Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród z uśmiechem 20:32, 03 mar 2017

Do góry
I ja się z Twoim mężem zgadzam. Bo zamknęłabyś sobie też całkiem perspektywę z ławki pod platanem. Jeżeli wyspa to po drugiej stronie, tej gdzie to coś czarne w prawym górnym rogu. Ale mnie zagajnik w narożniku chyba najlepiej się podoba. Można odsunąć brzozy, aby nie przysłaniały platana. Nie wiadomo jaki to platan, ale to przecież duże drzewa rosną.
Ogród z uśmiechem 20:27, 03 mar 2017

Do góry
jolanka napisał(a)

A jakby przykleić te brzozy po prawej stronie altany?
Sezon 2017 u Hanusi 19:29, 03 mar 2017

Do góry
Coś mnie dziś wzywało do ogrodu,
ale to nie pszczółki na kusztyczek miodu.
To zew z centrali, żurawim krzykiem,
doszedł i do mnie przez zagajniki.
"Siewy czas zacząć! To nic, że w kuwecie!
Przecież musimy się cieszyć kwieciem!
Pomyć ławeczki, obsadzać donice!
Marzeń nie zostawiaj wciąż w sferze życzeń!
Marzy się łąka? To nic trudnego!
Stokrotki, trawki, i coś zielonego,
albo bławatki, rumian, kąkole!
I niech sąsiadów zazdrość znów kole!
A jak ktoś bardzo uwielbia brzozy,
To są i takie, ciut większe od kozy!
Ogłaszam dzisiaj wiosenny powrót!
I prac najmilszy w życiu kołowrót!
Lenia wygonić, mięśnie natężyć!
Wiosna tę zimę musi zwyciężyć!"

Więc się sprężyłam,
wpadłam w rabaty,
co nieco posiałam,
zimno znów przyszło,
więc chodu do chaty!
Ogród z uśmiechem 18:58, 03 mar 2017

Do góry
To będe widziała siedząc na ławeczce pod platanem

Na razie widzę warsztat stolarski na niedokończonym tarasie (robimy właśnie skrzynie na warzywa) i magazyn doniczek zbieranych i przygotowywanych do siania
Dokończenie tarasu i jego otoczenia to też zadanie na ten rok
Tu gdzie jest ta tymczasowa kratka na pnącza przy tarasie będą najprawdopodobniej 3 kolumnowe drzewa, graby albo milorzęby - planowałam tę część w ub roku - teraz będę tylko kupować i sadzić

Dalej widok na robioną też teraz część owocowo-warzywną - po lewej stronie drewutni wzdłuż tego betonowego ogrodzenia
Jakieś 3 metry za tą niebieską szmatą gdzie wykopywana była ziemia z usuwanej brzozy na być altanka - lekka, drewniana, otwarta dookoła.

Jak widać cała ta część ogrodu to teren "dziewiczy" dopiero tworzony, więc można tu planować od podstaw. Nasadzenia są z przodu domu i od strony południowej właśnie do rogu z platanem który zaczęłam robić jesienią

Na tym planiku rysowanym kiedyś, jest ogólny obraz działki. Nie ma już ani brzozy ani sosny obok Zrobiona jest cała część z przodu domu i od poludnia do rabaty z platanem

Ogród z uśmiechem 18:27, 03 mar 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Boszeee tu też planowanie. Już się gubię gdzie pisałam a gdzie nie

Gdzieś już pisałam że brzozowe zagajniki mają to do siebie że obojętnie jakie będzie miało towarzystwo w nogach to zawsze będzie pięknie wyglądał przez te ich białe pnie.
Posadź najpierw brzozy a potem się zobaczy co jeszcze dobrać

haha, najpierw posadź a później przesadzaj
Ogród z uśmiechem 18:18, 03 mar 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
a mi sie ciagle wydaje ze koncetrujesz sie tylko na rabacie zewnetrznej i nie tworzysz nic w srodku,
wiesz...ten efekt wirowki

mi kepki brzoz pasowałyby w drugiej linii rowniez
tzn platan bedzie duzy to niech sobie siedzi z tylu
a brzozy linię wczesniej, 2-3 kępki

a odleglosc od domu do plotu masz duza... duzo tam sie zmiesci

ale juz nie bede o tym wiecej nudzic

Kasiu, OK druga linia tylko jak?

