Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 20:46, 27 paź 2020

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela, obiecane fotki kaliny amerykańskiej (Viburnum trilobum) 'Spring Red Compact'. Obok te wydłużone owalnie ciemne lekko skręcone liście to kalina Burkwooda, która jest częściowo zimozielona.
Amerykańska ma wiosenne liście purpurowo czerwone, a jesienne jaskrawo pomarańczowe idące w czerwien. Całe lato jest zielona. Kwitnie biało późną wiosną. Pomyłkowo mam ją szczepioną na pniu, ale pogodziłam się z tym, bo fajnie ją znad Burkwooda widać od strony domu.
Jest pochmurno i zdjęcia robione tuż przed wieczorem, więc kolory bardziej czerwone. Ale w słońcu liście jaśniejsze, bardziej pomarańczowe.

I jeszcze chciałam ci pokazać tymotkę Boehmera na 3-cim zdjeciu po prawej. Jest urocza z tymi pałeczkami na końcach pędów kwiatowych

Kasiu bomba ta kalina i na pniu bardzo ciekawie wyglada a jaki kolor. Zaraz popatrzę gdzie jeszcze można ją kupic. Może u sąsiadów mają. Ja im co chwilę coś podpowiadamy i oni za jakiś czas mają w sprzedazy.
jako krzak też ładny.
A gdzie kalinę kupowalas?

Ta druga też ładna. Muszę sprawdzić jak wygląda w szkółkach.

Tymotka jeszcze się wstrzymam bo już tego za dużo mam na wiosnę do posadzenia.

Kasiu widziałam tymotkę w Albamarze czy twoja jest taka sama?
Tymotka Boehmera Phleum phleoides

Kasia ładne trawy masz co masz powiązane pewnie proso o ile się nie mylę.

Pozdrawiam
Ogrodowe kreacje 12:46, 27 paź 2020

Do góry
Aurelllia napisał(a)

Odpisałam
Ale się przebarwia ta hortensja to Wanilka a obok ten krzaczek to co.
Trawy jesienią są sudowne szkoda że nie może to trwać kilka miesięcy.
Siedzę w salonie i obserwuje swoje przebarwienia trzeba robić fotki co kilka godzin takie przebarwienia. Zaraz idę działać koszenie czeka, może przyjść deszcz i trawa przerośnie. Jeszcze liście jest co robić.

Aurelia popatrz jaki piękny bez bluszczu zimozielonego. Wieczorem usunę.

Ogród na piasku i z wielkim murem 17:12, 26 paź 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Witaj Elu. Dzięki za wizytę.
Eksperyment z gliceryną trwa. Kwiaty piją tę miksturę i trochę zmieniają kolor, tzn. trochę zbladły, ale nie tracą wigoru, są giętkie, nie wysychają i nie kruszą się. Mam nadzieję, że takie pozostaną. A po co mi to? Otóż z tych kwiatów i gałązek będę robiła różne stroiki na czas, gdy nie ma świeżych kwiatów
Ptasi gaj 13:36, 26 paź 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

co to za trawa z pierwszych zdjęc ??
Przepiękne wybarwienia.

Dębowe jesienne kolorki też wzrok przyciągają.
No wciąż pięknie

Aniu to Memory pięknie się przebarwia cytryna
Ptasi gaj 10:54, 26 paź 2020

Do góry
Końcówka fotek

co to za trawa z pierwszych zdjęc ??
Przepiękne wybarwienia.

Dębowe jesienne kolorki też wzrok przyciągają.
No wciąż pięknie
Ptasi gaj 10:52, 26 paź 2020

Do góry
CD

O piękne jesienne barwy
Ptasi gaj 09:28, 26 paź 2020

Do góry
Monia81 napisał(a)
Elu przepiękne te dęby, przebarwienia rewelacyjne... chciałabym takie, ale coś mi się wydaje że u mnie mogły by mieć ciężko, mam przepuszczalną glebę a one bardziej mokro lubią? Mam posadzone zwykłe dęby bezodmianowe w przyszłym lasku, przez pierwsze 4 lata stały w miejscu w tym roku ruszyły i już je ładnie widać... masz piękne widoczki ogrodowe, trawiszcza królują pozdrawiam

Wit Monia

Dęby mają takie korzenie, że im glina niestraszna u mnie też glina.
To normalne, że nawet jak posadzisz z donicy drzewo nie rośnie 2-3 lata bo system korzeniowy się rozrasta na boki. U mnie drzewa posadzone też długo trzeba czekać aż korona zacznie rosnąć.
To co z tego nazwa błotny to podlejesz zrobisz dołek wokół drzewka raz w tygodniu wlejesz 2-3 wiadra wody.

Dębowe zakątki 09:01, 26 paź 2020

Do góry
Ania u ciebie nawet jesieni nie widać wszystko kwitnie w najlepsze. Dalie piękne ale jak kwitną. Właśnie koniec października jak tu wykopywać. Teraz od kilku lat wszystko się przesunęło o 2-3 tygodnie. Tej jesieni jeszcze przymrozku nie było całe szczęście.

