie i były zżerane przez ślimaki, wyglądało to okropnie
Na nowej rabacie dosadziłam żagwin i berberys /z prawej strony/.
I z lewej imperatę, szałwię lekarską i 2 malutkie azalie.
A do pustej skrzynki przesadziłam cis i turzycę.