Ta sosna z lewej strony to może być ew. do usunięcia Omijamy ją od ubiegłego roku. Toszka coś z nią kombinowała ale na razie ....sama nie wiem
Myślałam kiedyś aby na wysokości platana zrobić rabatę różaną tzn. tak 5-6 m od niego w kierunku środka działki To tylko taki mglisty pomysł zanim tę brzozę wycięliśmy teraz muszę najpierw te duże drzewa posadzić
Ogród z uśmiechem 18:10, 03 mar 2017

Do góry
anbu napisał(a)
A ja nie wiem czy te brzozy do Platana będą pasować?
Może wersja druga lepsza ale brzozy nie posadzone pod kreskę...

Ania, w wersji drugiej to brzozy pod platanem
Jeśli obok altany to na pewno nie pod kreskę, źle mi sie narysowało - oczywiście, że "swobodnie" będą posadzone, nie tak równo tak jak np. u Edyty
Ogród z uśmiechem 18:04, 03 mar 2017

Do góry
vita napisał(a)

Dla mnie ta opcja wydaje się lepsza Czy ta podziałka na rysunku pokazuje rzeczywiste odległości- 10, 20 metrów? Bo patrzyłam na fotki wcześniej i wydaje się być tam mniej miejsca.
Dosadzenie brzóz przed platanem może dać ciekawy efekt buszu, ale przytłumi urodę platana, który ma już ciekawe tło z serbów i choin. A platan jaki posadziłaś?

Podziałka na rysunku jest OK. jedna kratka to 1 metr.

Na zdjęciach jakoś zmienia sie perspektywa
Możesz mieć rację z tym przytłumieniem platana, on tak szybko to nie rośnie - brzozy chyba przegonią go pędem Nie potrafie sobie wyobrazić calości

Niestety nie wiem jaki to platan ponieważ został posadzony przez naszych przyjaciół w pierwszym roku naszego tutaj mieszkania jako pierwsze drzewo na działce co by na szczęście
Wydaje mi się, że to taki normalny
Ogród z uśmiechem 17:56, 03 mar 2017

Do góry
Zaraz wkleję zdjęcia "poglądowe" dziewiczej rabaty ale najpierw odpowiem:

Anula-Zana - oczywiście Twój pomysł wprowadził dreszczyk emocji, dyskusja wre

Joasiu-JoannA - widzialam ale to są brzozy leśne, one rosną duuuże. Sama rabata jest piekna, taka naturalna ale wymaga chyba więcej miejsca niż jest u mnie

kasia_c - tak zrobię, bo ciekawa jestem ile u nich kosztują rośliny, szczególnie, że ewentualność przywozu istnieje. Mają dobry materiał widzialam.

horcia - witam wiosennie Zgapiaj i jeśli coś przyjdzie Ci do głowy to pisz

Ogród z uśmiechem 11:50, 03 mar 2017

Do góry
Boszeee tu też planowanie. Już się gubię gdzie pisałam a gdzie nie

Gdzieś już pisałam że brzozowe zagajniki mają to do siebie że obojętnie jakie będzie miało towarzystwo w nogach to zawsze będzie pięknie wyglądał przez te ich białe pnie.
Posadź najpierw brzozy a potem się zobaczy co jeszcze dobrać
Ogród z uśmiechem 11:20, 03 mar 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
a mi sie ciagle wydaje ze koncetrujesz sie tylko na rabacie zewnetrznej i nie tworzysz nic w srodku,

Kasiu, nudź. Też tak myślę.
Potrzebny jest szerszy plan. Z domem.
Ogród z uśmiechem 10:46, 03 mar 2017

Do góry

Ogród z uśmiechem 08:27, 03 mar 2017

Do góry
A ja nie wiem czy te brzozy do Platana będą pasować?
Może wersja druga lepsza ale brzozy nie posadzone pod kreskę...
Ogród z uśmiechem 00:10, 03 mar 2017

Do góry
jolanka napisał(a)