Ta aksamitka to z nasion czy kupowałaś flance bardzo ładna jak hryzantema.

Elu oj widać, widać tą jesień.
ale póki przymrozków nie mamy to jest piękna. Bogata w kolory.
Jeszcze i na drzewach pełno jest zielonych, żółtych i rudych .
Jeszcze piękny czas.
Dalie wciąż pięknie kwitną.
Trochę nasion tej aksamitki dostałam na wiosnę od znajomej.
Teraz muszę zebrać nasionka aby były na drugi rok.Tylko w inne miejsce posadzę.
Tez mi ona się podoba. Taka inna, fryzowana chociaż, wysoka.
No tak, taka podobna do chryzantemy

Pamiętajcie o ogrodach 00:35, 26 paź 2020

Do góry
A pani Aneta to kto daj namiary.
Ptasi gaj 00:22, 26 paź 2020

Do góry
Mirka napisał(a)
Fantastycznie kolorowo masz Nie wiem czy dobrze widzę ale dęby nie wszystkie masz wybarwione?
U mnie derenie bez liści już a u ciebie piękny czerwony. Te moje tak się nie przebarwiają .
Takich psiurów to i u mnie sporo w tym roku rośnie.

Mirka na tej focie to dereń jest bez liści on ma czerwone bardzo jaskrawe pędy a obok rośnie trzmielina i ma amarantowe liście.
Dałam ci trzmieline tez beda takie.

To jest dereń biały Elegantissima
Ptasi gaj 00:13, 26 paź 2020

Do góry
daszum napisał(a)
Ela, te naparstnice w doniczce to siewki z Twojego ogrodu?

Dlaczego zrezygnowałaś z zakupu grujecznika? To jedno z moich ulubionych drzew. Co prawda jesienią szybko żółkną i opadają mu liście, ale w sezonie ma bardzo ładne zielono fioletowe delikatne listki i szybko rośnie.

Klony też bardzo lubię - mam 4 szt szczepione.

Może się skusze na Grujecznika wiosna. Będę kupował dęby błotne to przy okazji jeszcze kupię Grujecznika.

Te naparstnice wysialam nasiona wiosna. Nie miałam naparstnic. Sylwii Słomczyńskiego zazdrościłam i zasiałam

Kupiłam Naparstnice kwitnąca w zeszłym roku. WidoCznie była to dwu latka i w tym roku nie wyrosła i nie wysialam się bo wiatr złamał, grad obił i po naparstnicy. Cieszę się,że mam tyle doniczek w glebie po ogrodzie też rozsadzone.
W przyszłym sezonie muszę zasiać dużo bylin bo szkoda forsy na kupowanie gotowców a to tylko rok czasu aby mieć swoje byliny.
Ptasi gaj 23:59, 25 paź 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Śliczne obrazki masz w ogrodzie Cudowna jesień.. kolorowa i różnorodna
Trawnik jak malowany a Dębków zazdraszczam ,śliczne są

Sama się zachwycam trawy i Dąbki w ciągu dnia zmieniają kolor.
Fotka tego nie oddaje rzeczywistości.
Jak popołudniowe słonko zaświeciło to obłęd siedziałam i patrzyłam nigdy tyle kolorow naraz NIe było. Jeszcze 2 dni ma być ladnie.

Grabiąc liście usiadłam na worku z liśćmi i patrzyłam na drzewo bez nazwy nie wiemy co to jest liście cytrynowe delikatne bez żadnej skazy tylko żółty kolor.

Trawnik nie był zły bo dbamy, ale teraz to rewelacja nawieziony jesiennym i daje po oczach piękna zielenia
Ptasi gaj 23:50, 25 paź 2020

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Te dęby są niesamowite na jesieni. Trawy robią dobrą robotę Ile siewek naparstnic - będzie kwitnąco na wiosnę. Ja właśnie wróciłam do siebie i dużo roboty jesiennej mi się w ogrodzie szykuje - przede wszystkim grabienie, grabienie i jeszcze raz grabienie.

Ja dzisiaj po południu grabilam mokro jest. Mgła dosyć długo się utrzymywała i nie wyschło ,dobrze jeszcze jutro zostało trochę, a jeszcze sporo liści na drzewach.
Już mam dużo siewek rozsadzonych po ogrodzie nawet nie wiem gdzie. Zostawię rozsadę doniczkowe do wiosny i wsadzę do gleby.

Tak mi się zawsze podobały u Sylwii i postanowiłam wiosna zasiać i o dziwo ładnie powschodziły. Wysialam również ostróżki i nie powschodzily.
.jutro wykopie dalie nie wszystkie trudno jeszcze kwitna, ale ma być chłodniej i nie będzie specjalnego kwitnienia.
Tych co wysiewam wiosna nie wykopuje.
Pamiętajcie o ogrodach 11:14, 25 paź 2020

Do góry
Oglądałam tymotke. Jest ładna wczoraj też ją miałam na oku w Alb..

