Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Nowa12 10:06, 23 paź 2022

Agatorek napisał(a)
Rzeczywiście niezły rozstrzał. A cena bardzo korzystna!

Dlatego żal było nie wziąć zwłaszcza że w tym roku dużo nie kupowałam roślin.
Agatorek 13:16, 23 paź 2022

Nie wiem, czy bym się powstrzymała i kupiła tylko jedną sztukę przy takiej cenie
Nowa12 19:46, 23 paź 2022

Agatorek napisał(a)
Nie wiem, czy bym się powstrzymała i kupiła tylko jedną sztukę przy takiej cenie

Nie zmieściłabym do auta z 4 pasażerami w środku. Ledwo jednego upchaliśmy .
Nowa12 19:26, 24 paź 2022

Poczyściłam sosenkę Schwerinii. W takiej sytuacji cieszę się że mam tylko 2 sosny w dodatku małe
Z jednej sosny 3 kubły igieł.
Do drugiej nie dotarłam jeszcze. Ale bardzo je lubię bo takie fajne puchate miśki z nich są.

Nowa12 19:40, 24 paź 2022

Zrobiłam małe roszady na tym kawałku. Przesadziłam tawułę, która się tu znalazła nie wiedzieć czemu, upchałam jeżówki do kupy bo były za bardzo porozrzucane. Jeszcze wywalę przetaczniki bo kompletnie się u mnie nie sprawdzają. Nie powtarzają kwitnienia a jak kwitną to chwilę a cały dół z mączniakiem. Więc się z nimi żegnam. Posadzę różę Pastellę. Już ją zamówiłam. Chciałam jakąś różę z ADR. Zobaczymy czy się sprawdzi w tym miejscu. Na wiosnę się zastanowię jeszcze czy wyrzucę śmiałka czy zostanie ale nie jestem nim zachwycona. Ładnie wygląda tylko na początku jak rośnie i ma soczystą zieleń i potem przez chwilę jak kwitnie.
Sto razy wolę sporobolusa, który jest ładny przez cały sezon albo molinie.

Molinie Heidebraut.

Nowa12 19:48, 24 paź 2022

Kolejne róże.
Queen of Sweden.

Drugie kwitnienie Ascot tak wygląda. Parę kwiatów na krzyż. A mam jeszcze takie, które nie zakwitły drugi raz.

Amelie Nothomb.
Nowa12 19:51, 24 paź 2022

Sporo klonów już zrzuciło liście.
Ale nie Katsura.

Zaczyna się przebarwiać grab.
Basieksp 19:56, 24 paź 2022

Nowa12 napisał(a)
Poczyściłam sosenkę Schwerinii. W takiej sytuacji cieszę się że mam tylko 2 sosny w dodatku małe
Do drugiej nie dotarłam jeszcze. Ale bardzo je lubię bo takie fajne puchate miśki z nich są.

No ładna ta Twoja sosenka skubiesz jej pędy, czy nic z nią nie robisz? Podpytuje bo u mnie w tym sezonie zagościły dwie sosenki, ale one trochę duże będą, narazie maluszki, ale będę chciała im trochę obłamywać młode pędy, zobaczę co mi z tego wyjdzie
Rojodziejowa 19:58, 24 paź 2022

Nowa12 napisał(a)

Ta sosenka wygląda przytulaśnie!!
Nowa12 20:38, 24 paź 2022

Basieksp napisał(a)

No ładna ta Twoja sosenka skubiesz jej pędy, czy nic z nią nie robisz? Podpytuje bo u mnie w tym sezonie zagościły dwie sosenki, ale one trochę duże będą, narazie maluszki, ale będę chciała im trochę obłamywać młode pędy, zobaczę co mi z tego wyjdzie

Połowę każdej świeczki obrywam. Co roku. Te sosny nie rosną wielkie ale wolę kontrolować ich przyrosty. Drugą mam wyższą i ma inny bardziej kolumnowy pokrój. Też skracam świeczki. I myślę że warto bo sosny się ładnie zagęszczają. Raz nie oberwałam i na samej górze walneła przyrosty na ponad 20 cm a poniżej zrobiło się łyse miejsce więc teraz tego pilnuję żeby jej nadać równomierny kształt.
Ale ja mam tylko 2 to mogę się tak bawić .