Brzozy obok altany (oczywiście nie tak w rzędzie tylko roztrzepane

Dla mnie ta opcja wydaje się lepsza Czy ta podziałka na rysunku pokazuje rzeczywiste odległości- 10, 20 metrów? Bo patrzyłam na fotki wcześniej i wydaje się być tam mniej miejsca.
Dosadzenie brzóz przed platanem może dać ciekawy efekt buszu, ale przytłumi urodę platana, który ma już ciekawe tło z serbów i choin. A platan jaki posadziłaś?
Tu ma być ogród :) 22:57, 02 mar 2017

Do góry
horcia napisał(a)
Witaj lindsay. Masz fajny zakątek brzozowy i w związku z tym mam do Ciebie pytanie. Planuję posadzić brzozy a pod nimi hortensje anabelki lub rododendrony ale z tego co przeczytałam to z moich planów nici? Czy mimo nawadniania panuje pod nimi susza?
Moja rabata ma wym. 8.8m-4.5-7.9-1.5m jak radzisz ile tam brzóz posadzić? Myślałam o posadzeniu po dwie do trzech dołków.

Horciu, ja bym się na takie zestawienie nie zdecydowała, bo i hortki i rodki potrzebują dużo wody, żeby były dorodne.
Mam na swojej rabacie brzozowej nawadnianie, a mimo to widzę, że jeżówki marnie tam rosną.

Ale akurat dzisiaj oglądałam blog Wilcza Góra, a w nim artykuł o eleganckich duetach w ogrodach, a tam co? - brzozy z hortkami
Podrzucam Ci link, może zapytaj Ewy jak to się sprawdza u niej.

http://wilczagora.blogspot.com/2016/05/eleganckie-ogrodowe-duety-ale-buty.html
Ogród z uśmiechem 18:02, 02 mar 2017

Do góry
No to dwa rysunki

Brzozy obok altany (oczywiście nie tak w rzędzie tylko roztrzepane

Pomysł Anuli aby dac je przy platanie w rogu

Ogród z uśmiechem 17:33, 02 mar 2017

Do góry
Zana napisał(a)
I taka wizja: ławeczka pod platanem a nad głową szumiące brzozy. I dałyby też trochę cienia może.

Anula, już zawołam eMa i przeczytałam mu o Twoim pomysle Stwierdził, ze mus pójść do ogrodu i zobaczyć na zywo, ale ....pomysł mu się podoba.
Mnie wywrócił wszytko do góry nogami Muszę poooooomysleć
Ogród z uśmiechem 17:21, 02 mar 2017

Do góry
I taka wizja: ławeczka pod platanem a nad głową szumiące brzozy. I dałyby też trochę cienia może.
Ogród z uśmiechem 17:11, 02 mar 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Jola patrzę sobie na zdjęcie i na rysunek i jakoś mi te trzy brzozy w rzędzie obok siebie nie pasują. Z tyłu jest naturalny las i nagle takie trzy brzózki grzecznie w rządku, jakoś mi to nie gra. Ja bym bardziej szła w kierunku, żeby brzozy dać w narożniku, w otoczeniu platana (bo rozumiem, że on tam musi zostać), np. po trzy brzozy lekko na prawo i na lewo od platana, w jakichś nieregularnych trójkątach. Taka niereguralność bardziej mi się zgrywa z lasem w tle, a jednocześnie jest bardziej naturalna, powstałby wtedy taki faktycznie zagajniczek. No to tyle moich przemyśleń

Anulka, ja tylko narysowalam miejsce gdzie ta rabata będzie na pewno nie będa w rzędzie

O takim rozwiązaniu aby brzozy dać do platana to nie myslałam Oj
Ogród z uśmiechem 17:07, 02 mar 2017

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Joluś ja też planuję rabatę z brzozami więc będę ci kibicować. Mam już dwie zwykłe brzozy, są duże ale rosną w bezpiecznym miejscu i dobrze wyglądają z całością. W zeszłym roku kupiłam brzozę purpurową a w tym planuję zakup około 6-7 brzóz doorenbos. Z tego co czytałam mają śliczne białe pnie i nie wyrastają na wielkie. Zobaczymy jak będzie.

Basiu , mnie jeszcze podoba się brzoza papierowa
Doorenboski będą niższe niż ta moja leśna i o to chodzi. Jednak strach juz był chociaż trzymaliśmy ją w ogrodzie bo piękna była i naprawdę jej szkoda Przynajmniej w nagrodę posadzę więcej niz jedną .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies