Barbaro ,ale weź poprawkę na fakt ,że Danusi stół jest pozostawiony na "korozję"
Moje meble w ogrodzie są z drewna tekowego i starość ich się nie ima. Mogą stać nawet 50 lat aż porosną je mchy i porosty, zrobią się szare i takie mi się podobają.
Taki oto egzemplarz spotkałam w Anglii
A tutaj całkiem nowe meble tekowe, któþre po kilkudziesięciu latach nie myte będą wyglądały, jak ławka powyżej
Nie polecam także większości jałowców, a już w szczególności Juniperus scopulorum "Skyrocket"
"Skyrocket" jest wrażliwy na:
Choroby i szkodniki:
Młode igły mogą być atakowane przez grzyb Phomopsis juniperovora, a na pędach mogą wystąpić wrzecionowate, brązowe zgrubienia powodowane przez grzyb Gymnosporangium confusum. Ze szkodników pojawiają się mszyce oraz tarcznik jałowcowiec.
Płożące szybko się starzeją, w środku brązowieją.
Jeśli potrzebujemy coś kolumnowego zamiennikiem jest Thuja "Smaragd"
Ze swej strony nie polecam świerka kłującego (Picea pungens).
Poza tym, że osiąga znaczne rozmiary z czego nie zdaje sobie sprawy co druga osoba sadząca go, to jeszcze jest podatny na choroby i szkodniki:
Choroby grzybowe (brunatnienie igieł świerka, gruzłek świerkowy). Do najczęstszych szkodników należą: ochojnik świerkowy, mszyca świerkowa i przędziorek sosnowiec, larwy (świerkowiec większy, zasnuja świerkowa, rudnica mniszka).
Ten świerk w sprzyjających warunkach pogodowych również może tracić igły i brzydko wyglądać.
Poza tym ogałaca się od dołu, jego dolne gałęzie nie wytrwają do końca. Trzeba je podcinać od dołu.
Zamiennikiem tego świerka jest Picea omorika - świerk serbski
Sebek, a tak swoją drogą to co stoi na przeszkodzie żebyś w tych tui pociął stożki? Jak nie potniesz to ja Ci potnę
Danusiu - ten większy żółty już był cięty w tym roku.
Ten mniejszy koło derenia nie może być wyższy - będę go ciąć w przyszłym roku na stożek - ale kwadratowy
A ten większy był ciągle obsikiwany
Ale też będę go ciąć w stożek
Świerk "Conica" bez chemii nie będzie wyglądał tak jak powinien, a co gorsza nawety opryskiwany potrafi się obsypać w jeden sezon. Brzydko wygląda, bo zamiast żywozielonych igieł...ma brązowe.
My tu gadu gadu, a ja mam do Was interes
Danusia włączyła się tylko do wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/315-ogrod-od-nowa
, lecz może i wy to ocenicie
Chodzi mi o mój mały projekcik renowacyjny
Otóż tam gdzie jest rabata z jednorocznymi mam zamiar nasadzić cięte formy i krzewy zimozielone, a zostawić tylko cienki pasek na byliny. Oczywiście rabatę także troszkę poszerzyć
A tam gdzie są hosty nasadzić także żurawki. Może macie jakieś małe poprawki i pomysły?