Na fotkach wygląda ladnie, tylko gdzie te fotki zrobione. Można kupić to nie majątek jeszcze jakieś inne przy okazji.
Ja to chce Molonia transparent, jeszcze ewentualnie Dobrała tych palczatek bo kolory obłędne każdy dzień inne.

Miłej niedzieli
Ptasi gaj 11:05, 25 paź 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Ela dojrzały ogród. Bardzo przyjemnie po nim się spaceruje.

Co cię jeszcze w alba... zaciekawiło? Mi po głowie chodzi jeszcze tymotka Boehmera, ale nie wiem czy ona jest taka ładna jak na zdj. u nich?

Czy możesz mi przypomniec kiedy sie ścina perovską, budleje i barbule?

Pozdrawiam

Grzegorz interesuje mnie molinia transparent i jeszcze bym dokupiła tych palczatek bo ładne a liście teraz obłędne. Ale najpierw przedzwonie jutro do nich czy jeszcze jest szansa aby w tym tygodniu wysłali.

Perowska, Budleje i pewnie barbule też przycinamy wiosna. Nie mam barbuli. Jaja wysokość zależy od ciebie ja w przyszłym roku przytnę 10 cm od ziemi. Aby nowe mocne pędy wyrosły. Ostatnie dwa lata Perowska przycinalam ok 40 cm od ziemi i wyrosła bardzo wysoka i trzeba wiązać.
Budleja bardziej sztywna, ale też chce odmłodzić.

Zaraz zobaczę jak wygląda to tymotka. Foty fotami a realia są inne.
U nas sporą mgła była teraz opada słoneczko za mgła.

Miłej niedzieli
Dębowe zakątki 00:30, 25 paź 2020

Do góry
Ania u ciebie nawet jesieni nie widać wszystko kwitnie w najlepsze. Dalie piękne ale jak kwitną. Właśnie koniec października jak tu wykopywać. Teraz od kilku lat wszystko się przesunęło o 2-3 tygodnie. Tej jesieni jeszcze przymrozku nie było całe szczęście.

Ta aksamitka to z nasion czy kupowalas flance bardzo ładna jak hryzantema.
Pamiętajcie o ogrodach 00:20, 25 paź 2020

Do góry
Grzegorz nie ma co ryzykować. Dobrze, że doniczkujesz rubrum. W necie różnie piszą aby sprzedać. Są za ładne aby zmarzły a wiosna jak znalazł.
Też moje mam w donicach jak będzie trzeba sprzatne.

Piękny ten milorzab, ale cytryną co mu dajesz że taki żółty. U mnie też żółknie ale nie tak.
Kolorów trawiastych masz od groma. W przyszłym to dopiero będzie. Też się cieszę że zakupy trawiaste zrobiłam i to takie kolorki.
W poniedziałek będę jeszcze dzwonić do Albamaru bo jeszcze mnie kuszą co nie które a są u nich.

Pozdrawiam
Ogrodowe kreacje 00:03, 25 paź 2020

Do góry
Nie każdy docenia aksamitki ja uwielbiam te smierdziuszki. Bardzo żałuję że w tym roku nie nasialam aksamitki. Pusto w skrzynkach ale widok zachwycający.

Dzisiaj poszłam na wieś do sklepu taka moda tzw przedogrodki przed płotem wszyscy mają. Przed jednym rosną piękne i różne aksamitki piętrowo zapomniałam telefonu zrobiłabym fotkę.
Wracam i pani właścicielka usuwa te aksamitki pytam dlaczego pani je usuwa no bo zima zaraz będzie.
Mówię że tak ładnie to wygląda. Taak pani mówi że ładnie wzięła i wssdziła z powrotem te aksamitki.

Ja już cebulowe posadzilam. Jeszcze dalie w przyszłym tygodniu sprzątane ma być ładna pogoda.

Pozdrawiam i zdrowia zycze
Żywopłotki cisowe. 23:39, 24 paź 2020

Do góry
Anabell napisał(a)

Elu!
tak zawsze robiłam, w tym roku były dużo słabsze sadzonki, jeszcze przeszły złą podróż.
Nie chciałam decydować za Was, niektóre uszczyknęłam.
Poza tym w małej przesadzonej doniczce nie miały gdzie rozbudować korzeni.

Jak by poszły wcześniej do ziemi to korzeń by się rozrastał.

Ja bombony posadziłam wcześniej na miejsce stałe.
Rozrosną się w następnym roku.

Elu, a ta ciemna chryzantema to u Halinki zimowała i też posadziłam ja do gruntu.

to nie strasz mnie że nie da rady.

mam od Zoji bardziej czerwoną i zimowała u mnie i u niej.

Zoja się gdzieś podziała. Ona miała piękne te swoje chryzantemy i u niej zimowały.
Haniu zimowanie hryzantem zależy od zimy i gdzie posadzone u mnie na tym wygwizdowie to się boje czego kolwiek posadzić jak nie mocny mróz to zimny wiatr owieje. Co innego jest w terenie zabudowanym ty masz teren dobrze osłonięty.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 21:50, 24 paź 2020

Do góry
Końcówka fotek

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies