Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

MAD 13:49, 05 kwi 2017

MirellaB napisał(a)
Ja również dziękuję Ci za zdjęcia lawendy.
Moja obcięta tak jak Twoja i też w lutym. Na niektórych wypuszcza

Odnośnie tulipanów to mam taką samą sytuację, ale gdzieś czytałam, że one co drugi rok mogą zakwitnąć - czy tak jest faktycznie? Ja nie będę wykopywała.

Wsadziłam te cebulki, które nie kwitły w zeszłym roku lekko na uboczu i jeśli w tym roku kwiatów nie będzie to rozstajemy się definitywnie. Ale tak i tak widzę, że dużo się namnożyło. Ku mojemu zdziwieniu. Wszystkie moje tulipany to rocznik 2014 (sadzone jesienią), także i tak jestem w szoku, ze dają rade. Nic nowego tulipanowego od tamtego czasu nie kupowałam.
MAD 13:52, 05 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)
A u mnie w szkółce Pani ma ambrowce i mówi, że można żywopłoty z nich sadzić - ale chyba nie u nas?

Szkoda ambrowców.

A jaką rolę mają pełnić drzewa w tym miejscu? Zakątek leśny obiecujący.

Ten "zwykły" ambrowiec rośnie u mnie pięknie (tfu, tfu). Ale Gumballe coś po pierwszej zimie nie teges. No i do tego to złamanie tej zimy. Czarno to widzę.

Jaka rolę mają pełnić drzewa w tym miejscu? Dekoracyjną głównie. To jest centralny punkt widokowy z salonu. I tak myślę czy białe pnie brzóz. Czy np. dać tam magnolie żeby zdobiła wiosną. Potem tak i tak liście zleją się z liśćmi drzew sąsiada. Sama już nie wiem. Te głowy Gumballi tak i tak były prawie niewidoczne, a przebarwionych liści przez dwa sezony się nie doczekałam.

Borbetka 14:48, 05 kwi 2017

Magnolie mnie urzekają, ale niestety tylko chwilę. Potem to zwykłe liściaste. Białe pnie brzóz na pewno by zdobiły. Takie brzozowe zakątki są na O. i to w towarzystwie cisowych kul i traw. Piękny masz ten widok i tak .
ren133 14:51, 05 kwi 2017

Brzozy wielopniowe?
Anda 15:19, 05 kwi 2017

MAD napisał(a)

Ten "zwykły" ambrowiec rośnie u mnie pięknie (tfu, tfu). Ale Gumballe coś po pierwszej zimie nie teges. No i do tego to złamanie tej zimy. Czarno to widzę.

Jaka rolę maja pełnię drzewa w tym miejscu? Dekoracyjną głównie. To jest centralny punkt widokowy z salonu. I tak myślę czy białe pnie brzóz. Czy np. dać tam magnolie żeby zdobiła wiosną. Potem tak i tak liście zleją się z liśćmi drzew sąsiada. Sama już nie wiem. Te głowy Gumballi tak i tak były prawie niewidoczne, a przebarwionych liści przez dwa sezony się nie doczekałam.

A czegoś bordowego nie chcesz? Wszystko zielone, ładnie ale zielono
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AngelikaX 15:21, 05 kwi 2017

Ale masz cudooooowne "okno" na świat
ren133 15:24, 05 kwi 2017

Anda napisał(a)

A czegoś bordowego nie chcesz? Wszystko zielone, ładnie ale zielono

Ooo też dobry pomysł
jazzy 15:58, 05 kwi 2017

MAD napisał(a)

O ja cie! Boski widok!
Pszczelarnia 16:23, 05 kwi 2017

Ja bym się brzozami dopisała do krajobrazu sąsiada.
Konieczki 16:36, 05 kwi 2017

Sasiad robi ci przepiekne tlo widok z salonu marzenie